Temat: Na Komorkowym Groniu
Tym, którzy lubią ciche, ustronne miejsca i ładne górskie panoramy polecam bardzo urokliwy Groń Komorkowy (502 m) w Ślemieniu nazywany również Jasną Górką z racji tego, że od lat jest miejscem pielgrzymek. Na jego szczycie stoi mały kościółek – Sanktuarium p.w. Narodzenia NMP z cudownym obrazem Matki Boskiej. Miałam okazję odwiedzić to miejsce w sobotę pokonując odcinek do Ślemienia z Rzyk Praciaków. Historia tego obiektu opisana jest na zdjęciu poniżej.

Pod kościołem znajduje się kamienna grota z źródełkiem, z której rozpościera się prześliczny widok na Beskid Mały ![]()
Na Komorkowy Groń można również spokojnie wyjechać rowerem i byłaby to na pewno bardzo udana wycieczka. Przeglądając ostatnio przewodnik podesłany tu przez lowella79 znalazłam, że część nowopowstałego Beskidzkiego Szlaku Jakubowego prowadzi również przez Jasną Górkę i jest to prawda, ponieważ po drodze mijałam białe muszle i żółte strzałki – charakterystyczne symbole dla Drogi św. Jakuba
.
W drodze powrotnej miałam okazję zatrzymać się na chwilę przy powstającym Parku Etnograficznym Ziemi Żywieckiej, pozachwycać się przydrożnymi ślemieńskimi świątkami i kapliczkami. Wiele z nich to prawdziwe perełki. Schodząc wyciągiem na Pracicy trafiłam na całe stado pasących się owieczek, wśród których były takie cudaśne z czarnymi łebkami
.
Poniżej kilka zdjęć z sobotniej wycieczki-pielgrzymki na Jasną Górkę
.