Odp: Znakowanie szlaków
właśnie, co ze szlakiem niebieskim? niby jest a w sumie go nie ma....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie ma i na razie nie będzie ![]()
Gmina Porąbka tym nie jest zainteresowana, inaczej trafiliby do PTTK Wadowice, tak jak Gmina Mucharz, czy Gmina Czernichów. Ja ze swej strony od wiosny przestaję już działać w BM-ku.
Być może tym tematem i oznaczeniami zajmie się już nowy zarząd wybierany w przyszłym roku na wiosnę ![]()
Kriss dzięki za fotkę. Muszę trafić na Żar i poprawić szlakowskaz
![]()
Dzisiaj przy pięknej pogodzie udało nam się z Harnasiem zabetonować, czyli postawić rogacz z tablicami
w Targoszowie na węźle szlaków przy kapliczce górniczej ![]()
A po tej pracy udaliśmy się na odnawianie szlaku żółtego na Leskowiec.
Mamy ponad połowę szlaku w górę ![]()
Dzięki Wam za piękną pracę
Nawet chyba trochę teren oczyściliście z krzaków.
Ładnie to wygląda.
Kriss byłeś najbardziej z aktywnych forumowiczów, kóry akceptoiwał pomysł by powstał szlak z Jaszczurtowej w stronę GóryJaszczurowej lub Królewizny.
Niestet mam złą dla Ciebie wiadomosść.
Nadleśnictwo nie wyraziło zgody na wyznaczenie szlaku w tym rejonie.
To jest przedsiębiorstwo produkcyjne i nie życzą sobie intruzów w postaci turystów,
tymbardziej szlaków przez ich tereny - bo kto odpowie za to, że coś się komuś stanie !!!???
Dzięki Marku Lepsza taka wiadomość niż żadna. W takim razie i tak na przełomie października i listopada pojadę do Jaszczurowej, by przejść nowym szlakiem, który wyznakowaliście z Harnasiem na Gronie, a potem na Leskowiec i zejdę na dziko od Królewizny do Jaszczurowej przej Jaszczurową Górę. ![]()
Dzięki Marku Lepsza taka wiadomość niż żadna. W takim razie i tak na przełomie października i listopada pojadę do Jaszczurowej, by przejść nowym szlakiem, który wyznakowaliście z Harnasiem na Gronie, a potem na Leskowiec i zejdę na dziko od Królewizny do Jaszczurowej przej Jaszczurową Górę.
Wszak łażenie pozaszlakowe mamy we krwi
- damy radę
na własną odpowiedzialność ![]()
Dziękuję Klaudiuszowi, Kisielowi i Harnasiowi za pomoc przy „przełożeniu” szlaku żółtego na szczyt Leskowca zgodnie z wydaną nową mapą Compassu ![]()
Link do albumu:
https://picasaweb.google.com/1158904541 … directlink
Dzięki Wam
Wczoraj byłem w B. Żywieckim i przykrością można stwierdzić, że oznakowania szlaków w żaden sposób nie równają się z tymi w BM. Piękna praca. ![]()
PS. Marku, czy przebieg Żółtego szlaku do Targoszowa zmienił swój ślad? Szedłem nim w ubiegłym roku.
Piękne widoki spod Gancarza i potem na Żurawnicę.
Ostatnio edytowany przez kris_61 (2012-08-17 09:57:46)
Pięknie.
Dziękuję Klaudiuszowi, Kisielowi i Harnasiowi za pomoc przy „przełożeniu” szlaku żółtego na szczyt Leskowca zgodnie z wydaną nową mapą Compassu
nie ma za co, to my dziękujemy za możliwość pożytecznie spędzonego czasu
taka gratka przecież nie zdarza się co dzień. A Nenie dziękujemy za mały poczęstunek
poniżej link i kilka moich zdjęć
https://picasaweb.google.com/1085890102 … 4926682370
Wspaniała robota, jak zwykle zresztą
. Najbardziej jestem pod wrażeniem zaangażowania naszego najmłodszego Forumowicza - Klaudiusza. Zuch chłopak ! Zadanie wykonał na szóstkę z plusem, a wiem co mówię. Poza tym miło było pogawędzić z Panami po zakończonej pracy. ![]()
Super!!!
