Temat: W Beskidzie Małym powstanie nowy plan ochrony krajobrazu.

Nasz człowiek wink gennaro przysłał takie oto info ...  smile

"Zgodnie z informacją pełniącego obowiązki dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego o rozpoczęto prace nad przygotowaniem trzech projektów planów ochrony oddzielnie dla trzech parków krajobrazowych: Parku Krajobrazowego Beskidu Małego,Popradzkiego Parku Krajobrazowego oraz Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego..."

Więcej można poczytać TUTAJ  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: W Beskidzie Małym powstanie nowy plan ochrony krajobrazu.

I to jest naprawdę dobra wiadomość! Oby jak najszybciej to powstało, bo znając naszą legislację...

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

Tak się akurat składa że biorę udział w tym projekcie i oczywiście na rzecz Beskidu Małego smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-08-15 10:32:49)

4

No i jak Darku to się rozwija?

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

Piotrze teraz często jestem koło Ciebie w Krakowie. Projekt dobrze się rozwija dzięki moim danym i to wie ile uda się zdziałać w tym kierunku smile

6

Jak wiadomo Park Krajobrazowy Beskidu Małego istnieje już od 1998 roku. W planach było utworzenie na jego terenie kilka dodatkowych rezerwatów przyrody, ale jak to bywa, realizacja planów jest trudniejsza, ponieważ zwykle coś lub ktoś staje na przeszkodzie … Darku czy Ty się orientujesz, które z rezerwatów mają największą szansę na powstanie ?

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

To rozumiem Darku, że będziemy mieć teraz bieżące informacje  big_smile a jako jeden z nas możesz sporo ciekawostek "ujawnionych" na forum - do projektu dorzucić  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

też liczę na bieżące informacje od Darka smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

Co do projektu to obejmuje on małopolską część Parku Krajobrazowego Beskidu Małego. Moim zadaniem jest wprowadzanie stanowisk roślin chronionych i rzadkich w tej części Beskidu Małego. Dane te zdominowały paprotniki. Dzięki skupieniu stanowisk tych roślin można ubiegać się o poszerzenie granic parku krajobrazowego i powinno być też namiastką do utworzenia rezerwatów przyrody. Jednak więcej informacji co do rezerwatów przyrody jest mi jak na razie nie znane.

10

sama dyskusja i pomysł jest dobry tylko pamiętajmy, że nasz Bm leży na terenie dwóch województw więc małopolska wszystkiego nie załatwi ale i tak brawa, że w końcu jest zielone światełko Na pewno od pomysłów jeszcze dość długa droga do realizacji ale pożyjemy zobaczymy

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

11

Witajcie!
Jestem na tym forum zupełnie nowa. Do napisania tego posta skusiła mnie notka  o projekcie planu dla PKBM oraz obecność Darka Tlałki smile. Tak się składa, że koordynuję przygotowanie tego projektu. Widząc zaangażowanie niektórych użytkowników forum w badanie przyrody Beskidu Małego pomyślałam sobie, że może ktoś z Was chciałby podzielić się swoimi obserwacjami na potrzeby projektu???
Tak sobie myślę, że my - jako wykonawcy planu dopiero wchodzimy na ten teren, dopiero go poznajemy, a nie ukrywam, że czasu na sporządzenie inwentaryzacji przyrodniczej mamy niewiele (niestety nie wynika to z naszej winy, ale z przyczyn niezależnych).
Osobiście chciałabym aby inwentaryzacja została wykonana przyzwoicie i w dalszym etapie stała się dobrym podłożem pod planowanie ochrony tego terenu.
Ponieważ pora roku (koniec lata) jest stosunkowo niesprzyjająca - inwentaryzacje terenowe w naturalny sposób będą uboższe o wiele danych, więc może Wy - jako "lokalni specjaliści" będziecie w stanie wspomóc nas swoimi obserwacjami dla różnych grup gatunkowych fauny i flory?
Taka współpraca pozwoli na stworzenie fajnego i porządnego opracowania, a dodatkowo będziecie mogli wzbogacić swoje doświadczenie zawodowe o współpracę na rzecz przygotowywania projektu planu ochrony parku krajobrazowego (bowiem wszystkie ewentualnie pozyskane od Was dane zostaną wykorzystane z zachowaniem pełnych praw autorskich) smile
Jeśli ktoś z Was mógłby nasze starania wspomóc swą wiedzą (tak, jak Darek) to bardzo proszę o kontakt mailowy na adres: klaudia.janikk@gmail.com
Z góry dziękuję za odzew