51

Odp: Coś z geologii i geomorfologii BM

Do napisania krótkiego artykułu o jaskiniach osuwiskowych we fliszu karpackim skłoniły mnie często tu opisywane przez naszych Forumowiczów wyprawy w „głąb ziemi” big_smile,  oraz m.in.  ostatnie wyjście na Luboń Wielki, gdzie osobiście mogłam się przyjrzeć tego rodzaju wgłębieniom, szczelinom i dziurom w skałach i w ziemi.

Mówiąc o jaskiniach zazwyczaj mamy na myśli jaskinie krasowe , czyli powstałe na skutek drążenia i rozpuszczania skał węglanowych lub siarczanowych przez wodę zawierającą dwutlenek węgla (krasowienie). Jak wiadomo, Karpaty Zewnętrzne a w nich Beskidy zbudowane są z fliszu karpackiego, a więc zupełnie innego typu skał. Jednak mamy i tu do czynienia z jaskiniami , które najczęściej przybierają postać głębokich szczelin , dziur bądź podziemnych próżni. Nie wytworzyły się one w wyniku krasowienia, ponieważ skały jakie tworzą w głównej mierze flisz karpacki, a mianowicie piaskowce, zlepieńce i łupki nie ulegają krasowieniu. Piaskowiec, którego głównym składnikiem jest kwarc połączony kwarcowym lepiszczem  nie rozpuszcza się w wodzie. Takie jaskinie, które nie powstają w wyniku procesu rozpuszczania skał przez wodę nazywamy jaskiniami pseudokrasowymi. W samym Beskidzie Małym zanotowano ich do tej pory 53, a liczba ta może się ciągle zmieniać , zarówno wzrastać , jak i maleć.

Jaskinie pseudokrasowe powstają w inny sposób. Do ich tworzenia przyczyniają się nieustannie zachodzące na stokach górskich masowe ruchy grawitacyjne. Ruchy osuwiskowe mogą powodować np. woda, wiatr, lodowiec a także działalność człowieka. Wśród w ten sposób powstałych jaskiń rozróżniamy jaskinie szczelinowe typu: osuwiskowego (powstają np. przez obsunięcia się pojedynczych skał bądź wielu bloków skalnych), obrywowego (powstałe np. na skutek oberwania się fragmentów spękanej stromej ściany skalnej) oraz odprężeniowe związane ze spękaniami w skałach, które pod wpływem ruchów grawitacyjno – odprężeniowych powodują rozwarcie i odsunięcie się od siebie bloków skalnych tworząc dziurę bądź pustkę pomiędzy przemieszczonymi skałami.
Drugi rodzaj jaskiń powstających we fliszu karpackim to jaskinie erozyjno-wietrzeniowe. Tworzą się, jak sama nazwa wskazuje, na skutek procesów wietrzenia skał. Formy jakie powstają w wyniku erozji wychodni skalnych są zazwyczaj mniejsze i nieco inne niż opisane wcześniej. Są to przeważnie nisze, wnęki skalne lub jaskinie warstwowe. Te ostatnie tworzą się  na skutek odpadania warstw skalnych mniej spójnych spomiędzy dwóch warstw twardych.
W Beskidzie Małym i nie tylko mamy kilka przykładów wyżej opisanych pseudokrasowych jaskiń. Są nimi m.in. Czarne Działy I – III , Dziura Pod Bukiem, Jaskinia Wietrzna Dziura w Magurce, Jaskinia Dziurawa, Grota Komonieckiego (warstwowa), Jaskinia Salmopolska (Beskid Śląski), Jaskinia Malinowska (Beskid Śląski). Innym przykładem mogą być liczne nisze, rozpadliny i jaskinie szczelinowe na Luboniu Wielkim (Beskid Wyspowy). Wiele z nich to pomniki przyrody nieożywionej.

http://lh6.ggpht.com/_rjFUpirYyGY/TEMH1dEZCmI/AAAAAAAAFpA/6Wl-kA9OId0/s512/100_8568a.jpg
foto:nena

