Odp: Akcja "Sprzątamy Beskid Mały"
Na prawdę szkoda, że nie mogłem uczestniczyć w żadnej akcji. Mam nadzieję, że uda nam się przy okazji różnych spotkań dołączyć tą szczytną inicjatywę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na prawdę szkoda, że nie mogłem uczestniczyć w żadnej akcji. Mam nadzieję, że uda nam się przy okazji różnych spotkań dołączyć tą szczytną inicjatywę.
Mam marne szanse, ale chęć uczestniczenia ogromna.
Jak ten minimalny procent szans wypali – to będę o 12-tej w Kozach ![]()
Przy pięknej pogodzie z roześmianymi buźkami młodzieży ruszyliśmy pod nadzorem Miłosza nauczyciela z LO Kozy do akcji sprzątania BM.
Trasa wiodła szlak niebieski od końcowego przystanku, potem poza szlakiem nad „Wilczy Stawek” bardzo urokliwy, potem bez szlaku do kamieniołomu nad stawy.
Na trasie nawet nie najgorzej, ale w kamieniołomie tragedia ![]()
Trzeba by kilka takich akcji by było widać efekty ![]()
Przede wszystkim nie naszą rolą jest wyręczać władze gminne.
Tutaj gmina Kozy dostaje wg mnie dwóję.
Pozwala kładowcom, zmotoryzowanym na niszczenie tego urokliwego terenu.
Oni pozostawiają po sobie mówiąc brzydko: smród, bród, ubóstwo i setki opon wrzuconych do wody ![]()

Miło było poznać Tomasza z PTT Bielsko.
Tomku podejmując się takiej akcji czeka Cię wiele (oby jak najmniej) frustracji i braku zrozumienie ze strony innych. Akcja nie ma być robiona w celu wyręczania innych, tylko uświadomienia władzom poszczególnych gmin i społeczeństwu o wadze problemu.
Nie jesteśmy w stanie zrobić wszystkiego za wszystkich, ale jesteśmy w stanie pokazać to.
Ale wiedz, że to co robisz i Twoje Stowarzyszenie PTT jest wspaniałe i w wielu Forumowiczach Beskidu Małego będziesz miał wsparcie, w miarę wolnego czasu.
Link : https://picasaweb.google.com/1158904541 … directlink
Ostatnio edytowany przez MK (2012-05-19 19:27:55)
Brawo Marku
Świetnie że w te akcje bardzo dużo angażuje się nasza młodzież
Może dzięki temu w przyszłości coś się polepszy w tym temacie
A że gminy i inne organy nic nic robią... Nie tylko w tym temacie nic nie robią niestety ![]()
Ostatnio edytowany przez jardo (2012-05-20 07:10:58)
Wczoraj dołączyła do akcji zbierania śmieci w Beskidzie Małym 7 osobowa grupa bardzo dzielnej i wytrwałej młodzieży z KMB „Beskidziaki” w Gimnazjum w Rzykach. Zrobiliśmy trasę z Gancarza do Rzyk Praciaków schodząc przez Rezerwat Madohora. Dodam, że dwa tygodnie temu na tej trasie było sprzątane. Nie było wprawdzie tyle śmieci co w kamieniołomie w Kozach i z tego należy się cieszyć, niemniej jednak wcale nie wróciliśmy z pustymi workami. Zebraliśmy pół dużego worka. Najgorzej było na szczycie Gancarza i w wiacie na Leskowcu. Najwięcej przy/na szlaku leżało chusteczek higienicznych, które pomimo tego, że są z celulozy rozkładają się w przyrodzie prawie 3 miesiące okropnie przy tym szpecąc zielone otoczenie. Młodzież przy okazji tak długiego marszu poznawała uroki Beskidu Małego, a wczoraj miała ku temu niezłą okazję, ponieważ pogoda dopisała i widzialność była wspaniała.
Połączyliśmy więc przyjemne z pożytecznym.
