1

Temat: Obrazki z Alp

Były już Tatry polskie i słowackie, Góry Choczańskie, Betyckie i Lake District smile, wreszcie Płaskowyż Padisz i Góry Rodniańskie w Rumunii i Gorgany, o których nam angi chyba nic nie skrobnął wink, ale fotki były piękne i tych trzeba mu pogratulować smile. Nie było chyba jeszcze Alp,więc korzystając z okazji, że się jeszcze nie pojawiły, zostawiam dwa moje albumy z Alp Wschodnich, a dokładnie z lodowca Kitzsteinhorn(w masywie Wysokich Taurów) i z miejscowości Kössen w rejonie Kitzbühel w Tyrolu .

https://lh5.googleusercontent.com/_FiF2og5eoh4/TVVVPT3uwGI/AAAAAAAADE8/Usvhi05it_w/s800/100_1604.JPG

Chociaż mój feryjny wyjazd był skierowany głównie na narty to nie dało się niestety oddać bez reszty tylko tej przyjemności big_smile. Góry zimą są po prostu cudne i nie sposób oprzeć się ich urokowi smile. Miłośnikom narciarstwa polecam miejscowość Kaprun i Kitzsteinhorn.

https://lh4.googleusercontent.com/_FiF2og5eoh4/TVVyvOk2b4I/AAAAAAAADck/whgOXcWcpqg/s800/100_1800.JPG

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Obrazki z Alp

Ach.... rozmażył się człowiek...  hmm

Toś sobie oczka i duszyczkę ucieszyła smile Teraz Ci żadne niepogody małobeskidzkie niestraszne wink

Piękne fotki  Nena big_smile Gratuluję fajnego wypadu i nieziemskich widoków big_smile Albumiki superowe big_smile

A może to są obrazki alpejskie wink big_smile rzadkie i warte oglądania - to tylko taki żarcik niewinny wink

PS.
Zdziwiłabym się jakby przy Tobie żadnego zwierza, choćby tylko ptasiego wink nie było big_smile

Ostatnio edytowany przez jolanta (2011-02-11 21:37:27)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Nena byłaś chyba w raju dla narciarzy smile Pewnie świetnie jeździ się na nartach na takiej wysokości i przy tak ogromnej przestrzeni smile Nasze góry przy takich widokach to pikuś wink

4

oj Nena Super klimacik

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

5

Wow  cool

6

jolanta napisał/a:

Toś sobie oczka i duszyczkę ucieszyła Teraz Ci żadne niepogody małobeskidzkie niestraszne

Czy to Tatry, Alpy, czy Beskid Mały to biorąc pod uwagę piękno natury to będąc tu czy tam można jednakowo duszę nacieszyć smile. Wiadomo wysokościowo i powierzchniowo jest spora różnica, ale górskie klimaty bardzo podobne smile

jolanta napisał/a:

Zdziwiłabym się jakby przy Tobie żadnego zwierza, choćby tylko ptasiego  nie było

ostatnio coś mam szczęście do „różnego zwierza”, ptasiego też lol wink

jolanta napisał/a:

Piękne fotki  Nena. Gratuluję fajnego wypadu i nieziemskich widoków  Albumiki superowe

Dziękuję Jolu. Fotki niestety robione "na automacie" i w całym ekwipunku narciarskim big_smile. Niektóre robiłam wyjeżdżając wyciągiem w górę , ponieważ stamtąd super widoki były big_smile. Tam trzeba by pojechać na robienie samych fotek tylko big_smile. Djinn albo angi ze swoim sprzętem mieliby tam przednią zabawę big_smile wink. Cieszę się bardzo, że pogoda dopisała, bo wtedy zawsze jakieś ładne fotki powstają big_smile.

Dariusz Tlałka napisał/a:

Nena byłaś chyba w raju dla narciarzy  Pewnie świetnie jeździ się na nartach na takiej wysokości i przy tak ogromnej przestrzeni.  Nasze góry przy takich widokach to pikuś

Darku można tak powiedzieć, że to „raj dla narciarzy” big_smile. Zresztą, nawet nie wiem, czy o tym miejscu się rzeczywiście tak nie mówi. Jeździ się wspaniale ponieważ wielkość i ilość tras jest imponująca. Na samym tylko lodowcu Kitzsteinhorn jest 1 kolejka linowa, 3 kolejki gondolowe, 4 wyciągi krzesełkowe, 11 wyciągów orczykowych i kilka talerzykowych. Są też trasy do freeride’u o różnym stopniu trudności. O biegówkach Joli też pomyśleli big_smile wink. Każdy może znaleźć tu trasę, która mu odpowiada, zarówno pod względem nachylenia, długości, szerokości czy wyciągu. Przygotowanie tras – pierwsza klasa i to do ostatniej godziny zjazdu. To samo jest z przepustowością wyciągów. Tam nie ma żadnych kolejek. Jeśli do tego dołożyć jeszcze zjeżdżanie z takimi widokami, to czego tu chcieć więcej big_smile. Cena Skipassu na jeden dzień, jak na takie warunki i miejsce, wcale nie odbiega zbytnio od naszych, w najbardziej uczęszczanych miejscach. Widać, że cały dzień dbają o warunki na trasach, bo bywałam w miejscach, gdzie pod koniec dnia nie dało się już jeździć, bo stan tras już na to nie pozwalał, albo groził wypadkiem, a Skipass wcale nie należał do najtańszych. Wiadomo, że jadąc na narty za granicę trzeba jeszcze doliczyć dojazd i ew. zakwaterowanie i wyżywienie. Miejscowości Kaprun,Schmitten czy równie bardzo znane Zell am See leżą blisko siebie i tworzą europejskie centrum narciarstwa i zasługują jak najbardziej na takie miano. Zresztą nie ma się co dziwić, narciarstwo to niemal narodowy sport Austriaków, więc muszą być w tym dobrzy.

