Temat: Szlak buków czyli o jeden przymrozek za późno.
Kiedy wybrać się na Szlak buków – oczywiście, że jesienią i to najlepiej po pierwszym przymrozku kiedy las będzie płonąć
Ja niestety zagapiłam się i na spacer wyruszyłam o jeden przymrozek za późno
Większość bukowych liści leżała już pod nogami, szeleszcząc brązowozłotym dywanem.
Szlak buków jest pętlą i liczy sobie prawie 11km. Oznaczono go biały kwadratem z ukośnym, czerwonym pasem po przekątnej
To też świetny przykład na to jak gmina w porozumieniu z nauczycielem-pasjonatem, nadleśnictwem i znakarzem może stworzyć ścieżkę dydaktyczną o niezwykłych walorach krajoznawczo-turystycznych
Jest ona zaznaczona na większości map i nikt nie pomyli jej z żadnym dzikusem, który prowadzi donikąd.
Wychodzę z Osiedla Wieczorki w Targoszowie, przy górniczej kapliczce zostawiam na skrawku łąki samochód.
Wspinam się na Gronik, gdzie podziwiam cudne widoki na Jejmość Królową
i kolejną górniczą kapliczkę
Skąd górnicze kapliczki – w pobliżu nie ma żadnych kopalni
Otóż obie są pamiątką po wydobyciach rudy darniowej w XIX wieku. Podobno można w okolicach Gronik natknąć się na sztolnie z których rudy te były wydobywane.
Przez pewien czas idę sosnowo-brzozowym lasem i już niepokoję się brakiem buków.
Mijam dawną Polnę Łazy, która powoli zarasta podszytem i drzewami.
Na tzw. Sadybie nieopodal szlaku znajduje się grób partyzanta poległego podczas II wojny światowej.
I w końcu w okolicy Polany Semikowej rozpoczyna się piękny, bukowy las, który będzie wędrował razem ze mną, aż do końca trasy.
Można tutaj napić się także smacznej wody z górskiego źródełka
Wstępuję na kawę do schroniska Leskowiec, które znajduje się na Groniu Jana Pawła II. Warto zajrzeć także do kaplicy ludzi gór
Na trasie spaceru jak to w Beskidzie Pięknym jest wiele miejsc z pięknymi widokami, a panorama z Laskowca(922 m n.p.m.) jak wiadomo to prawdziwy Cud Beskidu Małego
Było widać oczywiście Taterki, a właściwie to widziało je moje oko, bo moja małpka już niekoniecznie…
W drodze na Leskowiec wśród buków dostrzegam grupę limb
Na szczycie można odpocząć pod wiatą turystyczną i podziwiać wysoki, metalowy krzyż, który został poświęcony „ludziom gór”
Potem jeszcze Hala Rzycka i przyspieszam kroku bo słonko chyli się ku zachodowi.
W miejsce wyjścia docieram już po ciemku, razem z odpoczynkiem w schronisku zajęło mi to około 4, 5 godziny.
Polecam spacer Szlakiem buków zwłaszcza jesienią, kiedy dzionek jest zdecydowanie krótki. Trasa nie jest zbyt wymagająca, a przewyższenia niezbyt duże
Nie czekajcie tylko, aż przymrozki i wiatr posprzątają w lesie
Poniżej albumik z niedzielnego spaceru