Temat: Na krańcu Beskidów Zachodnich
W niedziele wraz z botanikami z poznańskiego ogrodu botanicznego wybrałem się w kilka miejsc po Beskidzie Zachodnim.
Pod Złotą Górę i Dolinę Targaniczanki w Beskidzie Małym, Gajkę koło Jeleśni w Beskidzie Żywieckim i Górę Wdżar w Gorcach. Pogoda była tak fatalna że zdjęcia zrobiłem tylko z najciekawszego z tych miejsc z Góry Wdżar i okolic, dlatego skupie na tym obszarze. Choć mieliśmy pod każde z tych miejsc niewielkie podejścia to przy takiej pogodzie byliśmy nieźle przemoczeni ![]()
Relacja ta oznacza to że jednak nie pożegnałem się z polskimi paprotnikami ![]()
Góra Wdżar to jedna z najcenniejszych geologicznie i przyrodniczo miejsc w Beskidach Zachodnich. Zbudowana jest z bardzo rzadkich w Polsce typów skał - andezytów które zasiedlone są przez dwie unikatowe paprocie - zanokcica północna i rozrzutka brunatna (występująca tylko na Górze Wdżar na jedynym stanowisku w Polsce). Niestety miejsce to wydaje się przegrywać z działalnością człowieka
Są tutaj: wyciąg narciarski, tor saneczkowy, miejsca wyznaczone do wspinaczki, trasy spacerowe z ławeczkami wśród skał, wypas owiec itp.
Góra Wdżar
Widok w stronę Pienin
Kamieniołom andezytu z wiejscami do wspinczaki w rojnikiem na pierwszym planie
Skały andezytowe
Zanokcica północna
Rozrzutka brunatna
Na Górze Wdżar
Widok na zbiornik czorsztyński z ruinami zamków Czorsztym i w Niedzicy