Dariusz Tlałka napisał/a:

Nasze góry przy takich widokach to pikuś

„pikuś” może pod względem wysokości, ale czy widoków ? Nasze beskidzkie klimaty i krajobrazy, jak niejednokrotnie mogliśmy się przekonać, szczególnie tej zimy, też są piękne i potrafią zachwycić. Są po prostu inne, bo góry trochę niższe, a inne, nie znaczy gorsze smile.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

7

No tak - widać, że biolog był w Alpach, bo więcej ptaków na zdjęciach niż gór  tongue.
A tak poważnie to super zdjęcia. Alpy Austriackie to można powiedzieć mój konik - byłem tam 3 razy, choć nigdy zimą wink. Ze znanych mi miejsc najbliżej rejonu Kossen jest Kufstein - bardzo ciekawa twierdza, w której w XIX wieku więziono m.in. polskich powstańców.

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-02-12 19:19:53)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

8

Piotr napisał/a:

No tak - widać, że biolog był w Alpach, bo więcej ptaków na zdjęciach niż gór   .

Oj Piotr czy mi się wydaje, czy Ty się znowu czepiasz ? tongue big_smile

Piotr napisał/a:

Alpy Austriackie to można powiedzieć mój konik - byłem tam 3 razy, choć nigdy zimą .

No a ja za każdym razem zimą , też już ze 3 razy big_smile , a nigdy latem, albo tak późną wiosną mi się marzy, gdy tam wszystko kwitnie big_smile  ech ... big_smile

Piotr napisał/a:

Ze znanych mi miejsc najbliżej rejonu Kössen jest Kufstein - bardzo ciekawa twierdza, w której w XIX wieku więziono m.in. polskich powstańców.

Dobrze wiedzieć o Kufstein. Tym razem trochę było nie po drodze, bo on bardziej chyba na trasie na Innsbruck, a my się kierowaliśmy na St. Johann, Lofer i Zell am See. Ale nic straconego smile. Można nadrobić kolejnym razem smile.

Tym razem jednak udało mi się jeszcze zwiedzić najdłuższy średniowieczny gród w Europie – Burghausen nad rzeką Salzach – 1052 m długości i piękną starówkę. Też bardzo ciekawy obiekt zabytkowy i stare miasto.

A gdzie dokładnie zatrzmywałeś się w lecie, jeśli można widzieć ?

9

nena napisał/a:

A gdzie dokładnie zatrzmywałeś się w lecie, jeśli można widzieć ?

Dwa razy w Fügen w Zillertal:
http://mapy.google.pl/maps?f=q&sour … 1&z=15

oraz w Vent w Oetztal:
http://mapy.google.pl/maps?f=q&sour … ,10.912417
W drugim przypadku google maps podaje błędne dane - zaznaczona miejscowość to nie Sölden, w którym nota bene też miałem okazję zabawić, a zasłynęło w naszym towarzystwie z tego, że kol. Piotrek-ornitolog koniecznie chciał tam udać się na pokaz do wiele obiecującego teatrzyku z napisem Showgirls  lol. Jako dowód stronka Vent:
http://www.vent.at/main/DE/VE/WI/orte/index.html

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-02-13 09:24:44)

10

Z tego co widzę na mapie to Fügen leży przy trasie prowadzącej do Innsbrucka. Tereny narciarskie tam widzę również rewelacyjne wink . Natomiast Vent, z tego co mi tu mapa pokazuje to już przy granicy z Włochami smile.
Czy Ty wchodziłeś może na ten Wildspitze ?

11

http://www.wierchy.org/Galerie/Alpy/200 … ndex1.html  wink

Rejon jest dość znany z tego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-02-13 23:19:52)

Nena przepiękne fotki   smile oj tylko pogratulować takiego wypadu, pogody, widoków.... długo by wymieniać  big_smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

13

Piotr super wyprawa, opis i zdjęcia smile. Te z Zillertal  też obejrzałam wink. Gratuluję odwagi wyjścia na taką górę. Połowa lipca, a warunki iście zimowe smile. Wysokość robi swoje. W dolinkach za to ładnie zielono smile. Czy kolejnym będzie Großglockner ? wink 
W końcu tylko odrobinę wyższy big_smile wink.

A ta historia Ötzi niezła big_smile :>. Mnie się Ötzi tylko z DJ-em kojarzyło ... lol

CzarownicaZpogodnej napisał/a:

Nena przepiękne fotki   smile oj tylko pogratulować takiego wypadu, pogody, widoków.... długo by wymieniać  big_smile

dziękuję CzarowniczkoZpogodnej smile. Oj powiem Ci, nie chciało mi się wracać, nie chciało... big_smile

14

Nena tam jest biało bo to lodowiec wink. W dolinach było oczywiście lato. Co do następnego celu to jeszcze zobaczymy wink

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-02-15 00:00:38)

15

piotr napisał/a:

Nena tam jest biało bo to lodowiec wink.

rzep  tongue  tongue  tongue