Temat: Furkot 2406 m.npm, Hruby Wierch 2431 m.npm, poza szlakami, 9.07.17 r
Planowana wycieczka doszła do skutku, powrót w Tatry stał się faktem.
Ze Szczyrbskiego Jeziora przez dolinę Furkotną. W górze, już poza szlakami, na Furkotną Przełęcz, Bystry Przechód, z którego wejście na łatwy szczyt Furkot 2405 m.npm, przejście granią, wąską, eksponowaną, na Hruby Wierch 2431 m,npm, powrót tą granią na Furkot, i zejście do Doliny Młynickiej. Jedna z ciekawszych wycieczek w Tatrach, przez doliny wąskie, otoczone dzikimi turniami, mające wiele pięknych stawów, a widoki nie ustępują znanym i wyższym szczytom. Doliny położone w bocznej grani Tatr Wysokich, między Cubryną a Krywaniem.
Ze względu na trudności, ostatni odcinek graniowy, miedzy Furkotem a Hrubym Wierchem, przeszedłem ostatni raz w życiu, chyba, że złąpię jakiegoś partnera, co nie jest łatwe. Mało kto robi tę grań.
Jeden z progów i pięter Doliny Furkotnej, po lewej Ostra, p oprawej Solisko![]()
Za boczna granią Ostrej Krywań![]()
Zza progu doliny wyłania się pierwszy cel wycieczki Furkot, szczyt turystycznie bardzo łatwy.
Z góry widok na Niżni Wielki Staw Furkotny ok. 2050 m. npm![]()
Widok na Wyżni Wielki Staw Furkotny, drugi pod względem wysokości w Tatrach, 2156 m.npm, ok. 5 ha, Furkotną Przełęcz i drogę wśród piargów na Furkot. ![]()
Widok z Furkotnej Przełęczy: z prawej w tyle Hruby Wierch i Grań Hrubego, największy mur skalny w Tatrach
Grań Hrubego, jedna z najsłynniejszych grani w Tatrach, nad Doliną Niewcyrki.![]()
Krywań przez Dolinę Niewcyrki![]()
Droga z Furkotnej Przełęczy na Bystry Przechód i Furkot![]()
W drogę! Zdjęcie zrobił przygodny turysta![]()
Widok Z Bystrego Przechodu na druga stronę, Dolinę Młynicką. W najwyższym piętrze, w małej kotlinie dającej wyjątkowy mikroklimat, Kolisty Stawek. Ewenement. Zalodzony cały rok.![]()
Niżej Capi Staw pod filarem Szczyrbskiego Szczytu![]()
Widok na Szatana w Grani Baszt, zawsze się tęskni![]()
Na Bystrym Przechodzie spotykam adeptki ichniego TOPRu. Bardzo sympatyczne. Mówią, że takiego grata w Tatrach nie spotkały, to zdjęcie jest atrakcyjne. W dole górne pietra Doliny Furkotnej z Wielkimi Stawami Furkotnymi![]()
![]()
Widok na Cubrynę, Koprowy i Mięguszowieckie![]()
Poprzez Grań Hrubego widok na Czerwone Wierchy, Giewont i Babią Górę![]()
Hruby Wierch, najważniejszy cel wycieczki. Skamandryta Wierzyński napisał na jego cześć wiersz " Hruby ". Wąska, eksponowana grań z Furkotu, 40 minut. Mało kto nią chodzi. Ja ostatni raz w życiu. Złapałem Sylwka na te drogę. 30 lat, znakomicie chodzi, zna Tatry, W tamtę stronę ja prowadziłem wybierając łatwiejsze miejsca. Z powrotem Sylwek szedł jak chciał a mnie to sprawiało już duże trudności techniczne. ![]()
Na Hrubym Wierchu![]()
Kasprowy, Świnica i cała Orla Perć z Hrubego Wierchu![]()
Sylwek pod samym wierzchołkiem Hrubego, 8 metrów![]()
Powrót trudną grania na Furkot i już w Dolinie Młynickiej Capi Staw wśród piarżysk. Teraz dalekie, ale piękne zejście do Szczyrbskiego Jeziora. ![]()
Cały czas w zejściu widoczny po lewej Szatan. Wspaniały szczyt. Do zobaczenia na Szatanie!![]()