Odp: Najazd spamerów
^^^
To jest chore. Nie wiem co tacy ludzie chcą zyskać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
^^^
To jest chore. Nie wiem co tacy ludzie chcą zyskać?
Podstawowa korzyść to pozycjonowanie ich stron w wyszukiwarkach w łatwy i szybki sposób.
Mnie coś takiego denerwuje, ale ja nie mam cierpliwości takiej jak wy
Mnie też
Dlatego między innymi lubię to forum. Tu można wszystko przeglądać, nawet bez logowania i nikt nie kasuje postów bez naprawdę poważnego powodu. Niestety nie jest to reguła, a nawet powiedział bym, że jest to dość już rzadkie zjawisko. Administratorzy (moderatorzy) kasują, co chcą, wywalają kogo chcą.... nie będę tego dalej rozwijał, bo na pewno znacie takie przypadki z autopsji. Krótko mówiąc: tak trzymać chłopaki.
Ostatnio edytowany przez piotr (2011-11-04 20:46:25)
lowell79 napisał/a:Mnie coś takiego denerwuje, ale ja nie mam cierpliwości takiej jak wy
Mnie też
Dlatego między innymi lubię to forum. Tu można wszystko przeglądać, nawet bez logowania i nikt nie kasuje postów bez naprawdę poważnego powodu. Niestety nie jest to reguła, a nawet powiedział bym, że jest to dość już rzadkie zjawisko. Administratorzy (moderatorzy) kasują, co chcą, wywalają kogo chcą.... nie będę tego dalej rozwijał, bo na pewno znacie takie przypadki z autopsji. Krótko mówiąc: tak trzymać chłopaki.
Tak Piotrze, ale musisz przyznać, że to, że jest u nas właśnie tak, a nie inaczej zawdzięczmy dużej kulturze pisania naszych Forumowiczów. Jak widać da się prowadzić konstruktywną dyskusję i wrzucać takie posty, których nie ma powodu usuwać.
Oczywiście. Precz z chamstwem ![]()
Najpierw wypada mi się z Wami przywitać, zatem cześć wszystkim!
Słuchajcie, walka walką ...ale przez nią trzy razy musiałem zakładać konto. No chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
-wybaczcie, ale blokowanie adresów gmaila czy wp to chybiony pomysł.
Jeżeli już blokować, to w naszych warunkach tylko domeny KRAJOWE inne niż .pl -pozostałe domeny powinny być dopuszczone.
Teraz jak się zabezpieczyć...
Warto skorzystać z jakiegoś rozszerzenia korzystającego z dostępnych w sieci blacklist.
Może to być rozwiązanie korzystające ze wspomnianego Stop Forum Spam, ale są też BotScout, Project Honeypot i kilka innych. Taka stale aktualizowana baza pozwala na wycięcie większości spamerów. Warto też dopisywać do niej swoich gagatków.
Podstawą jednak powinna być modyfikacja rejestracji, bo z "firmowym" formularzem boty sobie radzą bez problemu.
Ot, wystarczyło by ukryć pole potwierdzenia maila i zmiana w kodzie - zamiast sprawdzać czy mail1==mail2, sprawdzic czy ukryty mail2!='' ...bo przecież user nie wypełni ukrytego pola, a bot znający tego typu formularz wrzuci tam kopię maila ![]()
Najpierw wypada mi się z Wami przywitać, zatem cześć wszystkim!
Słuchajcie, walka walką ...ale przez nią trzy razy musiałem zakładać konto. No chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
![]()
-wybaczcie, ale blokowanie adresów gmaila czy wp to chybiony pomysł.
Jeżeli już blokować, to w naszych warunkach tylko domeny KRAJOWE inne niż .pl -pozostałe domeny powinny być dopuszczone.Teraz jak się zabezpieczyć...
Warto skorzystać z jakiegoś rozszerzenia korzystającego z dostępnych w sieci blacklist.
Może to być rozwiązanie korzystające ze wspomnianego Stop Forum Spam, ale są też BotScout, Project Honeypot i kilka innych. Taka stale aktualizowana baza pozwala na wycięcie większości spamerów. Warto też dopisywać do niej swoich gagatków.
Podstawą jednak powinna być modyfikacja rejestracji, bo z "firmowym" formularzem boty sobie radzą bez problemu.
Ot, wystarczyło by ukryć pole potwierdzenia maila i zmiana w kodzie - zamiast sprawdzać czy mail1==mail2, sprawdzic czy ukryty mail2!='' ...bo przecież user nie wypełni ukrytego pola, a bot znający tego typu formularz wrzuci tam kopię maila
Jeszcze raz przepraszam. Po prostu moje przewrażliwienie na nietypowe maile z gmaila wzięło górę. Sam gmail nie jest blokowany, bo nie o to chodzi. Jest podpięte rozszerzenie SFS i wyłapuje to co ma w bazie. Zdarza się jednak, że coś przejdzie i to już jest ręczna robota. I na taką się nadziałeś. Po prostu moja nadgorliwość.
Bardzo ciekawy pomysł z ukrytym polem formularza mailowego, ale czy boty wypełniają ukryte pola?
Pozdrawiam ![]()
Spoko, rozumiem doskonale ocb ![]()
ale czy boty wypełniają ukryte pola?
Tak. Oczywiście ukrywasz w css. Albo możesz też zmniejszyć do absolutnego minimum wymiary czy tło tego pola, a na upartego nawet go nie musisz tykać - tylko dopisujesz na czerwono NIE WYPEŁNIAĆ!!!
W brew pozorom, takie proste triki są najskuteczniejsze.
Są różne wariacje np z 2 polami, gdzie jedno ma pozostać puste a drugie ma zachować określoną wartość.
Liczy się każde odstępstwo od reguły.
Pamiętaj, że bot to nie człowiek i działa jedynie wedle zaprogramowanych zasad - to jest jego słaba stroną.
Spoko, rozumiem doskonale ocb
lowell79 napisał/a:ale czy boty wypełniają ukryte pola?
Tak. Oczywiście ukrywasz w css. Albo możesz też zmniejszyć do absolutnego minimum wymiary czy tło tego pola, a na upartego nawet go nie musisz tykać - tylko dopisujesz na czerwono NIE WYPEŁNIAĆ!!!
![]()
W brew pozorom, takie proste triki są najskuteczniejsze.
Są różne wariacje np z 2 polami, gdzie jedno ma pozostać puste a drugie ma zachować określoną wartość.Liczy się każde odstępstwo od reguły.
Pamiętaj, że bot to nie człowiek i działa jedynie wedle zaprogramowanych zasad - to jest jego słaba stroną.
No tak, moja pierwsza myśl to ukryty formularz "hidden". Rzeczywiście rozwiązanie z css warte zastosowania. Będzie troche wolnego czasu to spróbuję to wprowadzić w życie ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 11 zapytań ]