Temat: Łysa Góra w paśmie Magurki Wilkowickiej
Jestem ciekaw czy znacie jakieś ciekawe informacje na Temat Łysej Góry? Czy skrywa ona jakieś tajemnice?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jestem ciekaw czy znacie jakieś ciekawe informacje na Temat Łysej Góry? Czy skrywa ona jakieś tajemnice?
Łysa Góra jest najbardziej na zachód wysuniętym szczytem w Beskidzie Małym. Wznosi się na wysokość 660 m. Szczyt jest pozbawiony widoków, bowiem stoki tej góry porośnięte są gęstym borem iglastym. Na szczyt prowadzą niewielkie górskie ścieżki. Na północnych stokach znajduje się czerwony szlak turystyczny z Bielska-Białej Mikuszowic na Łysą Przełęcz. Na południowych stokach znajdują się pozostałości dawnego szpitala "Stalownik". Po szpitalu pozostał tylko szkielet i to miejsce przypomina trochę to z Kozubnika ![]()
A nad Łysą Przełęczą można tylko zapłakać ![]()
Jest jeszcze jedna w BM, nad Ponikwią, tylko trochę niższa i też jak na ironnię - zalesiona ![]()
Tę niższą Łysą Górę nad Ponikwią (wys. 554 m) znam doskonale, jako że jest to jeden ze szczytów najbliżej położonych od Wadowic. Niestety tak jak napisał Kris_61 jest całkowicie zarośnięta lasem. Od Przełęczy Panczakiewicza jest na nią strome podejście żółtym szlakiem. W okolicy tej góry przeżyłem zresztą kiedyś dziwną przygodę, bo wspinając się rzeczonym szlakiem usłyszałem dziwne, charczące dźwięki, po czym z lasu wyłonił się ogromny jeleń, który zachowywał się nietypowo, gdyż na mój widok nie okazywał lęku. Trochę mnie to nawet zaniepokoiło (podejrzewałem, że jeleń może być chory np. na wściekliznę) i sięgnąłem po pierwszą lepszą gałąź leżącą na szlaku, żeby odeprzeć spodziewany atak, ale na szczęście zwierz był całkowicie zajęty sobą i po chwili oddalił się w las.
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-01-05 09:33:28)
Lysa Gora - mozna na nia isc zbaczajac z czerwonego szlaku miedzy Lysa przelecza a Leszczynami, jest wyrazna sciezka w gore. Podobnie mozna odbic z czarnego szlaku na ta przelecz powyzej Stalownika. Na samym prawie szczycie kapliczka maryjna oraz z okolicznych polanek widok w strone Beskidu Slaskiego, glownie w kierunku Skrzycznego.
Dowiedziałem się dzisiaj o "górze" jaka nazywa się Skleniec. Wiedziałem wcześniej, że jest potok o tej nazwie płynący ze zboczy Rogacza. W Dziejach Mikuszowic Krakowskich J. Polaka jednak w wielu meijscach i położeniu miejscowości wyraźnie autor pisze o górze Skleniec obok Łysej Góry.
Skleniec ma wg. autora 905 metrów. Patrząc na mapę potok Skleniec wypływa jakby spod Rogacza ale tam nie potrafię tego zlokalizować. W stronę Łysej Góry jak prowadzi czerwony szlak z kolei na mapie sygnatury jest punkt 907 m, który zresztą łatwo znaleźć idąc tym szlakiem. Czy to byłby ten Skleniec? A jeśli nie to gdzie dokładnie jest Skleniec? Jeśli Skleniec to nie punkt 907 m to z kolei czy traktować go można jako mniejszy punkt Łysej Góry?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 12 zapytań ]