Temat: 300 mln PLN na... dobicie Beskidu Małego???

Inwestor przedstawił dziś plany budowy nowych wyciągów w gminie Andrychów. Inwestycja szacowana jest na 300 mln zł.

Wygląda na to, że ośrodek „Czarny Groń” z Rzyk Praciaków wyciąga wnioski ze swoich doświadczeń. Przypomnijmy, że wybudowany kilka lat temu nowy wyciąg krzesełkowy w Praciakach ciągle jest nieczynny. Ekolodzy z Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot z Bystrej dowodzą, że inwestytcja jest nielegalna. Odwołują się od kolejnych decyzji. Sprawa ugrzęzła w urzędach. Zresztą, sam inwestor również przyznaje się, że pewne nieodciągnięcia były.

Teraz właściciel ośrodka „Czarny Groń” chce pójść dalej, ale już na etapie planowania chce poddać swoje zamierzenia szerokiej konsultacji.

W piątek (26.10) w Andrychowie zorganizowana została specjalna konferencja, podczas której przedstawiono założenia planowanej inwestycji, różnego rodzaju analizy wpływu przedsięwzięcia na środowisko. Obecnych było kilkadziesiąt osób: przedstawiciele różnych instytucji, samorządowcy, parlamentarzyści. Byli też ekolodzy z Bystrej.

O planach rozbudowy ośrodka w Rzykach już pisaliśmy. Obecnie w Praciakach znajdują się dwa niewielkie wyciągi. Docelowo wyciągów ma być ok. 20 i będą one zlokalizowane w całym paśmie Beskidu Małego – od Rzyk, przez Leskowiec aż w rejon Ponikwi.

Poszczególne wyciągi zostaną połączone kolejkami. Na jednym ze stoków ma powstać także wielka hala, w której będzie można jeździć na nartach nawet latem. Powstanie także duża trasa do uprawniania narciarstwa biegowego. Całość będzie tworzyć wielki ośrodek turystyczno-narciarski.

http://mamnewsa.pl/%21data/rzyki-ma.jpg

Więcej tutaj -> mamnewsa.pl

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

2

Odp: 300 mln PLN na... dobicie Beskidu Małego???

Dobrze, że takie plany najczęściej się nie realizują  lol

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3

kris_61 ma świętą rację.
Pozwolę sobie przypomnieć casus Białki Tatrzańskiej. Inwestory napalały się na zrobienie wy*urwistego ośrodka, połączenia Białki z Bukowiną kosztem setek milionów złotych stworzenia ośrodka narciarskiego wielkości austriackiego Hintertuksa. Wiecie, co z tego wyszło? Mówiąc prawie po rosyjsku: "gavno". Prędzej ktoś kupi Kozubnik i wybuduje tam cokolwiek, niż powstanie ten projekt, stawiam flaszkę Darkowi (który newsa znalazł), jeżeli stanie się inaczej!

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

4

marcus napisał/a:

stawiam flaszkę Darkowi (który newsa znalazł), jeżeli stanie się inaczej!

Jeszcze mnie na pół litra stać, więc nie skorzystam tongue

A prawda wygląda tak. Ta fioletowa linia biegnąca po grzbiecie pomiędzy Leskowcem, a Potrójną, to zapewne planowana trasa biegowa. Tylko, że musiała by przechodzić przez sam środek rezerwatu Madohora. Wyda ktokolwiek w tym kraju pozwolenie na inwestycje w sercu rezerwatu??? No chyba, że inwestor zastosuje najlepszą i już sprawdzoną metodę faktów dokonanych.

Jan Himilsbach

5

A ja włożę kij w mrowisko  smile
A który z panów co zabrał głos, wędrował zimą na zaprojektowanych trasach?
Chyba tylko darkheush i korzystał z wyratrakowanego podejścia by dojść zimą do chatki studenckiej, czy na Potrójną smile
Ja wolałbym jeździć na narty w nasz Beskid i zostawić tu pieniądze niż sponsorować Słowaków big_smile
Zielonych z Bystrej powiesiłbym na suchej gałęzi, nie napiszę za co.
Zapytajcie ich co zrobili na rzecz Beskidu Małego.
Ile zasadzili drzew, a ile prawdopodobnie za swą działalność zebrali ….. ?
A właściciel ośrodka zasadził ich setki na terenie Beskidu Pięknego  big_smile smile smile smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

6

MK-masz racje.Dzialalnosc tzw.zielonychto tylko wyludzanie kasy na zycie,na przetrwanie.generalnie uwazam ,ze z nich tacy ekolodzy jak ze mnie ksiadz.Wiecej ludzie niestowarzyszeni robia dobrego niz oni.

