Temat: geoturystyka

Witam wszystkich zainteresowanych zwiedzaniem Beskidu Małego. Jestem studentką geografii i własnie pisze prace magisterską "Przewodnik geoturystyczny po Beskidzie Małym". Byłabym bardzo wdzieczna za informacje o ciekawych obiektach geologicznych i geomorfologicznych znajdujących się w Beskidzie Małym na które natrafiliście w czasie swych wędrówek. Pewnie wielu z Was widzialo jakieś ciekawe skałki, odkrywki skał i tym podobne a na które ja jeszcze nie trafiłam w czasie wlasnych wedrówek. Jeśli możecie wzbogacić moją wiedze o Beskidzie Małym byłbym bardzo wdzięczna.

2

Odp: geoturystyka

Proponuję zajrzeć tutaj:
http://www.beskidmaly.pl/pun/topic455.html
Temat jest właśnie na tapecie wink
oraz tutaj:
http://www.beskidmaly.pl/pun/topic179.html

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

3

Własnie przede wszystkim ma to być przewodnik pieszo-samochodowy bo jak wiadomo Beskid Mały jest dość rozlegly i niekiedy wieksze trasy trzeba pokonać samochodem. dzieki za informacje.

4

polecam kontakt na priv to się możemy ugadać co do fotografii i pokazania niektórych miejsc

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

Korzystam ze strony :

http://www.iop.krakow.pl/geosites/list. … &je=en

tam między innymi opisane są stanowiska geologiczne
Kaczyna
Kozy
Rzyki
Andrychów

Przykład opisu i lokalizacja stanowiska w Kaczynie  :

National site accession number
K 29 Geosite name
DOLINA POTOKU GŁĘBIENIEC W KACZYNIE (GŁĘBIENIEC STREAM VALLEY IN KACZYNA)
State, country, parish/townPoland, Małopolska province, Wadowice district, Wadowice commune, Kaczyna village.
Geographical coordinate 49° 51' 20" N/19° 28' 50" E
Character of siteNatural outcrop and abandoned quarry.

http://img263.imageshack.us/img263/8363/kaczyna.png

Ostatnio edytowany przez Gustek (2010-11-16 18:49:16)

6

Do Baca! Jeśli by nie bylo to dla Ciebie żadnym problemem to z wielka chęcią. Czekam na odpowiedź.

7

Nie wiem czy Koleżanka wie co to prawa autorskie właściciela zdjęć. Nie sądzę, aby żaden szanujący się fotograf oddał swoje prace za darmo do "reklamy", "przewodnika" czy np broszury krajoznawczej. Jak zaśpiewają Ci kwotę od 50 zł do 400zł( za jedno zdjęcie) za wykorzystywanie zdjęć w publikacjach, to przejrzysz  na oczy. Z pozdrowieniami

"W niedomkniętym oknie noc
Podpatruje twoje sny,
W niedomkniętym oknie noc,
Siedzę, patrzę jak ty śpisz... "

8

Ja chyba zaraz zwariuje. Znowu sie ktoś czepia. Czy ja chce kogos zdjęcia? Czy ja tak pisałam?

9

Pisze tera zbrdzo dokładnie. Potrzebuje namiarów na fajne skałki, odkrywki które znajdują sie poza wytyczonymi szlakami PTTK bo wiem że nie wszystko widać ze szlaków którymi chodziłam. Nie chce Waszych zdjęć bo sama chodze i je robie tylko informacje o ich położeniu. Jeśli ktoś takie zna i chce mi pomóc to jestem bardzo wdzięczna a jeśli ktoś nie chce to po prostu niech nie pisze.

10

I bardzo dziękuje każdemu kto do tej pory poświęcił swój czas i zechciał mi cokolwiek napisać.

11

A ten przewodnik to praca magisterska. Bardzo bym chciała żeby to co zrobie przydało sie może kiedyś komuś do poznania Beskidu Małego anie tylko do zdobycia dyplomu.

12

monikakleszcz napisał/a:

Ja chyba zaraz zwariuje. Znowu sie ktoś czepia. Czy ja chce kogos zdjęcia? Czy ja tak pisałam?

Proszę nie wariować wink Przyznaję rację, nikt tutaj o zdjęciach nie pisał!!! wink I proszę nam tutaj nową forumowiczkę wsspierać, bo ciężka ale ciekawa praca przed nią!!!

13

Może nasz konkurs fotograficzny ujawni jakieś niepoznane do tej pory miejsca - http://www.beskidmaly.pl/pun/topic455.html

14

Bardzo dziekuję za miłe słowa. Przyznaję, że moja wiedza w porównaniu z waszą jest mała bo dopiero od wakacji wędruję po Beskidzie a bardzo mi zależy aby moja praca była solidna. żałuje że tak późno zobaczyłam jaki piekny jest Beskid i jakie piekne miejsca w nim są.

15

I oczywiscie podzielę sie swoją wiedzą na temat Beskidu jeśli tylko ktoś bedzie chciał. Ale pewnie wsztstko co ja wiem już wiecie...

16

Ja od samego początku jestem zaskakiwany jak mało wiem o Beskidzie Małym, więc na pewno będziesz w stanie nas zaskoczyć!

17

monikakleszcz napisał/a:

A ten przewodnik to praca magisterska. Bardzo bym chciała żeby to co zrobie przydało sie może kiedyś komuś do poznania Beskidu Małego anie tylko do zdobycia dyplomu.

monikakleszcz wiedz jedno smile nikt tu Ci kobieto nie chce zaszkodzić smile Broń Boże smile. Byłoby nam bardzo miło przeczytać kiedyś Twoje posty , czy nawet Twoją pracę smile. Niemniej jednak , aby takowa powstała , musisz przyczynić się do niej  sama , co nie znaczy , że nie mamy / możemy Ci w tym pomóc smile ( pomóc, nie znaczy wyręczyć wink ) .

Ostatnio edytowany przez nena (2010-11-16 21:21:21)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

18

monikakleszcz nie ma problemu Służę pomocą

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

19

Drodzy koledzy - proszę nie straszyć nowej użytkowniczki i nie nadintepretować tego co napisała.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

20

piotr napisał/a:

Drodzy koledzy - proszę nie straszyć nowej użytkowniczki i nie nadintepretować tego co napisała.

piotr czy ktoś tu koleżankę monikękleszcz próbuje straszyć??? wątpię big_smile, raczej zachęca ją do szukania wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

21

Czy jest może adminie udostępniona gdzie publikacja Moniki Kleszcz pt "Przewodnik geoturystyczny po Beskidzie Małym" ??

- Jan Galicz

22

baca napisał/a:

Czy jest może adminie udostępniona gdzie publikacja Moniki Kleszcz pt "Przewodnik geoturystyczny po Beskidzie Małym" ??

Nie ma. Ja takowej do udostępnienia nie dostałem smile