Odp: Paprotniki
To jest prawdziwie wielkie wyzwanie - ale cóż to dla naszego pteridotropiciel - już trzymam kciuki ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To jest prawdziwie wielkie wyzwanie - ale cóż to dla naszego pteridotropiciel - już trzymam kciuki ![]()
Darku co to jest widłak czy wroniec widlasty

Darku co to jest widłak czy wroniec widlasty
To jest wroniec widlasty (Huperzia selago) który nie tylko nie zaliczany jest do rodzaju widłak (Lycopodium), ale wydziela się dla niego osobną rodzinę wrońcowate (Huperziaceae) ze względu na to że nie wytwarza on kłosów zarodnionośnych, a za to zarodnie ukryte są w kątach liści ![]()
dzięki
Nękające mnie już od dłuższego czasu problemy finansowo-zatrudnieniowe powoli uniemożliwiały mi realizowaniu się w paprotnikach i mimo wydania znaczącego dzieła "Atlas i klucz. Paprotniki Polski" i udziału w pewnym projekcie to sytuacja się nie poprawiła. Ostatnio doszło do etapu kiedy skończyły się moje badania paprotników na obszarze Beskidu Małego i niemal zerowe finanse zupełnie uniemożliwiły mi dalej profesionalnie zajmowanie się paprotnikami. Jednak wiem jak długo tym się zajmuje i jak wiele przez ten czas przekazałem pozytywnego Polsce za pośrednictwem paprotników dlatego postanowiłem dalej to ciągnąć. Ostatnie wpisy na forum nie mają nic wspólnego z moim podejmowaniem decyzji. To tylko zbieg okoliczności.
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-08-01 08:18:56)
Darku czy to jest kolejny Wroniec widlasty czy jakiś inny? To fota z Babiej Góry

Tak to wroniec widlasty. Taką formę wytwarza w wyniku surowych warunków siedliskowych panujących na Babiej Górze ![]()
Ostatnio ukazała się moja już 22 i najbardziej profesjonalna samodzielna publikacja naukowa jaka do tej pory wyszła dotycząca tym razem zwyczajnej paprotki w niezwykłym Beskidzie Małym
Dostęp do internetowego pdf-a jak na razie raczkuje
Ze skruchą mogę się przyznać że publikacja ta jeszcze nie ukazuje granice moich możliwości ![]()
Wszystko pod adresem http://www.zbiosr.uni.wroc.pl/content/g … m-l-poland Patrz pod numerem 4 w spisie treści
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2013-02-04 19:13:40)
Ostatnio ukazała się moja już 22 i najbardziej profesjonalna samodzielna publikacja naukowa jaka do tej pory wyszła dotycząca tym razem zwyczajnej paprotki w niezwykłym Beskidzie Małym
Dostęp do internetowego pdf-a jak na razie raczkuje
Ze skruchą mogę się przyznać że publikacja ta jeszcze nie ukazuje granice moich możliwości
Wszystko pod adresem http://www.zbiosr.uni.wroc.pl/content/g … m-l-poland Patrz pod numerem 4 w spisie treści
Darku znalazłam i gratuluję kolejnego sukcesu !
Czy będzie można ten artykuł o paprotce zwyczajnej w BM-ie kiedyś tu u nas przeczytać ? ![]()
Dlaczego właśnie paprotką zwyczajną (Polypodium vulgare L. ) , a nie innym gatunkiem paproci występującej w BM-ie się zająłeś.?

