Odp: Jeden dzień w Małej Fatrze – Stoh i nie tylko
Prześliczne to zdjęcie Jolu ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Beskidu Małego » Karpaty (czeskie, słowackie, ukraińskie ect.) » Jeden dzień w Małej Fatrze – Stoh i nie tylko
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Prześliczne to zdjęcie Jolu ![]()
Prześliczne to zdjęcie Jolu
Podoba mi się - Wielki Rozsutec i Południowy Groń w tym ujęciu wyglądają "niewinnie"
Ale, żeby na nie wejść trzeba włożyć naprawdę wiele wysiłku.
(...) Wielki Rozsutec i Południowy Groń w tym ujęciu wyglądają "niewinnie"
Ale, żeby na nie wejść trzeba włożyć naprawdę wiele wysiłku.
Zgadza się. Uczestnicy naszej wyprawy mieli do wyboru warianty tras w tym rejonie. Ja wędrowałam tak:Bielý Potok, Jánošíkove Diery,Štefanova, Chata na Grúni, Terchová.
Przejście przez Jánošíkove Diery dostarczyło wiele ciekawych doznań estetycznych, chociaż fotki raczej tego nie oddają.
Pogoda zmieniała się jak w kalejdoskopie ![]()
Zejście do Terchovej.
Pozwoliłam sobie na tyle na ile w danej chwili mogłam. Fajne jest to, że było czym oczy nacieszyć mimo, że nie ze szczytów ![]()
(...) Uczestnicy naszej wyprawy mieli do wyboru warianty tras w tym rejonie. Ja wędrowałam tak:Bielý Potok, Jánošíkove Diery,Štefanova, Chata na Grúni, Terchová. Przejście przez Jánošíkove Diery dostarczyło wiele ciekawych doznań estetycznych, chociaż fotki raczej tego nie oddają.
(...) Fajne jest to, że było czym oczy nacieszyć mimo, że nie ze szczytów
Ależ to była bardziej ekstremalna wyprawa niż wejście na którykolwiek ze szczytów! Na początku marca głośno było o zerwaniu się dużej bryły lodu w dierach! Nikomu nic się nie stało, ale szlak został zniszczony i prawie cały marzec był zamknięty.
Raczej nie dałbym się namówić na diery zimą ![]()
Piękne te diery również zimą.
Lodospady prześliczne, ale rzeczywiście istnieje ryzyko, że któryś może się odłamać … ![]()
MF, nena
Nie znałam tych doniesień o oderwanych bryłach lodu, może i dobrze
Ryzyko takie jest jak najbardziej realne w marcu, gdy mamy do czynienia z wielokrotnym rozmarzaniem i zamarzaniem. Zakładam, że wędrując w drugiej połowie stycznia - byłam bezpieczna bo temp. w dzień wynosiła około -10*, a nocą pewnie więcej.
Myślę, że odczucie, że coś jest ekstremalne lub nie jest - to sprawa subiektywna. Nie zdecydowałam się wtedy wchodzić na Rozsutec bom miała lęki
ale przejście dierów nie stanowiło jakichkolwiek problemów... było ślisko, ale raczki (nie raki) dały radę. Były wygodniejsze na drabinkach i pomostach bo się nie "wplątywały w kratki".
Co mnie ominęło?
Ano to
Foto:TadeuszF
Ostatnio edytowany przez jolanta (2017-03-31 12:03:17)
Ryzyko takie jest jak najbardziej realne w marcu, gdy mamy do czynienia z wielokrotnym rozmarzaniem i zamarzaniem. Zakładam, że wędrując w drugiej połowie stycznia - byłam bezpieczna bo temp. w dzień wynosiła około -10*, a nocą pewnie więcej.
Nie chciałem nikogo straszyć i zniechęcać do odwiedzenia dier
To jest piękne miejsce o każdej porze roku!
Masz rację, takie "niespodzianki" zdarzają się najczęściej przy temperaturze powyżej zera. Pamiętam zdarzenie, które mi się przydarzyło w Zamczysku - szedłem blisko skał i w tym czasie jeden z sopli oderwał się i spadł tuż przede mną. Od tej pory staram się nie kusić losu ...
Diery zimą i tak mnie kuszą ... Może kiedyś ulegnę ![]()
Jolu dzięki za zimowe focie ze szczytu WR – pikne !
Miło było sobie przypomnieć sierpniowe wspinanie i piękny zachód słońca ![]()
(...) Nie chciałem nikogo straszyć i zniechęcać do odwiedzenia dier
... a tam zaraz straszyć
(...) Pamiętam zdarzenie, które mi się przydarzyło w Zamczysku - szedłem blisko skał i w tym czasie jeden z sopli oderwał się i spadł tuż przede mną. Od tej pory staram się nie kusić losu ...
Jak to mówią: i w drewnianym kościele...
Diery zimą i tak mnie kuszą ... Może kiedyś ulegnę
A ja wylezę na Rozsutec ![]()
Jolu dzięki za zimowe focie ze szczytu WR – pikne !
Miło było sobie przypomnieć sierpniowe wspinanie i piękny zachód słońca
Pamiętam tą cudną focię! ![]()
Ostatnio edytowany przez jolanta (2017-05-05 19:50:56)
Skoro jest taki temat to dorzucam swoje 3 grosze:
Skoro jest taki temat to dorzucam swoje 3 grosze
bans - świetne są te Twoje trzy grosze ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 12 zapytań ]