76

Odp: STOP barbarzyństwu w górach (i nie tylko w górach)...

lowell79 napisał/a:

No niestety to jest teren prywatny, ktoś wydał pozwolenie na budowę i Łysa Przełęcz wygląda teraz tak jak wygląda. Aż serce ściska.... Bardzo lubiałem to miejsce....

Przez kilka dobrych lat   było to moje ulubione miejsce, kiedy tam trafiłem po raz pierwszy,  które mnie tak urzekło smile Pierwsza moja wyprawa w pasmo Magórki smile Potem tamtędy prowadziłem różne wycieczki, by pokazać ludziom to urocze miejsce ")
A teraz żal .... ściska. sad

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

77

kris_61 napisał/a:
lowell79 napisał/a:

No niestety to jest teren prywatny, ktoś wydał pozwolenie na budowę i Łysa Przełęcz wygląda teraz tak jak wygląda. Aż serce ściska.... Bardzo lubiałem to miejsce....

Przez kilka dobrych lat   było to moje ulubione miejsce, kiedy tam trafiłem po raz pierwszy,  które mnie tak urzekło smile Pierwsza moja wyprawa w pasmo Magórki smile Potem tamtędy prowadziłem różne wycieczki, by pokazać ludziom to urocze miejsce ")
A teraz żal .... ściska. sad

Tyż mnie serducho kuje... Wielka szkoda, ostatnio omijam to miejsce....

78

Powiem Wam że wszystkie takie pojazdy typu cross, quad powinny mieć stworzone własne tory, miejsca gdzie mogą się "wyżyć"... Bo niestety nie tylko na szlakach są z nimi problemy, nieraz takich widzę na ulicach, chodnikach itp... gdzie stwarzają duże zagrożenie...

Kolejni to wyczynowi rowerzyści, którzy zjeżdżają z góry po szlaku z dużą prędkością. Raz miałem przyjemność spotkać takich jak zjeżdżali z Joworzynki, rozpędzają się z polanki i impetem ruszają na szlak, który w nie wielu miejscach jest bardzo wąski, według mnie po prostu jest to chore!!

No i ostatnia grupa, którzy są mniej niebezpieczni dla zwykłych turystów, ale swoją pracą bardzo niszczą lasy, szlaki - to ci co zwożą drzewa z lasu - nie wiem kto im na to pozwala - nie dość że wycinają spore połacie lasów to do tego po ich pracy zostają ślady na długie lata...

aaaa i jeszcze turyści - śmieciarze, kutwa jak ja ich wszystkich nie cierpię!!

79

Piterus napisał/a:

Powiem Wam że wszystkie takie pojazdy typu cross, quad powinny mieć stworzone własne tory, miejsca gdzie mogą się "wyżyć"... Bo niestety nie tylko na szlakach są z nimi problemy, nieraz takich widzę na ulicach, chodnikach itp... gdzie stwarzają duże zagrożenie...
[...]
No i ostatnia grupa, którzy są mniej niebezpieczni dla zwykłych turystów, ale swoją pracą bardzo niszczą lasy, szlaki - to ci co zwożą drzewa z lasu - nie wiem kto im na to pozwala - nie dość że wycinają spore połacie lasów to do tego po ich pracy zostają ślady na długie lata... [...]

Piterus dokładnie tego o czym piszesz, doświadczyłyśmy z Jolantą w sobotę tj. crossowców rozjeżdżających szlaki , nie mówiąc już o turystach ... i pracowników leśnych, którzy tymi ciężkimi maszynami do ściągania i zwożenia drzewa niszczą nie tylko leśne drogi i szlaki, ale również wiele miejsc cennych pod względem przyrodniczym. Często widuję całkowicie zdewastowane polany czy łąki leśne ze zdartą nawierzchnią, a więc zniszczoną roślinnością ... Niestety nie zawsze prace leśne idą w parze z ochroną przyrody sad.
Wydaje mi się, że za taki stan rzeczy odpowiadają nadleśnictwa.

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

80

Cóż powiedzieć Neno my tu w Polsce ciągle jeszcze mentalnie tkwimy w epoce rabunkowej, jeżeli chodzi o przyrodę i nie ma znaczenia, czy mówimy tu o crossowcach, leśnikach, czy urzędnikach (na pewno pamiętasz psiajuchę ministra "środowiska", który tak wydatnie wspierał słynną obwodnicę Augustowa). Jak by to zobaczyli Szwedzi lub Duńczycy, to by się chyba za głowę złapali sad

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-11-09 08:49:50)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

81

no dokładnie Piotrze, masz całkowitą rację . Szwedzi i Duńczycy to by już dawno odjechali widząc taką politykę leśną i takie dbanie o ochronę środowiska ... ech ... szkoda słów sad

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

82

Ja chciałem powiedzieć tylko, że jedyne co przychodzi mi do głowy to klasyczne określenie, że ta budowa to "jawne skur*ysyństwo". Ciekawe kto wydał pozwolenie na budowę na terenie parku krajobrazowego i ile za to wziął. hmm

http://mkarweta.vot.pl - szczyt łebdizajnu, stworzę każdemu za dwa piwa.

83

Wracając do tematu nielegalnego ruchu off-road po górach. Wiem, że to margines przypadków, wiem, że nie każdy crossowiec zachowuje się w taki sposób, ale ten właśnie margines tworzy obraz całości środowiska. Myślę, że niedawna próba wyrwania aparatu jednej z naszych forumowiczek może wiele powiedzieć nt agresywności tego "marginesu". Czy mamy się zacząć bać o własne bezpieczeństwo w górach???

Link do artykułu na stopquadom.pl

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

84

A taż sama osoba w czasie MSB przy kapliczce św. Huberta ucięła sobie całkiem miłą pogawędkę z trzema takimi smile

Co nie zmienia faktu, że w całej trasie ten jeden jedyny raz była nieźle wystraszona wink big_smile

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

85

Wczoraj baca wrzucił posta odnośnie ośrodka Czarnego Gronia (link do filmu na youtube) i chyba z przewrażliwienia po kilku sekundach zerknąłem na listę filmów propozycji... Humor się zepsuł....

Jeden z nich -   http://www.youtube.com/watch?v=dMmbvtApl9o

86

lowell79 napisał/a:

Wczoraj baca wrzucił posta odnośnie ośrodka Czarnego Gronia (link do filmu na youtube) i chyba z przewrażliwienia po kilku sekundach zerknąłem na listę filmów propozycji... Humor się zepsuł....

massakra..... :-(

czy nie dałoby sie dotrzeć do osoby która wrzuciła film do serwisu po np. IP kompa i w ten sposób 'złapać' tych, którzy nam humor psują?

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

87

Brombella napisał/a:

czy nie dałoby sie dotrzeć do osoby która wrzuciła film do serwisu po np. IP kompa i w ten sposób 'złapać' tych, którzy nam humor psują?

Nie tyle psują humor, co ewidentnie łamią prawo. Techniczne możliwości na pewno są. Dowodem rozbicie choćby siatki pedofilów, którzy wymieniali się przez Internet wiadomymi fotkami. Tylko czy ktoś uprawniony (Policja, Prokuratura) zechcę się tym zająć?

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-12-01 13:51:50)

88

http://bielsko.biala.pl/18798,aktualnosci

89

Dlaczego warto informować odpowiednie służby o nielegalnym off-roadzie??? Niektórzy powątpiewają w skuteczność takich działań. "Bo jak zadzwonię, to i tak ich nie złapią", "Będą w domu zanim przyjadą Leśni lub Policja" - ile razy już to słyszałem!!!

Na przekór wszystkim niedowiarkom wstawiam link Quadowcy szarżujący po bieszczadzkich lasach ukarani . Co prawda akcja w Biesach, ale jak się okazuje można współdziałać przeciwko tej "zarazie". Jak się chce!!!