Polypodium vulgare L.
Darku znalazłam i gratuluję kolejnego sukcesu !
Czy będzie można ten artykuł o paprotce zwyczajnej w BM-ie kiedyś tu u nas przeczytać ?
Pełny dostęp do pdf mojej publikacji powinien za jakiś czas pojawić się w internecie, tak jak pisałem na razie to raczkuje
Dam znać jak się to pojawi ![]()
Dlaczego właśnie paprotką zwyczajną (Polypodium vulgare L. ) , a nie innym gatunkiem paproci występującej w BM-ie się zająłeś.?
Moja publikacja związana jest z warsztatami na wyspie Wolin na których byłem w 2011 roku. Poświęcone one były rodzajowi paprotka (Polypodium) które jak się okazuje reprezentowane są w Polsce nie tylko przez paprotkę zwyczajną (Polypodium vulgare), ale również paprotkę przejściową (Polypodium interjectum) i mieszańca paprotkę Mantona (Polypodium x mantoniae). A że zajmuje się głównie Beskidem Małym więc padło na publikacje pt. występowanie paprotki zwyczajnej w Beskidzie Małym.
Oznaczanie tych trzech taksonów jest tylko przez mikroskop. Nie jestem całkowicie przekonany czy na wszystkich moich stanowiskach jest tylko paprotka zwyczajna, czy może również znalazły by się te dwa pozostałe taksony bo nie zbadałem ich wszystkich mikroskopowo ![]()
Pełny dostęp do pdf mojej publikacji powinien za jakiś czas pojawić się w internecie, tak jak pisałem na razie to raczkuje
Dam znać jak się to pojawi
Koniecznie, chętnie przeczytam. ![]()
Oznaczanie tych trzech taksonów jest tylko przez mikroskop. Nie jestem całkowicie przekonany czy na wszystkich moich stanowiskach jest tylko paprotka zwyczajna, czy może również znalazły by się te dwa pozostałe taksony bo nie zbadałem ich wszystkich mikroskopowo
Rozumiem, że tylko mikroskopowo można znaleźć między nimi różnice. Ale Darku niepewność rodzi chęć dalszych badań i poszukiwań, a sam powiedz, czy nie fajnie by było jakbyśmy w BM-ie mieli wszystkie trzy taksony paprotki
?
Rozumiem, że tylko mikroskopowo można znaleźć między nimi różnice. Ale Darku niepewność rodzi chęć dalszych badań i poszukiwań, a sam powiedz, czy nie fajnie by było jakbyśmy w BM-ie mieli wszystkie trzy taksony paprotki
![]()
?
Identyfikacja tych taksonów to już wyższa botanika. To nie jest tak jak z pozostałymi paprotnikami których da się rozpoznać w terenie. Tutaj oznaczanie w terenie jest praktycznie niemożliwe i trzeba się skupiać na cechach mikromorfologicznych
Odkrycie w Beskidzie Małym tych dwóch pozostałych taksonów to by było coś, zwłaszcza że dopiero co są wykazywane z Polski. To nic innego jak w Beskid Mały rusz, rwij paprotkę i pod mikroskop włóż ![]()
To nic innego jak w Beskid Mały rusz, rwij paprotkę i pod mikroskop włóż
Dokładnie !
, a wiosna tuż, tuż
. I niech to będzie Twoje hasło przewodnie na ten rok !
Pozdrawiam i zaglądaj tu do nas częściej, bo się gdzieś przed nami ukrywasz !
.
Właśnie ukazał się w internecie pełny dostęp do pdf mojej publikacji pt. "Występowanie paprotki zwyczajnej Polypodium vulgare L. w Beskidzie Małym (Karpaty Zachodnie)". Publikacja ta jest w języku angielskim z abstraktem i streszczeniem w języku polskim. Zapraszam do lektury
Patrz: http://www.zbiosr.uni.wroc.pl/sites/def … /004_1.pdf
Przeglądnąłem kwadraty ATPOL z paprotką zwyczajną i nie widzę tam zaznaczonego DF8601
tj. Łysa Góra ?
Przeglądnąłem kwadraty ATPOL z paprotką zwyczajną i nie widzę tam zaznaczonego DF8601
