Temat: Warownia na Trakcie

Wycieczka do Warowni na Trakcie bardzo się udała smile

Wjeżdżając na Przełęcz Kocierską z jesienią, zauważyłam, że zima skrada się już krok po kroku.

Widok ze skałki nieziemski smile

https://lh4.googleusercontent.com/-Y6dD5ByWlYY/Tvd5cKUAZ5I/AAAAAAAAAAs/n4t1LlTVVDc/s800/Panorama%252520ze%252520ska%2525C5%252582ki.JPG

a i samej skałce niczego nie brakuje, rozległa, ciekawie uformowana

https://lh4.googleusercontent.com/-OYOl5zMA6uk/Tvd5cENII7I/AAAAAAAAAAs/7ZmbKFYkV3o/s512/Panorama%252520od%252520do%2525C5%252582u%2525202.JPG

Więcej fotek w albumiku big_smile

https://lh5.googleusercontent.com/-P5LCEsmnCeo/Tvd5cHUpatI/AAAAAAAAAAs/jOZFX7BrW2k/s720/SDC10973.JPG

Zachęcam do wycieczki w ten rejon, chociaż znaleźć to cudeńko nie jest tak prosto bo nie jest widoczne z oddalenia, ukryte wśród roślinności, nie leży też przy samym szlaku.

Gdyby nie niespodziewana pomoc pewnego forumowicza wink to nie mam pewności czy miałabym dzisiaj ten albumik.

Dziękuję Ci MK big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2011-12-27 22:12:33)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Warownia na Trakcie

Jolu - jak zwykle kapitalne zdjęcia. Tylko, u licha - skały jak z "Pikniku pod Wiszącą Skałą" - gdzie to jest?

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

Widok z Warowni na Trakcie jest niezwykły smile Tak naprawdę znajdują się tutaj dwie niedaleko położone podobnie wyglądające formacje skalne. Warownia na Trakcie znajduje się na północnym stoku Roczenki, natomiast druga formacja skalna na północnym stoku pobliskiej Kiczory. Jednak z tąd nie roztaczają się widoki. Pomiędzy Roczenką a Kiczorą znajduje się szczyt Skalany który wbrew nazwie nie posiada tutaj rzadnych skał hmm

4

piotr napisał/a:

Jolu - jak zwykle kapitalne zdjęcia. Tylko, u licha - skały jak z "Pikniku pod Wiszącą Skałą" - gdzie to jest?

Piotrze ja wyjechałam dzisiaj na Przełęcz Kocierską. Skałka leży między przełęczą a Nową Wsią. Na naszej forumowej mapce z pewnością ją znajdziesz smile Niestety jest bardzo dobrze ukryta i gdyby mi jej MK dzisiaj nie pokazał to nie wiem czy bym ją tak łatwo znalazła. W razie cuś wink  poprowadzę chętnych big_smile  jak to mówią w muzeach: jak się grupa zbierze lol

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-10-27 21:09:28)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Piotrze formacje skalne znajdują się bardziej ogólnie pomiędzy Przełęczą Kocierską a Potrójną (Trójkątną) a dokładnie to podałem powyżej.

6

Jolcia a gdzie fotografia z nazwiskami oraz S. Zbonikowski, J. Adamczyk. z 1948 r

Trzeba było pisać esa to bym wskazał

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

7

baca napisał/a:

Jolcia a gdzie fotografia z nazwiskami oraz S. Zbonikowski, J. Adamczyk. z 1948 r

Trzeba było pisać esa to bym wskazał

Baca przecież nie mogłam zobaczyć wszystkiego od razu wink Pamiętam, że zapraszałeś nas na taka wycieczkę. Piotr już dopytuje, a i pewnie Nena nie odpuści big_smile jak tylko wróci do sieci wink Więc grupa się zbiera.

A tak poważnie  - to skały były bardzo mokre, śliskie, nie wiem czy by się tam coś wypatrzyło bez wiedzy, gdzie to dokładnie jest.

8

jolanta napisał/a:

A tak poważnie  - to skały były bardzo mokre, śliskie, nie wiem czy by się tam coś wypatrzyło bez wiedzy, gdzie to dokładnie jest.

Tak  Jolu bo jak się chodzi w szpilkach po BM to nie można wszystkiego zobaczyć  wink

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

9

MK napisał/a:
jolanta napisał/a:

Tak  Jolu bo jak się chodzi w szpilkach po BM to nie można wszystkiego zobaczyć  wink

Ale pojechałeś po bandzie mad

W szpilkach ? Hmmm... dobrze, że nie w klapkach wink jak niektórzy forumowicze lol

10

jolanta napisał/a:

Baca przecież nie mogłam zobaczyć wszystkiego od razu wink Pamiętam, że zapraszałeś nas na taka wycieczkę. Piotr już dopytuje, a i pewnie Nena nie odpuści big_smile jak tylko wróci do sieci wink Więc grupa się zbiera.

Jak zwał tak zwał w czym się było, ale najważniejsze że jest szansa na zmontowanie solidnej ekipy w BM big_smile i poszukanie drugich podobnych skał w tym rejonie smile

11

Jolu - coś mi się zdaje, że mnie już dopisałaś do grupy szturmowej wink. Może przy okazji zlotu można by tam się przejść?