P.S. Inną sprawą jest wysokość kar. Tu już potrzeba by zmian legislacyjnych...

Jan Himilsbach

90

Jak się Policji i strażom zechce, to potrafią. Nalepszy sposób na to wszystko to byłaby konfiskata tych kładów i motocykli. I nie wydaje mi się, żeby to była nadmierna sankcja. W końcu tymi ryczącymi szlakoniszczarkami raczej nie jeździ się do pracy i nie odwozi dzieci do szkoły wink

Ostatnio edytowany przez piotr (2011-04-27 17:09:19)

91

piotr napisał/a:

[...] Nalepszy sposób na to wszystko to byłaby konfiskata tych kładów i motocykli. I nie wydaje mi się, żeby to była nadmierna sankcja. W końcu tymi ryczącymi szlakoniszczarkami raczej nie jeździ się do pracy i nie odwozi dzieci do szkoły wink

No tak, tylko, że pewnie zaraz podnieśliby larmo i powiedzieli, że odbiera im się to, co do nich prawnie należy, ich własność. Niemniej jednak to by był najlepszy sposób walki. Może małobeskidzkie Służby Leśne i Policja zechcą wziąć przykład z tych bieszczadzkich i też przeprowadzą u nas takie efektywne akcje.

92

http://www.super-nowa.pl/art.php?i=23031

93

no tragiczne z quadami w górach i widać nie tylko. Artykuł dotyczy tylko dzielnicy jaką są Leszczyny bo Bulwary Straceńskie to nie Straconka (może końcówka minimalnie tylko).

94

Pozostawię bez komentarza:

http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … konar.html

Jan Himilsbach

95

Wędrując ostatnio po Gorcach również minęliśmy paru szaleńców na crossach, którzy ani myśleli zwolnić przy przechodzących szlakiem turystach, a były i wśród nich małe dzieci, wręcz odwrotnie, dodali gazu ... .  Dopóki ktoś się za te bezkarne incydenty naprawdę szybko i rzetelnie nie weźmie, będzie dochodzić do różnych tragedii w górach i choć nie powinnam, ale naprawdę w takich sytuacjach aż się chce powiedzieć -  pal licho, jak sam sobie coś zrobi, gorzej jak ucierpią na tym niewinni ludzie...  .

96

nena napisał/a:

Wędrując ostatnio po Gorcach również minęliśmy paru szaleńców na crossach

Nie mam litości. Nagrody Darwina czekają na śmiałków...

Jan Himilsbach

97

Nawet nie macie pojęcia jak niebezpieczny może być kamień, który "odszczeli" spod kół. Ogromna prędkość i siła. nawet nie chcę pisać co zrobiłby uderzająć w głowę. Rozsądek niektórych woła o pomstę do nieba. Ciekawe co powiedzą jak ich dzieci będą chodzić w górach, a następne pokolenie crossów będzie szaleć. Ale czy te dzieci będą chodzić? Wątpię. Skąd mają czerpać wzór?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej. (Paulo Coelho)

98

Za chwilę strach będzie bez kałacha na szlak wyjść mad

http://www.beskidzka24.pl/artykul,quade … ,5005.html

Jan Himilsbach

99

gość powinien za to odpowiadać jak za targniecie się na życie człowieka ...

100

Facet jak najbardziej powinien odpowiadać jak dla manie nawet za "usiłowanie zabójstwa" rozpędził się wprost na człowieka filmującego a ten odniósł poważne uszkodzenia. Niestety żaden z pojazdów nie miał tablic rejestracyjnych, twarzy też nie widać będzie to graniczyło z cudem jeśli policji czy komukolwiek uda się ustalić sprawcę sad

Dareczku powiadasz kałach w ręku i ostrzegawczy strzał w głowę ( żart oczywiście) niestety takie rozwiązanie to nie rozwiązanie bo w tym wypadku stalibyśmy się podobni do nich

wszyscy razem jesteśmy jedną częścią istnienia, wszyscy razem jesteśmy jedną częścią zniszczenia