26

Odp: Najazd spamerów

^^^
To jest chore. Nie wiem co tacy ludzie chcą zyskać?

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

27

Podstawowa korzyść to pozycjonowanie ich stron w wyszukiwarkach w łatwy i szybki sposób.

28

lowell79 napisał/a:

Mnie coś takiego denerwuje, ale ja nie mam cierpliwości takiej jak wy smile

Mnie też wink Dlatego między innymi lubię to forum. Tu można wszystko przeglądać, nawet bez logowania i nikt nie kasuje postów bez naprawdę poważnego powodu. Niestety nie jest to reguła, a nawet powiedział bym, że jest to dość już rzadkie zjawisko. Administratorzy (moderatorzy) kasują, co chcą, wywalają kogo chcą.... nie będę tego dalej rozwijał, bo na pewno znacie takie przypadki z autopsji. Krótko mówiąc: tak trzymać chłopaki.

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-11-04 20:46:25)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

29

piotr napisał/a:
lowell79 napisał/a:

Mnie coś takiego denerwuje, ale ja nie mam cierpliwości takiej jak wy smile

Mnie też wink Dlatego między innymi lubię to forum. Tu można wszystko przeglądać, nawet bez logowania i nikt nie kasuje postów bez naprawdę poważnego powodu. Niestety nie jest to reguła, a nawet powiedział bym, że jest to dość już rzadkie zjawisko. Administratorzy (moderatorzy) kasują, co chcą, wywalają kogo chcą.... nie będę tego dalej rozwijał, bo na pewno znacie takie przypadki z autopsji. Krótko mówiąc: tak trzymać chłopaki.

Tak Piotrze, ale musisz przyznać, że to, że jest u nas właśnie tak, a nie inaczej zawdzięczmy dużej kulturze pisania naszych Forumowiczów. Jak widać da się prowadzić konstruktywną dyskusję i wrzucać takie posty, których nie ma powodu usuwać.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

30

Oczywiście. Precz z chamstwem wink

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

31

Najpierw wypada mi się z Wami przywitać, zatem cześć wszystkim!

Słuchajcie, walka walką ...ale przez nią trzy razy musiałem zakładać konto. No chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.  neutral

-wybaczcie, ale blokowanie adresów gmaila czy wp to chybiony pomysł.
Jeżeli już blokować, to w naszych warunkach tylko domeny KRAJOWE inne niż .pl -pozostałe domeny powinny być dopuszczone.

Teraz jak się zabezpieczyć...
Warto skorzystać z jakiegoś rozszerzenia korzystającego z dostępnych w sieci blacklist.
Może to być rozwiązanie korzystające ze wspomnianego Stop Forum Spam, ale są też BotScout, Project Honeypot i kilka innych. Taka stale aktualizowana baza pozwala na wycięcie większości spamerów. Warto też dopisywać do niej swoich gagatków.
Podstawą jednak powinna być modyfikacja rejestracji, bo z "firmowym" formularzem boty sobie radzą bez problemu.
Ot, wystarczyło by ukryć pole potwierdzenia maila i zmiana w kodzie - zamiast sprawdzać czy mail1==mail2, sprawdzic czy ukryty mail2!=''  ...bo przecież user nie wypełni ukrytego pola, a bot znający tego typu formularz wrzuci tam kopię maila  wink

32

adpawl napisał/a:

Najpierw wypada mi się z Wami przywitać, zatem cześć wszystkim!

Słuchajcie, walka walką ...ale przez nią trzy razy musiałem zakładać konto. No chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.  neutral

-wybaczcie, ale blokowanie adresów gmaila czy wp to chybiony pomysł.
Jeżeli już blokować, to w naszych warunkach tylko domeny KRAJOWE inne niż .pl -pozostałe domeny powinny być dopuszczone.

Teraz jak się zabezpieczyć...
Warto skorzystać z jakiegoś rozszerzenia korzystającego z dostępnych w sieci blacklist.
Może to być rozwiązanie korzystające ze wspomnianego Stop Forum Spam, ale są też BotScout, Project Honeypot i kilka innych. Taka stale aktualizowana baza pozwala na wycięcie większości spamerów. Warto też dopisywać do niej swoich gagatków.
Podstawą jednak powinna być modyfikacja rejestracji, bo z "firmowym" formularzem boty sobie radzą bez problemu.
Ot, wystarczyło by ukryć pole potwierdzenia maila i zmiana w kodzie - zamiast sprawdzać czy mail1==mail2, sprawdzic czy ukryty mail2!=''  ...bo przecież user nie wypełni ukrytego pola, a bot znający tego typu formularz wrzuci tam kopię maila  wink

Jeszcze raz przepraszam. Po prostu moje przewrażliwienie na nietypowe maile z gmaila wzięło górę. Sam gmail nie jest blokowany, bo nie o to chodzi. Jest podpięte rozszerzenie SFS i wyłapuje to co ma w bazie. Zdarza się jednak, że coś przejdzie i to już jest ręczna robota. I na taką się nadziałeś. Po prostu moja nadgorliwość.

Bardzo ciekawy pomysł z ukrytym polem formularza mailowego, ale czy boty wypełniają ukryte pola?

Pozdrawiam smile

33

Spoko, rozumiem doskonale ocb  wink

lowell79 napisał/a:

ale czy boty wypełniają ukryte pola?

Tak. Oczywiście ukrywasz w css. Albo możesz też zmniejszyć do absolutnego minimum wymiary czy tło tego pola, a na upartego nawet go nie musisz tykać - tylko dopisujesz na czerwono NIE WYPEŁNIAĆ!!!  big_smile
W brew pozorom, takie proste triki są najskuteczniejsze.
Są różne wariacje np z 2 polami, gdzie jedno ma pozostać puste a drugie ma zachować określoną wartość.

Liczy się każde odstępstwo od reguły.
Pamiętaj, że bot to nie człowiek i działa jedynie wedle zaprogramowanych zasad - to jest jego słaba stroną.

34

adpawl napisał/a:

Spoko, rozumiem doskonale ocb  wink

lowell79 napisał/a:

ale czy boty wypełniają ukryte pola?

Tak. Oczywiście ukrywasz w css. Albo możesz też zmniejszyć do absolutnego minimum wymiary czy tło tego pola, a na upartego nawet go nie musisz tykać - tylko dopisujesz na czerwono NIE WYPEŁNIAĆ!!!  big_smile
W brew pozorom, takie proste triki są najskuteczniejsze.
Są różne wariacje np z 2 polami, gdzie jedno ma pozostać puste a drugie ma zachować określoną wartość.

Liczy się każde odstępstwo od reguły.
Pamiętaj, że bot to nie człowiek i działa jedynie wedle zaprogramowanych zasad - to jest jego słaba stroną.

No tak, moja pierwsza myśl to ukryty formularz "hidden". Rzeczywiście rozwiązanie z css warte zastosowania. Będzie troche wolnego czasu to spróbuję to wprowadzić w życie smile