Temat: Propozycje ochrony przyrody dla Beskidu Małego
Niedawno otrzymałem książkę pod tytułem "Woda i jej wpływ na zróżnicowanie roślinności w Beskidach". Książka ta wymienia propozycje obszarowych form ochrony przyrody dla śląskiej części Beskidu Małego związanych ze zbiorowiskami wodnymi. To że Beskid Mały jest niedostatecznie chroniony to wiemy. Dlatego by polepszyć ten stan wyznacza się różne obszary cenne przyrodniczo by objąć je różnymi formami ochrony. W książce tej wśród tych propozycji są:
Zespół przyrodniczo-krajobrazowy "Dolina potoku Kocierzanka" - obejmuje malowniczą dolinę potoku Kocierzanka z obszarem źródliskowym na zboczach Łamanej Skały. Występują tutaj duże fragmenty lasów pomiędzy którymi znajdują się zbiorowiska łąkowe, pastwiskowe, szuwarowe i torfowiska niskie.
Użytek ekologiczny "Kamieniołom w Kozach" - obejmuje wyrobiska nieczynnego kamieniołomu. Występują tutaj, zbiornik wodny z płatami szuwarów i zbiorowiska źródliskowe.
Użytek ekologiczny "Młaki na stokach Rogacza" - obejmuje kompleks łąk i źródlisk zlokalizowanych na południowym stoku Rogacza.
Użytek ekologiczny "Wróblówka" - obejmuje dwie polany w przysiółku Wróblówka i Na Polane położone na północ od Lasu. Występują tutaj niewielkie cieki wodne z młakami i torfowiskami wysokimi.
Użytek ekologiczny "Źródliska nad Płonkowiem" - obejmuje młaki i wilgotne łąki występujące na północnym stokach góry Przyszop.
Mam nadzieje że chociaż jeden z tych obszarów chronionych kiedyś powstanie ![]()