26

Odp: 300 mln PLN na... dobicie Beskidu Małego???

Rzadko zabieram głos na forum, ale staram się go w miarę wolnego czasu systematycznie czytać. Urodziłem się w BM, wychowałem, aktywnie działałem w PTTK, odnawiałem szlaki turystyczne (byłem znakarzem), uczestniczyłem w różnych rajdach, konkursach, później uczestniczyłem w ich organizacji, itp. Po BM ruszyłem poznawać inne góry, najpierw Tatry, później Alpy, Góry Skandynawskie, Pireneje, Betyckie, Karpaty Południowe, Pamiro-Ałaj.

Jednakże BM uważam nadal za bardzo piękny zakątek polskich gór. O jego walorach decyduje nie tylko wspaniała rzeźba terenu, ale również odzyskana po nadmiernej eksploatacji (głównie w XIXw) dzikość, od której zależy między innymi fauna i flora. Bardzo się cieszę z tego, że BM mimo niewielkiego obszaru jaki zajmuje i bliskości dużych aglomeracji, posiada zakątki, do których nadal dociera mało turystów w porównaniu na przykład z B. Śląskim.

Nie jestem przeciwnikiem wyciągów narciarskich, bo sam w miarę wolnego czasu (chociaż z tym u mnie bardzo krucho) jeżdżę na nartach, a ostatnio więcej chodzę zarówno na nartach jak i rakietach. Cieszę się, że Przełęcz Kocierska oferuje dzisiaj dla wszystkich gości to co oferuje, a nie to co było w dawniejszych czasach. Pamiętam też czasy świetności Kozubnika, to była mały Zachód w Polsce. Może wkrótce przestanie straszyć ruinami i odzyska swoją świetność. Może!

Ale z pewnością (!!!) nie chciałbym aby BM zamienił się w lunapark z tym wszystkim co dane było mi oglądać w wielu wymienionych wcześniej górach. BM to bardzo mały obszar, w nie jednej alpejskiej dolinie zmieści się kilka takich BM. Ze względu na swe małe rozmiary i bliskość aglomeracji, jest bardzo narażony na antropopresję. Nie niszczmy więc tego co jest właśnie tak cenne w tym zakątku gór. Żadne hektary posadzonego, nowego lasu nie zrekompensują  tego, co zostanie wycięte pod nowe trasy narciarskie, wyciągi, budynki, alejki, itp. Zagospodarujmy najpierw to, co stoi w ruinie i to, co już zostało zdegradowane. Mam na myśli Kozubnik i Górę Żar.

W niedługim czasie BM przybędzie kolejny zbiornik wodny i kolejne ośrodki wypoczynkowe, pewno z kolejnymi wyciągami narciarskimi. Kolejne domy budowane wysoko w górach, kolejne drogi, alejki, itp. Na szlakach turystycznych oprócz dzisiejszej plagi, czyli quadowców i crossowców pojawią się zapewne pasjonaci skuterów śnieżnych. 
Ale oczywiście, powstaną nowe stanowiska pracy.

Tylko czy my chcemy taki Beskid?
Czy kosztem przyrody musimy zapewniać ludziom pracę?
Czy za kilkanaście, lub kilkadziesiąt lat część tych ośrodków, alejek, wyciągów nie będzie wyglądała tak jak dzisiaj Kozubnik, bo już mało kto będzie chciał wypoczywać w tym zgiełku pełnym budek, straganów, parkingów, itp.
Bo powstaną nowe ośrodki w jeszcze mało zniszczonych regionach i turyści odpłyną.
Bo rynek w końcu się nasyci.

Mam nadzieję, że tego nie doczekam.
I wolę, żeby moje dzieci w górach, zamiast wszędobylskich motocykli i terenówek, mogły oglądać pasące się owce.

27

Obawiam sie raczej,ze za jakis czas na nasz Beskid Maly bedziemy mowic malutki.Postepujaca zabudowa wchodzi coraz wyzej,powstaja coraz to nowe osrodki turystyczne.Nastepuje masowa wycinka drzew.Szlaki czesto sa przez to rozjezdzane.Do tego crossowcy i quadowcy.Najgorzej jest poza szlakami.Tak ,STASZKU-masz racje-chyba moge sie tak do Ciebie zwracac,razem odnawialismy szlak z Makowa do Kalwarii-istnieje ryzyko,ze mozemy zniszczyc ten piekny zakatek.Odtworzyc sie juz tego nie da.Niestety,dzisiaj rzadzi komercja,zysk,pieniadz.A jeszcze 20 lat temu  o Beskidzie Malym mozna bylo powiedziec;jak tu cicho i spokojnie.Dzis byloby to chyba powiedziane na wyrost.Pozdrawiam Cie Staszku i do zobaczenia gdzies tam na szlaku.

