Temat: Znakowanie szlaków
Uwagi na temat znakowania szlaków
Jan Himilsbach
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dziwny zbieg okoliczności, który zdarzył mi się dzisiaj!
Dzisiaj robiąc porządek z tablicami na odcinku )( Kocierska - )( Skalite usunąłem aż 8 tablic
Z czego 3 w planie wrócą na swoje miejsce poprawione, 2 zostały dzisiaj wymienione
a 3 zostały definitywnie nie PTTK-owskie a „moje” usunięte. Takie informujące, że tędy można zejść bez szlaku do danej miejscowości. W tym wypadku między innymi do Targanic-Nowej Wsi.
I właśnie….. dzisiaj i to przed chwilą dzwoni do mnie Marcin i mówi Marek „uratowałeś” mnie, byłem z chłopakami na pętli, czas zrobił się dla nich b.zły, pędzili na )( Kocierską do czarnego szlaku by szybko zlecieć w dół. Zobaczyli tabliczkę z sygnaturką Emalkent więc zawierzyli no i zeszli bez trudu we wskazanym kierunku bez szlaku do Targanic.
Kiedy powiedziałem, że od dzisiaj jej już nie ma - to dostałem reprymendę ![]()
pędzili na )( Kocierską do czarnego szlaku by szybko zlecieć w dół. Zobaczyli tabliczkę z sygnaturką Emalkent więc zawierzyli no i zeszli bez trudu we wskazanym kierunku bez szlaku do Targanic.
Kiedy powiedziałem, że od dzisiaj jej już nie ma - to dostałem reprymendę
Czyli czarnych znaków do Nowej Wsi (PKS) obok warowni już nie ma?
Czyli czarnych znaków do Nowej Wsi (PKS) obok warowni już nie ma?
Nie kriss czarny szlak obok warowni istnieje i jest oznaczony.
Idąc z Potrójnej na )( Kocierską (do czarnego właśnie szlaku) w połowie drogi zaraz za
)( Skalite (ok. 400m) a przed ^Kiczory (ok.400m) można zejść prosto w dół w prawo na przystanek końcowy PKS w Targanicach-Nowej Wsi. Droga nieoszlakowana, ostro w dół .
Tablica tylko informowała, że tędy-tą drogą górską można dojść do przystanku.
^^^
A to o to chodziło
Choć tej tablicy nawet sobie nie przypominam, bo dawno tędy nie szedłem. Natomiast w tamtym roku szlak czarny z kocierskiej był, czego daje dowód. I cieszę się, że jest ![]()
moim zdaniem nie zabijcie mnie za to ale lasy są wszystkich wiec po co robicie takie halo ze ktoś chciał oznakować sobie szlak. Jak ma forse niech oznakuje bo szlaki są stare i może wynajdzie fajny szlak .
jak pamiętam to tez tu były jaja z grotą ze niby ludzie ją przekształcą w burdel.
Pozdro
jak pamiętam to tez tu były jaja z grotą ze niby ludzie ją przekształcą w burdel.
A nie przekształcą??? Przekonałem się niejednokrotnie, że już przekształcają!!! Gdzieś tu już Piotr napisał, żeby nie łudzić się, że ludzie nagle zmienią głęboko zakorzenione nawyki i każdy będzie zabierał swoje śmieci ze sobą. Ja, Ty, znakomita większość tu piszących - pewnie tak, ale nie absolutnie każdy, kto chodzi po górach (przeważnie na niedzielne wycieczki). Bez złudzeń.
ale lasy są wszystkich wiec po co robicie takie halo ze ktoś chciał oznakować sobie szlak.
Jak ma forse niech oznakuje bo szlaki są stare i może wynajdzie fajny szlak
Poważny skrót myślowy. Niestety muszę Cię uświadomić, że nie dla wszystkich. Może, zakładając, że masz trochę zbędnej gotówki, wyznakuj nowy szlak z Markowych Szczawin na Babią!!! Ciekawe po ilu wymalowanych znaczkach parkowi wlepią Ci mandat. No ale przecież ten przez Bronę lub Akademicka Perć są już "stare" i "odreptane". I nie próbuj się bronić tym, że poruszam teraz teren BPN. Dla odmiany inny przykład - Może Darek Tlałka wyznakuje szlak do któregoś ze swoich niewątpliwych odkryć botanicznych w BM. Pytanie - co z takiego stanowiska zostanie za 3-5 miesięcy. Znakowania robione pod egidą PTTK są, z tego co wiem, robione "z głową". To co zostało zrobione w okolicach Groty Komonieckiego i Czarnych Działów to zwykła fuszera. Spotkał ktoś na swojej drodze szlak, który kończy się w lesie??? Ja nie. Do ubiegłej soboty. Inna sprawa, że dochodzące do mnie ostatnio wieści pozwalają nieśmiało przypuszczać, kto może stać za ich wyznakowaniem.
Tak, robię halo i będę robił nadal, jeśli zobaczę taką "dziczyznę" w BM (i nie tylko w BM). Moje zdanie pozostaje niezmienne - pewne zakątki Beskidów (czy nawet gór ogólnie) powinny pozostać niezbyt łatwo dostępne.
pewne zakątki Beskidów (czy nawet gór ogólnie) powinny pozostać niezbyt łatwo dostępne.
Jeszce wczoraj po telefonie Marcina doszedłem do wniosku że w jego sytuacji skrót mu pomógł, ale nie można na to w ten sposób patrzeć. Doszedłby do szlaku czarnego i najwyżej trochę by się spóźnił. A faktycznie nasze BM zaczyna wyglądać jak choinka świąteczna w lutym, kiedy igły opadają i pozostają kikuty czegoś tam. Szlak? Nie szlak? Tablica? Nie tablica?
Niech będą tylko PTTK, ale widziałbym trochę nowych szlaków by móc uatrakcyjnić miejscowości jak np. MiędzybrodzieŻywieckie gdzie doszły 4 szlaki.
Zgadzam się z Darkiem ![]()
Niech będą tylko PTTK, ale widziałbym trochę nowych szlaków by móc uatrakcyjnić miejscowości jak np. MiędzybrodzieŻywieckie gdzie doszły 4 szlaki.
Marku, dlatego napisałem "z głową" odnośnie PTTK-owskich
Panowie Darkheush i MK macie całkowitą rację. ![]()
moim zdaniem nie zabijcie mnie za to ale lasy są wszystkich wiec po co robicie takie halo (...)
I tu się mylisz. W Beskidzie Małym lasy (mało kto o tym wie) w 50-60% są prywatne!!! I to my turyści powinniśmy się cieszyć że szlaki nie są jeszcze zagrodzone!!!
Szanujmy prywatność a właściciele nam to wynagrodzą choćby tym że pozwolą przejść przez ich teren. Świetnym przykładem jest ostatnio odnawianie ruin schronu jak i krzyża na Jawornicy. Cały teren jest prywatny!!! Idzie szlak po którym wszyscy spacerujemy!!! Trochę pokory dla BM i dla właścicieli lasów
Może masz racje. Ale i tak czemu ma byc tylko jedna organizacja do oznakowania szlaków??
Jak to masz pozwolenie i fajny pomysł na oznakowanie i poprowadzenie szlaków to czemu nie może tego zrobić???
Wtedy nie łamie prawa jak ma pozwolenia od Nadleśnictwa i prywatnych właścicieli?
Wg. wasz ma być ten monopol ogarnięty przez jedną grupę ludzi z PTTK?
Nie chce tu robić syfu ale można wyrazić swoją opinie na ten temat.
Pozdrawiam...
Ostatnio edytowany przez lemon998 (2010-10-29 08:57:38)
Może masz racje. Ale i tak czemu ma byc tylko jedna organizacja do oznakowania szlaków??
Jak to masz pozwolenie i fajny pomysł na oznakowanie i poprowadzenie szlaków to czemu nie może tego zrobić???
Wtedy nie łamie prawa jak ma pozwolenia od Nadleśnictwa i prywatnych właścicieli?
Wg. wasz ma być ten monopol ogarnięty przez jedną grupę ludzi z PTTK?Nie chce tu robić syfu ale można wyrazić swoją opinie na ten temat.
Pozdrawiam...
Póki co tak jest, ze jedna organizacja ma do tego prawo. Powoduje to lepszy lub gorszy porządek i brak samowoli. NIew wyobrażam sobie, aby każdy kto kupi sobie farbę szedł w las malować szlaki.....
