1

Temat: 3 x Wieprzówka - wystawa i nie tylko :)

Towarzystwo Miłośników Andrychowa zaprasza wszystkich, którym do tej pory nie udało się obejrzeć wystawy do Pałacu Bobrowskich w Andrychowie na wystawę poświęconą lokalnej rzece - Wieprzówce. Wystawa ma formę modelu rzeki. Towarzyszy jej bogata ilustracja fotograficzna, eksponatowa i audiowizualna, przygotowana w ramach realizacji projektu unijnego pt. „3xWieprzówka”. Wystawę można oglądać do 30 listopada 2012.

Byłam, obejrzałam i bardzo polecam wszystkim tym, którzy jeszcze jej nie widzieli. Więcej informacji na temat samego projektu znajdziecie w linku w poście nr 2 lub klikając na zdjęcie poniżej. smile

http://www.beskidmaly.pl/pictures/1340224341-wystawa.jpg

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: 3 x Wieprzówka - wystawa i nie tylko :)

Dzisiaj moim zamiarem było zabrać młodzież na spacer z Panem Janem Zielińskim, nota bene naszym Forumowiczem wink, ścieżką dydaktyczną  „Dolina Wieprzówki”. Niestety pogoda pokrzyżowała nam plany hmm. Dodam jeszcze, że Pan Jan jest autorem tej ścieżki, zresztą, nie tylko tej. smile W ramach rekompensaty zabrałam uczniów na bardzo ciekawe warsztaty i wystawę „3xWierzówka” w Zamku Bobrowskich w Andrychowie poświęcone rzece Wieprzówce. Zarówno wystawa, jak i warsztaty, odbywają się w ramach realizacji projektu unijnego pt. „3xWieprzówka”. Projekt realizowany jest przy wsparciu Stowarzyszenia Inicjatyw na Rzecz Środowiska „Montanum” oraz dotacji z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Na warsztatach uczniowie obejrzeli film edukacyjny i wysłuchali bardzo ciekawego wykładu Pana Jana Zielińskiego. Wystawa o rzece Wieprzówka sporządzona jest w formie modelu rzeki, której towarzyszy bogata ilustracja fotograficzna oraz eksponatowa z historii regionu, biologii i geologii rzeki oraz terenu po którym płynie. Uczniowie mieli możliwość zobaczenia skał budujących Beskid Mały, modelu koryta rzeki Wieprzówki, ciekawostek geologicznych oraz podziwiania eksponatów fauny zamieszkującej brzegi i samą rzekę. Super lekcja geografii i biologii w jednym smile !

Trochę zdjęć z dzisiejszej wycieczki z młodzieżą po kliku na zdjęcie smile.

https://lh5.googleusercontent.com/-F2oXTSYcge0/UGxgzM3o5EI/AAAAAAAAGww/76zmXN-BIv8/s912/Panorama%25201.JPG?gl=PL

Dodam jeszcze, że w ramach projektu ogłoszone zostały konkursy dla szkół, w których można wziąć udział. Więcej informacji oraz regulaminy konkursów -> TUTAJ

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

3

Wybiorę się na pewno smile

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

4

Za dziecka lubiłem takie wycieczki.
No i oczywiście wink taaaaaaakie nauczycielki big_smile które to organizowały smile
Na zdjęciach widzę dwanaściorga dzieci.
Czyżby tyle liczyła klasa?
Jak tak, to ideał do nauki!
W końcu coś można będzie młodzież nauczyć, a nie molochy 30-sto i więcej osobowe - bo to „kryminał”!!!
A władze tego nie rozumieją sad
Im mniej liczniejsza klasa, tym społeczeństwo (młodzież) lepiej wykształcone big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

5

MK sorki za off topic, ale od lat widać, że tzw. władza myśli głównie kategoriami pieniędzy, zatem czym mniej uczniów, tym droższa nauka, a już najdroższa jest nauka indywidualna (np. na kierunkach artystycznych). Ja tylko życzę naszej koleżance, żeby władza nie wpadła na pomysł, żeby w ramach oszczędności i "dogęszczania klas" przenieść szkołę do Andrychowa.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

6

piotr napisał/a:

[Ja tylko życzę naszej koleżance, żeby władza nie wpadła na pomysł, żeby w ramach oszczędności i "dogęszczania klas" przenieść szkołę do Andrychowa.

też sobie tego bardzo życzę big_smile

7

Towarzystwo Miłośników Andrychowa smile zaprasza na panel dyskusyjny dotyczący rzeki Wieprzówki, który odbędzie się w dniu 30 listopada br. o godzinie 10 w Miejskim Domu Kultury w Andrychowie przy ul. Szewskiej 7.

"Jeżeli chcecie posłuchać o naszej rzece, dowiedzieć się, co z nią będzie dalej i zabrać głos w obronie jej wartości przyrodniczych oraz krajobrazowych, to zapraszamy. Nie bądź obojętny, to nasz skarb!"

https://lh3.googleusercontent.com/-mDEo8Qs-f7M/UK-coK9kCCI/AAAAAAAAAhs/fsF8jQw45TE/s647/wieprz%C3%B3wka.jpg

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

8

Polecam obejrzeć krótki film o rzece Wieprzówce zrealizowany przez SkyVideoPl - firmy specjalizującej się w filmowaniu z lotu ptaka przy pomocy najwyższej jakości zdalnie sterowanych modeli (Octocopterów). Materiał przedstawia przykładowe wykorzystanie modelu "Dragon S" podczas filmowania różnych obiektów jak np mostów, wieżowców lub obiektów naturalnych. Nagraniu towarzyszy świetny podkład muzyczny. smile

9

Świetne  cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

10

właśnie oglądnąłem ten filmik Coś wspaniałego

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

11

pokazać rzekę w takiej peryspektywie trzeba umieć - Filmik rewelka

12

W miniony czwartek z grupą młodzieży gimnazjalnej udało mi się w końcu przejść  ścieżkę dydaktyczną - „Dolina Wieprzówki”. Naszym przewodnikiem był Jan Zieliński , który wraz z Wojciechem Blochem jest jej autorem. Przypomnę , że poprzednim razem (było to jesienią zeszłego roku) pogoda pokrzyżowała nam plany wyjścia w teren. Zwiedziliśmy wtedy tylko wystawę „3xWieprzówka”. Tym razem pogoda dopisała. Długość całej ścieżki to ok 3 km. Czas przejścia jakieś 2 godziny.

https://lh3.googleusercontent.com/-9_eNuGtoX64/UZTm05pXGMI/AAAAAAAADzY/ufgropDsmM8/s912/100_5018.JPG

Nam to zajęło nieco więcej, ponieważ przy okazji młodzież posprzątała spory odcinek trasy. Połączyliśmy zatem przyjemne z pożytecznym.

https://lh3.googleusercontent.com/-BUdUiiGmU6Q/UZTpdrWQKfI/AAAAAAAAD8o/oI_oeOVMk5E/s912/100_5104.JPG

Ścieżka biegnie lewym brzegiem rzeki, z Sułkowic do Rzyk. Na tym odcinku rzeka jest nieuregulowana i ukazuje piękne odkrywki unikatowych czarnych łupków wierzowskich, łupków pstrych, piaskowców i margli krzemionkowych, na których można znaleźć skamieniałości śladowe (fukoidy). Skały te tworzą malowniczy przełom, z naturalnymi kaskadami, bystrzami i misami eworsyjnymi (baniorami).

łupki wierzowskie
https://lh6.googleusercontent.com/-tXdP4QbtCGk/UZToI2dmUwI/AAAAAAAAD4A/n3KhSVRUT-Y/s912/100_5061.JPG

łupki pstre
https://lh3.googleusercontent.com/-WZi5sgzsNi4/UZTqZUNxf-I/AAAAAAAAEAo/4nvWBiLQW2c/s912/100_5139.JPG

margle krzemionkowe z fukoidami
https://lh5.googleusercontent.com/-h8gN9uSamkE/UZTq64ERZrI/AAAAAAAAEC0/1ywsVeV5Upo/s912/100_5159.JPG

Brzegi rzeki porastają zarośla typu łęgowego, ale również unikalny ols gwiazdnicowy, prawie niespotykany na południu Polski.

gwiazdnica gajowa (Stellaria nemorum)
https://lh5.googleusercontent.com/-Y72Y0mFZVQo/UZTqXWYTfkI/AAAAAAAAEAg/b7gmfZ7_2R0/s912/100_5138.JPG

Można tu również podziwiać bogatą florę i faunę rzecznego kamieńca, gdzie żyją gady tj. jaszczurki: zwinka, żyworódka, padalec, węże: zaskroniec, żmija zygzakowata czy płazy np. kumak górski.

https://lh5.googleusercontent.com/-JPFpHnOKgGM/UZTpTWpryyI/AAAAAAAAD8A/hJEgZGipUMU/s912/100_5099.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-c1pB65s46Xw/UZTpxcge_qI/AAAAAAAAD94/dwtPwL-6-F4/s912/100_5116.JPG

Zagrożeniem dla tego typu miejsc i siedlisk przyrodniczych jesteśmy niestety my – ludzie – niszcząc je poprzez niewłaściwą regulację rzeki czy dzikie wysypiska śmieci. W taki właśnie bezmyślny sposób utracono bezpowrotnie jeden z malowniczych odcinków z marglami. Niewłaściwie składowane odpady, również te organiczne, zmieniają właściwości podłoża, powodując inwazję „obcych” roślin ruderalnych. Daje się to również zauważyć spacerując wzdłuż Wieprzówki. Roślinami, które próbują opanować florę charakterystyczną dla tutejszych siedlisk nadrzecznych są tu rdestowiec ostrokończysty czy niecierpek Roylego. Ze względu na łatwość zajmowania nowych przestrzeni i szybki wzrost tworzą tu jednogatunkowe płaty roślinności, nie dopuszczając w ten sposób do rozwoju rodzimych gatunków. Miejscami tworzą zarośla nie do przedarcia.

https://lh5.googleusercontent.com/-5B_9qzjXkfo/UZTnzTdLRxI/AAAAAAAAD2w/gJTsJqqm8TQ/s912/100_5051.JPG

Osobiście polecam każdemu wycieczkę wzdłuż brzegów Wieprzówki. Jestem pod wrażeniem urokliwego krajobrazu jaki utworzyły łupki wierzowskie i margle na tym odcinku rzeki,  jak również  ciekawej flory i fauny nadrzecznego kamieńca i porastających brzegi łęgów. Ścieżkę wzbogacają tablice informacyjne. Pragnący odpoczynku  mogą skorzystać z drewnianych ławeczek znajdujących się na trasie. Można również przejechać  niektóre odcinki na rowerze . smile
Młodzież wykonała tego dnia kawał dobrej roboty łącząc przyjemne z nauką. smile Spędzili ten dzień również bardzo pożytecznie. smile

https://lh3.googleusercontent.com/-R9Wxp_XEk-Y/UZjEcpx4sDI/AAAAAAAAEL8/UubHkzPkWM4/s912/zdjecie.jpg
foto: Jan Zieliński

Janku, w imieniu swoim i młodzieży, bardzo dziękuję za ciekawą lekcję przyrody w naturze. Liczę na to, że nie ostatnią. smile.

13

Taki spacer zamierzam sobie urządzić niebawem, aby osobiście od Ciebie Nenuś posłuchać o tych wszystkich interesujących rzeczach big_smile Nie będę pytać wujka google co to fukoidy - zapytam osobiście - Ciebie  wink

14

jolanta napisał/a:

[...]Nie będę pytać wujka google co to fukoidy - zapytam osobiście - Ciebie  wink

big_smile ...  Nie ma sprawy Jolu, wybierzemy się wkrótce nad Wieprzówkę .:)

15

nena napisał/a:
jolanta napisał/a:

[...]Nie będę pytać wujka google co to fukoidy - zapytam osobiście - Ciebie  wink

big_smile ...  Nie ma sprawy Jolu, wybierzemy się wkrótce nad Wieprzówkę .:)

