1

Temat: Ekologia czy terroryzm? Audycja na żywo z Korbielowa.

Zapraszam dzisiaj wszystkich przyjaciół ekoter........ z Bystrej, do słuchania audycji na żywo w Radiu Katowice, gdzie wóz transmisyjny zawita dzisiaj do Korbielowa.
Audycja rozpocznie się na żywo około godziny 17 - tej.
Swoją drogą ciekawe czy Ci tak zwani eko się zjawią, (szczerze w to wątpię), bo z zajawki audycji i wypowiedzi wójta gminy Jeleśnia wynika, że nie raczyli się pofatygować do gminy, sprawdzić pozwolenia i uzgodnienia inwestycji, tylko poprzez klawiaturę komputera zgłosili donos do prokuratora, który skutecznie zablokował wszystko.
A jak mówią urzędnicy gminy i mieszkańcy, chętnie by poznali gościa – szefa organizacji, który nie chroni człowieka, a niedźwiadka, który zaplątał się na parę minut 10 lat temu pod Pilskiem i zaraz ten teren opuścił.
Polecam tę audycję.
Posłuchajmy i wtedy wyraźmy opinię smile

Ostatnio edytowany przez MK (2012-12-10 08:23:58)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

2

Odp: Ekologia czy terroryzm? Audycja na żywo z Korbielowa.

Problem wałkowany od lat. Jedni i drudzy mają szlachetne cele, a czas pokaże co z tego wyjdzie? Słuchałem również tej  zapowiedzi.

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

3

Nie wszyscy wiedzą jaki generalnie jest cel  co niektórych pseudo ekologów ...

Mówiąc krótko -  ich  pozorowane działania , blokady , i tego typu akcje  zmierzają do wymuszenia łapówki .

A jak już dostaną to nagle robi się cicho ...

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

4

Nie od dziś wiadomo, że można bardzo wiele zdziałać odwołując się do populistycznych haseł. Jeżeli jeszcze dodamy do tego niewystarczającą wiedzę społeczeństwa z danego zakresu, wówczas mamy gotowy przepis na sukces.

Proponuję ocenę działalności ekologów pozostawić sądom i niezależnym ekspertom, których zapewne powoła sąd.

Prezentując swoje uprzedzenia i przypinając łatkę innym bez fachowej i szczegółowej analizy problemu. wystawiamy przede wszystkim świadectwo o sobie!

5

maurycy napisał/a:

Nie wszyscy wiedzą jaki generalnie jest cel  co niektórych pseudo ekologów ...

Mówiąc krótko -  ich  pozorowane działania , blokady , i tego typu akcje  zmierzają do wymuszenia łapówki .

A jak już dostaną to nagle robi się cicho ...

Dokładnie.

Góroczub.

6

Mądrze powiedziane Staszku. Zgadzam się z tobą, zwłaszcza że o Pracowni na rzecz Wszystkich Istot  mam bardzo dobre zdanie.

7

Staszek napisał/a:

Prezentując swoje uprzedzenia i przypinając łatkę innym bez fachowej i szczegółowej analizy problemu. wystawiamy przede wszystkim świadectwo o sobie!

Zgadzam się całkowicie z tym, co napisał Staszek. Problem należy najpierw zbadać , zanim się wyda jakąś opinię i kogoś jeszcze przy okazji obrazi ... .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

Wiem co mówię .

A pro po .  Mój komentarz dotyczył cyt.  " co niektórych pseudo ekologów " .

Takich osobników chyba nie warto bronić ?

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

9

Słuchaliście forumowicze relacji z Korbielowa?
Nie będę komentował, by ktoś nie powiedział, że jątrze.
Szkoda tylko ze pan Ślusarczyk szef ekologów z Bystrej nie miał odwagi stanąć przed mikrofonem i nie przyjął zaproszenia – co było wiadome big_smile big_smile big_smile
Zza klawiatury komputera można wiele namieszać i zablokować, ale stanąć oko w oko i zmierzyć się z sytuacją i ludźmi to trzeba mieć trochę odwagi.
Tego panu Ślusarczykowi zabrakło.
A szkoda, bo chętnie bym go posłuchał i jak by mnie przekonał to publicznie bym go przeprosił i pochwalił.
Jest przysłowie.
Nieobecni nie mają racji, ale tego po tym pseudo stowarzyszeniu się spodziewałem,
że nie wezmą udziału sad

