Odp: Warunki na szlakach
Pod Leskowcem(od strony północnej)polewa z przerwami od jakiejś 2g w nocy,temp.ok+12+14,błotka dużo.Teraz troszke zaczyna się poprawiać,mgiełki się podnoszą i lekkie widoczki już są.Jutro chyba powinno być dobrze,pozdro.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pod Leskowcem(od strony północnej)polewa z przerwami od jakiejś 2g w nocy,temp.ok+12+14,błotka dużo.Teraz troszke zaczyna się poprawiać,mgiełki się podnoszą i lekkie widoczki już są.Jutro chyba powinno być dobrze,pozdro.
Niestety dzisiaj cały dzień przelotnie padało. Jutro ma być więcej słońca i do 16 stopni, jednak w godzinach popołudniowych też ma coś padać, przeloty. Sama myślałam, żeby się dzisiaj gdzieś wyrwać w zielone, ale deszcz mnie zniechęcił .
Myslalem, ze jutro zrobie maly chaszczing i pojsc do zrodel Rzycanki. Chyba sobie odpuszcze, podejrzewam ze bedzie za mokro?
Ja jutro ide w rejon Leskowca bez względu na pogodę jak nie będzie padać przyjade motorem w razie deszczu autobusem z osiedla o 8.45 po 9 tam będe jesli się zdecydujesz możemy iść razem. Miałem iść dzisiaj ale odpuściłem.
ja jutro uderzam z młodym na Potrójna ![]()
Szlaki w rejonie Potrójnej , o dziwo suche, tylko odcinek od )( Na Przykrej czerwonym do krzyża na )( Zakocierskiej błotnisty. UWAGA na grasującego w pobliżu MISIA !!!!!!!!!!!! Opowiadała mi dzisiaj gaździna "Na Potrójnej"Ania i gazda Rafał jak brat Rafała miał tydzień temu spotkanie ( twarzą w twarz )z niedźwiadkiem w Kocierzu Rychwałdzkim, a i watacha wilków w tym rejonie ponoć cały czas głośno wieczorami wyje. ![]()
Ach ten MISIEK! ![]()
I te wilki ![]()
Biedne owce . ![]()
Biedni turysci ![]()
Po deszczowych dniach w Beskidzie Małym było tak mokro że dało się tylko chodzić w gumniokach zwłaszcza gdy się chodzi chaszczingiem. Na szczęście pogoda się poprawiła no i robi się bardziej sucho ![]()
zgadza się W otwartych przestrzeniach, gdzie słoneczko dochodzi jest fajnie Gorzej zapewne po północnych stronach Darku ![]()
szlak czerwony z Porąbki na Hrobaczą Łąkę mocno rozjeżdżony przez zwózkę drzewa, do tego powiesili sobie tabliczki o zakazie wstępu
nieźle rozwalili szlak ... . Ci od zwózki to nic dobrego ... ![]()
Jeszcze bardziej nic dobrego to te całe wycinki. Wycinane są najładniejsze,najstarsze drzewa , las nie jest taki gęsty i gdy przyjdzie wiatr to pojedyncze drzewa które zostały są wyłamywane gdyż korona nie ma oparcia na sąsiednich drzewach no ale pewnie o to właśnie chodzi...Lasy BM są coraz bardzie łysawe ,pamiętam że jeszcze 10 lat temu wyglądało to całkiem inaczej.
Jak dla mnie to w takich miejscach jak BM i inne podobne perełki , powinien być Rezerwat.Bo te lasy mają służyć pokoleniom a nie jako źródło zysku.Najbardziej mnie śmieszy zawsze to że ponoć są wycinane chore drzewa a prawda jest taka że często chore stoi ( bo z drewna zysku nie będzie ) a obok wycięte jest piękne duże stare drzewo.
I zaryzykuje jeszcze tezę że wg. mnie pewnie z 50% drzew jest wycinanych nielegalnie .
Ostatnio edytowany przez teksanski (2013-06-11 17:19:42)
teksański to jest biznes. Drewno jest towarem, czy tego chcemy, czy nie.
teksański to jest biznes. Drewno jest towarem, czy tego chcemy, czy nie.
To wcale nie chodzi o pozyskiwanie drewna w celach komercyjnych tylko, aby zebrać zainfekowane drewno na tyle wartościowe, żeby nadało się na przerób. Wycinane są gównie świerki, zaś w małych ilościach jodły (tylko spróchniałe). Powodów jest kilka. Świerk ma płytko położone korzenie, które na wskutek cienkiej warstwy gleby i zaniku wody w szczytowych partiach usychają z braku picia. Innym powodem jest kornik drukarz, kory pustoszy nawet młode osobniki. W tym miejscu sadzone są buki, jawory, jodły i niewielkich ilościach sosny.
Czy ktoś już widział śnieg w BM ?!
Nie mogę się doczekać . Ciekawe kto pierwszy da tutaj znać że sypie ?:)
chyba na fajsie na stronie chatki na potrójnej było napisane że w zeszłym tygodniu poprószyło na chwile śniegiem)
Dokładnie
sypało w zeszłym tygodniu, ale zdjęć nie widziałem ![]()
Nie ma zdjęć nie ma dowodów ![]()
O 21:00 na Kocierskiej warunki ciemne
oraz dosyć wietrznie
Śnieg smrożony temperatura - 3,5 stopnia.Warunki do uprawiania turystyki dobre ![]()
Ps.Byłem z żoną w Andrychowie i nie mogłem się powstrzymać od chociażby 10 minutowej wizyty na Kocierskiej
![]()
(...) Ps.Byłem z żoną w Andrychowie i nie mogłem się powstrzymać od chociażby 10 minutowej wizyty na Kocierskiej
![]()
![]()
No waryjot, waryjot jak my tu wszyscy...
![]()
Drzewa iglaste są usuwane z uwagi na to, że planuja powrót do lasów pierwotnych w całych Beskidach. Pierwotnie były to lasy przewaznie lisciaste. Inna sprawa jest to, że świerk jest drzewem bardzo podatnym na choroby i szkodniki. Świerk jako drzewo szybko rosnące był masowo sadzony po wojnie. Inna kwestia jest to, że w lasach szczególnie Beskidu Małego jest prowadzona rabunkowa gospodarka co wynika tez z faktu, że gros lasów jest prywatnych a właściciele o nie nie dbaja. Szczerze powiem, ze nie pamietam kiedy ostani raz widziałem leśnika w tych lasach.
Obecnie panujace warunki do uprawiania turystyki oceniam jako dobre. Resztki sniegu utrzymuja sie w partiach szczytowych.
Mnie się nie podobają lasy tylko Bukowe
(( Nie ma to jak piękne gęste świerki,jodły taki las ma klimt , jest przytulniej a nie takie prześwity jak teraz gdy nie ma liści.Nie będzie świerków to i o np. niedźwiedziach możemy już zapomnieć.
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 13 zapytań ]