MK chyba sobie narybek szkoli ![]()
Baca
Umiałbyś nanieś na mapę ścieżkę do Ani i Rafała na Potrójnej i dalej do szczytu?
Potrzebne mi to jest by wyłowić przez który sektor lasów państwowych ścieżka przebiega.
Jest zgoda leśniczego pana Mieszczaka z Rzyk, na wytyczenie szlaku, (to jest pierwszy krok), lecz PTTK Wadowice musi wystąpić z pismem. Właśnie jadę za chwilę do Wadowic.
P.s.
Mam na myśli istniejącą ścieżkę prowadzącą do pętli autobusowej, z której korzystają mieszkańcy.
Ostatnio edytowany przez MK (2013-04-26 15:10:02)
hej marku
Poniżej masz ortofotomapę terenu

Zaznaczone masz bieżące szlaki czyli czarny , żółty oraz czerwony oraz obecny malutki łącznik zielony Jeśli chodzi o propozycję nowego szlaku to wyznaczyłem go na jasno zielony
W dolnej części jest to drogą gminną do pierwszego ostrego zakrętu w prawo a potem to Lasy Państwowe, znów coś gminnego, potem trochę działek prywatnych i znów Lasy Państowe i działki prywatne, a zatem trochę zamieszane, jednak jest to droga dla strażaków i innych służb na Potrójną przynajmniej do przysiółka Równicy i wydaje mi się, że do tego miejsca nie powinno być problemów ze zgodą. Problem może wystąpić przy zgodzie właścicieli mieszkających na Równi Tam zaczynają się działki prywatne a potem idzie granica z Lasami Państwowymi no i potem działki prywatne ale to już są od rodziny Rafała zapewne ![]()
Wytypowałem też warianty skrótowe różowy, pomarańczowy oraz alternatywę w górze tzn jasno niebieskim lub jeszcze z opcją na fioletowy.
A teraz tak
- odcinek różowy to działki prywatne w większości i jedna z nadleśnictwa u dołu
- odcinek pomarańczowy to wyłącznie działki prywatne
- odcinek niebieski w dolnej części działki prywatne z pograniczem z Lasami Państwowymi i potem Lasy Państwowe i znów działki prywatne
- odcinek fioletowy to wyłącznie działki prywatne
Podaj mi wariant ostatecznie jaki byś chciał ustalić a ja ci podam już konkretne numery działek
Ostatnio edytowany przez baca (2013-04-26 17:11:46)
Jesteś Baca szybki bil
Dzięki.
Wydaje mi się, że chodzi Rafałowi z chatki o odcinki zielony, różowy, zielony do pomarańczowego, pomarańczowy, i zielony do chatki.
Tu by mi były potrzebne nr działek by dotrzeć do prywatnych właścicieli.
Numery lasów państwowych już mi podałeś
Poproszę Rafała i Anię o potwierdzenie, czy o tej ścieżce mówili.
Baca jest też akceptacja prezesa, co do Twego szlaku z Belęciny pętli autobusowej na Jawornicę pod krzyż i dalej do pętli autobusowej w Targanicach.
Gdybyś mógł swoją wizualizację zrobić przebiegu szlaku. Zobaczymy czy się pokryje z zamysłem prezesa.
Poprosił o mapki wizualizację, by uzyskać poparcie w Gminie Andrychów ![]()
Jeszcze raz dzięki. Twoja praca być może ułatwi w uzyskaniu zgody na powstanie szlaków.
