101

Odp: Kapliczka na Gibasach - czyli ocalić legendę od zapomnienia

jak to co bedzie????????????? DUTKI BEDOM TAM GDZIE CZA !!!!!!!!!!!!! big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile  HEJ !!!

Ostatnio edytowany przez harnaś wołoski (2011-05-03 14:52:44)

102

OK, Harnaś, będziesz mnie przed innymi harnasiami bronił tongue
tzn nie mnie, a zebrane dutki big_smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

103

baca napisał/a:
kompozytor napisał/a:

Można jeszcze spróbować pogadać w parafii, której podlegają Gibasy. Kapliczka jest dokładnie na granicy dwóch diecezji Krakowskiej i Bielsko- Żywieckiej. Od południa to parafie w Ślemieniu i Lesie. Od północy Parafia w Łękawicy. Myślę, że spokojnie można tam podjechać i pogadać z proboszczem, żeby wstawić skrzynkę czy zrobić zbiórkę dodatkową poza mszą zawsze to jakaś kasa jest:)

I to się kompozytor mylisz Też tak myślałem do nie dawna, ale jednak całe Gibasy oraz Zakocierz to jest Ślemień
Zresztą na dole prezentuję mapę granic Gmin
Zobaczcie sami

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11326/thumb/p15uqsrealhkbns9ef95mn92l1.JPG

Nie mylę się:) podałem przecież, że to gmina Ślemień, ale co do granic wpływów kościelnych to kapliczka jest na granicy archidiecezji, które to granice nie pokrywają się z tymi administracyjnymi państwa.

104

Kwestie zbiórki pieniędzy i inne organizacyjne sprawy omówimy na zlocie. dzięki Ufoku za 1 majową akcję! Jesteś coraz większy w naszych oczach smile

105

Spokojnie, niema co wyskakiwać na przyszłość. Za niecałe dwa tygodnie zlot i tam uzgodnimy wszystko, terminy prac , co jeszcze potrzeba , jak robimy składkę itd. Kapliczka czekała tyle to i dwa tygodnie poczeka. smile Prezes a co to znaczy ze coraz większy? sugerujesz mi otyłość?! tongue

Ostatnio edytowany przez ufok83 (2011-05-04 13:33:40)

106

Ufok, hodujesz coraz większy bojler przecież tongue

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

107

Witam serdecznie. Chciałbym w tym miejscu dołączyć zdjęcie i informację o małej kapliczce pod Złotą Górką, tuż obok połączenia szlaku żółtego i drogi leśnej z Roczyn. Nie jest ona okazała ale już od lat staram się o pielęgnowanie jej, chociaż ostatni obrazek umieściłem 4 lata temu i ząb czasu go naruszył co też widać na zdjęciu (mała ramka).
Śledzę z uwagą ratowanie kapliczki na Gibasach i zapewne znów pojawię się na forumowej akcji.http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/10000/1000/11401/thumb/p15uubn1ue1t6u1clb1b0214vp1lp41.jpg

108

ufok83 napisał/a:

Spokojnie, niema co wyskakiwać na przyszłość. Za niecałe dwa tygodnie zlot i tam uzgodnimy wszystko, terminy prac , co jeszcze potrzeba , jak robimy składkę itd. Kapliczka czekała tyle to i dwa tygodnie poczeka. smile Prezes a co to znaczy ze coraz większy? sugerujesz mi otyłość?! tongue

Ajtam Otyłość , co prawda, żem Ciebie już dawno nie widzoł, ale na zdjęciach żeś się za bardzo nie zmienił smile

mohikanin Witamy serdecznie.  Często idąc szlakiem w górach zastanawiam się kto opiekuje się przyszlakową kapliczką. Jest chyba wiele osób, które to robią. Których tak na prawdę nie poznamy. Miło Ciebie widzieć w naszym gronie!

109

mohikanin pięknie, że wziąłeś w opiekę jedną z BM-owskich kaplisi smile . Witaj wsród nas smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

110

Mohikanin, brawo smile))))

111

To po 1 maja znowu kaplisia jest bliżej swojej świetności. Gratulacje Panowie  smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

112

Dostałem od Ufoczka wzór kraty i dwa wzory drzwi do kapliczki. Jak się Wam podobają???

Krata
https://lh4.googleusercontent.com/_AK0lvltOPAo/TcbBxDdpO_I/AAAAAAAANtk/WiAu9TZU610/s512/Wzory%20drzwi%20i%20kraty%20002.jpg

Drzwi wersja 1
https://lh4.googleusercontent.com/_AK0lvltOPAo/TcbByQ-IKBI/AAAAAAAANto/JBIr1FZtDZE/s512/Wzory%20drzwi%20i%20kraty%20007.jpg

Drzwi wersja 2
https://lh5.googleusercontent.com/_AK0lvltOPAo/TcbByf_9lOI/AAAAAAAANts/f9nswxjDg9U/s512/Wzory%20drzwi%20i%20kraty%20003.jpg

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

113

Super! Wyglądają rewelacyjnie!!!

114

Krata git,co do drzwi to osobiście podoba mi się bardziej wersja nr.2.Może dlatego że wole prostote

Jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem,że gdzieś na szczycie góry wszyscy razem spotkamy się

115

krata git, drzwi nr 1 bardziej mi do górskich drzwi pasują..

116

Forum musi wybrać projekt a potem trzeba go przedstawić konserwatorowi do akceptacji.

117

Wszystkie projekty bardzo ciekawe smile. Gdybym miała drzwi wybierać, wybrałabym te nr 1.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

118

Krata mi odpowiada, a drzwi uważam, że nr 1  smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

119

Krata jest jak najbardziej ok, co do drzwi wolę nr 2 bo lubię proste formy big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

120

zdecydowanie 1, ale chyba większe koszty będą

121

MI bardziej podoba się 2

122

krata + drzwi 1 wink

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz

123

Całość materiału jak i robociznę panowie obiecali pokryć z własnych pieniędzy.

124

Mały kamyczek do ogródka kaplisi smile
Mam na górskim „szlakowskazowym” autku 210 kg gliny załatwionej w cegielni na renowacją naszej kapliczki na Gibasach, załatwię  jeszcze jutro wapno i planuję wywieźć najpóźniej do czwartku na )( Gibasową do Stacha   smile

Ostatnio edytowany przez MK (2011-05-10 05:51:07)

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

125

Mk super wiadomość, pierwszy dzień akcji zbliża sie wielkimi krokami. smile