Temat: Wielka Racza - Rycerzowa
Początkowo w planach na ten weekend była Babia Góra , ale w końcu uznaliśmy , że królową przełożymy na sezon zimowy . Na nasz celownik padła Wielka Racza i Rycerzowa - góry gdzie dawno nie byliśmy . Okazało się to strzałem w dziesiątkę
. Pogoda i towarzystwo dopisało
.
Wystartowaliśmy wcześnie rano w sobotę . Najpierw skupiliśmy się na załatwieniu kwatery na noc .
Na nocleg wybraliśmy fajną prywatna kwaterę w Rajczy przy samej Sole ( cena tylko 30 zł ) co by na wieczór mieć blisko do pizzerii i wodopoju
. Jak się potem okazało to był b.dobry pomysł
.
Samochód zostawiliśmy na parkingu przy rozstaju szlaków w Rycerce Grn. Kolonii . Chcialiśmy zrobić pętelkę po górach i wrócić pod samo auto , bez ani grama asfaltingu
.
Na Wielka Raczę podeszliśmy szybko żółtym szlakiem . Zaskoczyły nas tłumy turystów . Ale najbardziej istny wysyp psów wszelkiej maści
. Jeszcze nigdy nie spotkałem się w górach z czymś takim . Na Raczy jest fajna wieża widokowa , a widoczki naprawde przedne
.
Z powodu tych tłumów z Raczy musieliśmy się szybko ewakuować . Jak przewidywałem dalej było już spokojnie Zasięg tzw. ' stonki ' się skończył "
.
Początkowo czerwonym szlakiem przez przepiękny i dziki worek raczański doszliśmy do schroniska Przegibek . Większość trasy przeszliśmy jednak bezszlakowo wedle granicy , gdyż prowadzi po szczytach . Czerwony je omija .
Schronisko Przegibek jest godne polecenia i mimo , że też było tu dużo ludzi to czuło się jakoś bardziej górski klimat
.
Na pewno będziemy chcieli tu w przyszłości zanocować .
Z Przegibka wyszliśmy jeszcze na Bendoszkę Wielka z dużym metalowym krzyżem na szczycie a la Hrobacza .
Potem już po ciemku do auta śpiesząc na wieczorne atrakcje
.
Niestety tym razem miałem inny - gorszy aparat , tak więc fotki nie wyszły tak jak bym chciał .
Schronisko na Wielkiej Raczy widziane z tarasu
kolejna fotka z tarasu tym razem na Małą Fatrę , która z Raczy najlepiej się prezentuje
to już gdzieś na trasie między Wielką Raczą a Przegibkiem
a tutaj już w oddali po prawej widać bacówkę pod Wielka Rycerzową . Sam szczyt jest całkowicie zalesiony bez widoków , tak więc warto od razu kierować się na halę z bacówka
hala podszczytowa na Rycerzowej
w drodze z Rycerzowej na Bendoszkę Wielka
ostatni rzut oka na worek raczański
Relację trochę skróciłem , dodając od razu trasę z drugiego dnia
.