76

Odp: Coś z geologii i geomorfologii BM

piotr napisał/a:
Poltergeist napisał/a:

seksualny apartheid

Hi hi tongue

Brakowało mi Poltergeist'a wink

77

lowell79 napisał/a:

Brakowało mi Poltergeist'a wink

Oj chyba kol. Angi się troszkę zdenerwuje jak to przeczyta tongue. Uwagi Marcusa są przy tym wersją zupełnie soft wink

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-11-25 14:45:25)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

78

e tam nie ma się o co obrażać

79

Obrazil Obrazilas kur zapial o co tu sie obrazac za pare spostrzezen natury wspolpracy miedzyludzkiej. Tak moim skromnym zdaniem taka praca to jesli bedzie zawierac to co kolezanka deklaruje bedzie mogla byc wprost zamieszczona na waszej stronie o BM i jak najbardziej uwazam jest to mozliwe oczywiscie przy zgodzie kolezanki jako autorki.Powiem szczerze ze macie niebyywala okazje aby wasza znajomosc terenu znalazla zastosowanie naukowe.Mam lekki sentyment do tego rodzaju tematow dlaczego poniewaz opisuja one geologie w spospb ciekawy i zrozumialy dla zwyklego smiertelnika. Mysle ze takie cos chce pisac wlasnie Nena taka geologie dla ludu. O ile jesli patrzy sie na flisz w odkrywce moze on byc nie ciekawy bo i kolor taki szary skamienialosci makroskopowych nie ma zbyt duzo czasami jakas ryba no i jedna meduza (anegdota z UJ).To o ile zarysujemy to wszystko w aspekcie geologii historycznej przesdtawiajacej to wszystko jako czesc wielkiego mechanizmu moze sie okazac ze skaly BM to nie tylko szara masa p-ow przelawicona lupkami i na odwrot. To niebywala okazja aby nauczyc ludzi szukac sladow pradowych i nauczyc je nazywac. Prawde mowiac w literaturze popularno naukowej jest totalny bezruch w tej materii nie ma nic nowego a geologiczne przewodniki pamietaja zamierzchle czasy prl.

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-25 23:55:06)

"Moim sprzymierzeńcem jest Moc i potężnym sprzymierzeńcem ona jest..."

80

Poltergeist, wybacz, ale w Twojej powyższej wypowiedzi nie zauważyłem ani jednego przecinka. Nie żebym się czepiał czy coś, ale przy jej czytaniu  (ze zrozumieniem) rozbolała mnie głowa .... miej dla nas trochę litości i poużywaj ich trochę wink

81

E, tam, dajcie, spokoj, to, pisanie, z, przecinkami, to, strasznie, trudne smile No ale tak powaznie. Na przyszłość, w następnej pieciolatce postaram sie zwiększyć limit przecinków. Ale najważniejsze jest przeslanie. Przecinków nie widziałeś ponieważ rzadko ich używam, niezmiernie rzadko nawet. Bardziej specializuje się w kropkach.

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2010-11-25 23:54:13)

82

Jejciu.. Straszne Ci dziękuję!!!! Tak jak pisałam moim tematem jest przewodnik geoturystyczny. w czasie wakacji zebrałam materiał z terenu, czyli zdjecia i zrobiłam kilka szlaków. ale bardzo chętnie dowiem się o jakiś ciekawych jeszcze miejscach do których  jeszcze nie dotarłam. Obecnie jestem na etapie poszukiwania literatury na temat Beskidów. No i oczywiście pogłębianiu wiedzy z geologii bo niestety na geografii mimo iż taki przedmiot mieliśmy to nie wszystkiego mogliśmy sie nauczyc. w końcu ludzie ucza się geologii nie jeden semestr ale dużo dużo dłużej a i wiedza geologiczna idzie wciąż do przodu. a nie ukrywam swojego zainteresowania geologią i geomorfologią.

Dziękuje serdecznie jeszcze raz!!!

83

monikakleszcz napisał/a:

Obecnie jestem na etapie poszukiwania literatury na temat Beskidów.

Hmm mam nadzieje ze wynajelas juz kilka ciezarowek aby te tomiska jakos dojechaly do Ciebie, nie zapomnij tez o oczyszczeniu terenu przed domem aby mogly to w spokojnie wysypac. Ale powaznie aby uzyskac jakies informacie i aby byly one w jednym miejscu proponuje zaloz jakis watek gdzie bedziemy pisac tylko o naszych poradach. Napisz tez jaki masz plan prac co tam ma byc bo ja tak prawde powiedziawszy nie wiem co chcesz tam zawrzec (skopjuj na forum rozdzial z Twojej pracy "Temat i cel pracy", Dokladnie sprecyzuj co chcesz wiedziec co to znaczy ciekawe miejsca dla kazdego to co innego dla jednego bedzie to punkt gastronomoczny dla 2 unikatowy gatunek stokrotek. Krotko mowiac te porady wyobbrazam sobie na zasadzie poddajesz precyzyjny problem my staramy sie nakierowac cie na zrodla badz miejsca

