Temat: Pierwsze chatkowanie w tym roku

W sumie to miałem być najpierw "Pod Potrójną". Potem miałem być "Na Potrójnej". Ostatecznie padło na Gibasy. Przyczyna takiej zmiany decyzji była prosta. Najnormalniej w świecie bałem się gór w ten weekend. Nie chciałem iść sam, po zmroku gdziekolwiek. Ciągle mam w pamięci moją przygodę na Gibasowym Groniu sprzed 4 lat.

Wyruszyliśmy z Brombą, Talcią, Genaro i Memezio kilka minut po 15 z Koconia Przydawek. Wiedzieliśmy, że przed nami szła spora ekipa pod wodzą Yarda, więc powinno być przedreptane.

https://lh6.googleusercontent.com/-eAcRba9ZXYQ/URfavOd6VJI/AAAAAAAAFJ0/gaWZOHKPRyM/s576/DSCN7751.JPG

Do Gałasi dodatkowo szlak był przetarty przez miejscowych, co nie zmienia faktu, że na Gałasiach zaczęło się robić ciemno (latem tu jest ok 45 min, my szliśmy 1:30h)

Powyżej polany śniegu zaczyna przybywać w zastraszającym tempie. No i ten ćmok!!!

https://lh6.googleusercontent.com/-EsUcs8SMO28/URfa7PZudRI/AAAAAAAAFK4/bw3W_ufVs-k/s576/DSCN7768.JPG

Miejscami jest ponad metr. Śnieg suchy, sypki, idzie się ciężko. Po blisko 3h dochodzimy do rozstaju szlaków pod Mladą Horą. Jeszcze tylko odbicie w lewo, trawers Gibasowego Gronia i jesteśmy u Stacha. Fajnie się mówi - tylko!!!

https://lh4.googleusercontent.com/-RRlolqdsZFw/URfbBPUgfaI/AAAAAAAAFLo/Z_24r0_4kUc/s800/DSCN7774.JPG

Mając cały czas w pamięci "noc zaginionych" pilnuję, aby nie zacząć trawersować zbyt nisko. Ćmok absolutny, znaków nie widać żadnych, zaczyna sypać śnieg i jak zawsze na tym trawersie zaczyna wiać. No ale dojść trzeba!!! Dzwonię do Staszka informując go jak nam idzie, że za ok pół godziny powinniśmy się doturlać. Pół godziny - dobre sobie!!!

Po godzinie w końcu widzę światła chaty. No to wiem, że już jestem bezpieczny. Na miejscu reszta ekipy grzeje się przy staszkowym piecu. A Stach rozchajcował, że hej!!!  cool 

Memezio smaży swojską kaszankę, dziewczyny robią faworki, resztę wieczorno nocnych ekscesów dyplomatycznie przemilczę. Dzieci mogą czytać  big_smile

W niedzielę postanawiamy schodzić skrótem do leśniczówki w Koconiu. Im niżej, tym robi się lepiej, jednak schodzimy i tak 1,5h.

Podsumowując. Sympatyczny wypad w gronie starych znajomych, prawdziwa zima w Beskidzie Małym. No i nowa znajomość w osobie Squirel z forum npm smile

Dziękuję wszystkim!!!

Komplet zdjęć po kliku w obrazek:

https://lh6.googleusercontent.com/-Rs48V4jNZgA/URfbaM8KPqI/AAAAAAAAFOY/KQzAyM1DoRY/s800/DSCN7803.JPG

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

2

Odp: Pierwsze chatkowanie w tym roku

Chatkowanie w 3013 roku wypadło nam ...cudnie smile
Dzięki Dziadku za taką wspaniałą podróż w przyszłość matrixowo śniegową smile

PS. to Ile Ty w 3013 roku masz lat..? 141? tongue

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

3

Czepiasz się tongue

Jan Himilsbach

4

oj tam oj tam, tylko troszeczkę big_smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

5

Super zimowa wycieczka ! smile. Oglądając Wasze foty miło wspominam naszą zeszłoroczną wizytę na Gibasach przy -20 stopniach mrozu big_smile, niemal w tym samym czasie, bo 12 lutego. Pozwoliłam sobie pokomentować zdjęcia w albumiku. big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

6

Fajna grupa, fajna wycieczka i nasiadówka. Uściski dla wszystkich!

