Odp: Warunki na szlakach
Są miejsca gdzie pod spodem jest jeszcze sporo starego śniegu(głównie w lesie,żlebach)a świeży non stop dosypuje...rakietki takie ciężkie nie są więc zabrać możesz ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Są miejsca gdzie pod spodem jest jeszcze sporo starego śniegu(głównie w lesie,żlebach)a świeży non stop dosypuje...rakietki takie ciężkie nie są więc zabrać możesz ![]()
Dobrze, że lawiny tymi leśnymi żlebami nie schodzą
mariusz
p.s.
Przepraszam za powyższą uwagę, nie mogłem się powstrzymać
![]()
Dobrze, że lawiny tymi leśnymi żlebami nie schodzą
![]()
mariusz
p.s.
Przepraszam za powyższą uwagę, nie mogłem się powstrzymać![]()
Nie przepraszaj,sam jak przeczytałem teraz swój post to sie uśmiechnąłem
Może zamiast żlebu wpiszmy wąwóz leśny i będzie oki ![]()
Na Babci już trójka -> http://www.radiobielsko.pl/news/16717-T … idach.html
Koledzy mamy "klęskę urodzaju" jak to kiedyś w dawnych czasach PRL-u mówiono:
Na Słowacji ogłoszono już 4 stopień zagrożenia lawinowego, co nie jest zjawiskiem częstym:
http://www.hzs.sk/info/lavinyprehlad.php
W Naszych Tatrach i Na Babiej Górze 3 z tendencją rosnącą:
http://beskidy.gopr.pl/?babia-gora,69
http://www.topr.pl/index.php?str=2,1
czwartek, 07 luty 2013
Intensywny opad śniegu znacznie zwiększa zagrożenie lawinowe. Poruszanie się po górach wymaga BARDZO DUŻEGO DOŚWIADCZENIA oraz posiadania BARDZO DUŻEJ ZDOLNOŚCI do lawinoznawczej oceny sytuacji. Prosimy o uważne czytanie definicji stopni zagrożenia lawinowego oraz apelujemy o stosowanie się do związanych z nimi zaleceń. Ze względu na kiepską widoczność oraz prognozowane dalsze opady śniegu, osobom nie posiadającym umiejętności oceny lokalnego zagrożenia lawinowego zdecydowanie odradzamy wycieczki w teren wysokogórski.
U mnie za oknem od rana bez przerwy pada śnieg.
Karramba!
Można powiedzieć w końcu zima
Przedreptane szlaki na Potrójną pewnie zasypało ![]()
Sobota zapowiada się więc ciekawie ![]()
Mam najnowsze wiadomości o warunkach w rejonie Gibasów. Wszystko zasypane i dalej sypie...szlaki nieprzetarte. Dostałem właśnie sms od Staszka że o 12.00 spod Dębów niebieskim wyszły do niego dwie dziewczyny i jka do tej pory jeszcze nie doszły...
a ja dzisiaj z kumplem zrobilismy pętelkę na Leskowcu i przetarliśmy szlak
Zima na całego :-D
A w Jaworznie, czyli w linii prostej 40 km od BM spadło może ze 2 cm śniegu.
No to w Rzykach mamy ponad 20 cm)))
a ja dzisiaj z kumplem zrobilismy pętelkę na Leskowcu i przetarliśmy szlak
Zima na całego :-D
Potwierdzam …, byłam w szoku jak usłyszałam, że kisiel wybiera się w taką śnieżycę w górki
Ale cóż „twardym trza być, nie miętkim
”. Prawda ?
Teraz nie pada, ale wtedy, gdy wychodzili świata nie było widać. ![]()
Potwierdzam, warto bylo ![]()
Dosypało dzisiaj coś ? Nadal szlaki nieprzetarte ? opłaca się brać rakiety ?
Rakiety raczej niezbędne w rejonie Gibasów...ciężko było w sobotę...i tutaj chcę dorzucić, może bana nie będzie...dziękuję i przepraszam dupsko mi możecie skopać...ale zima piękna.
Potwierdzam - warunki bardzo ciężkie. W rejonie trawersu Gibasowego Gronia miejscami nawet ponad metr śniegu. Pomimo tego, że mieliśmy dość dobrze przetorowany szlak przez ekipę jarda, to wyszedł nam masakryczny czas. Z Koconia na Gałasie 1:30h, do rozstaju pod Mladą Horą 3:00h, do Staszka prawie 4h. Niedzielne zejście skrótem do leśniczówki w Koconiu prawie 1:30h.
Śniegu w BMie pod dostatkiem. Wczoraj między Potrójną a Jawornicą nie dało się iść, miejscami metr śniegu. Szczyt Potrójnej zawiany i bez śladów, ani szlaków - trzeba iść na czuja aby nie wpaść za głęboko.
Czerwony szlak Kocierska-Potrójna bardzo dobrze udeptany idzie się wygodnie i bez zapadania.
Czarny Targanice(Nowa Wieś) - Kocierska nieprzedeptany - trzeba szukać gdzie idzie szlak. Śniegu 50-80cm.
Ostatnio edytowany przez Macieks (2013-02-12 11:34:13)
Właśnie wróciłem z BM ![]()
Przeszedłem trasę P.Kocierska - Potrójna - Łamana i nazot
Czas w 2 strony to około 5h więc jak widzicie warunki tur całkiem niezłe na tym odcinku.Śnieg ubity, ścieżka jest :)Od około 13:00 zaczął padać śnieg pojawiły się też mgły. Spotkaliśmy tylko grupkę trzech chłopaków i jakąś parkę wszyscy koło Potrójnej a dalej już nikoguśko
Zima nadal piękna !!!
Dzisiaj zrobiłem z żonką trasę Kocierska - Potrójna między 15:00 a 17:30 taki niedzielny szybki spacerek bez plecaków itd
Szlak w super stanie , śnieg bardzo ładnie ubity i dosyć mokry. Widoki ogranicza dosyć gęsta mgła więc niewiele widać .Chodzi się obecnie o niebo lepiej niż jeszcze 4-5 dni temu.
Na Potrójnej też ubite, czy zawiane?
Pięknie ubite ! Śniegu nie nawiewa bo tak jak pisałem jest dosyć mokry a świeżego opadu brak dzięki temu chodzi się praktycznie jak w lecie ![]()
Co obecnie się dzieje w BM ?:)
Na Potrójnej wieje i pada śnieg , temperatura ok - 8, przy wietrze odczuwalna niższa. Takie informacje dzisiaj były na stronie Chatki na Potrójnej. W dolinie obecnie lekko prószy i powiewa.
Dzięki
Pytam bo jutro będę gdzieś na szlaku ![]()
Wracając przed chwilą z fabryki spotkałem kumpla - ponoć szlak z Leskowca w stronę Potrójnej jest w ogóle nieprzetarty (z resztą nie ma się co dziwić). Warunki bardzo ciężkie. Czasy spokojnie można mnożyć razy 2-2,5.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 11 zapytań ]