Nowe szlaki w BMie - super ![]()
ok Zatem podchodząc do tematu podzielę go na kilka etapów
- pierwszy odcinek to Targanice Nowa Wieś - Jawornica
Opis szlaku:
Proponowałbym rozpocząć szlak z tego samego miejsca co czarny, aby był ten sam punkt startowy.
nr działek
1493 - droga asfaltowa którą idzie czarny szlak, czyli ulica Nowa Wieś - własność Gminy Andrychów
1665 - droga asfaltowa na Osiedle Świerkowe - własność Gminy Andrychów
1662/13, 1661/2, 1662/57, 1662/58, 1660/52, 1662/50, 1662/76, 1662/73 - droga dojazdowa do posesji na Osiedlu Świerkowym - współwłaściciele pobliskich posesji, którzy oddali część gruntów pod drogę dojazdową. (gdyby był problem poprowadzenie tędy szlaku to można dolny odcinek minimalnie zmodyfikować o drogę przez Lasy Państwowe ![]()
1714, 1715, 1713 - działki Lasów Państwowych, w tym miejscu szlak by szedł prawie granicami poszczególnych działek, jak na zdjęciach widać, Jeśli chodzi o obręb lasu to mogą to być 126, 127 i ewentualnie 124 i 128, ale to trzeba było by z Nadleśnictwem ustalić
1135 - działki prywatne ale na tej działce znajdują się ruiny schroniska Jawornica więc właściciela już znamy ![]()
topografia

ortofotomapa

topografia z uwzględnieniem działek

ortofotomapa z uwzględnieniem działek

Ostatnio edytowany przez baca (2013-04-26 23:57:27)
- drugi odcinek to Potrójna - Sułkowice Bolęcina
Opis szlaku:
Proponowałbym rozpocząć szlak ze szczytu niższego Potrójnej, tzn przy kapliczce. W tym samym miejscu co rozpoczyna się czarny szlak z Potórjnej do Ośrodka czarny Groń w Rzykach Praciakach. Szlak ten miałby się kierować na wschód wraz ze znakami zółtymi i czerwonymi, jednak po przejściu ok 300 m szlak sręciłbym w lewo czyli na północ w kierunku Chatki Na Potórjnej, a następnie na północny wschód do szlaku czarnego. Od połączenia się szlaków czarnego z proponowanym (niebieskim) kierowały by się razem aż do kapliczki drewnianej z tarasem. W tym miejscu szlak czarny skręca do Ośrodka Czarny Groń, a nasz proponowany kierowałby się dalej ramieniem na północ aż do osiedla Kluki na Rzykach (pierwszy dom po lewej stronie po wyjściu z lasu). Szlak kieruje się jeszcze ok 300 m na północ i przy domu o adresie os. Kluki 1 skręca w lewo na północny zachód przez łąki w kierunku boiska Znicza Sułkowice Bolęcina, przy czym tuż przed boiskiem szlak odbija na zachód przez rzeczkę Bolęciniankę w stronę przystanku autobusowego (stara pętla autobusowa na Bolęcinie) przy restaracji Zielona Skarpa.
nr działek
7593 - działka prywatna na szczycie (miejsce kapliczki i rogacza)
7924/1 - własność Gminy Andrychów
7612/2 - działka ze współwłaścicielami - idzie tędy szlak żółty i czerwony
7924/2, 7923 - własność Gminy Andrychów - droga skręcająca do Chatki na Potrójnej
8042, 8044, 8046 - działka prywatna - ale tego właściciela już znamy
bo teren Chatki na Potrójnej
7918/1 - własność Gminy Andrychów - trasa od Chatki do miejsca połączenia się z czarnym szlakiem
7536, 7535 - działki prywatne - w tym miejscu dokładnie połączyły by się oba szlaki, przy czym trasa przez te działki wynika z tego iż droga w trakcie eksploatacji obniżyła się od drogi wytyczonej przez gminę czyli 7918/1
7918/1 - własność Gminy Andrychów - tą trasą idzie już czarny szlak turystyczny
7486, 7478/2, 7478/1, 7475, 7471, 7994 - działki prywatne, ale szlak czarny przechodzi już przez te działki (odcinek pomiędzy Pustelnią a ostatnim domem przed wejściem do lasu). Droga w wyniku eksploatacji obniżyła się od drogi wytyczonej przez gminę czyli 7918/1
7995, 7996 - działki Lasów Państwowych - częściowo idzie jeszcze szlak czarny aż do kapliczki a potem skręca do Ośrodka Czarny Groń, a nasz szlak miałby iść dalej na północ właśnie przez te działki. Obręby najprawdopodobniej to 142 i 143
3860 - własność Gminy Andrychów - droga ta zaczyna się od momentu kiedy szlak zacznie gwałtownie skręcać na zachód, potem lekko na północny-zachód aż w końcu już tylko na północ. (miejsce pierwszego domu na Osiedlu Kluki w Rzykach)
2201, 2202, 2204 - przez te działki prywatne szlak może minimalnie nadchodzić, ale problem jest dobrze znany, gdyż tu również droga 3860 w rzeczywistości zmieniła przebieg.
