Temat: Kolory szlaków

Dziś na stronie głównej TOPR trafiłem na takiego kwiotka (a właściwie to został mi podlinkowany):

W związku z zapytaniami, które docierają do TOPR-u, po dzisiejszej audycji Radia Zet, „Wszystkie Pytania Świata” pragnę poinformować, że to co powiedział przedstawiciel Zarządu Głównego GOPR, iż kolor szlaków oznacza stopień trudności tych szlaków, NIE JEST PRAWDĄ ! KOLOR SZLAKU NIE OZNACZA STOPNIA TRUDNOŚCI !!!
źródełko: -->tutaj<--

Mam dość mieszane uczucia. Ja wiem, zapewne inni forumowicze również wiedzą, że kolor szlaku nie oznacza stopnia jego trudności, jednakże nie każdy kto idzie w góry musi o tym wiedzieć!!! Coś na temat systemu znakowania szlaków znalazłem w Wikipedii, z tym że w wielu miejscach tego arta na Wiki są potrzebne źródła, więc może się on trochu mijać z prawdą (i tu uśmiech w stronę osoby która się na tym naprawdę zna, czyli MK) wink :

Kolor, którym oznaczony jest szlak nie ma związku z trudnością szlaku dla turysty pieszego, w przeciwieństwie do oznaczeń szlaków narciarskich – gdzie kolor określa stopień trudności trasy narciarskiej.

* szlak główny jest zawsze oznaczony kolorem czerwonym np. Główny Szlak Beskidzki, Główny Szlak Sudecki, Główny Szlak Gór Świętokrzyskich, Szlak Orlich Gniazd na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, Szlak Okolic Łodzi

Szlak główny zwykle jest poprowadzony przez najbardziej spektakularne a jednocześnie najciekawsze krajobrazowo i przyrodniczo miejsca danego regionu (w górach zwykle przez najwyższe kulminacje danego pasma). Na pewno nie obejmuje jednak wszystkich wartych zobaczenia atrakcji w danym regionie gdyż jest to niemożliwe. Często do bardzo interesujących miejsc nie są poprowadzone w ogóle szlaki turystyczne. Kolor czerwony oznacza też inne szlaki biegnące w danym terenie niekoniecznie będące szlakiem głównym.

* kolor niebieski wyznacza szlaki pokonujące duże odległości - dalekobieżne. W Beskidach są to zwykle szlaki idące wzdłuż głównego wododziału karpackiego, którym jest poprowadzona granica państwowa.
    * kolorem zielonym i żółtym znakuje się krótkie szlaki łączące, czasami też dojściowe.
    * kolor czarny wyznacza krótki szlak dojściowy - do jakiegoś miejsca, którym poprowadzenie szlaku dalekobieżnego byłoby nieciekawe, niekorzystne lub niemożliwe.

A dlaczego mieszane uczucia??? Skoro w mediach osoba związana z ZG GOPR wypowiada takie słowa, to prawdę mówiąc zastanawiam się poważnie, czy nie lepiej się samemu ratować w Beskidach. Mam nadzieję, że to zwykłe przejęzyczenie.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

2

Odp: Kolory szlaków

O tym, że kolor szlaku turystycznego nie oznacza trudności, to wie chyba każdy, kto choć trochę chodził takimi szlakami.
Jak widać pan z zarządu GOPR nie chodzi po górach, tak samo jak duża część polskich działaczy piłkarskich nie ma pojęcia o grze w piłkę wink. Do tego co napisałeś mogę jedynie dorzucić, że w Alpach wszystkie szlaki, o ile w ogóle są oznakowana, są oznakowane na czerwono (zapewne dlatego, że kolor ten łatwo "rzuca się w oczy"), a o tak znakomitym ich oznakowaniu, jak w Beskidzie Małym można sobie tylko pomarzyć.

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-09-22 21:37:19)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

3

piotr napisał/a:

(...)a o tak znakomitym ich oznakowaniu, jak w Beskidzie Małym można sobie tylko pomarzyć.

I tu pozwolę się nie zgodzić w jednym miejscu. Mianowicie. Z własnego zimowego doświadczenia wiem, że znakowanie szlaku po tych pieńkach na wiatrołomach pod Gibasowym Groniem chyba nie ma najmniejszego sensu.

http://lh5.ggpht.com/_z3LwyfAOS40/SnW0daDGxPI/AAAAAAAAGik/wVsu--5gUZk/s800/DSCN1006.JPG

Tu egzamin zdałyby chyba tylko porządne tyczki kierunkowe (patrz grań Babiej od Brony). Naprawdę w tym miejscu w zimie, przy metrowym śniegu i zerowej widoczności można dobrze pobłądzić. Wiem coś o tym. Na prawdę.