7

MK napisał/a:

Chyba tylko darkheush i korzystał z wyratrakowanego podejścia by dojść zimą do chatki studenckiej, czy na Potrójną smile

Chyba się coś pomyliło. O ile dobrze pamiętam, a pamięć mam jeszcze w miarę, korzystałem z wyciągu ZIMĄ trzy razy w życiu. Raz idąc w warunkach skrajnie ekstremalnych do Staszka na Gibasy (14 lutego 2009 roku), raz schodząc z chatki studenckiej po ciemku bez światła w warunkach trochę lepszych, ale i tak wystarczająco ciężkich i raz schodząc z ludźmi, którzy o zimowych warunkach nie muszą mieć pojęcia (na dodatek z kilkuletnim dzieckiem). Ani w pierwszym ani w drugim wypadku stok nie był wyratrakowany na tyle, żeby iść "jak latem". Po prostu te trzy incydenty były podyktowane tym, aby choć odrobinę zwiększyć margines bezpieczeństwa. We w miarę normalne zimowe warunki jest pięknie przedreptana ścieżka przez Hatale, z której korzystam mając przynajmniej tę pewność, że mnie nikt nie rozjedzie. A już na pewno nie korzystałem z "ratrak-taxi" jak co niektórzy.

I dziękuję za przylepienie mi łatki eko-oszołoma jednak zdania na temat budowania 20 wyciągów, gondolówki, trasy biegowej i wycięcia zapewne kilku ha lasu pod całoroczną stację narciarską na powierzchni ca. 40 km2 nie zmienię.

P.S. Na nartach nie jeżdżę, więc argument dawania zarobku Słowakom jest dla mnie śmieszny, tym bardziej, że każdy z nas jeździ i tak w słowackie góry pochodzić (zostawiając na miejscu kilka ojro).

Jan Himilsbach

8

darkheush napisał/a:
marcus napisał/a:

Darku, ale to nie jest kwestia "stać czy nie". To chęć spotkania "po latach" ;-) Niestety, proza życia mnie dopada i tak jak w tym semestrze nie mam czasu to dawno nie nie miałem...

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

9

Nie pozostaje mi niestety nic innego jak poprzeć Darkheusha i zaliczyć siebie przy okazji do eko-oszołomów - ja też nie tęsknie za słupami wyciągów i wyciętymi połaciami lasu, nie mówiąc już o towarzyszących im niechybnie parkingach dla setek samochodów, dymiących budach z fastfoodem i ryczących radiowęzłach. I nikt mi nie powie, że to się przysłuży przyrodzie, bo przyroda z tego nie będzie miała nic, natomiast paru kolesi będzie zarabiać całkiem konkretne pieniądze.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

10

darkheush napisał/a:
marcus napisał/a:

A prawda wygląda tak. Ta fioletowa linia biegnąca po grzbiecie pomiędzy Leskowcem, a Potrójną, to zapewne planowana trasa biegowa. Tylko, że musiała by przechodzić przez sam środek rezerwatu Madohora. Wyda ktokolwiek w tym kraju pozwolenie na inwestycje w sercu rezerwatu??? No chyba, że inwestor zastosuje najlepszą i już sprawdzoną metodę faktów dokonanych.

darkheush
w tym kraju jest wiele rzeczy możliwych, tylko zależy kto i za ile? lol

A oto dowód.

http://i3.fmix.pl/fmi957/f097c21600179928508c283e

http://i2.fmix.pl/fmi117/24b3eef800044fd9508c2834

Pod samiuśką bramę doprowadzono nową drogę asfaltową. A wokół oczy wielkiego brata czuwają.