84

Jak znajde chwile to napisze co mam. Niestety nic ze swojej pracy nie moge wrzucic na forum aż do skończenia i obronienia pracy z tego powodu, że jak przejdzie przez program plagiatowy to będe mieć plagiat czy autoplagiat a to byłoby duzym problemem dla mnie. Niestety u nas na uczelni przywiązują ogromną wage do praw autorskich i plagiatu. Także nie zamieszczam swoich "wypocin" ze względu na zaliczenie pracy.

85

Ale oczywiscie jak będę mogła udostępnie jak tylko ktoś bedzie chciał

86

Sluchaj ja nie mowie zebys zamieszczala swoja prace w necie tylko chodzi mi o zagadnienie co chcesz zawrzec w tej pracy i na co nacisk polozyc bo jesli tego nie bedziemy wiedzieli to nie wiem co mamy robic mozesz mi to przeslac na priva to moze bede mogl ci cos wiecej pomoc jak nie to dawaj konkretne pytania moze bede wiedzial cos z tej geologii.
A tak na marginesie rozumiem ze do obrony pracy cegla Ksiazkiewicz wpruty na pamiec smile

87

Jako przewodnik geoturystyczny będzie zawierał oczywiście tematy związane z  geologia,geomorfologią  np.co i jak, gdzie powstalo (płaszczowiny),co sie z tym później działo no oczywiście opisy klimatu, hydrografie i takie tam opisy fizycznogeograficzne co w pracy muszą być. no i częśc przewodnika czyli trasy geoturystyczne z obiektami geologicznymi i geomorfologicznymi. Z obiektów to mam: źródło w Brzezince, przełom Targaniczanki, łupki wierzowskie, Rzyki kamieniołom, Pańska Góra wapiennik, granitognejsy, Wapiennik w Inwałdzie, przełom Choczenki w Kaczynie, Kamieniołom w Tarnawie Dolnej z jaskinią, źródło Zimna Woda, Grota Komonieckiego, wodospad na Dusicy, Rezerwat Madohora, Skałki Łamana Skała, Zbójeckie Okno, Kozy kamieniołom, Bielsko straconka kamieniołom i w Bielsku obiekty wytworzone z piaskowca pochodzącego z kamieniołomów: Straconka, Kozy. Osuwisko w Łazkach, jaskinie Czarne Działy, Wietrzna w magurce, Zamczysko na Łysinie z Jaskinią Lodową, Warownia nad Traktem, Skała Czarownic, Skałki w rejonie Żar-Kamień, a także skałki spotykane przy trasach. Oczywiście opis tras, dojścia, opisy obiektów itd,

88

Jutro mam prezentacje szlaków na seminarium wiec sie dowiem czy  promotorowi sie spodoba czy bedę musiała coś zmienic..

89

Hmm jak widze dosc szeroki ten temat przynajmniej taki się wydaje. Myslę że jeszcze wiele pracy przed Tobą. Chesz zawrzec bardzo dużo informacji w tej swojej pracy.

90

Nie jest az tak źle.. Na geografii juz tak jest że na teren którym sie zajmujemy musimy patrzec szeroko.. Bo geografia to nie tylko geologia.. Także w swoich pracach musimy opisywać wszystkie elementy środowiska i musimy się wykazać umiejętnością robienia też map, więc wszystkie mapy jakie będę chciał zamieścić w swojej pracy będę musiała zrobić sama.. ale na pewno na geologii tez nie lekko..
smile

i bardzo Ci dziękuje, że zechciałeś poświęcić mi troche Swojego czasu.

91

Nie ma za co jak masz jakies pytania pytaj. Ja juz nie pamietam jak było na teh geologii to było tak dawno jak to tu pisałem chyba prehistoria.

92

Dziękuje!!

93

Ja powiem Moniko, że już mam ochotę przeczytać tą pracę!!! Może to być bardzo wartościowa pozycja!

94

no ja też

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

95

Ciekawy profil geologiczny znajduje się u podnóża południowych stoków Pobisiowej Góry w Zagórniku. Jest to ściana skalna powstała w wyniku wydobycia z tąd skał.
http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/0/9000/9449/thumb/p15og55sml14741toh1mdv1qp5pm71.JPG

96

rewelacyjna odkrywka Darku ! smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

97

Bardzo dziękuję za informacje. Na pewno sie przyda bo na pierwszy rzut oka widać niezgodnosć warstw. Jutro się tam wybiore i przyjrzę się temu z bliska.