Odp: Mały Szlak Beskidzki
Na GSB się nie szykuję, na pewno nie na jeden raz .... może kiedyś na raty ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na GSB się nie szykuję, na pewno nie na jeden raz .... może kiedyś na raty ![]()
Na GSB się nie szykuję, na pewno nie na jeden raz .... może kiedyś na raty
Jasne, nie ma jedynego, słusznego sposobu
ale apetyt rośnie w miarę jedzenia ![]()
A mi sie marzy GSB na jeden raz kiedyś wezme ten urlop taki i pójdę cały GSB na raz
Nie chcę nic zapeszać, ale wstępne rozmowy są już prowadzone w sprawie kolejnego terminu MSB ![]()
Jeszcze jeden nie ruszył, a tu kolejny się szykuje ..... zimowy ?? ![]()
no ja już zaliczyłem swego czasu tak jak wspominałem Fajna traska ale teraz ciężko z czasem pomimo iż urlop dopiero przede mna
A już jutro ruszamy my ![]()
Witam!
Czy posiada ktoś informacje kiedy dokładnie Mały Szlak Beskidzki został wyznakowany? W przewodniku Radosława Trusia z wyd. Rewasz jest tylko wzmianka że szlak istnieje. W przewodniku Andrzeja Matuszczyka po Beskidzie Małym jest tylko wzmianka o długodystansowym szlaku ze Straconki na Luboń wielki ale nie ma wspomnianej nazwy ani daty wyznakowania. Zaś w przewodniku po Beskidzie Średnim Matuszczyka jest napisane, że Mały Szlak Beskidzki jest znany również pod nazwą "Szlak Północy", co koliduje z informacją, że szlak północny to szlak z Porąbki przez Wielką Puszczę na przeł. Kocierską.
Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? Albo chociaż prosił bym o wskazówkę gdzie tą informację mogę znaleźć.
Pozdrawiam,
J
Dzisiaj byłem na Skrzycznem, strona zaginęła. Udało się odnaleźć. Tutaj są dwie kwestie. Wyznaczenie głównego grzbietu Beskidu Małego od Straconki do Zembrzyc kolorem czerwonym, potem przez Beskid Średni i Beskid Wyspowy po Luboń Wielki.
Główny grzbiet Beskidu Małego podaje podaje Władysław Krygowski w przewodniku Beskidy >Śląski-Żywiecki-Mały i Średni, wyd.II, Warszawa 1965 r. Nie mam siły odszukać teraz szczegółowego życiorysu Midowicza, ale podawała go kilkakrotnie na Forum nena. Midowicz wyznakował ten szlak ok. 80 lat temu, z pewnością w Beskidzie Małym w całości. Życiorys podaje szczegółowe daty.
Sprawa powstania nazwy Mały Szlak Beskidzki, która jest teraz tak bardzo popularna i eksponowana, jest praktycznie nie do odgadnięcia. Jest to nazwa jakby bezprawna, tzn. nikt nie nadał tej nazwy oficjalnie, jakimś tam dokumentem czy innym zatwierdzeniem. Nazwę tę najprawdopodobniej i jest to prawie pewne, stworzył osobiście Aleksy Siemionow. Nie weszła ona do obiegu od razu, to trudno powiedzieć kiedy powstała. Prawdopodobnie w latach 70' ub. wieku. Jak już się coś ruszy to idzie do przodu. Rozmawiałem mniej więcej w tym czasie z Siemionowem, ale interesowały mnie zupełnie inne kwestie, Tatr i Babiej Góry. Siemionow miał wielki talent do nadawania swoich nazw w górach.
Nie mam monograficznego opracowania Siemionowa - Ziemia Wadowicka, wyd. 1984 r.
W Chrzanowie nikt też nie ma. Nie ma też w bibliotece. Może ktoś kto ma tę pozycję sprawdzi, Siemionow powinien użyć tam tej nazwy - Mały Szkak Beskidzki.
Czy o to chodziło ? http://karpaccy.pl/krotka-biografia-wla … midowicza/
To jest krótki życiorys. Chodziło wyłącznie o znakowanie szlaków i szczegóły z tym związane. Był tam opis znakowania przez Midowicza na Łamanej Skale, to fragment, który zapamiętałem. To na pewno nena podałaś na Forum. Ale teraz chodzi raczej o "Ziemię Wadowicką" Siemionowa, czy tam jest fragment o Małym Szlaku Beskidzkim.
Znalazłam takie informacje w „Ziemi Wadowickiej” wyd. z 1984 r.
Czerwony szlak: PORĄBKA – ŻAR – KOCIERZ - )( KOCIERSKA – CZARNY GROŃ – ŁAMANA SKAŁA – LESKOWIEC – MAKÓWKOWA GÓRA – SKAWCE – CHEŁM – długość 47 km
I tak:
Odcinek Porąbka - )( Kocierska wyznakował w 1928 r. Józef Merta
Odcinek )( Kocierska – schronisko Pod Leskowcem wyznakował w 1927 r Władysław Midowicz
Odcinek Schronisko pod Leskowcem – Skawce wyznakował w 1927 i w 1930 r. Władysław Midowicz
Odcinek Skawce – Chełm wyznakował w 1955 r. Rafał Tutka
Myślałem, że Siemionow użyje już tutaj nazwy Mały Szlak beskidzki, ale nie. Natomiast w Regulaminie Górskiej Odznaki Turystycznej PTTK, Kraków 1953, który posiadam, str. 110, jest zaznaczony ten szlak MSB, jako wariant 2a Zachodnio-Beskidzki, zastępczy do szlaku głównego. Przebiega: Jaworze-Błatnia-Klimczok-Mikuszowice lub Wilkowice-Magurka-Przegibek-Hrobacza Łąka-Porąbka-Przełęcz Kocierska- Leskowiec-Skawce-Chełm i dalej Beskidem Średnim i Beskidem Wyspowym do Jeziora Rożnowskiego. Był to oczywiście wariant dla zdobycia odznaki GOT i przebiegał przez dzisiejszy Mały Szlak Beskidzki.
W tym regulaminie wyszukałem w spisie przodowników GOT mieszkańców Andrychowa. Wszyscy mieli uprawnienia na Tatry i Beskid Zachodni.
Fryś Franciszek
Mgr Malinka Maria
Małecki Jerzy
Inż. Weber Alfred
Zacny Stanisław
Są na pewno znani w Andrychowie do dzisiaj
Na mapie Kazimierza Sosnowskiego z 1930 r zą zaznaczone następujące odcinki MSB:
Straconka - Porąbka - poprowadzony doliną Straconki przez )( Przegibek
Porąbka - )( Kocierska - przez Żar
)( Kocierska - Skawce przez Leskowiec
Sularzowa - Myślenice przez Plebańską Górę - jego odcinkiem przebiega MSB - zaznaczony na sztabówce z 1934 r., nieobecny u Sosnowskiego
Myślenice - Luboń Wielki - według mapy sztabowej przebieg szlaku był prawie niezmieniony względem dzisiejszego - z wyjątkiem okolicy Mszany i podejścia na Lubogoszcz i Uklejną.
Andrzej Matuszczyk pisze że na początku lat sześćdziesiątych został wyznakowany na czerwono szlak z Babicy do Myślenic przez Plebańską Górę. Czyli jeszcze został do opracowania odcinek z Chełmu do Babicy ![]()
Ostatnio edytowany przez Jiff (2018-06-22 22:07:44)
Małecki Jerzy
Zapewne chodzi o mojego dziadka ![]()
Ostatnio edytowany przez darkheush (2018-06-23 15:59:59)
Korzenie masz Darku solidne. Dziadek był, jak piszą, wielkim znawcą gór, dalece przedwojennym. Z takimi turystami zaczynałem, byli w górach moimi nauczycielami.
Gienku, aby nie zaśmiecać tematu wysłałem Ci prywatną wiadomość ![]()
Jako ciekawostka początkowy odcinek Małego Szlaku Beskidzkiego istniał już co najmniej w 1910 roku:\
Jako inną ciekawostkę mogę powiedzieć, że na podstawie mapy z przed 1911 roku istniał już szlak na przełęcz kocierska prawdopodobnie przez Wielką Puszczę
https://polona.pl/item/touren-karte-fur … o:metadata
Ostatnio edytowany przez Jiff (2018-06-28 11:40:51)
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 13 zapytań ]