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

7

Żałujcie Ci , którzy nie byli  tongue .
Było warto ! ! !

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

8

Widzę - świetnie i smakowicie było  big_smile 
Niestety, nie dane mi było dotrzeć  sad  Prawa Murphy'ego jednak na mnie działają  tongue zwłaszcza w soboty...  lol

Ale za to w niedzielę wybrałem się pod Gibasów Groń i do Groty (mając nikłą nadzieję "pyszczki" znajome zobaczyć  wink )
W każdym razie zima piękna w BM-ie. A garść fotek TUTAJ.

-----------------------------------------------------
http://picasaweb.google.pl/marekk500
http://picasaweb.google.pl/marekk500cd

9

Nasza grupa zrezygnowała z planów dojścia w niedzielę  do groty Komonieckiego . Za dużo śniegu . Zresztą były z nami dzieciaki .
Za to intensywnie chatkowaliśmy  big_smile , co w tych warunkach było o niebo przyjemniejsze  smile .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

10

Nowa tradycja powstaje - jak na Gibasy to pyszna wyżerka będzie wink  lol

Wkrótce nadejdzie czas na jajecznicę czyli robienie jaj przy smażeniu jajecznicy  tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

11

Proponuje żeby tym razem to nie baby ale chłopy dały pomysł co pieczemy  tongue .
Bo jak rozumiem następna eskapada w tym klimacie już niebawem  smile

Były już podpłomyki , pieczone plastry ziemniaków , faworki i placki ziemniaczane  smile

Może tak wziąść się za pierogi ? ? ?

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/8500/28586/thumb/p17jniesbjptptqt12bmnjnjob1.jpg

12

maurycy oszalałeś??? Z moimi zdolnościami kulinarnymi, to ja mogę co najwyżej wodę na herbatę zagotować, a i tak boje się, że ją przypalę lol

Jan Himilsbach

13

jeżeli to będą pierogi a'la Maurycy , to czemu nie  ! big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

14

nena napisał/a:

pierogi a'la Maurycy są z nadzieniem z koniny  big_smile . Nie sądzę żeby ktoś był na takie chętny  big_smile

15

darkheush napisał/a:

maurycy oszalałeś??? Z moimi zdolnościami kulinarnymi, to ja mogę co najwyżej wodę na herbatę zagotować, a i tak boje się, że ją przypalę lol

ooo przepraszam , a kto ostatnio jak nie Ty pomagał w procesie produkcji ciasta na placki ziemniaczane  big_smile . Kto załatwił cebule , sól i pieprz ?  smile . Kto z początku mieszał ?  ( w misce rzecz jasna )  yikes
Chłopie nadajesz się pierwszorzędnie na pomocnika naszych pań  neutral . A innym  zostaje  wnoszenie na górę tych wszystkich ciężkich produktów  tongue .

16

maurycy napisał/a:
nena napisał/a:

pierogi a'la Maurycy są z nadzieniem z koniny  big_smile . Nie sądzę żeby ktoś był na takie chętny  big_smile

o nie ... big_smile "kóń" za żadne skarby nie przejdzie  lol !

maurycy napisał/a:

[...]a kto ostatnio jak nie Ty pomagał w procesie produkcji ciasta na placki ziemniaczane.

Jestem pod wrażeniem Twojej skromności darkheush... !!! big_smile Twoich placków ziemniaczanych nie miałam jeszcze okazji próbować big_smile ale chętnie spróbuję ! wink

17

Nena   smile
maurycy napisał/a: tak  ,  maurycy napisał/a: tamto  wink
Pisał to  Józef Ignacy Kraszewski i to w ogromnych ilościach  big_smile ( podobno najbardziej płodny pisarz wszech czasów ) .
Za to maurycy szkrobie jak kura pazurem , albo jak kóń kopytem  yikes , ale pierogi umie zrobić  smile

18

Powiem tak, pomagałem w przygotowaniach i... wszyscy żyją. A przynajmniej taką mam nadzieję lol

Jan Himilsbach

19

Robiłem porządki w fotkach i kilka znalazłem...niewiele ale z dojścia na chatkowanie są tongue
https://picasaweb.google.com/1123121797 … directlink