Odp: Zima w Tatrach - gdzie się bezpiecznie wybrać
Łysy z Łysiny Poruszyłeś ciekawy temat. Otóż jestem w posiadaniu przewodnika Juliusa Andrasiego W Tatrach Słowackich. Przewodnik, Warszawa i Bratysława 1977, do którego jest dołączona mapka, a z niej wynika, że w latach 70 zeszłego wieku były jeszcze co najmniej 2 szlaki czynne w Bielskich, a mianowicie żółty na Płaczliwą Skałę (Ždiarska vidla, 2142 m) oraz czerwony (przedłużenie Tatrańskiej Magistrali) przez Jatki i Bujaczy Wierch do Tatrzańskiej Kotliny. Niestety teraz wszystkie są już zlikwidowane.
Na Wikipedii (hasło: Płaczliwa Skała) można przeczytać (dostępne są też linki), że:
Obecnie trwają starania o powtórne udostępnienie szlaku na Płaczliwą Skałę. W 2004 roku Zdziar, nawet pomimo negatywnej opinii TANAP-u, uzyskał zgodę słowackiego Ministerstwa Środowiska na ponowne wytrasowanie szlaku na szczyt Płaczliwej Skały. Jednakże dwa lata później okazało się, że ministerialna decyzja została wydana z naruszeniem procedury i jest nieważna
O "specyficznej" polityce słow. TANAP-u (narciarze - tak, piesi - won) była już kiedyś dyskusja na innych forach, więc nie chcę się tutaj powtarzać.
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa