1

Temat: Beskid Niski (GSB-Bacówka PTTK w Bartnem - Krynica)

30 i 31 maja wybrałem się na kontynuację ”mego GSB” wyrypa na 50km smile
Następny odcinek 17-18 czerwiec, to Krynica – Rytro- Krościenko, czyli bliżej nas – Ustronia smile
Niezapominajki - dla mnie symbol tej trasy smile
https://lh5.googleusercontent.com/-UBKNQXM9KX4/T8kxM6dACqI/AAAAAAAAB9c/gNUdKTQ0UMs/s640/IMG_3497.jpg
Chciałem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami.
Przeszedłem 54 km w pełnym obciążeniu (15kg plecak w nim namiot) w ciągu 1,5 doby.
Powinienem przejść około 50km – reszta to dołożone metry ze względu na fatalne oznaczenie GSB. Dobrze, że potrafię czytać mapy, więc szkody były małe.
Ale zacznę od dobrego, dla mnie miłego faktu z tej wyprawy smile
Otóż po raz pierwszy na tym odludziu, nie spotkałem narzekających ludzi big_smile
Chyba jakiś cud smile  Byli zadowoleni z pracy, byli zadowoleni z dotacji do rolnictwa, byli zadowoleni, że zwiększa się liczba turystów big_smile
Coś przyjemnego, że w tym kraju, ktoś potrafi cieszyć się z życia big_smile Ale to był i jest fakt smile
A ja na dodatek byłem zadowolony z wspaniałej pogody. Nie gorącej, ale słonecznej w sam raz do wędrówki smile
Teraz zła wiadomość.
Na odcinku od miejscowości Ropki prawie do szczytu Huzary przed Krynicą,  szlak czerwony GSB praktycznie nie istnieje big_smile big_smile big_smile
A na dodatek w wielu miejscach jest zagrodzony – ogrodzeniem pod napięciem big_smile
https://lh3.googleusercontent.com/-eSArEl7ymw0/T8kzFDwJqAI/AAAAAAAACBs/2z2eInZW4L8/s640/IMG_3549.jpg
Z tak potężnym plecakiem nie sposób przejść pod drutem, a nad jest problem. Tak odczułem siłę prądu big_smile
Mam pytanie do zarządców PTTK w Krakowie, czy nie można tego załatwić, lub puścić szlak alternatywnymi szlakami? Przecież zawsze dla chcącego jest jakieś wyjście, ale trzeba chcieć!!!!!
Nie dość, że są odcinki, że na odległości 1,5 km nie ma znaku żadnego, a jak się go dopatrzy to taki, który  był namalowany 20 lat temu – czyli nie istnieje !!!!!
Zagrodzonych odcinków pod prądem  na tej trasie było pięć, które niestety nie można ominąć, tylko sforsować do przodu.
Na tym ma polegać Główny Szlak Beskidzki, który awansował do szlaków europejskich pod nazwą „E-8” 
https://lh6.googleusercontent.com/-CyFZW0XQh3M/TqlHfEOMM1I/AAAAAAAAABk/nTrshv2TURA/s640/7.JPG
Zarządcy PTTK-u weźcie sobie to do serca! Bo to wstyd!
A jak nie umiecie zarządzać i starać się o dotacje, to po prostu miejcie godność i odejdźcie ze stanowisk i zróbcie miejsca młodym, prężnym ludziom big_smile

Link do mojej wędrówki zapraszam:
https://picasaweb.google.com/1173545680 … directlink

Ostatnio edytowany przez MK (2012-06-05 19:18:10)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

2

Odp: Beskid Niski (GSB-Bacówka PTTK w Bartnem - Krynica)

Również wspominam tamte tereny jako najsłabiej oznakowany odcinek GSB, a szedłem tamtędy 17 lat temu, czyli jak widać niewiele się zmieniło na przestrzeni lat.

3

Ja jakoś chyba ze 20 lat nie szedłem tym szlakiem. Jedynie okolice Mochnaczki i Tylicza odwiedzałem, ale pozostała część, to prawie się nie zmieniła.

MK - piękna wycieczka smile Jak Ty tylko się do tego Bartnego dostałeś?  big_smile

Ostatnio edytowany przez kris_61 (2012-06-02 11:05:46)

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

4

kris_61 napisał/a:

(...) Jak Ty tylko się do tego Bartnego dostałeś?  big_smile

Dostać się było łatwo, bo autkiem pod samą bacówkę smile
Ale wrócić do autka z Krynicy to już problem sad
Zaświeciła mi gwiazdka szczęścia.
Bus do Nowego Sącza - PKS do Gorlic – bus do Ropicy – autostop w towarzystwie niemowlaka do Bartnego.
Potem na nogach pół godziny marszu do bacówki smile
Po prostu miałem szczęście. Chyba dzięki wink niezapominajką na tej trasie smile

Beskid Niski to kolejne góry w których nigdy nie byłem neutral

MK napisał/a:

Otóż po raz pierwszy na tym odludziu, nie spotkałem narzekających ludzi big_smile
Chyba jakiś cud smile  Byli zadowoleni z pracy, byli zadowoleni z dotacji do rolnictwa, byli zadowoleni, że zwiększa się liczba turystów big_smile

Sam chciałbym się znaleźć w takim miejscu. Gdzie jednak żyje się dobrze smile Może ta sytuacja związana jest z tym że brak tu negatywnego wpływu  z zewnątrz związanej z pewnej izolacji tego odludnego miejsca, albo nakładają się do tego szczęśliwe przypadki hmm

6

MK napisał/a:

A jak nie umiecie zarządzać i starać się o dotacje, to po prostu miejcie godność i odejdźcie ze stanowisk i zróbcie miejsca młodym, prężnym ludziom big_smile

Marzenie ściętej głowy  sad To samo dotyczy w zasadzie 3/4 naszej klasy politycznej. Z góry przepraszam za mały off topic smile

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

7

Marku bardzo miło było obejrzeć Twój albumik z kolejnego etapu GSB smile. Część Twojej trasy udało mi się w zeszłym roku dwukrotnie odwiedzić smile. Na jednym wyjeździe miałam przyjemność wspólnie z Jolantą podziwiać uroki Niskiego. smile Odżyły wspomnienia i tęsknota, żeby znowu tam być big_smile wink.

PS. Stąd link nie wchodzi, musisz chyba poprawić. Trzeba wchodzić bezpośrednio z Picasy.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

Wyoglądane, wykomentowane wink big_smile

Czekamy na kolejne etapy smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

9

nena napisał/a:

Marku bardzo miło było obejrzeć Twój albumik (...)

PS. Stąd link nie wchodzi, musisz chyba poprawić. (...)

Myślę, że już działa smile

Wielkie Brawa- Wielkie Gratulacje Marku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile  smile  smile