Dziś przed południem z Jolantą i kisielem odwiedziłam Izbę Regionalną w Andrychowie, w której do 31 grudnia 2013 można oglądać wystawę z cyklu „Moja mała Ojczyzna”, zorganizowaną dzięki dotacji UM w Andrychowie. Wystawa nosi tytuł „Kapliczki i krzyże przydrożne Andrychowszczyzny”. Oprowadził nas po niej Janek Zieliński, za co mu bardzo dziękujemy. 

Zaczęliśmy od zwiedzania Izby Regionalnej, która w tym roku obchodzi jubileusz 20 – lecia istnienia. Izba prowadzona jest przez Towarzystwo Miłośników Andrychowa. Zgromadzone w niej przedmioty i dokumenty pochodzą od mieszkańców Gminy Andrychów. Są cennym źródłem historycznym, dokumentującym dawne życie codzienne na wsi i w mieście, pracę, kulturę i tradycje mieszkańców Andrychowszczyzny.

tkactwo

garncarstwo

stolarstwo

kowalstwo

krawiectwo

przedmioty codziennego użytku głównie na wsi

Kolejnym punktem naszych odwiedzin było zwiedzanie wystawy.
Więcej na temat wernisażu można przeczytać poniżej.
Pod zdjęciem - artykuł i zdjęcia Jarka Skupnia z otwarcia w dniu 26 października 2013 r.

Na wystawie pokazano zdjęcia 40 kapliczek. Poniżej niektóre z nich.

Jola zwiedzała wystawę z gospodynią - kicią
, która jak widać, szybko się zaprzyjaźniła i była bardzo gościnna. 

Najstarsza kapliczka Andrychowszczyzny pochodząca z 1775 r. Trwają starania o jej renowację.

Polecam znaleźć do końca grudnia br. wolną chwilę i zwiedzić zarówno Izbę jak i wystawę – warto ! 
Izbę Regionalną i wystawę można zobaczyć :
poniedziałek : 10:00 – 13:00
środa: 10:00 – 12:00
piątek: 10:00 – 12:00 i 15:00 -17:00
Ostatnio edytowany przez nena (2013-11-16 18:37:22)
"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej" /E. Stachura/