Temat: Kuków wczoraj i dziś

Serwis Internetowy www.kukow.pl serdecznie zaprasza wszystkich na II Wystawę Fotograficzną pt. „Kuków Wczoraj i Dziś: Szkolnictwo” poświęconą pamięci Jana Pawłowskiego. Wystawa odbędzie się 14 listopada w remizie OSP Kuków.

Program
14.00 – Otwarcie wystawy
14.10 – Apel przygotowany przez uczniów SP Kuków
14.30 – Występ Młodzieżowej Kapeli Ludowej
15.00 – Występ Młodzieżowej Orkiestry Estradowej
18.00 – Zakończenie wystawy

Głównym celem tego cyklu wystaw jest propagowanie historii Kukowa i ludzi w nim działających. Każdego roku wystawa posiada inny temat i poświęcona jest zmarłym mieszkańcom, którzy przyczynili się do rozwoju Kukowa. Podczas tegorocznej wystawy skupiamy się na historii szkół w Kukowie. Jeśli posiadacie Państwo jakieś pamiątki, czy zdjęcia związane z tą tematyką i chcielibyście je zaprezentować prosimy o kontakt tel. 507-072-590 (M.Szymski), 787-109-103 (M. Lachowszczak)

Główny organizator: Serwis Internetowy www.kukow.pl
Współorganizatorzy: SP Kuków, OSP Kuków

zobacz również relacje z ubiegłorocznej uroczytości
http://www.kukow.pl/index.php?subaction … ktualnosci

ps. zapraszam, wszystkich a przede wszystkim sąsiada zza miedzy "Krakusa":)

2

Odp: Kuków wczoraj i dziś

szymskim napisał/a:

Serwis Internetowy www.kukow.pl serdecznie zaprasza wszystkich na II Wystawę Fotograficzną pt. „Kuków Wczoraj i Dziś: Szkolnictwo” poświęconą pamięci Jana Pawłowskiego. Wystawa odbędzie się 14 listopada w remizie OSP Kuków.

Program
14.00 – Otwarcie wystawy
14.10 – Apel przygotowany przez uczniów SP Kuków
14.30 – Występ Młodzieżowej Kapeli Ludowej
15.00 – Występ Młodzieżowej Orkiestry Estradowej
18.00 – Zakończenie wystawy

Głównym celem tego cyklu wystaw jest propagowanie historii Kukowa i ludzi w nim działających. Każdego roku wystawa posiada inny temat i poświęcona jest zmarłym mieszkańcom, którzy przyczynili się do rozwoju Kukowa. Podczas tegorocznej wystawy skupiamy się na historii szkół w Kukowie. Jeśli posiadacie Państwo jakieś pamiątki, czy zdjęcia związane z tą tematyką i chcielibyście je zaprezentować prosimy o kontakt tel. 507-072-590 (M.Szymski), 787-109-103 (M. Lachowszczak)

Główny organizator: Serwis Internetowy www.kukow.pl
Współorganizatorzy: SP Kuków, OSP Kuków

zobacz również relacje z ubiegłorocznej uroczytości
http://www.kukow.pl/index.php?subaction … ktualnosci

ps. zapraszam, wszystkich a przede wszystkim sąsiada zza miedzy "Krakusa":)

14 listopada to niedziela smile W taki dzień wszystko może się zdarzyć big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

3

oczywiście sąsiadów zazazazaza miedzy też zapraszam!:)

4

szymskim napisał/a:

oczywiście sąsiadów zazazazaza miedzy też zapraszam!:)

dziękuję, dziękuję smile jak tylko nic nie wypadnie to chętnie wpadnę wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

smile:):):)

6

szymskim napisał/a:

Serwis Internetowy www.kukow.pl serdecznie zaprasza wszystkich na II Wystawę Fotograficzną pt. „Kuków Wczoraj i Dziś: Szkolnictwo” poświęconą pamięci Jana Pawłowskiego. Wystawa odbędzie się 14 listopada w remizie OSP Kuków ... ps. zapraszam, wszystkich a przede wszystkim sąsiada zza miedzy "Krakusa":)

~
Dziękuję i przyjmuję zaproszenie.

7

Dziś dostałem skarby, perełki, cudeńka,  szereg dokumentów z lat '20, w tym listy do Hrabiny Tarnowskiej. Wszystkie dokumenty, archiwalne i współczesne zdjęcia, 3 kroniki szkolne będą zaprezentowane w niedziele. Kolejny powód żeby wpaść;) Do tego trochę muzyki orkiestrowej, góralskiej i spotkanie z historią przygotowane przez uczniów SP Kuków

8

no zapowiada się ciekawe spotkanie i interesujące zdjęcia

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

Szymskim zapowiada się rewelacyjnie! Jak tylko będe miał czas to wpadne. Ale gdyby się mi nie udało to dej poziur, cy kapela góralska ,(która bedzie występować w Kukowie) to jaki folklor będzie prezentować - żywiecki czy babiogórski?!jestem ciekaw,to ważne!HEJ!

10

Jest to kapela działająca przy GOK Stryszawa, myślę, że bardziej  Babiogórski, choć z elementami Żywieckiego.

Jak byś mógł ,to proszę sprawdź dokładnie u źródeł, w niedzielę!HEJ!

12

już wiem, dowiedziałem się u źródeł - Babiogórski:)

Dzięki Szymskim! Czyli pomimo- iż oficjalnie Stryszawa jest kwalifikowana jako ostatnia wieś żywiecka na wschodzie, to widać iż południowo- wschodnia część B.Małego( szczególnie wsie w obrębie pasma Żurawnicy)to nadal obszar bardzo płynny-przejsciowy, z przenikającymi się wpływami kultury żywieckiej, babiogórskiej i nawet napierającej coraz mocniej od wschodu kliszczackiej. A tam u was w Kukowie (bo tam nie robiłem współczesnych badań) jak się najczęściej określacie?czy jako Żywczacy, czy Babiogórcy, czy może obecnie tamtejsza ludność ma problemy z świadomym samookreśleniem się pod względem etnograficznym?

14

szczerze? obecnie tamtejsza ludność ma problemy z świadomym samookreśleniem się pod względem etnograficznym?

15

dziś;)

16

II Wystawa Fotograficzna pt. „Kuków Wczoraj i Dziś". Wystawa odbyła się w dniu dzisiejszym, 14 listopada, w remizie OSP Kuków. Jak na miejscowe warunki - były tłumy. BeskiMaly.pl też tam był w osobach Jolanta i krakus. Widzieliśmy dokumenty powstania Szkoły Podstawowej w Kukowie z lat dwudziestych ubiegłego wieku. Młodzież szkolna prezentowała dorobek i historię szkoły. Drugą częścią spotkania upamiętniającą działalność miejscowej rodziny w dziele edukacji była prezentacja Orkiestry Dętej Ochotniczych Straży Pożarnych Gminy Stryszawa z siedzibą w Kukowie. Koncert jaki został zaprezentowany przez orkiestrę na długo pozostanie w pamięci. Prowadzący orkiestrę Krzysztof Górski zrobił wszystko aby upamiętnić ten dzień w sercach zebranych. Była też nutka nostalgii nad upływającym czasem. Szeroki wachlarz możliwości jaki został przedstawiony przez 25-osobową orkiestrę dętą gminy Stryszawa powoduje to, że tam trzeba i należy wrócić. Brawo orkiestra. A to wszystko zorganizował nasz kolega forumowicz szymskim. Brawo! Powodzenia! Niech głęboko żałują Ci co nie byli, a mogli!

17

dziękuje wszystkim, a w szczególności Joli (mam nadzieje ze zdjęcie szybko trafi na forum z miejsca zbrodni) i Krakusowi;) Relacja, biografia, zdjęcia i film stopniowo będą publikowane na kukow.pl smile

18

To było bardzo sympatyczne popołudnie, fotki będą jak tylko ogrnę kuwetę lol

19

http://www.kukow.pl/foto/albums/galeria/wystawa2010/normal_DSCN1656.JPG

20

Ponieważ szymskim zapraszał na spotkanie również sąsiadów zazazazaza miedzy, wracając ze świata po czterodniowej włóczędze postanowiłam skorzystać z zaproszenia smile

Warto było smile
Miałam lekki poślizg czasowy, ale impreza również lekki… tongue

Spotkanie zaczęły dzieciaki ze szkoły w Kukowie prezentując historię szkolnictwa w swojej miejscowości.

Potem zaprezentowała się Młodzieżowa Kapela Ludowa, z którą aż się chciało zaśpiewać:
                  Hej przez zywiecki pola leci sarna
                       Hej nóskami przebiero boby zarła
                       Jo by tes tak przebierała kiebyk taki nóski miała
                        Hej jak ta sarna jak ta sarna

https://lh6.googleusercontent.com/-oQ8UJGm2fYg/Tvd5c8gDIkI/AAAAAAAAABE/tsHwHaKFxQQ/s640/SDC11411.JPG

Bardzo mi żal było, że przyjechali w okrojonym składzie i występowali króciutko. Trza to naprawić hmm

Za to występ Młodzieżowej Orkiestry Estradowej udowodnił, że jest w orkiestrach dętych jakaś siła…, orkiestra estradowa jakoś z dętą mi się nie kojarzyła tongue , a był to prawdziwy majstersztyk.

Skład: od dzieciaków po seniorów. Było coś ze standardów estradowych, coś po nasymu… dęli tak energicznie i pięknie, że brawom nie było końca.

https://lh4.googleusercontent.com/-aYiWata85c8/Tvd5cz4F3sI/AAAAAAAAABE/Rh7GW1RBHB4/s640/SDC11420.JPG

Po tych popisach estradowych była okazja by oglądnąć dokumenty, które związane były z szkolnictwem w Kukowie

https://lh3.googleusercontent.com/-oT6SoHDk9t0/Tvd5c80gUnI/AAAAAAAAABE/Q2PiE8-bBis/s640/SDC11415.JPG

Miałam okazję poznać osobiście forumowego krakusa, przekazałam też mu i dla Doroty nasze forumowe naszywki.

Jeszcze tylko foto:  żeby nie było, że nas tam nie było…. Hej!!!    big_smile

https://lh5.googleusercontent.com/-JRbNLp49qMI/Tvd5cwXCccI/AAAAAAAAABE/BvlBXFy2MDE/s640/SDC11414.JPG

Ostatnio edytowany przez jolanta (2012-01-02 22:03:36)

21

kapela ta aktualnie liczy 5 osób ale nie dało się zebrać wszystkich. Za rok napewno;)

Ja w sobotę miałem okazję być na takim koncercie:P

http://www.kukow.pl/foto/albums/galeria/warzecha2010/DSCN1602.JPG

22

Oj to musiało być piknie smile

Z pewnością i mnie się w końcu trafi big_smile

23

oj i było piknie big_smile hej ! wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

24

smile

Cześć Szymskim! faktycznie kapela wystąpiła w strojach babiogórskich co widać np. po zielonych dużych parzenicach na portkach ( na pierwszym zdjęciu Jolanty z 2010-11-15), ale na twoim zdjęciu z 2010-11-16, widać że do tej samej kapeli ( w tle za dzieckami)dokoptowano górala żywieckiego( na pierwszym planie po lewej ,koło głośnika, grającego na skrzypcach)co widać np. po granatowym brucliku z czerwonymi kućkami i po portkach z skromnym wyszyciem przy przyporze.To tylko potwierdza iż "wasz" płd- wschodni obszar B.M. jest bardzo płynny etnograficznie z przenikającymi się wpłtwami kultury żywieckiej(dominującej obecnie) i babiogórskiej ( dominującej w XIXw).Gratuluję świetnej imprezy, trzymaj tak dalej! pozdrawiam.HEJ!