Temat: Beskid Niski (GSB-Bacówka PTTK w Bartnem - Krynica)
30 i 31 maja wybrałem się na kontynuację ”mego GSB” wyrypa na 50km ![]()
Następny odcinek 17-18 czerwiec, to Krynica – Rytro- Krościenko, czyli bliżej nas – Ustronia ![]()
Niezapominajki - dla mnie symbol tej trasy ![]()

Chciałem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami.
Przeszedłem 54 km w pełnym obciążeniu (15kg plecak w nim namiot) w ciągu 1,5 doby.
Powinienem przejść około 50km – reszta to dołożone metry ze względu na fatalne oznaczenie GSB. Dobrze, że potrafię czytać mapy, więc szkody były małe.
Ale zacznę od dobrego, dla mnie miłego faktu z tej wyprawy ![]()
Otóż po raz pierwszy na tym odludziu, nie spotkałem narzekających ludzi
Chyba jakiś cud
Byli zadowoleni z pracy, byli zadowoleni z dotacji do rolnictwa, byli zadowoleni, że zwiększa się liczba turystów ![]()
Coś przyjemnego, że w tym kraju, ktoś potrafi cieszyć się z życia
Ale to był i jest fakt ![]()
A ja na dodatek byłem zadowolony z wspaniałej pogody. Nie gorącej, ale słonecznej w sam raz do wędrówki ![]()
Teraz zła wiadomość.
Na odcinku od miejscowości Ropki prawie do szczytu Huzary przed Krynicą, szlak czerwony GSB praktycznie nie istnieje
![]()
A na dodatek w wielu miejscach jest zagrodzony – ogrodzeniem pod napięciem ![]()

Z tak potężnym plecakiem nie sposób przejść pod drutem, a nad jest problem. Tak odczułem siłę prądu
Mam pytanie do zarządców PTTK w Krakowie, czy nie można tego załatwić, lub puścić szlak alternatywnymi szlakami? Przecież zawsze dla chcącego jest jakieś wyjście, ale trzeba chcieć!!!!!
Nie dość, że są odcinki, że na odległości 1,5 km nie ma znaku żadnego, a jak się go dopatrzy to taki, który był namalowany 20 lat temu – czyli nie istnieje !!!!!
Zagrodzonych odcinków pod prądem na tej trasie było pięć, które niestety nie można ominąć, tylko sforsować do przodu.
Na tym ma polegać Główny Szlak Beskidzki, który awansował do szlaków europejskich pod nazwą „E-8”
Zarządcy PTTK-u weźcie sobie to do serca! Bo to wstyd!
A jak nie umiecie zarządzać i starać się o dotacje, to po prostu miejcie godność i odejdźcie ze stanowisk i zróbcie miejsca młodym, prężnym ludziom ![]()
Link do mojej wędrówki zapraszam:
https://picasaweb.google.com/1173545680 … directlink
Ostatnio edytowany przez MK (2012-06-05 19:18:10)
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.