Nie wszystkie jaskinie osuwiskowe nadają się do eksploracji. Wiele z nich posiada wąskie otwory i ciasne korytarze , których nie da się przejść. Trzeba również pamiętać, że procesy osuwiskowe działają nieprzerwanie i cały czas dochodzi do różnorakich przesunięć czy obrywów to by znaczyło, że jaskinie osuwiskowe są cały czas „w ruchu” i wcale nie jest powiedziane, że jaskinia którą np. eksplorujemy dzisiaj za jakiś czas będzie wyglądała tak samo. Jej układ może ulec zmianie lub w ogóle jej nie będzie, ponieważ  zostanie zasypana bądź zawalona materiałem skalnym na skutek kolejnego osuwiska. W związku z powyższym penetrowanie jaskiń osuwiskowych nie należy wcale do bezpiecznych i nie mając co najmniej minimum wiedzy i doświadczenia oraz sprzętu speleologicznego nie powinniśmy do nich wchodzić. Ponadto w przypadku jaskiń osuwiskowych bezpieczniej jest wybierać te sprawdzone i opisane, niż wchodzić do każdej nieznanej nam dziury. Trzeba też pamiętać, że wszelkiego rodzaju dziury w ziemi lubią zamieszkiwać zwierzęta, niejednokrotnie drapieżne, które mogą być dla nas dodatkowym zagrożeniem.

Wiele ciekawych zdjęć, opisów jaskiń osuwiskowych i wrażeń po ich eksploracji zamieścili niektórzy nasi forumowi grotołazi smile: Włóczykijka, darkheush i baca w tematach : „Jaskinie” i  „Ciekawe miejsca w Beskidach poza Małym”. Zachęcam do ich lektury. smile

Wiele informacji o najbliżej nas położonych jaskiniach fliszowych można znaleźć również na stronach Klubu Taternictwa Jaskiniowego Speleoklubu Bielsko-Biała  www.speleo.bielsko.pl .

Literatura:

Gabriela Michalska, „Jaskinie okolic Bielska-Białej” , KTJ Speleoklub Bielsko-Biała
Łukasz Gierat, „Eksploracja jaskiniowa na Luboniu Wielkim” , Speleoklub  Beskidzki

Ostatnio edytowany przez nena (2010-07-20 20:50:29)

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

52

To mi się teraz te jaskinie w głowie poukładały big_smile Przejrzyście napisane, dobrze sie czyta. smile

No i wychodzi na to, że co wyprawa to inspiracja smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

53

Jeśli moglibyście to napiszcie tytuły prac dr Alexandrowicza i ewentualnie gdzie je mozna dostac. Z góry dziekuje!!

54

Ja posiadam Miocen okolicy Andrychowa Kracha i Nowaka Jest to dość ciekawa praca z 1955 r

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

55

monikokleszcz miło, że zajrzałaś na nasze forum smile i zostałaś wśród nas smile. Myślę , że znajdziesz tu bardzo dużo informacji , które z pewnością Ci się przydadzą przy pisaniu Twojej pracy . Mi osobiście niektórzy Forumowicze bardzo pomogli przy pisaniu pracy dyplomowej, za co im jestem bardzo wdzięczna smile.  Jednak wiedz jedno smile, pomóc , nie znaczy zrobić coś za kogoś ...  wink .

monikakleszcz napisał/a:

Jeśli moglibyście to napiszcie tytuły prac dr Alexandrowicza i ewentualnie gdzie je mozna dostac. Z góry dziekuje!!

Jeśli chodzi o tytuły prac doktora Alexandrowicza smile wystarczy kliknąć na google , znaleźć , gdzie ów doktor pracuje, a jego prace będą na pewno na tej stronie podane wink . Sama tak szukałam wiele rzeczy, zanim coś napisałam wink. Ja swoje posty na forum z geologii i geomorfologii pisałam na podstawie lektury artykułów zawartych w czasopiśmie „Kalejdoskop Powiatowy”. Wierz mi, wiele osób tu na Forum będzie Ci chciało bardzo pomóc smile i zrobi to na pewno, bo ich znam smile. Niemniej jednak , żeby coś napisać trzeba też dać coś z siebie smile. To wielki plus dla Ciebie, że szukasz smile. Ja też szukałam. Dzięki temu szukaniu odnalazłam tych właśnie wspaniałych ludzi smile. Jednak pracę musisz napisać sama, nikt tego za Ciebie nie zrobi smile. My jedynie możemy Ci pomóc, tym czym na Forum dysponujemy smile. A jak napiszesz sama to zobaczysz jaką wtedy poczujesz satysfakcję wink , czego Ci z całego serca życzę .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

56

Bardzo mi przykro że ktoś moje pojawienie sie na forum zrozumiał jakbym chciała żeby ktos za mnie całą prace odwalił sad
Bardzo zależy mi na napisaniu dobrej pracy. Prosze tylko o jakies wskazówki co do ciekawych miejsc gdyż bardzo bym chciała aby w pracy znalazły sie ciekawe obiekty. Chodząc szlakami często tych miejsc nie widać a na mapach i w przewodnikach nie wszystko  można znależć. Wiec zwróciłam sie o pomoc także do Was bo wiem że najlepiej radzić się osób które więcej ode mnie wędrowali po Beskidzie. Wiec bardzo  prosze aby nikt nie myślał że sie chce nim wyręczyc.

57

dlatego monikokleszcz właśnie uzmysłowiłam Ci to, że bardzo chętnie Ci pomożemy, zresztą wiele rzeczy masz tu podane na tacy wink , jednak myślę nikt nie będzie robił niektórych rzeczy za Ciebie , np. szukać prac doktora Alexandrowicza (pisząc posta , to właśnie miałam na myśli )  wink . Nie rozumiem , dlaczego Ci jest przykro z tego powodu ??? wink. Cieszę się bardzo, że nie chcesz się nami wyręczyć smile

58

Ale czy ja prosiłam żeby ktoś szukął za mnie prac dr Alexandrowicza? Po prostu widziałam że ktoś się na niego powoływał. a jak na razie jedyna prace jaką znalazłam to praca pt"Współczesna i subfosylna malakofauna kamieniołomu na Pańskiej Górze w Andrychowie". To nie znaczy że nie szukałam więcej ale tyle udało mi znaleźć.

59

I będę na prawde wdzięczna każdemu kto zechce mi pomóc. Mam już bardzo dużo obiektów zgromadzonych do stworzenia przewodnika i zrobione dwie trasy ale są to obiekty najbardziej znane a wiem,że poza szlakami jest mnóstwo ciekawych obiektów do których niestety nie dotarłam.

60

monikakleszcz napisał/a:

Ale czy ja prosiłam żeby ktoś szukął za mnie prac dr Alexandrowicza? Po prostu widziałam że ktoś się na niego powoływał. a jak na razie jedyna prace jaką znalazłam to praca pt"Współczesna i subfosylna malakofauna kamieniołomu na Pańskiej Górze w Andrychowie". To nie znaczy że nie szukałam więcej ale tyle udało mi znaleźć.

ja się powoływałam smile i napisałam Ci skąd czerpałam wiadomości smile możesz skorzystać, jeśli chcesz smile . Moim zdaniem warto i wiele się można ciekawego dowiedzieć smile.  A co do szukania, prosiłaś Moniko wink cyt. smile inaczej bym nie zaczepiała wink

monikakleszcz napisał/a:

61

Prosiłam, bo skoro sie ktoś powołuje na prace doktora to znaczy że je czytał i nie wiedzialam ze to taki problem ze ktos napisze tytuły (tytuł) skąd czerpał informacje. i przede wszystkim nie prosiłam zeby ktos specjalnie ich szukał tylko napisał jak zna. A co do miejsca dostania to chodziło mi jakas biblioteke poza uczelnianymi, czasopismo. Przeciez nie jestem wszechwiedząca i dlatego radze się Was którzy macie na pewno wieksza wiedze.

62

dlatego , że je czytałam i analizowałam , to się powołałam smile i polecam przeczytać w "Kalejdoskopie Powiatowym" monikokleszcz smile

a "Kalejdoskop Powiatowy" to taki miesięcznik smile, ale o ile mi wiadomo już nie wydawany

Ostatnio edytowany przez nena (2010-11-16 20:55:35)

63

A wiec dziękuje bardzo serdecznie za informacje. I bardzo sie ciesze że są ludzie którzy bezinteresownie pomagają innm. ja jeśli będę mogła też chętnie pomoge ale niestety tematem Beskidu Małego zajmuje sie od niedawna bo od paru miesiecy. Mam dosyś sporo materiałow terenowych ale braki w literaturze bo niestety jeszcze nie odwiedziłam AGH gdzie zajmuja się geoturystyką  więc każda informacja o kimś kto pisał o Beskidzie jest dla mnie cenna.

64

A tak w ogóle to dzieki temu że promotor zaproponował mi taki temat moge poznać okolice w której mieszkam i jestem mu wdzięczna bo to piękne miejsce i warte poznania

65

monikakleszcz napisał/a:

A tak w ogóle to dzieki temu że promotor zaproponował mi taki temat moge poznać okolice w której mieszkam i jestem mu wdzięczna bo to piękne miejsce i warte poznania

i z tym się zgodzę , to naprawdę piękne i cenne miejsca, zarówno  pod względem krajobrazowym jak i geologicznym. Moniko, wiedz jedno smile. Wszyscy Ci tu chętnie pomożemy, ja również wink, ale to Ty masz tu „przejąć pałeczkę”, bo to co stworzysz ma być po prostu - Twoje smile. Ze swojej strony życzę powodzenia w odkrywaniu Beskidu Małego smile.

66

monikakleszcz napisał/a:

tu masz prace Alexandrowicza na AGH-u Tam się z nim kontaktuj

Przy okazji ty nie jesteś czasem z Andrychowa

Ostatnio edytowany przez baca (2010-11-16 22:33:57)

Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

67

Nie. Dokładnie to z Gorzenia koło Wadowic

68

A jeśli ktoś sobie lubi pooglądać  flisz karpacki to polecam pojechać sobie do Kaczyny, gdzie w przelomie Choczenki są bardzo fajne odkrywki tegoz fliszu. Był tam kiedyś kamieniolom ale po nim została tylko nazwa przystanku autobusowego. Odkrywki są prawie przy samej drodze.

Ostatnio edytowany przez monikakleszcz (2010-11-21 16:05:36)

69

zgadza się
http://lh6.ggpht.com/_A22hZot4HrQ/S-rVN__MkwI/AAAAAAAABzk/AVBb6mPvLXc/jag%C3%B3dki%2C%20leskowiec%2C%20%C5%BCar%20kamie%C5%84%2C%20bli%C5%BAniaki%2C%20wapiennica%2C%20andrych%C3%B3w%20211.jpg
Miejsce w którym często ludzie się gubią na szlaku żółtym idąc z Ostrego do Kaczyny lub odwrotnie

- Jan Galicz

70

monikakleszcz napisał/a:

Zapewne na targu starociami to sie tego nie dostanie. Nie wiem wprawdzie skad jestes ale jesli z okolic Krakowa to sprawa wydaje sie dosc prosta.
1. Biblioteka Jagiellonska
2. Biblioteka AGH
3. Biblioteka wydzialu geologii UJ ul Oleandry adresu nie pamietam
Alexandrowiczow jest 2 ojciec i syn obaj zajmuja sie geologia
Mysle tez ze jesli intereuja Cie konkretne prace napewno mozesz zwrocisc sie mailowo do jego autora Adresy do Pana Witolda Alexandrowicza znajdziesz tu http://www.zsg.agh.edu.pl/kadra.php badz pewna ze napewno nikt nie odpisze Ci na zasadzie "spadaj"
Pod tym adresem mozesz napisac do biblioteki wydzialu geologi UJ jest malutka i kameralna
http://www.ing.uj.edu.pl/biblioteka
Mam nadzieje ze cos pomoglem
Pozdrawianko A i jescze jedno moze podzielisz sie z nami tematem pracy

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-25 10:21:28)

"Moim sprzymierzeńcem jest Moc i potężnym sprzymierzeńcem ona jest..."

71

Bardzo serdecznie dziękuję!! Wiem że na pewno na AGH znajde informacje bo tam mają geoturystyke. I trochę juz zebrałam materiałów jak na razie na innych bibliotekach.  Zastanawiałam się własnie nad napisaniem maila do Pana Aleksandrowicza ale  nie chciałabym byc nachalna i szczerze to bałam się wlasnie odpowidzi żebym mu głowy nie zawracała..

72

Mysle ze nie powinnas sie niczego obawiac. Wiesz koniec z koncem to nauczyciel akademicki i napewno sie nie obrazi jak do niego cos napiszesz zreszta przypuszczam ze takich zapytan na rozne tematy ma wiele.
Czy moglbym wiedziec jaki masz temat tej pracy o ile to mozliwe. Pytam bo z tego co sie doczytalem na szybko zajmujesz sie geoturystyka wiec wiedza geologiczna jaka potrzebujesz jest bardziej ogolna czyli taka ktora nie dotyczy rozwiazywania konkretnych problemow geologicznych w zwiazku z tym powinnas szukac czegos na wzor monografii geologicznej obszaru z ktorej zaczerpniesz informacje geologiczne na temat badanego przez Ciebie obszaru. Z punktu widzenia geoturystyki wydaje sie byc ciekawe rowniez poruszenie zagadnienia analiz paleosrodowiskowej obszaru badan czyli napisaniu w jakim srodowisku skaly powstaly jakie byly kierunki transportu i jak teren badan ma sie do ogolnego modelu basenu fliszowego (tu proponuje okrasic to przekroiami i rysunkami zrobionymi w Corel Draw) Jesli chodzi kto sie zajmuje Karpatami to jest to caly wydzial geologii UJ sa niezli w analizach paleosrodowiskowych.
Teraz taka mala uwaga na temat pracy czy to licenciackiej czy magisterskiej nie wiem co tam piszesz. Prace te maja glownie na celu nauczyc cie wyszukiwania , kompilacji i i uzyciu tych informacji do udowodnienia swojej tezy. Co przez to roumie jesli np tematem Twojej pracy (geoturystycznej beda powiedzmy "walory krajoznawcze beskudu jakiegos tam " znaczy to ze masz przepisac wszystkie walory z prac czastkowych dotyczacych roznych dziedzin a potem napisac z tego cos na wzror monografii dodajac wlasne spostrzezenia i wnioski badz je usystematyzowac.

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-25 13:43:15)

73

Poltergeist napisał/a:

Czy moglbym wiedziec jaki masz temat tej pracy o ile to mozliwe

http://www.beskidmaly.pl/pun/topic512.html

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

74

Tak tu troche na szybko kartkuje ta dyskusje o rany wszyscy cha pomoc tylko pieniedzy na zdjecia brak heheheheheh rewelacja normalnie. 400 pln za zdjecie do magisterki i te wywody o prawach autorskich smile rewelacja. Taki mam maly apel aby moze zakonczyc ta polityke seksualnego apartheidu wymierzonego w ta mloda osobe tylko merytorzycznie podzielic sie tym co kto wie a jesli nie chce jej pomoc to podarowac sobie te bizdety o prawach autorskich do zdjec i przepisywaniu prac i zwiazanych z tym prawami autorskimi. Ponizej podaje post ktory mnie zbulwerowal normalnie:
"Nie wiem czy Koleżanka wie co to prawa autorskie właściciela zdjęć. Nie sądzę, aby żaden szanujący się fotograf oddał swoje prace za darmo do "reklamy", "przewodnika" czy np broszury krajoznawczej. Jak zaśpiewają Ci kwotę od 50 zł do 400zł( za jedno zdjęcie) za wykorzystywanie zdjęć w publikacjach, to przejrzysz  na oczy. Z pozdrowieniami" Zaiste nie wiem jakich dopalaczy trzeba uzywac zeby cos takiego napisac na forum publicznym wstyd biorac pod uwage ze Dziewczyna napisala o co chodzi.
No dobra ale wrocmy do sprawy
Jesli chcesz znalesc fajne miejsca to musisz wiedziec nasepujace rzeczy gdzie dobrze jest szukac odkrywek skalnych
1. Potoki , rzeki zwlaszcza przelomy
2. Ostance
3. Drogi jezdne w gore (raczej nie doliny bo w dolinie zwykle znajdziesz odkrywki ale 4 rzedu)
4 Osuwiska
5 Jaskinie (czyt post neny o jej ulubionych dziorkach)
6 Kamieniolomy najlepiej opuszczone dzialajace nie maja zadnych walorow ze wzgledu na wielkie niebezpieczenstwo wypadku na swiezych zcianach
Wszystkie te miejsca mozna znalesc na mapach topograficzno turystycznych. kupionych w kiosku w danym regionie pamietaj wybierz mape w najlepszej skali czyli np setki o ile to mozliwe. Pochodz w teren najpierw sciezkami turystycznymi, Dobrze by bylo miec gps i znaczyc ciekawe miejsca potem mozesz to przeniesc na google earth i da ci szybki poglad jak wyznaczyc ta trase ktora bedzie najciekawsza i zawierac jak naiwecej tych atrakcji.
Z geologicznego punktu widzenia jaskinie te sa pochodzenia tektonicznego i mozna tez pokusic sie o analize czy zwiazane sa one z jakims systemem uskokowym na terenie BM

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-25 14:44:37)

75

Poltergeist napisał/a:

seksualny apartheid

Hi hi tongue

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa