Odp: Dalekie obserwacje z Beskidu Małego
Oj było dziś pięknie.Śląsk jak na dłoni)))A Tatry szkoda pisać to trza widzieć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oj było dziś pięknie.Śląsk jak na dłoni)))A Tatry szkoda pisać to trza widzieć.
Dzisiaj to Tatry i Babią to było świetnie widać nawet z Białego Kościoła i Jerzmanowic na trasie Kraków - Olkusz. Nie wiem ile jest to dokładnie, ale jak wyrysowałem ścieżkę w Google Earth stamtąd w Tatry to wyszło mi sporo ponad 100 km.
Co do Olkusza to złapałem chyba dziś komin ZEC Olkusz z Leskowca( po prawej z tyłu za Sierszą)
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jako nowy użytkownik tego forum
Jako że zostałem wcześniej wywołany przez tomkosa postanowiłem się pochwalić tym co udało mi się upolować i potwierdzić zamieszczone wcześniej symulacje a mianowicie szczytami Jeseniku ( Pradziad - 162 km ; Kepernik,Serak -173 km) sfotografowanymi spod szczytu Leskowca ostatniej soboty.
niesamowite Czy to było z rana czy wieczorem?
Zdjęcia były wykonywane tuż po zachodzie słońca
Co do Olkusza to złapałem chyba dziś komin ZEC Olkusz z Leskowca( po prawej z tyłu za Sierszą)
Świetnie widać także na Twoim zdjęciu zamek Lipowiec w Wygiełzowie koło Babic !!!
Natomiast te bloki po lewej to Chrzanów !!! ![]()
Ostatnio edytowany przez teksanski (2013-01-02 20:35:59)
Do Bisqp
No wkońcu!!!ileż można czekać?)))
A co do moich zdjęć nie do końca jestem zadowolony bo przesadziłem z iso i wyszedł straszny "piasek"(((
Hey Teksanski
Co do bloków w Chrzanowie to mówisz o tych białych z lewej strony ciut poniżej środka ? Bo ja myślałem że to rafineria Trzebinia?
Będzie super jakbyś naniósł na zdjęcie opis zamku bo też nie mam pojęcia gdzie to jest.
Teksanski jesteś z tamtych okolic i czy możesz rzucić okiem na inne zdjęcie które teraz wrzucam.Co to jest w takim białym kolorze w prawej górnej części zdjęcia.Moje podejrzenia wyglądają że to :klucze i piaskownia bukowno i zgh bolesław bukowno. Co Ty na to???
![]()
Ostatnio edytowany przez tomkos (2013-01-02 21:30:45)
1-El.Siersza
2-Cementownia Trzebinia
3-Zamek Lipowiec w Wygiełzowie
4-Rafineria Trzebinia
5-Skansen w Wygiełzowie
o to właśnie chodziło.Świetna robota .
chociaż przez chwilkę miałem deja vu i widziałem inny opis))))
o to właśnie chodziło.Świetna robota .
chociaż przez chwilkę miałem deja vu i widziałem inny opis))))
![]()
Natomiast co do drugiego zdjęcia to niczego tam nie jestem pewien bo to jeszcze dalej niż ja mieszkam ![]()
Ale że aż tak daleko widać było w tą stronę to coś wspaniałego !
oj widać widać.
Właśnie siedzę i staram się zrobić opis z Potrójnej . Mam w oddali Hutę Katowice i chyba nawet Altusa złapałem.
tu np.Tychy ![]()
Ostatnio edytowany przez tomkos (2013-01-02 22:08:54)
Do tomkos: po prostu po sylwestrowe porządki
+ problemy natury technicznej
Tutaj podaje link do pozostałych zdjęć zrobionych tamtego dnia a naprawdę było na co popatrzeć ![]()
P.s czekam z niecierpliwością na ten opis
Witam Wszystkich, przywędrowałem tu z Astropolis za wspaniałymi zdjęciami Pradziada z Leskowca. Moje gratulacje dla Autora, mega wyczyn
Jak już tu jestem to pomogę.
@tomkos, to zdjęcie nie mogło być robione z Leskowca, bo mi nie pasuje ułożenie kominów. Szybciej z Łamanej Skały ![]()
Warto dopowiedzieć, że na opisanym zdjęciu mamy jeszcze z tyłu dwa kominy kombinatu ZGH Bolesław w Bukownie (~57 km), a za prawym prawdopodobnie złapała się G. Chełmska 440 (~72 km) obok miejscowości Hutki Kanki. Co do "łączonego" zdjęcia to widać KWK Czeczot i Fiat Tychy, ale to też nie mogło być robione z Leskowca...
Witaj Merti
Masz racje jeśli idzie o zdjęcie bo jest na trasie Potrójna- Leskowiec .
Przepaliłem kilka zdjęć i udało się poskładać tylko wybrane.Więc przy najbliższej okazji zrobię replay po górkach i poprawie.
Pozdrawiam użytkownika E420)))
Staraj się nie przepalać, najlepiej ustaw sobie na stałe ekspozycję na niedoświetlenie -0,7eV i pstrykaj RAWy
A, i polar też warto założyć... Wrzuć jeszcze coś...
Ostatnio edytowany przez merti (2013-01-04 23:53:27)
Dopiero co kupiłem puszkę i szkło i dlatego ruszyłem na testy. Teraz już powoli łapie temat co i jak.
Pomimo słabej jakości to wrzucę tak aby pokazać co można zobaczyć z tej trasy.
huta katowice![]()
jaworzno 2![]()
kwk brzeszcze i ec tychy![]()
chyba tychy a z tyłu po lewej????![]()
Oświęcim i Jaworzno 3![]()
fiat ![]()
Andrychów![]()
Ostatnio edytowany przez tomkos (2013-01-05 00:26:21)
Wszystko ok
@1 - Blizej bloki to Libiąż, a po lewo firma Libet - producent kostki brukowej ![]()
@4 - Mikołów ![]()
@5 - za "trójką" widać EC Łagisza
@6 są jeszcze kopalnie ale jestem ślepy i nie potrafię ich odszyfrować. Na pewno po prawej muszą być Murcki...
Ostatnio edytowany przez merti (2013-01-05 00:32:57)
Posiłkuje się" DO industrialu" z astropolis i robię mały opis .
Ciekawi mnie to zdjęcie na zachód z Potrójnej ??? jak dobrze pamiętam obok EL łaziska .Coś na kształt szybu Wanda albo Moszczanica?
Ostatnio edytowany przez tomkos (2013-01-05 01:29:26)
A ten zalew poniżej to Goczałkowice? Bo jeżeli tak to by była Borynia i... W którą stronę od Łaziska to jest?
PS.
Nie rób zdjęć na ISO 1600, bo na którym taki EXIf widziałem. Staraj się max do 800, a zawsze trzymaj 200. Ja teraz od pewnego czasu za bazowe mam ISO 400 i też nie jest źle... Ogólnie jednak aparat lubi dzień i tego się trzymam ![]()
PPS
Strasznie słabe te zdjęcia, syf i mleko w powietrzu mocno o sobie dawały znać. Ja w takich warunkach daję sobie spokój "z męczeniem aparatu", bo nie mam zamiaru tracić całego życia na wyciąganie z RAWów zdjęć i Tobie też to proponuję. Widzisz mleko lub syf to oddajemy się podziwianiu najbliższych górek i przyrody ![]()
Ostatnio edytowany przez merti (2013-01-05 11:12:55)
Witam Wszystkich, przywędrowałem tu z Astropolis za wspaniałymi zdjęciami Pradziada z Leskowca. Moje gratulacje dla Autora, mega wyczyn smile Jak już tu jestem to pomogę.
Wielkie dzięki merti
Posiadam też zdjęcia wykonane przez mojego brata z Potrójnej w stronę gopu interesuję mnie wysoki ,słabo widoczny obiekt który zaznaczyłem strzałką
![]()
^^^ EC Zabrze 70 km. Do zabawy w wyszukiwanie obiektów przemysłowych polecam linijkę w Google Earth i plik- zbiór zaznaczonych punktów: "Przemysłowe" na Astropolis ![]()
Ostatnio edytowany przez merti (2013-01-05 14:01:39)
Witam Wszystkich, przywędrowałem tu z Astropolis za wspaniałymi zdjęciami Pradziada z Leskowca. Moje gratulacje dla Autora, mega wyczyn
Jak już tu jestem to pomogę.
@tomkos, to zdjęcie nie mogło być robione z Leskowca, bo mi nie pasuje ułożenie kominów. Szybciej z Łamanej Skały
Warto dopowiedzieć, że na opisanym zdjęciu mamy jeszcze z tyłu dwa kominy kombinatu ZGH Bolesław w Bukownie (~57 km), a za prawym prawdopodobnie złapała się G. Chełmska 440 (~72 km) obok miejscowości Hutki Kanki. Co do "łączonego" zdjęcia to widać KWK Czeczot i Fiat Tychy, ale to też nie mogło być robione z Leskowca...
Powitanko Merti
Z uwagą śledzę Wasze wywody
tym bardziej, że wraz z grupa forumowiczów w Nowy Rok oglądaliśmy tatrzańskie cuda z Leskowca - potem przenieśliśmy się na północny stok i nie do końca wiedzieliśmy co oglądamy... a było widać daaaaaleko...
teraz już wszystko jasne ![]()
Witaj Jolanto ![]()
Widzialność w Nowy Rok, jak już wspominałem na AP, była powalająca. Na razie nikt się nie "wykazał" jakąś fotorelacją z gór, choć jeden kolega z forum, nijaki Leon NGC7841 pisał że ponownie sylwka spędza w górach, więc czekam na jego nowe foty na DO
Jolanto, jeśli masz jakieś zdjęcia to wrzuć je tu proszę, powal nas na kolana
![]()
Co do przypuszczeń Jolanty że widać kwk Czeczot to powinne widoczne być także kopalnie Brzeszcze, Piast,Ziemowit,Janina. A co do zdjęcia ze strzalką to wydaje mi się że to jest wieża telewizyjna miejscowości Kosztowy.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.083 sekund, wykonano 11 zapytań ]