Temat: Szlak, którego już nie ma...
Ostatnia dyskusja o Grzesiu zainspirowała mnie do wrzucenia zdjęć z tego wypadu. Zapytacie pewno, dlaczego nie wrzuciłem ich do sieci wcześniej? Chyba dlatego, że wtedy jeszcze nie miałem Picasy (może jeszcze nie było tej usługi?), nie było nawet strony wierchy.org. A potem jakoś o tym zapomniałem i nagle okazało się, że przeszliśmy szlak i odwiedziliśmy szczyt, które są już teraz oficjalnie niedostępne dla turystów i za złamanie tego zakazu może grozić spora grzywna (co i tak pewnie nie zniechęca niektórych). My byliśmy tam 23.06.2007 a szlak został zamknięty równo rok później pod pretekstem ochrony przyrody (szczyt Bobrowca został objęty rezerwatem). Jak czytałem gdzieś na stronie TPN była to transakcja wiązana - Słowacy bardzo chcieli likwidacji od polskiej strony szlaku na Tomanową przełęcz, bo obawiali się nawały polskich turystów w Cichej dolinie, zaś nasi chcieli z kolei zamknięcia szlaku na Bobrowiec, który został wyznakowany i był utrzymywany przez Słowaków. I tak uzgodniono, że oba te szlaki zostaną zamknięte. Wielka szkoda, że nie ma już tych szlaków, choć szczególnie żal mi szlaku na Bobrowiec... Zatem kilka wybranych zdjęć z tej wycieczki:
P.S. Czy ktoś rozpoznaje szczyt na zdjęciu nr 30? (ten w środku).
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa