Dariusz Tlałka napisał/a:Zastanawia mnie skąd się wzięła nazwa szczytu nad Tarnawą Górną - Zamczysko ... Szczyt Zamczysko inaczej Bielówka znajduje się w pobliżu czarnego szlaku z Śleszowic ku przełęczy między tym szczytem a Makowską Górą. Wznosi się na wysokość 545 m, ... Szczyt jest zalesiony, pozbawiony widoków.
~
Zamczyskiem nazwano wzgórze w pobliżu czarnego szlaku ze Śleszowice do Makowych Rozstajów. Spisana legenda podaje, że w XV wieku Jan Zembrzycki na wzgórzu po drugiej stronie Skawy wybudował dwór obronny. Żołnierze mieszkający w dolnej części zamku bronili Zembrzyc i mieszkańców przed zbójnikami. We dworze mieszkała też bogata szlachta. Głównym jej zajęciem były uczty i bale. Podczas biesiad panowie często drwili z nędznego życia wieśniaków. Wyśmiewali ich stosunek do wiary katolickiej. Dworzanie wprawdzie wierzyli w Boga i Maryję, ale nie uczęszczali do kościoła na Mszę świętą, gdyż woleli ucztować. Któregoś świątecznego dnia w czasie kolejnego balu, szlachta usłyszała bicie dzwonu kościelnego wzywającego na nabożeństwo. Aby zagłuszyć dzwon, biesiadnicy rozkazali kapeli grać głośniej. Sami zaś tupali miarowo nogami w tańcu. Dzwony jednak biły dalej. Po chwili ten potężny, warowny zamek runął, zapadł się pod ziemię i pogrzebał jego wszystkich mieszkańców. Po dziś dzień można tam dostrzec ślady pozostałe po zamku. To tyle legenda.
(źródło: Kazimierz Surzyn, Opowieści, legendy i podania gminy Zembrzyce, wyd. Gminne Centrum Kultury i Czytelnictwa w Zembrzycach)
W pogodny dzień październikowy postawiłem stopę na tym wzgórzu, przytknąłem ucho do kamiennej skały i nasłuchiwałem, coś szemrało... Wrócę tam jeszcze.
Wiekowi Tarnawianie wspominają o innej legendzie związanej z tym miejscem. Wzgórze było siedzibą diabła, który w Wielki Piątek wychodził z wnętrza góry aby wysuszyć zgromadzone tam złote dukaty. Miejscowi wiedząc o takim zachowaniu diabła podkradali mu coś niecoś. Nie wiedzieli o jednym, że nie wolno im przekraczać potoku, gdyż dukaty wpadną do wody i popłyną w siną dal i tak to się działo.
Może nie wszystkie złote dukaty przepadły w Zamczysku ...