Temat: Polana Beskid

Ostatnio wyczytałem, ze Polana Beskid należy do kilkunastu właścicieli (przewodnik Andrzeja Matuszczyka  1989r). Ciekawe są nazwy jej poszczególnych fragmentów (wywodzą się od nazwisk lub przezwisk ew. od własciwości położenia): Legat, Grzesicówlo, Mrajcowa Polana, Smazowa Polana, Goralowa Polana, Żydowiec, Jasiów Morg, Na Dołkach, Karolowa Polana, Ryckula, Składy, Na Ogonie.

Samotnie rosnące drzewa lub kępy krzewów wyznaczają granice własności.

Moje pytanie, czy ktoś się orientuje jak to wygląda teraz?

2

Odp: Polana Beskid

. Opis Andrzeja Matuszczyka dotyczy prawdopodobnie północnych stoków dzisiejszego Gronia Jana Pawła po wspomnianej polanie pozostała juz tylko niewielka czesc na której do 2008 r funkcjonował narciarski wyciag zaczepowy ta czesc stoku  była regularnie wykaszana przez narciarzy i dlatego nie zarosła. Wieksza czesc polany jest dzis  gesto zarośnieta , przez polane przebiegał niebieski szlak z Wadowic i zielony z Andrychowa szlaki sa do dzis po polanie niema prawie sladu . Starsi turysci pamietaja jeszcze polane ciagnaca sie od dzisiejszego Gronia Jana Pawla az po szczyt Gancarza stało na niej kilka górskich szałasów z sianem gdzie mozna było schronic sie przed deszczem a czasem zanocowac .Trudno dzis szukac samotnych drzew lub kepy krzaków wyznaczajacych granice ,nazwy tez odeszły w zapomnienie moze kilku miejscowych starszych ludzi  jeszcze je pamieta

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

3

Właśnie mnie to zastanawiało, co pozostało z tego "opisu", bo faktycznie wszystko pozarastało. Ciekawią mnie jeszcze prawa własności do tego miejsca, czy nadal jest podział na tylu włascicieli?

4

Jakie sa prawa własnosci tego niemozna sie dowiedziec w nadlesnictwie nie maja prawa ujawnic do kogo nalezy las . Swego czasu próbowałem wraz z działaczami andrychowskiego PTTK dowiedziec sie do kogo nalezy las wokół krzyza na Jawornicy i tak sie to skończyło . W Beskidzie Małym bardzo duza czesc lasów jest w rekach prywatnych m.inn Polana Beskid az strach pomyslec co by sie stało gdyby zabronili chodzic po nich turystom bardzo duzo szlaków musiało by byc zamknietych i był własnie dwalata temu taki incydent w poblizu Leskowca Bardzo duzo  nazw jest zwiazanych z nazwiskami włascicieli m.in Polana Semikowa ta z krokusami , Polana Barglowa na której stoi schronisko pod Leskowcem

Bez wycieczek,podróży,życie ludzkie upływa beztreściwie,nudno i szaro ,toteż one nie tylko urozmajcają,ale rzec można przedłużają nasze życie                             K.SOSNOWSKI

5

^^^
A krokusy juz powoli powinni się pojawić. W jakim stanie jest zielony szlak z Andrychowa przez Gancarz na Leskowiec? Macie jakies wieści? W dalszym ciągu taki wydziczały? Pytam, bo wybieram się na pol.Sumikową. A dawno w ten rejon nie zaglądałem, chyba z 5 lat. Dlatego może w jedną stronę pójdę zielonym, potem czarnym do Jagódek i busikiem do A-owa. smile

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2010-03-04 09:42:26)

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

6

ferdynans napisał/a:

Jakie sa prawa własnosci tego niemozna sie dowiedziec w nadlesnictwie nie maja prawa ujawnic do kogo nalezy las . Swego czasu próbowałem wraz z działaczami andrychowskiego PTTK dowiedziec sie do kogo nalezy las wokół krzyza na Jawornicy i tak sie to skończyło.

Typowe w naszym kraju.

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-03-03 22:24:51)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

Ferdynans piszesz ,że na dawniej Polanie Beskid ciągnacej się do Gancarza stały kiedyś - "górskie szałasy z sianem". To bardzo ciekawe. Czy wiesz może ,czy pozostały jeszcze jakieś fragmenty tych szałasów? ile ich było? gdzie dokładnie stały? kiedy to było- w których latach można było jeszcze je spotkać? a może jakieś zdjęcia tych budowli się zachowały?Pozdrawiam.HEJ!!!