Oczywiście wiecie, co to za fotki? tongue

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

11

Więc darkheush tam gdzie są projekty tras narciarskich zimą w życiu nie chodziłeś.
Tak zrozumiałem, więc narciarze ewentualni zimą Ci przeszkadzać nie będą smile
A co do zdania, to każdy może wyrazić swoją opinie.
Nieprawda?
Ja też zimą chodzę utartymi szlakami smile
Dwa razy się zdarzyło bez szlakowo do groty Komonieckiego smile
A łatki eko -  oszołoma sam sobie przykleiłeś, bo na pewno nie ja w swym poście smile
"Uderz w stół a nożyce się odezwą" tak się wink wg mnie zachowałeś.
Wiesz, że cię cenię i słowo oszołom co do Ciebie by mi przez gardło nie przeszło smile

Piotrze może wyrzućmy z Polski wszystkich kolesiów co dają pracę przeciętnym Polakom
i zamiast do pracy chodźmy na łąkę paść się wraz z baranami pod Potrójną

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

12

Chodziłem i wolałbym tam zastać to, co zastaję co zimę, a nie pięknie przygotowaną pod biegówki autostradę (vide Magurka Wilkowicka).

A czy ja napisałem, że Ty mi przykleiłeś łatkę???

Jan Himilsbach

13

MK praca ważna rzecz, nie będę z tym polemizował, bo każdy chce ją mieć, tylko dlaczego kosztem naszego Beskidu Małego i czy ta gra jest rzeczywiście warta świeczki np. ile realnie będzie tej pracy i na jak długi okres (sami wiecie ile w Polsce trwa tzw. sezon narciarski - nie oszukujmy się BM to nie Alpy, a Praciaki to nie przywoływany gdzieś tutaj Hintertux, który nota bene miałem okazję kiedyś widzieć*)?

* jeśli ktoś nie wie to na Hinertuxie jeździ się niemal cały rok, bo to jest lodowiec sięgający do wys. 3200 m.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

14

A pomijając kwestie ekonomiczne, czy ekologiczne, to myślę, że władze gminy, zamiast zachwycać się jakie taka ewentualna inwestycja przyniesie korzyści dla rozwoju gminy, powinny zająć się czym innym.

Przede wszystkim, jak zapewnić dojazd tym (w domyśle) tłumom narciarzy. Bo komunikacyjnie Andrychów jest "sto lat za murzynami". Brak obwodnicy z prawdziwego zdarzenia, nieistniejący w tej chwili most w centrum miasta na DK52 (i wygląda na to, że nieprędko zostanie wybudowany nowy, gdyż firma która miała go budować, zbankrutowała, teraz trzeba rozpisać nowy przetarg). Bo jeśli (hipotetycznie) miałbym stać w korku, aby dojechać pod ten kompleks, to sprawę olałbym i pojechał na... Słowację.

Jan Himilsbach

15

Niech się urzędasy nie podniecają że gościu chce zainwestować 300 baniek i zrobi dużo miejsc pracy. Więc zacznijcie działać w urzędach aby gościu się nie rozmyślił. Bo to o czym gadamy jest tylko narazie pomysłem a do początku to jeszcze lata świetlne.

A co powiecie o tubylcach? Brak chodników! Gmina wymieniła asfalt i trąbili na całą Polskę jaka to inwestycja w Rzykach. Tylko zapomniano że tu żyją ludzie. Już teraz jest strach idąc poboczem a co dopiero będzie? Zapraszam rankiem zobaczyć jak dzieciaki idą do szkoły a  szkoda pisać  co dopiero jest zimą? Dopiero zaczną myśleć o chodniku jak ktoś zabije pieszego albo  więcej. Wtedy to będzie dla kogoś za późno.
Takie inwestycje powinno się zacząć od infrastruktury a nie od doopy strony.

16

o co chodzi?ktos chce zarobic na ludziach,na narciarzach.Niby normalne.Ale jak tak dalej pojdzie to ten nasz Beskid Piekny nie bedzie juz tym Beskidem Pieknym tylko jakas tam ulica  do ktorej mozna dojechac.Moje zdanie jest takie-zniszczymy nature dla przyszlych pokolen.

17

EDIT
Dodałem ankietę.

Jan Himilsbach

18

To jest biznes, góry w tym przypadku są tylko tłem.  I miejscem, w którym ten biznes można zrobić. Nic więcej......

19

darkheush napisał/a:

Ta fioletowa linia biegnąca po grzbiecie pomiędzy Leskowcem, a Potrójną, to zapewne planowana trasa biegowa. Tylko, że musiała by przechodzić przez sam środek rezerwatu Madohora. Wyda ktokolwiek w tym kraju pozwolenie na inwestycje w sercu rezerwatu??? No chyba, że inwestor zastosuje najlepszą i już sprawdzoną metodę faktów dokonanych.