Inicjatywą naszego serwisu jest promocja Beskidu Małego w specyficzny sposób. Nie chcemy niczego ogradzać, ale nie chcemy również, aby to miejsce się zmieniało w inny sposób. Magią Groty jest jej otoczenie, jego dzikość. Każdy ma prawo pójść do Groty, a na naszym forum może przeczytać jak tam dojść. Ja nie miałem takiej możliwości, miałem przewodnik z zaznaczonym punktem na mapie i po godzinie chaszczingu udało się tam dotrzeć. Przewodnik Trusia szczegółowo opisuje nieoznakowaną trasę z Lasu do Groty. Informacje na ten temat są dostępne, nikt nie robi z tego tajemnicy.
Przypuszczam nawet, że poprowadzenie szlaku nie zwiększyłoby zbytnio ilości turystów odwiedzających to miejsce. Ale to tylko moje przypuszczenie...
Pozdrawiam!
Dzisiaj przybyło nowe stanowisko w Beskidzie Makowski na szczycie góry Chełm.
Onufry już nie tylko będzie patronem turystów wędrujących po MSB, ale będzie miał dodatkowe zajęcie pilnować
szlakowskazów ![]()
Zdjęcia robione dzisiaj pod słońce automatem. Przymknijcie
oko ![]()
Widzę, że szklakowskazy
na Chełmie się poprawią jeszcze trzy lata temu można było się tam po gubić, gratuluje MK dobrej roboty ![]()
MKWow! Dziękujemy za takie piękne znaki i samo skrzyżowanie
Ty także zajmujesz się znakowaniem i dbałością o szlaki w BŚ ?
Kriss nie zajmuję się znakowaniem BS, niemniej zgłosił się do mnie 2 lata temu zapaleniec gór z PTTK Szczyrk w związku z tablicami, bo podoba mu się oznaczenie w BM (nie ukrywam, miło to było usłyszeć
) Moje stricte dzieło to na obszarze działania PTTK Szczyrk jest znikome, tablice wysokościowe z nazwą miejsca, to taki mój bezpłatny gratis bez montażu
(żółte tablice z czarnym napisem), natomiast pojawiają się emaliowane tablice na niektórych węzłach lecz sprzedaje bez zysku, bez zarobku - po kosztach.
PTTK Szczyrk tez nie ma pieniędzy i jest to w skali roku około 8-10 szlakowskazów, w zależności, czy gmina za sponsoruje 250 - 300zł na rok. ![]()
^^^
Zasługujesz na duuuuże brawa. Jak widać to serce masz otwarte na potrzeby turystów, tych prawdziwych, którzy nie niszczą szlaków. Natomiast Beskid Średni (Makowski) podlega PTTK Wadowice?
Kriss
Jako PTTK Wadowicki w Beskidzie Makowskim mamy pod sobą kilka szlaków:
Czerwony (MSB) - Krzeszów- ^Chełm Wschodni.
Zielony – Krzeszów Sucha Beskidzka
Zielony – Kalwaria – Maków Podhalański
Niebieski - ^Chełm – Żar (k/Kalwarii Z.)
Niebieski – (Anula) – Ślemień – Hucisko
Żółty – Gorzeń – Klecza górna
Czarny - Czartak – Żar 9k/Kalwarii Z.) ![]()
To jednak sporo. W zasadzie prawie połowa części zachodniej B. Makowskiego. Pojawiło się kilka nowych odcinków szlaków, które jakoś dla mnie nie po drodze, ale chyba muszę się kiedyś zadomowić w tym rejonie
Baza agroturystyczna pozwala się zatrzymać na kilka dni
Z pomocą pociągu można dotrzeć do różnych punktów wypadowych i powrotnych.
Dość mylne miejsce idąc od Potrójnej na )( Kocierską. Tuż przed szczytem Roczenki na rozwidleniu od tej strony nie widać żadnego znaku. Na dowód zdjęcie (szlak prowadzi w prawe odgałęzienie)
Zaraz za rozwidleniem jest po prawej, na drzewie ta kapliczka:
a 50 m. dalej tabliczka szczytowa:
Dokładnie, pamiętam to miejsce. W zeszłym roku zagadaliśmy się w tym miejscu z Czarownicą i poszliśmy na lewo.... Po 50 metrach coś przestało mi pasować ![]()
Po 50 metrach coś przestało mi pasować
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale ktoś może sobie nieświadomie zejść do... no właśnie dokąd. Wg mapy wychodzi, że do Górnego Kocierza. W okolice szkoły.
Jasne, zgadzam się z adminem. Musimy się uśmiechnąć do MK, aby to zmienić ![]()
Też się wracałam ![]()
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 11 zapytań ]