Jakby co, zgłaszam się na ochotnika do ich wbicia/ustawienia/wyznakowania wink

Jan Himilsbach

4

Nie będę oponował, chociaż zauważ jak ładnie jest on wyrysowany wink, gdy tymczasem w Alpach często jest tylko "chlapnięta" co paręset metrów czerwona plama na kamieniu i na tym koniec.

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-09-23 07:08:15)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

5

* kolor niebieski wyznacza szlaki pokonujące duże odległości - dalekobieżne. W Beskidach są to zwykle szlaki idące wzdłuż głównego wododziału karpackiego, którym jest poprowadzona granica państwowa.

To nie wiem jak potraktowac niebieski szlak z Kozubnika na Żar? Defacto nie uwzgledniono go nawet, kiedy zmieniono przebieg czerwonego, który teraz biegnie od strony północnej zbornika ;P

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

6

Zdjęcie pochodzi spod Wielkiego Gibasowego Gronia, idąc od Staszka na Gibasach przed samą przełęczą po Mlada Horą, na wskazane miejsce przez Ciebie mam już od roku przygotowane własne tyczki, dobrze że znalazł się chętny do wkopania ich w tzw. ziemię (w górach), nieraz można się mocno napocić. Niemniej dla turystów letnich szlak jest z daleka  czytelny o czym mówi fotka big_smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

7

darkheush napisał/a:

Dziś na stronie głównej TOPR trafiłem na takiego kwiotka (a właściwie to został mi podlinkowany):

W związku z zapytaniami, które docierają do TOPR-u, po dzisiejszej audycji Radia Zet, „Wszystkie Pytania Świata” pragnę poinformować, że to co powiedział przedstawiciel Zarządu Głównego GOPR, iż kolor szlaków oznacza stopień trudności tych szlaków, NIE JEST PRAWDĄ ! KOLOR SZLAKU NIE OZNACZA STOPNIA TRUDNOŚCI !!!

Mam dość mieszane uczucia. Ja wiem, zapewne inni forumowicze również wiedzą, że kolor szlaku nie oznacza stopnia jego trudności, jednakże nie każdy kto idzie w góry musi o tym wiedzieć!!! Coś na temat systemu znakowania szlaków znalazłem w Wikipedii, z tym że w wielu miejscach tego arta na Wiki są potrzebne źródła, więc może się on trochu mijać z prawdą (i tu uśmiech w stronę osoby która się na tym naprawdę zna, czyli MK) wink :

Kolor, którym oznaczony jest szlak nie ma związku z trudnością szlaku dla turysty pieszego, w przeciwieństwie do oznaczeń szlaków narciarskich – gdzie kolor określa stopień trudności trasy narciarskiej.

* szlak główny jest zawsze oznaczony kolorem czerwonym np. Główny Szlak Beskidzki, Główny Szlak Sudecki, Główny Szlak Gór Świętokrzyskich, Szlak Orlich Gniazd na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, Szlak Okolic Łodzi

Szlak główny zwykle jest poprowadzony przez najbardziej spektakularne a jednocześnie najciekawsze krajobrazowo i przyrodniczo miejsca danego regionu (w górach zwykle przez najwyższe kulminacje danego pasma). Na pewno nie obejmuje jednak wszystkich wartych zobaczenia atrakcji w danym regionie gdyż jest to niemożliwe. Często do bardzo interesujących miejsc nie są poprowadzone w ogóle szlaki turystyczne. Kolor czerwony oznacza też inne szlaki biegnące w danym terenie niekoniecznie będące szlakiem głównym.

* kolorem zielonym i żółtym znakuje się krótkie szlaki łączące, czasami też dojściowe.
    * kolor czarny wyznacza krótki szlak dojściowy - do jakiegoś miejsca, którym poprowadzenie szlaku dalekobieżnego byłoby nieciekawe, niekorzystne lub niemożliwe.

A dlaczego mieszane uczucia??? Skoro w mediach osoba związana z ZG GOPR wypowiada takie słowa, to prawdę mówiąc zastanawiam się poważnie, czy nie lepiej się samemu ratować w Beskidach. Mam nadzieję, że to zwykłe przejęzyczenie.