... i weźmiemy cosik dobrego  tongue do jedzenia? lol

16

jolanta napisał/a:

... i weźmiemy cosik dobrego  tongue do jedzenia? lol

no pewnie ! big_smile i do picia też  lol

17

Dzisiaj, tym razem z grupą piątoklasistów ze Szkoły Podstawowej w Rzykach sprzątaliśmy Rzyczankę. Z ogromnym zaangażowaniem, poświęcając nawet swoje czyste ubrania i suche buty, wyciągali z wody różnego rodzaju nieczystości. W ciągu niespełna 2 godzin posprzątali rzekę na odcinku prawie 300 m – od skrzyżowania Rzyki – Praciaki do mostu na os. Młocki Dolne. Przy okazji poznawaliśmy budowę koryta rzeki górskiej, obserwowaliśmy i nazywaliśmy roślinność nadrzeczną oraz faunę rzeki - taka lekcja przyrody w terenie, połączona z wykonaniem pożytecznej pracy na rzecz środowiska. Jestem z tych dzieci bardzo dumna  ! Wykonali naprawdę dobrą robotę ! smile

Po kliku na zdjęcie mały albumik z akcji:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/945044_249276351881748_897525975_n.jpg
Odcinek Rzyczanki z łupkami wierzowskimi

18

Strasznie to piękne w Beskidzie Pięknym, że młodzi Rzyczanie tak dbają o to cudeńko, a najważniejsze, że miał ich kto tego nauczyć cool

19

nena napisał/a:

Dzisiaj, tym razem z grupą piątoklasistów ze Szkoły Podstawowej w Rzykach sprzątaliśmy Rzyczankę. Z ogromnym zaangażowaniem, poświęcając nawet swoje czyste ubrania i suche buty, wyciągali z wody różnego rodzaju nieczystości. (...)
Jestem z tych dzieci bardzo dumna  ! Wykonali naprawdę dobrą robotę ! smile.

A ja jestem dumny, że wśród nas, naszego forum, mamy tak wspaniałych pedagogów big_smile

Neno podziwiam, wielkie brawa i uznanie, dla Ciebie i dzieci smile
Teraz, jak posprzątaliście, to muszę zabrać bajkę do tych pięknych miejsc big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

20

Wieprzówka w Finale !!! big_smile

W finale 1. konkursu Klubu Gaja rzeka Wieprzówka znalazła się wśród 11 kandydatek do tytułu „Rzeki Roku 2013”. Celem konkursu Rzeka Roku jest nagłośnienie przykładów społecznego zaangażowania i zainteresowania polskimi rzekami. Konkurs jest częścią programu Klubu Gaja – Zaadoptuj rzekę, zachęcającego do poznawania i pielęgnowania dziedzictwa przyrodniczego, kulturowego i społecznego rzek i innych akwenów. W latach 2005 – 2013 dzięki zaangażowaniu blisko 106 000 osób, zaadoptowano 670 rzek i akwenów w ponad 1050 miejscach.
O tym, która rzeka zdobędzie tytuł Rzeki Roku zadecydują internauci. Na stronie www.zaadoptujrzeke.pl zostaną umieszczone fotografie oraz opisy rzek i działań prowadzonych na rzecz ich ochrony i popularyzacji.

Internetowe głosowanie na rzekę Roku 2013 odbędzie się we wrześniu na www.zaadoptujrzeke.pl.

Wieprzówka, która uczy historii sprzed 130 milionów lat została zgłoszona do konkursu przez Zespół Szkół Samorządowych w Rzykach wraz z Towarzystwem Miłośników Andrychowa i Stowarzyszeniem na Rzecz Środowiska Montanum. smile

Więcej na ten temat po kliku na obrazek smile

http://www.zaadoptujrzeke.pl/cms/uploads/plakaty/rzeka-roku.jpg

Głosowaliśmy na Platana z Kóz, pora zagłosować teraz na Wieprzówkę ! smile

21

I myślę, że trzeba nam ustalić jakąś dobrą strategię - poprosimy Was o to niebawem w osobnym wątku smile