3854/3 - własność Gminy Andrychów - droga szutrowa dojazdowa z Rzyk do posesji
3856 - własność Gminy Andrychów - tu będziemy skręcać (dom mieszkalny os. Kluki 1) w lewo na Bolęcine
1843/1, 1844, 1845, 1799, 1798, 1795 - są to działki prywatne, ale droga gminna 3856 zmieniła w rzeczywistości swój przebieg i przechodzi przez te działki , a dokładnie to z nimi graniczy od południowej strony a tylko przez 1798 przechodzi po przekątnej działki
3846 - własność Gminy Andrychów - ścieżka by szła tylko przez te działki do przystanku
3940 - most na rzece Bolęciniance i już jest przystanek autobusowy
topografia

ortofotomapa

Baca ładnie to przedstawiłeś.
W maju przestawię to w Wadowicach.
Wcześniej chciałbym tą trasę przejść osobiście.
Wiem, ze prezes miał koncepcję wstępną, by z pętli autobusowej kawałek się cofnąć potem w lewo i przy szlaku dać informacje (szlakowskaz) z treścią do źródła siarkowego +- 5min, i kamieniołom … „x” minut. I dalej drogą w górę i myśleliśmy, że znasz przebicie bezpośrednio na Jawornicę do krzyża i ruin naszego schronu.
Ale zaproponuje mu Twoją trasę.
Idea, szanse, poparcie finansowe z Gminy Andrychów mają szlaki zaczynające się z przystanków autobusowych końcowych i by w zasiegu szlaku (krótke odbicia-tablice informacyjne) były „ciekawostki”.
Ja spróbuję znaleźć czas na to co opracowałeś w maju.
Dzięki ![]()
Do proponowanego "niebieskiego" łatwo dołączyć się drogą polną z przystanku na os.Polaki w Rzykach.
Baca
Umiałbyś nanieś na mapę ścieżkę do Ani i Rafała na Potrójnej i dalej do szczytu?
Potrzebne mi to jest by wyłowić przez który sektor lasów państwowych ścieżka przebiega.
Jest zgoda leśniczego pana Mieszczaka z Rzyk, na wytyczenie szlaku, (to jest pierwszy krok), lecz PTTK Wadowice musi wystąpić z pismem. Właśnie jadę za chwilę do Wadowic.
P.s.
Mam na myśli istniejącą ścieżkę prowadzącą do pętli autobusowej, z której korzystają mieszkańcy.
Już się cieszę. ![]()
Wiem, ze prezes miał koncepcję wstępną, by z pętli autobusowej kawałek się cofnąć potem w lewo i przy szlaku dać informacje (szlakowskaz) z treścią do źródła siarkowego +- 5min, i kamieniołom … „x” minut. I dalej drogą w górę i myśleliśmy, że znasz przebicie bezpośrednio na Jawornicę do krzyża i ruin naszego schronu.