Darku nie sądzę, żeby ktoś wydał decyzję pozytywną na realizację projektu przez rezerwat Madohora zwłaszcza, że program Natura 2000 nadal obowiązuję i to nie tylko w okolicy rezerwatu Na jasno czerwono masz podany obszar

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/5000/25354/thumb/p17ai2g40hpc1gd41qdv1smq1m2t2.png

Za złamanie tych przepisów są sankcję

Ostatnio edytowany przez baca (2012-10-27 22:39:05)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

20

a za oknem właśnie sypie pierwszy śnieg))))))

21

yhy, zgadza się

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

22

Baco mi też wydaje się że taka inwestycja niema szans na powstanie i obyśmy się nie mylili.
Dziwi mnie też niechęć do Pracowni na rzecz Wszystkich Istot ( bo skoro mowa o ekologach z Bystrej to chyba chodzi o pracownie) moim zdaniem zrobili i nadal robią dużo dobrego dla dzikiej przyrody.

23

Tak z ciekawości zapytam. Czy ktoś widział żeby chociaż posadzili 1 drzewo? Wszędzie o Nich pełno, że blokują to i tamto i zawsze są na "nie" no ale bez przesady. Jak dla mnie to chcą zrobić tylko rozgłos wokół siebie.

24

Czemu wszyscy się uwzięli na to sadzenie drzew? Czy nie istotniejsza jest walka o te które jeszcze zostały, których jeszcze nie ścięto? Gdyby wyciąć np. Puszcze Białowieską a w zamian za to zalesić obszar dwukrotnie większy to  i tak nic a nic by to nie umniejszyło bestialstwa jakim byłoby wycięcie pierwotnego lasu.
Wydaj mi się że gdyby ekipa z Bystrej ganiała po lesie i szumnie sadziła drzewa – to wtedy byłoby to właśnie robienie czegoś  na pokaz smile

25

I po ptokach!!!!

Informacja prasowa
Bystra, 30.10.2012
Stanowisko Pracowni wobec planów realizacji inwestycji narciarsko-turystycznych w Beskidzie Małym

26 października br. w Andrychowie odbyło się spotkanie pt. „Uwarunkowania przyrodnicze a możliwość realizacji inwestycji narciarsko-turystycznych w Beskidzie Małym w okolicach Leskowca”. Wobec planów inwestycyjnych i wniosków swoje stanowisko prezentuje Stowarzyszenie Pracownia na rzecz Wszystkich Istot.

Stowarzyszenie wyraża negatywną opinię w sprawie planów budowy infrastruktury turystycznej i narciarskiej na terenie Beskidu Małego – budowy sieci wyciągów narciarskich na stokach Potrójnej, Turonia, Klimaski i Leskowca wraz z infrastrukturą towarzyszącą (parkingi, zaśnieżanie, oświetlenie), koncepcji połączenia stacji górnych wyciągów kolejami gondolowymi oraz budowy krytego wyciągu narciarskiego do całorocznego uprawiania narciarstwa u podnóża Turonia. Uważamy, że zagospodarowanie przedmiotowego terenu spowoduje negatywne skutki polegające na zaburzeniu funkcjonowania istotnego dla tego regionu korytarza ekologicznego, naruszy walory krajobrazowe, spowoduje degradację wodo- i glebochronnych funkcji lasów, zniszczy chronione siedliska i gatunki.
Pełne stanowisko Stowarzyszenia Pracownia na rzecz Wszystkich Istot wobec planów inwestycyjnych i wniosków zaprezentowanych na spotkaniu

Negatywnie oceniamy wnioski zaprezentowane przez Kazimierza Walasza w „Inwentaryzacji przyrodniczej obszaru znajdującego się w zasięgu planowanych inwestycji narciarsko-turystycznych w Beskidzie Małym” odnośnie braku jakiegokolwiek negatywnego wpływu tych inwestycji na przyrodę Beskidu Małego. Biorąc pod uwagę skalę przedsięwzięcia oraz wartość przyrodniczą terenu, twierdzenie o braku negatywnych oddziaływań na uwarunkowania przyrodnicze Beskidu Małego jest niemerytoryczne i świadczy o braku eksperckiego, obiektywnego podejścia do tematu.