10

Mnie się natomiast śmiać chce gdy czytam wypowiedzi na różnych forach internautów gdzie pojawiła się chyba moda na atakowanie organizacji ekologicznych ostatni czasy.Można odnieść wrażenie że 80% osób krytykuje działania ekologów popierając wielkie korporacje które w każdym swoim działaniu są nastawione tylko i wyłącznie na zysk  często kosztem przyrody.
Niestety większość ludzi jest na tyle krótkowzroczna iż za obiecanie kilku etatów są wstanie poświęcić dobro przyrody a przecież dobro przyrody jest celem najważniejszym.Człowiek może się przeprowadzić natomiast przyroda pozostanie w tym miejscu gdzie jest na zawsze i to w takim stanie na jaki jej łaskawie zezwolimy...
Miejmy piękne dzikie lasy a kiedyś to się doceni i ludzie zaczną do nas przyjeżdżać nie po to aby pojeździć na nartach ale aby zobaczyć coś czego w Europie już dawno nie będzie...

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

11

teksanski napisał/a:

Miejmy piękne dzikie lasy a kiedyś to się doceni i ludzie zaczną do nas przyjeżdżać nie po to aby pojeździć na nartach ale aby zobaczyć coś czego w Europie już dawno nie będzie...

Niestety, my Polacy zbyt często jesteśmy ślepo zapatrzeni w Zachód i zamiast czerpać naukę z jego doświadczeń, nie rzadko zapożyczamy z niego to, co najgorsze.

Wiele krajów od dawna z dużym wysiłkiem próbuje odtworzyć to, co zostało bezmyślnie utracone. Stąd na Zachodzie taka moda na renaturyzację.

A my na szczęście jeszcze to mamy! Ale jak mówi przysłowie "mądry Polak po szkodzie", więc zapewne nie jeden stos zapłonie, na którym będzie się próbowało spalić tych, których wiedza i odwaga będą przeszkodą  do rzekomego dobrobytu.

12

I jeszcze taki głos - artykuł.
Na szczęście w życiu mamy więcej kolorów niż czarny i biały  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Tak Jolu smile
Tylko problem w tym – myślę, że dla ekologów z Bystrej, że nie potrafili przemówić do społeczeństwa, tylko zastosowali unik i nie przyszli na spotkanie by wytłumaczyć swoje racje, po prostu oficjalnie stchórzyli.
Jest to w nagraniach Radia Katowice. Chetnie bym o nich pozytywnie napisał, ale za to tchórzostwo nie zasługują na to.!Dla mnie taki partner dyskusji, nie istnieje. Po prostu to terrorysta.
A w artykule jaki Jolu, przytoczyłaś to sachara, czyli stok Szyndzielni był już przed wojną użytkowany dla narciarzy, tylko jest to o czym mówię. Gminy, miasta zachłysnęły się dotacjami na Natura 2000-siące nie pytając nikogo o zgodę. I mamy to co mamy. A zieloni z Bystrej blokują i wydaje się, że mają rację. big_smile
Na feisbuku jedna z pań napisała: stajemy się skansenem europy.
I jej przyznaję rację big_smile
Europa będzie zadowolona, kiedy Polak będzie tylko używał roweru, w najlepszym wypadku bryczki smile

Ostatnio edytowany przez MK (2012-12-18 19:50:13)

14

W życiu mamy więcej kolorów niż czarny i biały  wink  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

15

MK napisał/a:

Europa będzie zadowolona, kiedy Polak będzie tylko używał roweru,

Oj jak bym chciał, żeby Polak używał roweru! Może nie zawsze i wszędzie, ale tak w co najmniej 70% dojazdów (trudno w końcu wymagać jeżdżenia 50, czy 100 km na rowerze). O ileż byłoby czystsze nasze powietrze i o ile bylibyśmy zdrowsi! Polecam rower wszystkim, którzy są w miarę sprawni i zdrowi. Zresztą bogaci ludzie w zatłoczonych miastach zachodu właśnie przesiadają się na rowery, bo taniej, zdrowiej i czyściej. Oni już wiedzą, że to się opłaca w trójnasób!

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

16

Rower jest  cool

Zaraz nas powieszą za tego off-topa, a niech tam...  lol

17

jolanta napisał/a:

W życiu mamy więcej kolorów niż czarny i biały  wink  big_smile

Masz rację Jolu i w tym dla nas tkwi szczęście smile smile smile

18

Masz rację Marku - i tego się trzymajmy smile