Odp: Znakowanie szlaków
Praca wespół zespól zawsze przynosi dobre efekty
czekamy na nowe szlaki ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Praca wespół zespól zawsze przynosi dobre efekty
czekamy na nowe szlaki ![]()
Czy mimo wszystko nie łatwiej byłoby wykorzystać podany przez Bacę wariant ciemnofioletowy powyżej Równic dochodzący do jasno niebieskiego, który jest gruntową drogą prowadzącą do Hatali. Scieżka jest dobrze wydeptana . Dzisiaj tamtędy podchodziłem na Potrójną.
Wariant może i jest łatwiejszy ale pytanie czy udało by się znaleźć właścicieli działek i uzyskać od nich zgody ![]()
Opcja ta pewnie też wymaga więcej załatwiania, choć wydaje się rzeczywiście dużo lepsza.
kruwad napisał/a:Czy mimo wszystko nie łatwiej byłoby wykorzystać podany przez Bacę wariant ciemnofioletowy powyżej Równic dochodzący do jasno niebieskiego, który jest gruntową drogą prowadzącą do Hatali. Scieżka jest dobrze wydeptana . Dzisiaj tamtędy podchodziłem na Potrójną.
Wariant może i jest łatwiejszy ale pytanie czy udało by się znaleźć właścicieli działek i uzyskać od nich zgody
I tak od projektu poprzez zezwolenia do wyznakowania szlaku pewnie upłynie ok. 2 lat?
(...)
I tak od projektu poprzez zezwolenia do wyznakowania szlaku pewnie upłynie ok. 2 lat?
Może być różnie.
W każdym projekcie, trzeba mieć odrobinkę szczęścia.
Wystarczy, że pęknie jedno ogniwo i … „po robocie” ![]()
Bądźmy optymistami ![]()
Zwrócił się do mnie z prośbą prezes PTTK Wadowice, bym na naszym forum zamieścił prośbę, o nie malowanie przedziwnych , nie uzgodnionych szlaków w postaci :
kresek , kropek , kwadratów, trójkątów, itp.
Każdy szlak potrzebuje zezwoleń.
To co zaczyna się dziać, - to istna niekontrolowana samowolka!
Dam przykład z obecnie malowanego szlaku Białych Serc na Groń Jana Pawła II.
Inicjatywa była pani Ewy W. - z "Polski," zamieszczona na naszym forum BM.
Idea wydaje mi się słuszna, gdyż uczestniczę co rok w rajdzie integracyjnym z dziećmi mniej sprawnie intelektualnie.
Taki szlak LEGALNY, był potrzebny!
Dam przykład: w jaki sposób załatwiałem.
Udałem się do inicjatora - budowniczego Sankuarium na Groni J.P.II p. Jakubowskiego Stefana. Jemu 20 lat temu udało się uzyskać pozwolenia od prywatnych właścicieli działek na wymalowanie szlaku serduszkowego.
Nie było pozwolenia z Nadleśnictwa.
Więc droga była jedna, porozmawiać wcześniej z leśniczymi, uzgodnić ustnie i napisać podanie.
Wiadomo, że większą szansę mają instytucje niż indywidualne osoby prawne, (opinia nadleśnictwa) dlatego postanowiłem napisać w imieniu PTTK Wadowice (za zgodą).
Przyszła pozytywna odpowiedź z nadleśnictwa i po tym mogłem zabrać się za malowanie szlaku ![]()
Dałem mały przykład i proszę każdego, komukolwiek przyjdzie do głowy oznaczyć jakieś dojście, do czegoś ciekawego, to nierób tego, tylko rób zgodnie z procedurami, które są niełatwe, ale jak masz czyste intencje, umiesz przekonać osoby kompetentne, to sukces jest możliwy- ale niełatwy!
W przypadku szlaku Białych Serc sytuację miałem ułatwioną.
Zezwolenie szlaku przebiegającego przez prywatne działki na Groniu J.P.II. ma pan Jakubowski
, więc nie musiałem pukać do drzwi każdego właściciela ![]()
P.s.
Sami obserwujecie wymalowane swego czasu, na topie szlaki gminne, przeróżne,
popatrzcie obecnie na ich czytelność i stan! Gmin nie stać na ich utrzymanie!
A "Was" malując "nowy szlak", - robiąc "samowolkę", będzie stać na utrzymanie???
Szlak Białych Serc uzyskał zgodę, ale PTTK Wadowice w statucie ma tylko utrzymanie szlaków "wyłącznie PTTK", dlatego w podaniu zobowiązałem się do wymalowania szlaku, a co do utrzymania go w należytej czytelności, - będzie to moją ambicją, nie obciążając skromne (marne) środki PTTK Wadowice.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 11 zapytań ]