8

Niestety znam je tylko z opowiesci ,jeden był gdzies w okolicy górnej stacji wyciągu narciarskiego. Dawna polana Beskid była bardzo rozległa dzis pozostał po niej mały fragment ,gospodarzyli tu  mieszkańcy Ponikwi ( na północnych stokach) Kilka stało znacznie nizej w kierunku Królewizny wykozystywane były głownie do magazynowania siana biedniejsi nie mieli czym zwozic a w zimie sami ciągneli sanki z sianem do domu ,W tym miejscu gdzie stoi własnie Arka również był jakis szałas lub stodoła .Opowiadał mi kiedys starszy mieszkaniec Ponikwi ze w tej stodole Niemcy osaczyli i spalili rosyjski patrol,mówił ze kiedys była jakas tablica pamiątkowa, próbowałem cos znalezc ale bez skutku. Północne stoki dawnej polany sa dosc gesto zarosniete i strome znalezienie tu jakich sladów jest bardzo trudne .Jedna fotke gdzies mam szałasu w okolicy Leskowca nie mam zgody na jej publikacje moge przesłac na prywatne konto

Ferdynans bardzo bym prosił o przesyłkę na PW, to dla mnie  ważne, kiedy sporządzałem inwentarz tego typu budowli do mojej publikacji, niestety nie znalazłem żadnych materiałów i śladów , na ten temat w tej części(grupa Łamanej Skały)Beskidu Małego. Dzięki za bardzo ciekawe informacje. pozdrawiam.HEJ!!

10

harnaś wołoski napisał/a:

Ferdynans bardzo bym prosił o przesyłkę na PW, to dla mnie  ważne, kiedy sporządzałem inwentarz tego typu budowli do mojej publikacji, niestety nie znalazłem żadnych materiałów i śladów , na ten temat w tej części(grupa Łamanej Skały)Beskidu Małego. Dzięki za bardzo ciekawe informacje. pozdrawiam.HEJ!!

Wszystko dobrze ale nie potrsfie załadowac tej fotki,i nie mam pojecia jak ja wysłac

11

Z końcem lat sześćdziesiątych nocowałem w sianie w jednym z takich szałasów . Było to na polance obok szlaku jakieś 15 minut od schroniska w stronę Królewizny.

12

kruwad napisał/a:

Z końcem lat sześćdziesiątych nocowałem w sianie w jednym z takich szałasów . Było to na polance obok szlaku jakieś 15 minut od schroniska w stronę Królewizny.

Masz jakieś zdjęcia może?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

CZy to były budynki tylko do przechowywania siana , czy też było tam miejsce dla bydła(krów, owiec), czy były całe drewniane , czy miały może część kamienną?czym były kryte-gonem,deskami?jak wyglądało wnętrze?jedno pomieszczenie wewnątrz ?Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję!hej!

14

Z tego co wiem to do przechowywania siana , na mojej fotce jest wkopany w  ziemie dach w tylnej czesci na poziomie gruntu  i własnie z tej strony w szczycie widoczne drzwi ,przykryty deskami . Nie widac czy jest podbódowany . Kamienne resztki widziałem kiedys w okolicy Madachory i na Kiczerze,

Ferdynans po tym opisie koniecznie muszę kiedyś zobaczyć to zdjęcie,z  ciekawości chyba pęknę!NA Madachorze?kiedy to było i gdzie dokładnie,pamiętasz?
KRUWAD jak tam nocowałeś to opisz jak wyglądał we wnątrz i w całości!?

16

Niestety zdjęć nie mam.
Szałas miał ok 4 na 5 m , wysoki 2,5 do 3 m  , była to  stodoła z bali drewnianych kryta deskami bez drzwi. Nie pamiętam czy miała kamienną podmurówkę.

DZIĘKI KRUWAD!!!!

18

Na Madachorze było to dosc dawno kilka  lub kilkanascie lat temu dośc blisko szlaku niebieskiego do Koconia gdzies w górnej parti widoczna podbudowa z kamienia i wyrazny zarys wejscia .

Dzięki FERDYNANS!!!!!