No cóż sprostowanie poszło, ale wieść też poszła w świat. A opis szlaków w Wikipedii wydaje się najbardziej logicznym.

Zdjęcie pochodzi spod Wielkiego Gibasowego Gronia, idąc od Staszka na Gibasach przed samą przełęczą po Mlada Horą, na wskazane miejsce przez Ciebie mam już od roku przygotowane własne tyczki, dobrze że znalazł się chętny do wkopania ich w tzw. ziemię (w górach), nieraz można się mocno napocić. Niemniej dla turystów letnich szlak jest z daleka  czytelny o czym mówi fotka big_smile

No to darkheush, miłego kopania życzymy wink

8

lowell79 napisał/a:

No to darkheush, miłego kopania życzymy

A żebyś wiedział, że chętnie pokopię. Nie mam zamiaru się z tego wycofać. Sam dobrze wiesz, co przeszliśmy tam pod Gibasowym Groniem i chyba nietrudno się domyślić dlaczego mam takie, a nie inne zdanie nt. tego miejsca.

I wcale nie twierdzę, że ten szlak jest źle oznaczony. Na lato, czy też na "normalną" zimę OK. Ale w warunkach, w jakich się w niego kiedyś "wkopałem" tego szlaku po prostu nie było i ze zwykłego spacerniaka zrobiło się miejsce potencjalnie niebezpieczne.

Jan Himilsbach

9

[/quote=lowell79  (...)   No to darkheush, miłego kopania życzymy wink   [quote/]

Adaminie zaskoczyłeś mnie sad
Myślałem że napiszesz – o… darkheush zazdrościmy Ci!
Może MB-BM (mój skrót; Mali Beskidolubi [forumowicze]  - Beskidu Małego) skrzykniemy się u Staszka na Gibasach (zrobimy jesienno-zimowy zlot?) i pomożemy Ci – też chcemy zbierać laury, a przy okazji może wkopiemy trzy tyczki – szlak bez drzew ma ok. 300-400m.
A po pracy wyjście całą grupą poza szlak na szczyt Gibasowego Wierchu, gdzie zdjęcie byłoby przednie  MB-BM na tle wspaniałej panoramy! smile

A tu …..”miłego kopania”

10

MK Muszę się troszkę poprzekomarzać z naszego darkheush (może z taka małą złośliwością, ale tylko małą), a pomysł ze zlotem, takim "pracowitym" jak najbardziej! Bo po robocie Harnaś się należy....

11

lowell79 napisał/a:

MK Muszę się troszkę poprzekomarzać z naszego darkheush (może z taka małą złośliwością, ale tylko małą), a pomysł ze zlotem, takim "pracowitym" jak najbardziej! Bo po robocie Harnaś się należy....

Ja też żartuję, chciałbym być młodym duchem tak jak Wy, czego Wam zazdroszczę smile

Chciałem się z Tobą poprzekomarzać a stanąć w obronie sprytnego i przeczuwającego pracę dla pochwały darkheus wink

12

kris_61 napisał/a:

* (...)

To nie wiem jak potraktowac niebieski szlak z Kozubnika na Żar? Defacto nie uwzgledniono go nawet, kiedy zmieniono przebieg czerwonego, który teraz biegnie od strony północnej zbornika ;P

Szlak niebieski z Kozubnika na Żar trzeba traktować jako nieistniejący.
Przestrzegano mnie w PTTK bym go nie odnawiał i nie dawał tablic (a chciałbym).
Jest on pozostałością po ośrodku wczasowym (byłą chlubą w BM za czasów komuny).
Dewastacja zaczęła się od stanu wojennego i przebywania tam Zomowców.
Mam za mało czasu, ale mam chęć uderzyć do wójta Gminy Porąbka by dali jakąś kasę na odnowę tego szlaku. I oczywiście zwrócili się do PTTK o wyznaczenie. Wtedy mógłbym przejąć to w swoje ręce. Chciałbym przy okazji załatwić przedłużenie szlaku niebieskiego B-B Lipnik - )( Przysłop. Przeprowadziłbym go przez długie łąki, grób Partyzantów, koło leśniczówki w Wielkiej Puszczy i do przełęczy Bukowskiej (na Trzonkę).
Nawet w tej sprawie byłem u leśniczych w Wielkiej Puszczy 5 lat temu, ale nie było pozytywnego klimatu. Nawet musiałem salwować się ucieczką    „... my tu mamy gospodarkę leśną i nie życzymy sobie turystów!!!

13

MK napisał/a:

Chciałbym przy okazji załatwić przedłużenie szlaku niebieskiego B-B Lipnik - )( Przysłop. Przeprowadziłbym go przez długie łąki, grób Partyzantów, koło leśniczówki w Wielkiej Puszczy i do przełęczy Bukowskiej (na Trzonkę).

tak z ciekawości spytam, od leśniczówki przez Domaczkę wprost na Trzonkę, czy pośrednio przez Kocembowski a potem już razem z zielonym przez Jarosówkę?

14

Szlak nie mógłby pominąć kapliczki na Trzonce (tak mi się wydaje) dlatego wolałbym przez Kocembowski Groń. Poza tym to tylko zależy od Gminy, Nadleśnictwa, Wspólnoty Leśnej, gdzie ewentualnie by się zgodzili (i czy w ogóle) ?

15

no właśnie kapliczkę miałem na myśli wink

16

ja jeśli chodzi o szlak to załatwiam niebieski spod kapliczki murowanej pod Czarnym Groniem przez Bolęcinę na Jawornicę z zejściem do Targanic Nowa Wieś w miejsce gdzie zaczyna się czarny na Przeł. Kocierską. Zobaczymy czy leśnik mi wyrazi zgodę Może temat uda się zamknąć do końca października.

Widziałbym też nowy czarny szlak z Roczyn pod Górami lub z Brzezinki Dolnej na Złotą górkę, kolejny to z Przeł. Bukowskiej do Czańca, Z Zagórnika Skornicy szlak do Kaczyny przez Przeł. Kaczyńską Pomysłów mam więcej ale stopniowo Nie szalejmy od razu

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

17

To miejscowe władze powinni oponować w odpowiednich komórkach, by nowe szlaki powstawały. Nobry przykład pod tym względem dało Miedzybrodzie Żywieckie. smile

18

Widzę że Beskid Mały dzięki wam to będzie zaniedługo naprawdę dobrze oszlakowany smile Mam nadzieje że zachęci to turystów do częstszego odwiedzenia pięknego naszego małego smile

19

kris_61 napisał/a:

To miejscowe władze powinni oponować w odpowiednich komórkach, by nowe szlaki powstawały. Nobry przykład pod tym względem dało Miedzybrodzie Żywieckie. smile

Hasło do szlaków dał sołtys z Międzybrodzia Żywieckiego, zwrócił Się do PTTK w Wadowicach od tego momentu przejąłem sprawę i szlaki w ciągu jednego sezonu powstały (4). Niesamowicie pomógł leśniczy z Międzybrodzia Ż. pan Zenon Zoń!
Jest to człowiek który turystom pokazał by wszystko!!! smile
Co do mnie to zawsze kiedy wspomagałem się autem terenowym by kontynuować szlakowanie dzwoniłem gdzie jadę. W końcu się zdenerwował i powiedział:
Marek wiem co robisz i mi więcej nie dzwoń! Ale to jedyny tak życzliwy leśniczy jakiego spotkałem przy mojej społecznej pracy! smile

20

MK napisał/a:

Szlak niebieski z Kozubnika na Żar trzeba traktować jako nieistniejący.

Ja bardzo lubię nim chodzić bo szybko docieram na Żar, a z polany w poblizu zbiornika takie piękne widoki smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

21

Oj Prezes, chyba mnie jeszcze nie znasz, jaki ja złośliwy i upierdliwy potrafię być w temacie "przekomarzania" (hmmmm to jakaś pochodna od komarów???) big_smile

A MK sam się prosił. Chciał kiedyś uwag nt. oznakowania szlaków to ma wink

Jan Himilsbach

22

a ja wam powiem, że dzisiaj jestem po rozmowie z leśniczym z Targanic z panem Markiem Prus i wszystko na to wskazuje, że powstanie nowy szlak z czarnego Gronia do Nowej Wsi przez Bolęcine i Jawornicę. Jak wszystko dobrze pójdzie to prace ruszą już wiosną

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

23

^^^
No to pasi smile

A będzie się zbiegał w którymś miejscu z żółtym?

24

Możliwe ze pociągniemy go z góry od drogowskazu żółty czarny i czerwony na Bolęcinę, bo rozumiem, że o to ci chodzi kris

- Jan Galicz

25

baca napisał/a:

Możliwe ze pociągniemy go z góry od drogowskazu żółty czarny i czerwony na Bolęcinę, bo rozumiem, że o to ci chodzi kris

No właśnie! smile Już sie cieszę, że bedą nowe drogi do przebycia smile