Można to zmienić Jest taka opcja, aby startować z Pętli autobusowej, tylko wg twojego opisu nie bardzo mi to pasuje Czarny szlak już przechodzi obok kamieniołomu Co do źródła siarkowe to mi tylko jest znane z jakiegoś raportu o wodach podziemnych z 2002 r, że takie występowało. Czy jest obecnie - nie mam pojęcia, bo nikt tym się nie chwali, nawet gmina. Jeśli mi wytłumaczycie w którym miejscu to jest to skoryguję przebieg. To co ja zaproponowałem to trasa, którą dużo osób z Nowej Wsi korzysta wychodząc na Jawornicę. Daj znać czy mam skorygować odcinek dolny na wysokości os. Świerkowego.
Idea, szanse, poparcie finansowe z Gminy Andrychów mają szlaki zaczynające się z przystanków autobusowych końcowych i by w zasiegu szlaku (krótke odbicia-tablice informacyjne) były „ciekawostki”.
oczywiście, że takie szlaki są znacznie ciekawsze. Ten odcinek miałby pełnić funkcję tzw pętli wokół doliny Targniczanki. Aby turyście idąc czarnym na Przeł Kocierską a potem czerwonym na Potrójną i żółtym na Jawornicę mogli zejść w dół w to samo miejsce. Pytanie czy ostatni przystanek musi być? Nie koniecznie Znam bardzo wiele przypadków, że szlak nie koniecznie zaczyna się od pętli autobusowej. Można ewentualnie zrobić opcję, że ten szlak zaczynałby się na pętli schodziłby w dół do miejsca skrzyżowania szlaków z czarnym. Wtedy atrakcją mogło by być rozpoczynając trasę ruiny po dawnym Domu Zdrojowym w Targanicach. Jeśli chodzi o wytyczenie trasy przez tą działkę to trzeba by było pisać do właścicieli nieruchomości, czyli Gminy Andrychów i Andropolu w Andrychowie.
Zatem czekam na info w temacie tej trasy
Zaznaczone masz bieżące szlaki czyli czarny , żółty oraz czerwony oraz obecny malutki łącznik zielony Jeśli chodzi o propozycję nowego szlaku to wyznaczyłem go na jasno zielony
Wydaje mi się, że chodzi Rafałowi z chatki o odcinki zielony, różowy, zielony do pomarańczowego, pomarańczowy, i zielony do chatki.
A zatem przechodząc do meritum sprawy czyli odcinek Rzyki Praciaki (pętla autobusowa) - Potrójna
Opis szlaku:
szlak zaczynałby się na pętli autobusowej w Rzykach Praciakach i wraz ze znakami żółtymi kierowałby się na południe aż po ujęcie wody dla Rzyk. Szlak żółty od tego miejsca kierowałby się dalej na południowy wschód ku nartostradzie, natomiast nowy proponowany zielony skręcałby przez drewniany most w kierunku południowo-zachodnim na osiedle Hatalówka. Trasa po przejściu domostw wchodzi w las i podchodzimy "skrótami" pod osiedle. Od szkółki na Potrójnej kierujemy się na osiedle Równica. Początkowo drogą szeroką utwardzona a, przy lini energetycznej, ścieżka wąska. Podejście strome aż pod domostwa na Równicy, gdzie będziemy szli na końcu skrajem płotu drewnianego. Z Równicy trawersujemy w kierunku południowym idąc skrajem lasu i łąki aż wchodzimy do lasów Państwowych. Podchodzimy dwoma zakrętami w prawo i w lewo i dochodzimy do pierwszego domu na Potrójnej. Tu już drogą dojazdową dochodzimy do Chatki Na Potrójnej, a następnie już ku górze do szlaków żółtego i czarnego i skręcamy z nimi na niższy szczyt Potrójnej.