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-10-28 07:32:40)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

12

A stary kamieniołom widziała jak wychodziła od dołu?, czy też olała go bo na fotkach nic nie widać

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

13

baca napisał/a:

A stary kamieniołom widziała jak wychodziła od dołu?, czy też olała go bo na fotkach nic nie widać

No tak, o litości nie ma mowy roll  jak nie szpilki to olewanie lol

Baca jak się tylko grupa zbierze to może nas razem z Darkiem T. poprowadzicie big_smile

Może tak jak proponuje Piotr przy okazji zlotu? a potem huzia na Potrójną  lol

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-10-28 11:00:27)

14

no ja z darekiem wybierałem się od strony Praciaków, ale hmm

- Jan Galicz

15

to zobaczymy jak wyjdzie z pogodą i w ogóle wink big_smile Jest tyle pomysłów na trasę, że z pewnością się coś wybierze. smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-10-28 11:35:55)

16

Jestem !!! Wróciłam do życia, czyli do sieci lol , od której mnie z premedytacją odłączono mad. I na nic się zdały modły i wojna , którą rozegrałam z operatorem big_smile

Widzę, że moja psiapsiółka zdążyła za ten czas zaliczyć kolejną omszoną skałę big_smile. Mało tego, pospacerowała też po białym puchu wink . Świetne zdjęcia Jolu ! smile

jolanta napisał/a:

oczywiście, że nie odpuszczę big_smile !

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

17

nena napisał/a:

(...) oczywiście, że nie odpuszczę big_smile !

Warownia na Trakcie – pomnik przyrody
Nie wolno go udostępnić legalnie turystom ale wolno by samosiejki drzew skutecznie te skały degradowały i rozsadzały,           by potomni i tak z tego nic nie mieli bo się rozsypią!
Baca Ty być może znasz leśniczych z tego terenu i trzeba by się zapytać czy nie dało by się z tych wszystkich szczelin usunąć drzewa, małe i duże?
Może akcja Forum na kiedyś?
nena już napisała wink nie odpuszczę smile

18

Odnośnie trasy zlotu forum myśle by można było zrobić taką trasę z Targanic Nowej Wsi ku Warowni na Trakcie i na szczyt Roczenki, następnie ku szczytu Kiczory, nieco zejście stokiem północnym gdzie pokazałbym kolejną podobną formacje skalną, potem na szczyt Potrójnej, zejście w stronę Chatki Pod Potrójną, gdzie pokazałbym odkrytą przezemnie jaskinie i powrót na Potrójną miejsce zlotu. Niewielki dystans do pononania, a wiele atrakcji z przyrody nieożywionej. Baco i inni co wy na to.

19

MK napisał/a:

(...)Warownia na Trakcie – pomnik przyrody
Nie wolno go udostępnić legalnie turystom ale wolno by samosiejki drzew skutecznie te skały degradowały i rozsadzały, by potomni i tak z tego nic nie mieli bo się rozsypią!(...)

To fakt, na fotkach widać, że roślinność robi swoje. hmm
Z resztą podobno kiedyś były widoczne ze szlaku, a teraz trzeba naszukać i niekoniecznie się znajdzie.

Dariusz T. napisał/a:

(...)Odnośnie trasy zlotu forum (...) wiele atrakcji z przyrody nieożywionej. Baco i inni co wy na to.

Jestem za big_smile

Nena napisał/a:

Jestem !!! Wróciłam do życia, czyli do sieci lol (...)

Ależ ja za Tobą tęskniłam big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-10-28 15:49:14)

20

jolanta napisał/a:
Nena napisał/a:

Jestem !!! Wróciłam do życia, czyli do sieci lol (...)

Ależ ja za Tobą tęskniłam big_smile

Tak nena
Jest to szczyro prawda.
Aż żal syrce ściskoł jak Jola ze skał Warowni Cię wyglądała roll

21

No że! tongue Wzbudziłaś bardzo zdrową "widpokową" zazdrosć smile Nie omieszkam przy najbliższej okazjii, jeśli pogoda pozwoli się wybrać w okolice.

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

22

Dariusz Tlałka napisał/a:

Baco i inni co wy na to.

ja też jestem za big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

23

kris_61 napisał/a:

No że! tongue Wzbudziłaś bardzo zdrową "widpokową" zazdrosć smile Nie omieszkam przy najbliższej okazjii, jeśli pogoda pozwoli się wybrać w okolice.

Jasne Kris bierz młodego i przyjeżdżajcie smile

24

Dariusz Tlałka napisał/a:

Odnośnie trasy (...) wiele atrakcji z przyrody nieożywionej (...)

Jeżeli uda mi się zawitać na zlot, to propozycja Darka dla mnie jest rewelacyjna!
Przyroda zimą ma swe niezaprzeczalne uroki, poza tym poznałbym nowe miejsca po których mógłbym oprowadzać innych. Publicznie i na Forum obiecuję że nie będę ich (tych miejsc) nigdy szlakował. Zresztą i tak się nie wyrabiam z sygnałami o złym stanie tu i tam starych szlaków, więc roboty sobie nie będę dokładał.
Jestem za koncepcją Darka
A po zlocie blisko do auta smile

25

I wszystko pasuje big_smile