1

Temat: Luboń Wielki

17 lipca , w sobotę wybieram się z Jolantą Percią Borkowskiego na Luboń Wielki. Do Rabki – Zaryte jedziemy samochodem Joli . Mamy jeszcze 2 miejsca wolne w autku. Jeśli są chętni na wspólne wspinanie to zapraszamy  smile.  Ja czekam na Jolę o 7.30 w Andrychowie na stacji BP.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Luboń Wielki

Powodzenia dziewczyny! My innym razem zaatakujemy Perć Borkowskiego, teraz 4 dni urlopu się szykują.

3

Ehhh gdyby to było w przyszłym miesiącu sad

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

4

No panowie, kobiety idą, a wy tylko stękacie? wink

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

5

Nie powiem Piotrek, ale miałem propozycję. Uczestnictwa w tym wypadzie, rzecz jasna big_smile Niestety - w klapkach nie pójdę. Nie na darmo przez bez mała 30 lat buduję sobie reputację, aby w 30 sekund ją zniszczyć przez jedną nieodpowiedzialną fotkę darkheusha w klapkach tongue

A tak na poważnie, to wpadnę chyba na BP się choć pościskać na przywitanie (o ile wstanę o tak barbarzyńskiej porze w sobotę big_smile)

Jan Himilsbach

6

Wstaniesz, wystarczy jeden telefon tongue

Żaden z Panów się niezdecyduje na wyprawę. To ja jestem chętny. Tak wiem na polu iście tropikalne temperatury, ale sobote ma być pod chmurką. Czas opuścić ten Beskid Mały, bo przez te odkrycia zaniedługo przekształcą go w park narodowy wink A tak na poważnie wcześniej planowałem nawet wyprawę na Lubon Wielki, gdyż chciałem tam porobić kilka fotek z interesujących stanowisk.

8

Djinn napisał/a:

Wstaniesz, wystarczy jeden telefon tongue

To do mnie? wink

Darkheush - nie chcesz trafić do galerii demotywatorów? Nie chcesz być sławny? Dlaczego? tongue

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-07-15 14:11:19)

9

Piotrze, ostatnio Darka obudziliśmy w sobotę o 10 rano, żeby ruszył swoje 4 litery na mały "meeting" na BP w Andrychowie smile

Co do klapkowiczów, to naoglądaliśmy się pod 3 Koronami w Pieninach ...... nawet zdjęć nie robiłem, bo mi ręce opadły .....

10

Ja na Luboń wybieram sie 30 -31 lipca

wszyscy razem jesteśmy jedną częścią istnienia, wszyscy razem jesteśmy jedną częścią zniszczenia

11

Ja w ten weekend siędzę na festiwalu Kropka w Głuchołazach. A na koncert na Luboniu mialem ogromną ochotę, ale w tym czasie już jedziemy w kierunku Rumunii.

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

12

Tak!!! Wszyscy gdzieś jedźcie, a ostatni niech zgasi światło tongue

Jan Himilsbach

13

No i było nas kolejny raz czterech big_smile i udało się w ten upalny dzień zdobyć nie tylko „górkę z antenką” ale nawet zaliczyć solidną lekcję pteridologii wink

Jolu, Piotrze i Darku T. dziękuję Wam za pełne wrażeń wspólne wędrowanie smile Bardzo miło było spędzić z Wami tą upalną sobotę wink i równie miło było poznać kolejnych dwóch naszych Forumowiczów smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

14

Burza sobie poszła smile  spieszę i ja podziękować Nenie, Piotrowi i Darkowi T. za wspólny wypad smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

15

Dziękuję Nenie, Joli i Piotrowi za wspólny wypad pełny wrażeń smile które rostarczone były dzięki źródłom zagapień i pomyłek. Dzięki temu mogliśmy poznawać tajemnice przyrody Lubonia Wielkiego. Śpieszę się oznajmić o naszym odkryciu nerecznicy walijskiej (Dryopteris cambrensis) pod Luboniem Wielkim, dzięki fachowemu oznaczeniu okazów zielnikowych. To nasze wspólne odkrycie. Teraz trzeba sobie poukładać relacje z wyprawy i zdać ją na forum. Powiem jedno że było extra przygodowo smile

16

Bradzo czekałam na te informacje od Darka T. smile

Teraz już można głośno powiedzieć: odkryliśmy nerecznicę walijską(Dryopteris cambrensis) pod Luboniem Wielkim big_smile

I to wszystko dzięki naszemu znawcy paprotników smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

17

jak miło czuć się współodkrywcą ! big_smile cieszę się bardzo , że znalezione stanowisko nerecznicy walijskiej (Dryopteris cambrensis) na stokach Lubonia Wielkiego zostało potwierdzone przez Darka T. i okazało się nowym botanicznym odkryciem na tym terenie smile

18

Przyjaciele. Chciałem sam wysmażyć jakąś relację, ale Darek mnie ubiegł. Chyba wrzucę więc ją w przyszłości na swoją stronę. Generalnie jestem miło zaskoczony waszym sposobem poznawania gór. Okazało się, że wcale nie trzeba przebiec wielu km, żeby mieć dużo satysfakcji. Równie dobrze można zejść ze znakowanego szlaku i pogrzebać trochę w krzakach. Dziękuję za satysfakcjonującą wyprawę w tajniki przyrody.

19

Gratuluje nowego odkrycia A z drugiej strony Darku jak ty to robisz gdzie wejdziesz do lasu to jakies odkrycie .

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

20

Ja się raczej zastanawiam, jak Darek to zrobił, że zeszliśmy z zielonego szlaku w kierunku niebieskiego i... doszliśmy z powrotem na zielony tongue.

A tak poważnie - dla nas to tylko jeszcze jedno zielsko, a jego oko dostrzega niewidoczne dla nas "lajkoników" szczegóły.

21

I kiedy idzie się na wyprawę z takim znawcą jak Darek to człowiek dowie sie tylu nowych rzeczy. No ja mam nadzieję, że jeszcze nam się zdarzy jakis wspólny wypad. smile

22

jolanta napisał/a:

I kiedy idzie się na wyprawę z takim znawcą jak Darek to człowiek dowie sie tylu nowych rzeczy. No ja mam nadzieję, że jeszcze nam się zdarzy jakis wspólny wypad. smile

dokładnie, bo rozróżniania tych nerecznic nie da się tak nauczyć w jeden dzień big_smile