1

Temat: Na Komorkowym Groniu

Tym, którzy lubią ciche, ustronne miejsca i ładne górskie panoramy polecam bardzo urokliwy Groń Komorkowy (502 m) w Ślemieniu nazywany również Jasną Górką z racji tego, że od lat jest miejscem pielgrzymek. Na jego szczycie stoi mały kościółek – Sanktuarium p.w. Narodzenia NMP z cudownym obrazem Matki Boskiej. Miałam okazję odwiedzić to miejsce w sobotę pokonując odcinek do Ślemienia z Rzyk Praciaków. Historia tego obiektu opisana jest na zdjęciu poniżej.

https://lh5.googleusercontent.com/-OE2sgT-4STM/T8z2Mj4eTNI/AAAAAAAAC2s/GzXx_nDjZzE/s800/100_8264a.jpg?gl=PL

Pod kościołem znajduje się kamienna grota z źródełkiem, z której rozpościera się prześliczny widok na Beskid Mały smile

https://lh6.googleusercontent.com/-_eHIh8uku00/T8zaQH6JdzI/AAAAAAAACsw/B4WjfzrNPaE/s912/Panorama%252525201.JPG?gl=PL

https://lh5.googleusercontent.com/-ssxDreY3l4Q/T8zaHcrXsTI/AAAAAAAACrg/lLad1FBALSs/s912/Panorama%252525203.JPG?gl=PL

Na Komorkowy Groń można również spokojnie wyjechać rowerem i byłaby to na pewno bardzo udana wycieczka. Przeglądając ostatnio przewodnik podesłany tu przez lowella79 znalazłam, że część nowopowstałego Beskidzkiego Szlaku Jakubowego prowadzi również przez Jasną Górkę i jest to prawda, ponieważ po drodze mijałam białe muszle i żółte strzałki – charakterystyczne symbole dla Drogi św. Jakuba smile.
W drodze powrotnej miałam okazję zatrzymać się na chwilę przy powstającym Parku Etnograficznym Ziemi Żywieckiej, pozachwycać się przydrożnymi ślemieńskimi świątkami i kapliczkami. Wiele z nich to prawdziwe perełki. Schodząc wyciągiem na Pracicy trafiłam na całe stado pasących się owieczek, wśród których były takie cudaśne z czarnymi łebkami big_smile.

Poniżej kilka zdjęć z sobotniej wycieczki-pielgrzymki na Jasną Górkę smile.

https://lh3.googleusercontent.com/-Ps-Cqd7L9EI/T8zaPTH5A5I/AAAAAAAACso/fnSOwg9Y-yk/s912/100_8262.JPG?gl=PL
foto:nena

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Na Komorkowym Groniu

Jest coś magicznego w tym miejscu smile

Pewnego sierpniowego wieczoru urzekło mnie to miejsce właśnie ciszą - oddaleniem od codziennych spraw  smile w dole tylko światła cywilizacji przypominały, że to jednak nie raj  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Wędrując po okolicach Gibasowych Wierchów często rzuca mi się w oczy ten kościółek smile

4

Fajna wycieczka miejsce faktycznie bardzo ciekawe tajemnicze i piękne odwiedziłem je kilka razy i również pieszo z Praciaków tam i z powrotem . Teraz zbudowano tam wielki parking i toalety ostatni raz gdy tam byłem w żródle nie było wody.

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

5

A ja tego miejsca nie znam sad
Może jak dożyję emerytury, nie będę pracował, tylko wtedy znajdę czas na zwiedzanie BM big_smile smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

6

MK napisał/a:

A ja tego miejsca nie znam sad
Może jak dożyję emerytury, nie będę pracował, tylko wtedy znajdę czas na zwiedzanie BM big_smile smile

Marku po co czekać do emerytury big_smile, wyciągniemy Cię tam któregoś pięknego dnia big_smile wink Bądź przygotowany ! big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

Jako dziecko polnymi ścieżkami biegałem w niedziele do kościółka na Jasnej Górce. Z góry było widać, jak pielgrzymi z różnych stron zmierzają polnymi drogami na nabożeństwo. Dzisiaj - ścieżki zarośnięte, nikt już nie chodzi polnymi dróżkami - bo jest duży parking z warkotem drogich samochodów !!!

Ostatnio edytowany przez Zygmo (2012-06-05 22:01:00)

8

nena napisał/a:

(...) Marku po co czekać do emerytury big_smile, wyciągniemy Cię tam któregoś pięknego dnia big_smile wink Bądź przygotowany ! big_smile

w (y) ciągniemy rowerem  wink  lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

9

Zygmo napisał/a:

Jako dziecko polnymi ścieżkami biegałem w niedziele do kościółka na Jasnej Górce. Z góry było widać, jak pielgrzymi z różnych stron zmierzają polnymi drogami na nabożeństwo. Dzisiaj - ścieżki zarośnięte, nikt już nie chodzi polnymi dróżkami - bo jest duży parking z warkotem drogich samochodów !!!

szkoda, bo "warkot drogich samochodów" kompletnie do tego miejsca  nie pasuje ...

10

jolanta napisał/a:
nena napisał/a:

(...) Marku po co czekać do emerytury big_smile, wyciągniemy Cię tam któregoś pięknego dnia big_smile wink Bądź przygotowany ! big_smile

w (y) ciągniemy rowerem  wink  lol

Czekam neno na ten piękny dzień smile
Jolu rowerem przez Anulę? Ja nie dam radę sad
A poza tym jesteś w tym momencie na dochodzeniu do super sprawności smile
więc rower? Taki wysiłek? Takie obciążenie kolan, stawów?

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

11

Damy radę Marku big_smile , nikt nie powiedział, że mamy jechać przez Anulę. big_smile.