Temat: Góry po robocie... czyli co widać z nowej wieży na Szyndzielni ;)

Kilka dni temu udostępniono nowo postawioną wieżę widokową na Szyndzielni.
Ponieważ różne słuchy chodziły o tym obiekcie postanowiłam osobiście sprawdzić jak się rzecz ma tongue

Uważam, że nie jest źle wink początkowo nawet jej nie zauważyłam  lol 

https://lh3.googleusercontent.com/-DbB_9Q2tRN4/VdTVQTI-K1I/AAAAAAAAOdk/KGIbrwt8vZ0/w965-h717-no/IMG_0001.JPG

18 metrowa wieża ma wygodne wejście, ukryta jest przy górnej stacji kolejki gondolowej więc nie razi tonami stali.

Widoki przy dobrej pogodzie są naprawdę szerokie i dookoło głowy  big_smile
Pięknie widać Beskid Mały, Żywiecki, Śląski no i w kierunku północnym.

https://lh6.googleusercontent.com/-4UG93SfZWXw/VdTVWKegyOI/AAAAAAAAOdk/olFM43k30bk/w1343-h289-no/20150819_174010.jpg

Za wejście na wieżę widokową trzeba zapłacić - bilety kosztują 3 zł i 2 zł (ulgowy) - jednak warto! cool

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Góry po robocie... czyli co widać z nowej wieży na Szyndzielni ;)

A kamerka tam jest?

Góroczub.

3

To trzeba to koniecznie sprawdzić i zobaczyć na własne oczy ! big_smile  wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

4

mirek napisał/a:

A kamerka tam jest?

Nie zauważyłam kamerki, jest tylko luneta za dodatkowe 2 złocisze tongue

nena napisał/a:

Oczywiście... i to po robocie tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

jolanta napisał/a:

nena napisał/a:

Oczywiście... i to po robocie tongue

Obawiam się, że innej opcji już niestety nie będzie ... big_smile wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

6

Na schronisku jest kamerka,ale nie łapie widoku na górną stację .

Góroczub.

Z mojego balkonu widać Szyndzielnie, może udało by się dojrzeć przez lornetkę tą wieżę jeśli takie widoki są w drugą stronę hmm

Sprawdziłem to przez lornetkę z mojego balkonu i faktycznie widać tą wieżę na Szyndzielni. Idzie ją rozpoznać po tej platformie widokowej umiejscowionej na szczycie wieży. Czyli jest to dystans 19,8 km w linii prostej w której udało się dojrzeć 18 metrowy obiekt smile

9

Darku smile to przy dobrej pogodzie możemy sobie puszczać "zajączki"   wink

10

Na stronie kolejki Szyndzielnia udostępniono mapę teoretycznego zasięgu widoczności - jest nieźle!  cool

11

jolanta napisał/a:

Na stronie kolejki Szyndzielnia udostępniono mapę teoretycznego zasięgu widoczności - jest nieźle!  cool

Może się uda jeszcze w tym roku wink

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

12

Teoretycznie powinno być widać mój Wodzisław Śląski. smile

Góroczub.