Pomimo krótkiego okresu inwentaryzacji (luty-wrzesień 2012 r.) oraz braku zdiagnozowania wszystkich kluczowych dla ochrony regionu gatunków (pominięto m.in. nietoperze i rysia europejskiego), wyniki inwentaryzacji wskazały na ogromne bogactwo przyrodniczce terenu, w którym występuje 419 gatunków roślin naczyniowych, z czego 41 podlega prawnej ochronie; 8 gatunków płazów i 6 gatunków gadów, wszystkie ściśle chronione na terenie Polski; wykazano 94 gatunki ptaków, z czego 86 lęgowych lub prawdopodobnie lęgowych, 12 gatunków (m.in. dzięcioł trójpalczasty i białogrzbiety) znajduje się w I Załączniku Dyrektywy Ptasiej. O wartości przyrodniczej obszaru świadczy także fauna potoków – zinwentaryzowano 4 gatunki ryb (m.in. głowacz białopłetwy i pręgopłetwy, strzebla potokowa).

Jeden z autorów badań, dr hab. Roman Żurek z Instytutu Ochrony Przyrody PAN, proponuje objęcie ochroną obszarową siedlisk tych gatunków w ramach utworzenia rezerwatu „Dopływy górnej Wieprzówki, Ponikiewki i Targoszówki” bądź rozszerzenie istniejącego obszaru Natura 2000 o zlewnie kilkunastu potoków. Ponadto wykazano obecność dwóch priorytetowych dla Wspólnoty Europejskiej gatunków dużych drapieżników: wilka i niedźwiedzia.

Inwentaryzacja przyrodnicza nie jest miejscem na dokonywanie oceny wpływu przedsięwzięcia na przyrodę, bowiem ideą jej wykonania jest poznanie stanu faktycznego zasobów przyrodniczych nie zaś ocena zakresu i skali oddziaływania inwestycji na zinwentaryzowane zasoby przyrodnicze regionu. Po drugie zaprezentowana „ocena” nie spełnia nawet minimalnych wymagań regulowanych prawem krajowym i wspólnotowym dla tego typu opracowań.

Stowarzyszenie w ramach swojej statutowej działalności będzie uczestniczyć we wszystkich procedurach, które będą miały wpływ na stan ochrony przyrody Beskidu Małego.

Tak śmiałe plany rozwoju nartobiznesu w Beskidzie Małym nie odwróciły także naszej uwagi od faktu, iż obecnie funkcjonujący ośrodek narciarski na Czarnym Groniu został rozbudowany z naruszeniem prawa i ciągle nie spełnia wymogów kwalifikujących do zalegalizowania tej samowoli budowlanej. Od dwóch sezonów inwestor użytkuje także nielegalnie powstałą instalację oświetleniową i naśnieżania, lekceważąc w tym zakresie przepisy prawa. Podczas spotkania plany inwestorskie zaprezentował przedstawiciel inwestora na Czarnym Groniu Tomasz Andrejko. Uwarunkowania krajobrazowe planowanej inwestycji przedstawili Jacek Banduła oraz Paweł Migut z Krakowa, natomiast wyniki prac inwentaryzacyjnych Kazimierz Walasz z Uniwersytetu Jagiellońskiego. W zakres inwentaryzacji wchodziły takie zagadnienia jak: szata roślinna (Ryszard i Jacek Kostuch), ichtiofauna potoków (Roman Żurek), herpetofauna (Józef Świerad, Maciej Bonk, Kazimierz Walasz, Jan Zieliński), ważki (Jan Zieliński), motyle, kraśniki, prostoskrzydłe (Łukasz Przybyłowicz), awifauna, korytarze ekologiczne (Kazimierz Walasz), wilki i niedźwiedź (Witold Frąckowiak, Roman Gula). Spotkanie prowadził Marcin Pchałek, doradca w procesie planowania i realizacji inwestycji.

Organizatorem spotkania był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i Urząd Miejski w Andrychowie, głównym zaś pomysłodawcą Sławomir Rusinek – inwestor ośrodka narciarskiego na Czarnym Groniu. Na spotkanie zaproszeni zostali politycy, przedstawiciele samorządów, inwestorzy narciarscy, służby ochrony przyrody i społeczne organizacje przyrodnicze oraz media.

Stowarzyszenie Pracownia na rzecz Wszystkich Istot
Osoba kontaktowa: Radosław Ślusarczyk, Prezes Zarządu PNRWI
tel. 660 538 329; e-mail: suchy@pracownia.org.pl
ul. Jasna 17, 43-360 Bystra
tel./fax: (+48) 33 817 14 68, tel. 33 818 31 53