26

Odp: 7 Cudów Beskidu Małego - Zasady!

Citwus napisał/a:

Nie wiem czy kojarzysz ale swoją drogą była taka akcja jakiś czas temu by wchodzić na taką pewną stronę NBA i głosować na Gortata by zagrał w meczu gwiazd. Gortat wtedy nie błyszczał formą, a chodziło o pokazanie że Nas Polaków jest więcej i że Polak potrafi...tak na przekór wszystkim...Widzę tu pewną analogię i według mnie brak obiektywizmu dotyczy oby dwóch sytuacji. Moim skromnym zdaniem Mazury cudem natury, biorąc pod uwagę cały świat, też nie są i jestem obiektywny w tej ocenie, nie patrze na to że to jest obiekt położony Polsce to muszę to popierać.
Wg mnie nie fair jest  promowanie jednego obiektu przy braku promocji dla innych oraz brak obiektywizmu i mówię to mimo że też na ten obiekt stawiam. W sytuacji gdy jeden z obiektów jest promowany ja uważam że głosowanie jest nieobiektywne i to moje skromne zdanie...więc je uszanuj proszę. I ja także uważam że głosujący powinni opierać się na zasadzie wzięcia pod uwagę wszystkich propozycji i wyłonienia tej która faktycznie jest dla każdego najbardziej niezwykła, a nie tylko "bo ja jestem stąd to musi być najlepsze". Akcja ta nie jest tak bardzo rozpropagowana, by inne obiekty miały takie samo wsparcie. Masz rację to dopiero początek jest i jeszcze sporo czasu, a wszystko może się zmienić i mam taką nadzieję że walka się wyrówna, za co trzymam kciuki i kibicuję.  Po Twojej reakcji mam też nieodparte wrażenie że jesteś z Kóz i być może masz związek z tą promocją. Jak tak to fajnie, miejmy nadzieję że inne obiekty też taką promocję i wsparcie uzyskają.
A na zakończenie tak jak powiedział lowell79 Każdy ma prawo do swoich odczuć.

Mam podobne skojarzenia - wybór bramki miesiąca w niemieckiej lidze gdy jedną z propozycji była bramka Błaszczykowskiego. Wp.pl po prostu rozdmuchała temat.  W kwestii organizacyjne problem nie do przeskoczenia.

27

citwus napisał/a:

I ja także uważam że głosujący powinni opierać się na zasadzie wzięcia pod uwagę wszystkich propozycji i wyłonienia tej która faktycznie jest dla każdego najbardziej niezwykła, a nie tylko "bo ja jestem stąd to musi być najlepsze".

Piękna zasada tylko jak ją wprowadzić w praktyce?
Poza tym, czy my tu przypadkiem nie kruszymy kopii o nic? Bo cudów ma być 7, a kwestia jakie miejsca zajmą jest z tego co zrozumiałem drugorzędna. Lowell79 - napisz, jeśli coś źle zrozumiałem wink
P.S. Na marginesie - wcale nie odczuwam specjalnej dumy z Pana Gortata. Czy z tego, że gra w NBA za ciężką forsę wynika jakaś specjalna korzyść dla Polski? A może to jest projekcja takiego polskiego poczucia niższości, że musimy sobie na siłę wyszukiwać bohaterów? Ba tak patrząc z boku, czy to jest ktoś na miarę Jordana, albo O'Neala. No chyba nie. Naprawdę nie wiem o co ten cały hałas...

Ostatnio edytowany przez piotr (2012-04-04 13:12:47)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

28

Chciałem wszystkich uspokoić, wyniki konkursu zostaną ogłoszone po weekendzie majowym. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do głosowania!

29

Ja już znam wyniki naszego konkursu, no i będzie musiała odbyć się dogrywka big_smile

Ostatnio edytowany przez Dariusz Tlałka (2012-05-02 18:16:38)

30

Dariusz Tlałka napisał/a:

będzie musiała odbyć się dogrywka

Tylko po co??? Konkurs chyba nazywa się "Siedem cudów BM", a nie "Jeden cud BM"??? Jest 7 obiektów, które w wyniku głosowania uzyskały największą ilość głosów??? Jest. Równie dobrze przy ogłoszeniu wyników można by je było podać np w kolejności alfabetycznej. Bo czy to ważne czy najpierw będzie piąty (pod względem ilości głosów), a potem drugi czy pierwszy??? Moim zdaniem nie. Miało być siedem, więc jest siedem.