tj. Łysa Góra ?
Dokładnie patrząc na kwadraty ATPOL to chodzi tu o DF9601. Z tego kwadratu nie mam notowania paprotki zwyczajnej i jeśli to stanowisko faktycznie tam się znajduje to jest to nowo odkryte. Prosiłbym o bardziej szczegółowe dane np. ekspozycja stoku Łysej Góry, wysokość n. p. m., siedlisko.
A wydawałoby się że z Beskidu Małego wycisłem wszystko co możliwe ![]()
Pólnocno wschodni stok N 29,5'' E 44,7''
stroma ,prawie pionowo ściana skalna
Pólnocno wschodni stok N 29,5'' E 44,7''
stroma ,prawie pionowo ściana skalna
Namiary z szerokościami geograficznymi na stówę się nie zgadzają. Sprawdziłem je i padło mi gdzieś w okolice Arabii Saudyjskiej
Penetrowałem kiedyś stoki Łysej Góry, tej położonej na północ od centrum Ponikwi i tam żadnych skałek nie widziałem, nawet na podanej ekspozycji stokowej. Może przeoczyłem te skałki, a może faktycznie chodzi o inne miejsce. Natomiast coś podobnego widziałem niedaleko domniemanego miejsca, pod szczytem Bliźniaków właśnie na stoku północno wschodnim, prawie pionowy stok z gruzem skalnym gdzie rośnie paprotka zwyczajna. Najlepiej to by mi jednak pomogła mapka z lokalizacją stanowiska ![]()
Darku przeczytałam artykuł o paprotce
. Ta Arabia to mnie zaskoczyła strasznie !
. Musicie to położenie z Gustkiem jeszcze dograć
, a najlepiej to razem się wybrać w to miejsce gdzie podobno ta paprotka jeszcze występuje
. Byle do wiosny ! ![]()
Podałem współrzędne tylko w sekundach ponieważ sprawa dotyczy konkretnie okolic Łysej Góry ,ale skoro wyszła z tego Arabia to konkretyzuję : N 49 50' 29,5'' E 19 27'44,7 .
Podałem współrzędne tylko w sekundach ponieważ sprawa dotyczy konkretnie okolic Łysej Góry ,ale skoro wyszła z tego Arabia to konkretyzuję : N 49 50' 29,5'' E 19 27'44,7 .
No i wszystko jasne. Zmyliło mnie zupełnie ten brak początkowych liczb, dlatego padło mi na jakiś pustynny kraj z wielbłądami gdzie nie znane jest takie coś jak zwyczajna paprotka
Teraz namiary całkiem się zgadzają i jest to nowo odkryte stanowisko paprotki zwyczajnej w Beskidzie Małym. Gratuluje
Mimo niemal maksymalnego wyciśnięcia z Beskidu Małego stanowisk paprotników stanowisko to umknęło mej uwadze co mnie zresztą cieszy
Jak będzie okazja to spróbuje dotrzeć do tego stanowiska ![]()
Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2013-02-15 10:56:51)
Szliśmy sobie bezszlakowo leśną drogą w górę.

I nagle ta droga po prostu zarosła paprociami. Nie chciało nam się wracać, więc postanowiliśmy się przebić.

Na początku była fajna zabawa.

A potem jeszcze fajniejsza, choć robiło się trochę straszno.

No i teraz pytanie, co to kurcze było ? Jakieś pokłosie Czarnobyla ? Nigdy nie widziałem tak wyrośniętych paproci.
Po przebiciu się przez ten gąszcz droga prowadziła dalej.
Wysokość paproci oceniam na jakieś 2,50 m, rekordzistki może z 3 m. Łodygi grube u dołu jak mój kciuk.
To orlica pospolita, bardzo ekspansywna paproć. Potrafią nią zarosnąć całe polanki i łąki śródleśne, nie dając możliwości rozwoju innym roślinom. W dobrych warunkach może być jeszcze wyższa niż napisałeś i tworzyć, tak jak pokazałeś, paprociowe dżungle
.
ale u nas w Polsce takie coś ? dżungla ? ![]()
ale u nas w Polsce takie coś ? dżungla ?
Ostatnie Twoje zdjęcie dowodzi, że "występuje" ! ![]()
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.034 sekund, wykonano 11 zapytań ]