Panie Tomaszu miło nam było z Panem współpracować. Miejmy nadzieję, że takie akcje uzmysłowią coś tym, którzy w góry chodzą po to, żeby zostawić w nich śmieci … a władze i instytucje, jeśli nie chcą się zająć problemem, niech chociaż wspomogą tych, którzy próbują. Odmówienie pomocy zbierającym w sensie odebrania śmieci np. przez schronisko, żeby dzieci czy młodzież nie musiała taszczyć wielkich worków w dół (wiadomo, że wiąże się to z ich uszkodzeniem po drodze, nie mówiąc już o tym, że zapełnione worki są okropnie ciężkie) to moim zdaniem brak dobrej woli ze strony tych instytucji, a także brak akceptacji dla tego rodzaju przedsięwzięć. Jeśli już coś nie wiąże się z zarobieniem pieniędzy, a wręcz przeciwnie trzeba do czegoś odrobinę dołożyć, to lepiej się tego nie dotykać … . Przykre, ale prawdziwe …

z tyłu od lewej: Andżelika, nena, Kasia
z przodu od lewej: Angelina, Julka, Magda, Artur, Kasia
brawo nena, MK i cała ekipa towarzysząca!!!!
![]()
Melduję, że przyłączyliśmy się do akcji.
Trochę poprawiliśmy ładnie wysprzątany rejon Gancarza i Leskowca i znacznie polepszyliśmy wygląd szlaku na odcinku Groń-Królewizna (tam chyba nikt nie sprzątał wcześniej) - nasza 3-osobowa grupa uzbierała cały wór śmieci i przywieźliśmy go nawet do Jaworzna.
Ehh... jak można tak ciepnąć puszkę pod drzewo.

Ostatnio edytowany przez sprocket73 (2012-05-20 17:16:49)
(...) Tutaj gmina Kozy dostaje wg mnie dwóję.
Pozwala kładowcom, zmotoryzowanym na niszczenie tego urokliwego terenu.
Oni pozostawiają po sobie mówiąc brzydko: smród, bród, ubóstwo i setki opon wrzuconych do wody
(...)a władze i instytucje, jeśli nie chcą się zająć problemem, niech chociaż wspomogą tych, którzy próbują. Odmówienie pomocy zbierającym w sensie odebrania śmieci np. przez schronisko, żeby dzieci czy młodzież nie musiała taszczyć wielkich worków w dół(...)
Nie chcieć - to gorzej niż nie móc ![]()
Tym bardziej wielkie podziękowania dla tych którzy sprzątali - w grupie, indywidualnie... młodzieży, że chce im się chcieć ![]()
Brawo Nena za akcję sprzątania wraz z młodzieżą ![]()
Bardzo dziękuję Wam wszystkim, za włączenie się do akcji. Przez to nasz Beskid Mały będzie czystszy i nie będzie tak drażnił oka porozrzucanymi śmieciami.
W najbliższym czasie prześlę link do opisu akcji z dn. 19 maja
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio edytowany przez Tomasz-PTTbielsko (2012-05-21 10:14:16)
Podepnę się pod temat Akcji Sprzątamy Beskid Mały.
Jako, że miałem zaszczyt uczestniczyć w tej akcji mam pewną refleksję.
Czy można głosować na siedem cudów Beskidu Małego na coś, co jest przykładem śmietniska ![]()
Mam na myśli drugie miejsce w tym rankingu Kamieniołomu w Kozach.
To miejsce mi się też podoba, gdyby nie jednak ……. śmieci
Może wszyscy co głosowali na kamieniołom zbiorą się na kolejnej akcji i pomogą zrobić porządek. Przede wszystkim mam na myśli dziesiątki opon leżących w szuwarach i wystających z wody
!!!
Ja ze swej strony mogę służyć wyciągarką z liną na 30 metrów, jednak trzeba kogoś w woderach i w razie czego umiejącego pływać
Dobry byłby ponton.
W akcji nie może brać udziału młodzież !!! Jedynie poza zbiornikiem.
Taki kamyczek refleksji do rozważenia.
Temat rzuciłem Tomkowi, jednak akcja nie będzie miała sensu żadnego, jeżeli Gmina Kozy i miejscowa Policja nie obieca i nie przyłączy się, i nie zrobi porządku z kładowcami i zmotoryzowanymi wariatami ![]()
Jeszcze raz zachęcam wszystkich co głosowali na „Kamieniołom” do podjęcia dyskusji i wzięcia czynnego udziału w ewentualnej akcji. W tym momencie powinien to być Wasz moralny obowiązek
Ja ze swej strony pomogę ![]()

Zapomniałem o jednym napisać.
Przy każdej tego typu akcji w grupie „zbieraczy śmieci” organizator powinien zadbać by był np. koszyk wiklinowy do zbierania potłuczonego szkła. To jest niesamowity problem i były przypadki podczas akcji (znam z relacji) zranienia uczestnika. Worek został przecięty i … .
Zbieranie śmieci – „takie nie do końca” - mi mnie psuje.
Rozumie, że nie mając odpowiedniego „zbiornika” (pojemnika) na stłuczone szkło, nie można zbierać do worków
.
Ale możemy to przewidzieć. ![]()
Ostatnio edytowany przez MK (2012-05-21 14:58:13)
Tematem zatopionych opon w zbiornikach wodnych w Kamieniołomie jak i dzikim wysypisku poniżej zostanie poinformowany Urząd Gminy Kozy. Z tego co się orientuje gminy mają obowiązek do usprzątnięcia takich miejsc, więc czekamy na odpowiedź i reakcję z tych instytucji. My bez ich zgody działać w tym rejonie nie możemy, ponieważ jest tam zakaz poruszania się pojazdów silnikowych... no chyba, że nam kładowcy pomogą...
Co do koszy wilkinowych to jest to dobry pomysł, ale na następną akcję zaopatrzymy się w specjalne plecakoworki przystosowane do transportu takich rzeczy jak rozbite szkło.
Zapraszam na kolejną trasę:
3 czerwca 2012 - Przełęcz Targanicka - Trzonka - Bukowski Groń - Palenica - Porąbka
Zbiórka o 9:00 na Przełęczy Targanickiej
Link z opisem i galerią z przeprowadzonego kolejnego etapu akcji z dnia 19 maja podaję poniżej:
http://www.bielsko.ptt.org.pl/?p=1104
Z tatrzańskim pozdrowieniem
Tomek
(...)Z tego co się orientuje gminy mają obowiązek do usprzątnięcia takich miejsc, więc czekamy na odpowiedź i reakcję z tych instytucji. My bez ich zgody działać w tym rejonie nie możemy, (...)
Fajnie napisałeś: My bez ich zgody mamy zakaz działania w tym rejonie , a czy odpowiednie służby tego pilnują?
Opłacani są z naszych podatków !!!!!!!
Bardzo jestem ciekawa jaka będzie reakcja UG Kozy - nie tylko w sprawie śmieci, ale również w sprawie pojazdów silnikowych, które tam się poruszają wbrew zakazowi
Ten cud Beskidu Małego o niepowtarzalnej florze, faunie oraz strukturze geologicznej wart jest chyba tego, aby o niego zadbać
czyż nie tak - Kozianie?
Jeśli chodzi o problem szkła to dużo by pomogło, gdyby wszystkie butelki z napojów były zwrotne. Nie wiem dlaczego w Polsce nie można wprowadzić i egzekwować takiego przepisu. W sąsiedniej Słowacji (ale też np. w Austrii i innych krajach) wszystkie butelki są kaucjonowane i zwrotne. Oczywiście nie wyeliminuje to problemu całkowicie ale na pewno by go zredukowało, a u nas w tym względzie panuje całkowita "wolna amerykanka".
Masz jak największą rację Piotr
Mieszkam już od kilku lat w Czechach i praktycznie każde szkło jest zwrotne i nikt nie patrzy jakoś " dziwnie" na oddających butelki, zresztą wszędzie tutaj są automaty przyjmujące opakowania zwrotne ![]()
Brawo, brawo, brawo
i wielkie uznania dla zbieraczy śmieci, wczoraj (3.VI.'12) w Beskidzie Małym na szlaku zielonym )( Kocierska –Porąbka, pod przewodnictwem Tomka.

Moje uznanie i szacunek dla całej ekipy.

Dziękuję
![]()
P.s.
Szkoda, że nie było na forum BM postu przypominającego o tej wczorajszej akcji ![]()
Następne sprzątanie będzie przy wszystkich szlakach prowadzących na najwyższą górę Beskidu Małego - Czupel ![]()
Ostatnio edytowany przez MK (2012-06-04 15:07:41)
Witam Was wszystkich serdecznie,
Przed nami kolejne i zarazem ostatnie wyjście w ramach akcji "Sprzątamy Beskid Mały" w dniu jutrzejszym tj. 16.06.2012r.
Miejsce zbiórki wyznaczyliśmy na Przełęczy Przegibek na godzinę 8:00, następnie ruszymy szlakami w stronę Magurki i Czupla. Ja osobiście mogę się spóźnić z 5-10 minut, ponieważ muszę poczekać w Bielsku na grupę która przyjedzie na sprzątanie z Chrzanowa.
Tomek
PS. Trwają również przygotowania do oczyszczenia z opon zbiornika wodnego w Koziańskim kamieniołomie. Narazie czekamy na odpowiedź z UG Kozy...
Witam,
Akcja "Sprzatamy Beskid Mały" w tym roku dobiegła końca. Mam nadzieję, że oczyszczone szlaki beskidu małego pozostaną przez jakiś czas wolne od śmieci pozostawionych tam przez osoby nieodpowiedzialne. Zaś pokazujące się artykuły w gazetach regionalnych dotrą do szerszej grupy ludzi odwiedzających góry, by uświadomić ich przed tym potężnym problemem jakim są śmieci. Bo jak tu wypoczywać np. na polanie w górach w sąsiedztwie leżących wokół porozrzucanych pustych butelek i papierków...![]()
Bardzo serdecznie Wam dziękuję za udział w tej akcji, za wsparcie i pomoc w jej przeprowadzeniu. Bez Waszego udziału przeprowadzenie jej nie byłoby realne. A zebrało się nas 69 osób, oczyszczając ok 60 kilometrów szlaków zebraliśmy śmieci w ilości ok 3000 litrów. Bardzo ucieszył mnie fakt, że tak dużo młodzieży uczestniczyło w tym wydarzeniu. Z każdym z Was za niedługo się skontaktuję i osobiście podziękuję...
Link do relacji z ostatniego wyjścia na szlak podaję poniżej:
http://www.bielsko.ptt.org.pl/?p=1271
Chciałbym Was poinformować, że przez zakończenie w/w akcji nie przestaniemy dbać o naszą górską przyrodę. Jeżeli uda się to oczyścimy również zbiornik wodny w kamieniołomie, ale do tego trzeba większej pomocy by te opony wyciągnąć i uzgodnić z Gminą by się zajęła ich utylizacją.
Natomiast jeszcze w tym roku rozpoczniemy przygotowania do zorganizowania kolejnego "Sprzątania" w przyszłym roku i planujemy rozszerzyć ją by objęła ona tereny nietylko beskidu małego, ale i śląskiego, oraz żywieckiego.
A więc do zobaczenia na szlaku...
Tomek
Ostatnio edytowany przez Tomasz-PTTbielsko (2012-06-17 14:33:06)
Dziękujemy gorąco wszystkim, którzy w jakimkolwiek stopniu przyczynili się
do poprawy stanu czystości szlaków
Jeżeli będą zaplanowane konkretne działania czy to w kamieniołomie czy też na innych górskich szlakach - dajcie proszę znać - spróbujemy wspólnie podziałać ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 11 zapytań ]