nr działek
7144/1, 7145/6, 7145/4, 7887/3, 7146/1, 7887/1 - własność gminy i starostwa - droga asfaltowa - idzie już tędy szlak zółty
7900/5, 7135/2 - własność Gminy Andrychów - skręcamy przez kładkę w prawo i kierujemy się na południowy-zachód w kierunku osiedla Hatalówka
7136, 7135/3 - droga dojazdowa przechodzi przez tą działkę, bo zmieniła swój kształt trasa z działki 7900/5 i 7135/2
7906 - własność Gminy Andrychów - droga utwardzona dojazdowa do domów
7504/15 - działka prywatna, (tuż przy domu mieszkalnym Potrójna 35) przez którą przechodzi droga dojazdowa na osiedle Hatalówka
7992 - własność Lasów Państwowych - droga dochodzi do pierwszego ostrego zakrętu w prawo w kierunku północnym
7907 - własność Gminy Andrychów
7992 - i ponownie wracamy na własność Lasów Państwowych - ostry skręt w lewo czyli na zachód
7352/1 - działka prywatna - ścieżką tą dojdziemy już pod samo osiedlę Hatalówka
7910 - własność Gminy Andrychów - idziemy w kierunku północnym aż dochodzimy w okolice szkoły podstawowej na Potrójnej
7353/1 - działka prywatna, ale droga gminna 7910 zmieniła swój kształt
7912 - własność Gminy Andrychów - jeszcze okolice szkoły podstawowej na Potrójnej i kierujemy się do góry w kierunku zachodnim - droga dojazdowa na Równicę
7992, 7375/1 - kawałeczek idziemy granicą działek pomiędzy Lasami państwowymi 7992 a terenem prywatnym 7375/1
7375/1, 7504/32, 7504/19, 7395, 7393, 7394 - działki prywatne - odcinek trasy, który schodzi z drogi utwardzonej w lewo tuż przed linią energetyczną i podchodzi pod Równicę na adres posesji Potrójna 12
7916 - własność Gminy Andrychów - trawersujemy drogą pomiędzy domami na Równicy a dokładnie Potrójna 12 i Potrójna 13 - idziemy w kierunku południowo-zachodnim
7398, 7400, 7401 - działki prywatne, ale droga gminna 7916 zmieniła swój kształt Tu mamy też magiczną zaporę dla krosowców przez właścicieli ![]()
7916, - własność Gminy Andrychów - po wyjściu z osiedla trawersujemy stok w kierunku południowym - idziemy granicą lasu po lewej a polany - po prawej ![]()
7413/2 - działka prywatna - przechodzimy przez nią, bo tak droga prowadzi - końcówka polany
7992 - i jeszcze raz wracamy na tą samą działkę - własność Lasów Państwowych - trasa przez las.
7504/17 - działka prywatna w lesie - miejsce "szykany" w lewo i prawo
7579 - działka prywatna - chyba tu stoi już dom brata Rafała
7578, 7577, 7576, 7565, 7560/1, 7560/2, 7558, 7557, 8044, 8042 - działki prywatne - odcinek dojazdowy od wspomnianego domu z działki 7579 do chatki Na Potrójnej u Rafała. - tu bym musiał Rafał pomóc w ustaleniu właścicieli
7922 - własność Gminy Andrychów - wyjście od chatki do szlaku zółtego i czarnego - obecny szlaczek zielony
7921, 7924/1 - własność Gminy Andrychów - na te działki skręcamy w lewo w kierunku niższego szczytu Potrójnej czyli do kapliczki ![]()
7593 - działka prywatna - miejsce obecnej kapliczki i rogacz na szczycie
topografia

ortofotomapa

Poproszę Rafała i Anię o potwierdzenie, czy o tej ścieżce mówili.
Było by wskazane, gdyby przeanalizowali trasę
Czy mimo wszystko nie łatwiej byłoby wykorzystać podany przez Bacę wariant ciemnofioletowy powyżej Równic dochodzący do jasno niebieskiego, który jest gruntową drogą prowadzącą do Hatali. Scieżka jest dobrze wydeptana . Dzisiaj tamtędy podchodziłem na Potrójną.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 11 zapytań ]