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

31

darkheush napisał/a:
Dariusz Tlałka napisał/a:

będzie musiała odbyć się dogrywka

Tylko po co??? Konkurs chyba nazywa się "Siedem cudów BM", a nie "Jeden cud BM"??? Jest 7 obiektów, które w wyniku głosowania uzyskały największą ilość głosów??? Jest. Równie dobrze przy ogłoszeniu wyników można by je było podać np w kolejności alfabetycznej. Bo czy to ważne czy najpierw będzie piąty (pod względem ilości głosów), a potem drugi czy pierwszy??? Moim zdaniem nie. Miało być siedem, więc jest siedem.

Pewnie chodzi o miejsce siódme z tą dogrywką tzn że 7 i 8 miejsce mają pewnie tyle samo punktów, ale to tylko moje przypuszczenie nie liczyłem punktów heh, wydaje mi się że o to chodziło Darkowi

32

darkheush napisał/a:

(...) Miało być siedem, więc jest siedem.

smile

Też tak myślę, siedem równorzędnych cudów, ale czy pomysłodawca konkursu właśnie to miał na myśli?  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

33

prawda jest taka, że jest to zmanipulowany konkurs ale takie zasady były na początku więc było do tego prawo. W przyszłości głosować powinny osoby mające np. minimum 5 czy więcej postów a moderator by wtedy mógł dopilnować, że nowy user nie pisze także tych 5 czy więcej postów bezsensownie aby głosować, tym niemniej było by bardziej sprawiedliwie.
Kamieniołom w Kozach niczemu mu nie ujmując widać, że jest zmanipulowany. Z ciekawości bym zobaczył wyniki bez użytkowników z 1 postem.

34

A ja sadzę, że nie ma się w ogóle czym przejmować, ani denerwować wink,  tylko bierzemy 7 pierwszych, które uzyskały najwyższą ilość głosów i nie podajemy przy nich liczby głosów, bo niby po co big_smile. Konkurs nie dotyczył przecież tego kto najwięcej odda głosów na dany cud big_smile, tylko miał być oddany głos na jakiś wybrany. Jest ? … jest , a czy 1000 czy 44 to co to za różnica, jeśli mieści się w pierwszej siódemce wink .

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

35

wawri napisał/a:

prawda jest taka, że jest to zmanipulowany konkurs ale takie zasady były na początku więc było do tego prawo. W przyszłości głosować powinny osoby mające np. minimum 5 czy więcej postów a moderator by wtedy mógł dopilnować, że nowy user nie pisze także tych 5 czy więcej postów bezsensownie aby głosować, tym niemniej było by bardziej sprawiedliwie.
Kamieniołom w Kozach niczemu mu nie ujmując widać, że jest zmanipulowany. Z ciekawości bym zobaczył wyniki bez użytkowników z 1 postem.

Mi nasuwa się tylko jeden wniosek. Jakkolwiek brzmiałby regulamin i tak nie będzie idealnie. Konkurs z założenia miał być dla wszystkich, którzy są lub zarejestrują się na forum. Nie wszystkie osoby piszą na forum, niektóre tylko śledzą co się tutaj u Nas dzieje. Sam proces głosowania i tak już był skomplikowany - przymus rejestracji na forum. Przy założeniu 5 postów - nikt oprócz stałych forumowiczów nie oddałby głosu. Może byłoby to lepsze rozwiązanie, ale tego już się nie dowiemy.

Chciałem podziękować wszystkim za zaangażowanie i oddane głosy w konkursie! Biorę się do liczenia wyników smile

36

spoko smile Ci co głosowali na kamieniołom mogliby go sprzątnąć jakby inicjatywa 7 cudów była realizowana np. w formie informacji szerszej niż to forum (tabliczki itp.) wink