101

Odp: Znakowanie szlaków

Praca wespół zespól zawsze przynosi dobre efekty  wink czekamy na nowe szlaki  big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

102

kruwad napisał/a:

Czy mimo wszystko nie łatwiej byłoby wykorzystać podany przez Bacę wariant ciemnofioletowy powyżej Równic dochodzący do jasno niebieskiego, który jest gruntową drogą prowadzącą do Hatali.  Scieżka jest dobrze wydeptana . Dzisiaj tamtędy podchodziłem na Potrójną.

Wariant może i jest łatwiejszy ale pytanie czy udało by się znaleźć właścicieli działek i uzyskać od nich zgody wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

103

Opcja ta pewnie też wymaga więcej załatwiania, choć wydaje się rzeczywiście dużo lepsza.

104

baca napisał/a:
kruwad napisał/a:

Czy mimo wszystko nie łatwiej byłoby wykorzystać podany przez Bacę wariant ciemnofioletowy powyżej Równic dochodzący do jasno niebieskiego, który jest gruntową drogą prowadzącą do Hatali.  Scieżka jest dobrze wydeptana . Dzisiaj tamtędy podchodziłem na Potrójną.

Wariant może i jest łatwiejszy ale pytanie czy udało by się znaleźć właścicieli działek i uzyskać od nich zgody wink

I tak od projektu poprzez zezwolenia do wyznakowania szlaku pewnie upłynie ok. 2 lat?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

105

kris_61 napisał/a:

(...)
I tak od projektu poprzez zezwolenia do wyznakowania szlaku pewnie upłynie ok. 2 lat?

Może być różnie.
W każdym projekcie, trzeba mieć odrobinkę szczęścia.
Wystarczy, że pęknie jedno ogniwo i …  „po robocie”  sad
Bądźmy optymistami big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

106

Zwrócił się do mnie z prośbą prezes PTTK Wadowice, bym na naszym forum zamieścił prośbę, o nie malowanie przedziwnych , nie uzgodnionych szlaków w postaci :
kresek , kropek , kwadratów, trójkątów, itp.

Każdy szlak potrzebuje zezwoleń.
To co zaczyna się dziać, - to istna niekontrolowana samowolka!

Dam przykład z obecnie malowanego szlaku Białych Serc na Groń Jana Pawła II.
Inicjatywa była pani Ewy W. - z "Polski,"  zamieszczona na naszym forum BM.
Idea wydaje mi się słuszna, gdyż uczestniczę co rok w rajdzie integracyjnym z dziećmi mniej sprawnie intelektualnie.
Taki szlak LEGALNY,  był potrzebny!

Dam przykład: w jaki sposób załatwiałem.
Udałem się do inicjatora - budowniczego Sankuarium na Groni J.P.II p. Jakubowskiego Stefana. Jemu 20 lat temu udało się uzyskać pozwolenia od prywatnych właścicieli działek na wymalowanie szlaku serduszkowego.
Nie było pozwolenia z Nadleśnictwa.
Więc droga była jedna, porozmawiać wcześniej z leśniczymi, uzgodnić ustnie i napisać podanie.
Wiadomo, że większą szansę mają instytucje niż indywidualne osoby prawne, (opinia nadleśnictwa) dlatego postanowiłem napisać w imieniu PTTK Wadowice (za zgodą).

https://lh3.googleusercontent.com/-tZcH2C2gyg4/VZPs07bbS4I/AAAAAAAAMcY/eFOMPvBs-hs/s800/A%252520Podanie.JPG

Przyszła pozytywna odpowiedź z nadleśnictwa i po tym mogłem zabrać się za malowanie szlaku big_smile

https://lh3.googleusercontent.com/-8zcpw0l1i3k/VZPs9fZH-QI/AAAAAAAAMcg/tC14d36Wbkk/s800/A%252520Odpowied%2525C5%2525BA.JPG

Dałem mały przykład i proszę każdego, komukolwiek przyjdzie do głowy oznaczyć jakieś dojście, do czegoś ciekawego, to nierób tego, tylko rób zgodnie z procedurami, które są niełatwe, ale jak masz czyste intencje, umiesz przekonać osoby kompetentne, to sukces jest możliwy- ale niełatwy!

W przypadku szlaku Białych Serc sytuację miałem ułatwioną.
Zezwolenie szlaku przebiegającego przez prywatne działki na Groniu J.P.II. ma pan Jakubowski smile , więc nie musiałem pukać do drzwi każdego właściciela big_smile

P.s.
Sami obserwujecie wymalowane swego czasu,  na topie szlaki gminne, przeróżne,
popatrzcie obecnie na ich czytelność i stan! Gmin nie stać na ich utrzymanie!
A "Was" malując "nowy szlak", - robiąc "samowolkę", będzie stać na utrzymanie???

Szlak Białych Serc uzyskał zgodę, ale PTTK Wadowice w statucie ma tylko utrzymanie szlaków  "wyłącznie PTTK", dlatego w podaniu zobowiązałem się do wymalowania szlaku, a co do utrzymania go w należytej czytelności, - będzie to  moją ambicją, nie obciążając skromne (marne) środki PTTK Wadowice.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.