28

To dopiero spotkanie!  smile
Daj mi na priv swój telefon.  smile

29

Staszku, może i rzadko zabierasz głos ns forum. Jednak jak to już robisz to czyta się to z zainteresowaniem. W całości zgadzam się z Tobą! Myślę, że to co znajduje się na Żarze i w Rzykach jak na Beskid Mały to i tak wystarczająco.

30

Pracownia na rzecz Wszystkich Istot jest wydawcą miesięcznika Dzikie Życie. W najnowszym grudniowo-styczniowym numerze znaleźć można m. in. dwa artykuły dotyczące Beskidu Małego, a dotyczące spotkania w Andrychowie na temat koncepcji inwestycji narciarsko-turystycznych na stokach Potrójnej, Turonia, Klimaski i Leskowca: Wielkie inwestycje w małym Beskidzie relacja Jerzego B. Parusela oraz komentarz Setna małpa a rozwój nartobiznesu w Beskidzie Małym Radosława Ślusarczyka.
Pierwszy artykuł jest dostępny na stronach Pracowni.

31

Koledzy naszych forumowiczów,
czyli „Ekolodzy z Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot z Bystrej” dzisiaj zablokowali kolejną inwestycje
w Beskidzie Żywieckim w rejonie Pilska.
Proponuję połączyć siły i wraz z tymiż „ekologami” zewrzeć szeregi i zablokować wszystkie inwestycje w kraju,
które na przykład budują autostrady.
Każda autostrada degraduje środowisko, niszczy siedliska gadów, płazów, ssaków, roślin prawnie chronionych w Polsce. Proponuję wprowadzić zaprzęgi konne smile
Typowa cecha Polaka.
Zgadzam się na elektrownie atomową - tylko nie koło mojego domu - u sąsiada.
Zgadzam się na kompleksy wypoczynkowe - tylko nie u mnie – u sąsiada.
Zgadzam się na dwupasmową drogę np. - "zakopiankę" - tylko nie na moim polu - u sąsiada.
Zgadzam się na autostradę - tylko nie u mnie – u sąsiada.
I tak możemy mnożyć.
Jak najbardziej jestem za ochroną środowiska, tylko namnożenie w całej Polsce setki obszarów  Natura 2000 to gruba przesada smile
Stało się to pożywką nieuzasadnioną dla ekologów.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

32

Popieram Twoją wypowiedź. Niedawno pokazywali w PO-TVN nowy most, który trzeba podnieść , bo pod nim nie mogą przejść Łosie. Wysokość między ziemia a dolą częścią mostu wynosi 4 m, ale oprotestowali to ekolodzy, bo przepisy unijne mówią o 4, 5 m. Logika mówi, że taniej byłoby przybrać trochę gruntu, ale ekolodzy mówią -nie. Kosztorys takiej operacji idzie w setki tysięcy. Ekoterroryzm i tyle.

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

33

Zakończeniem mojej dyskusji w tym temacie niech będzie smutna parafraza:

"...  Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Najczystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię, "
dopóki w imię ochrony środowiska nie zaczęto tworzyć nowego środowiska, wycinając lasy, stawiając kolejne budowle i wytyczając nowe drogi.

sad    sad    sad    sad     sad

34

nic dodac,nic ujac

35

Po tym poście też już nie zamierzam polemizować, tylko robić co robię.
Wyraziłem i wyrażę jeszcze raz swoją opinię.
Na ogół zawsze mam w plecaku  worek na śmieci, by jak napotkam śmieć zabrać.
Nawet zakupiłem chwytak na rozbite szkło na akcje sprzątania Beskidu Małego.
Zebrałem i zniosłem kilkadziesiąt kilogramów śmieci w Beskidzie Małym i kilkanaście kilogramów w Beskidzie Żywieckim
a Wy ? Być może jesteście lepsi to zwracam honor.
Ale naprawdę jest ciężko spotkać w naszym Beskidzie Małym kogoś, kto nie obojętnie przechodzi obok papierka, butelki czy innego śmiecia, ale gadających o ekologii  to setki.
U podnóża Beskidu Małego, na nieużytkach zasadziłem i wyhodowałem z nasion około dwóch tysięcy drzew, gdzie powstał już potężny las, gdzie powstały nowe siedliska, gniazda ptaków w koronach drzew, w norze rodzina lisia, plus jeże, zające, bażanty, zaskrońce, jaszczurki i tak można wymieniać.
Nie życzę sobie, wręcz protestuję, by jakiś pseudo ekolog zabronił mi na mojej ziemi wyciąć takie czy inne drzewko, a zważcie, że duża część ziemi Beskidu Małego jest w posiadaniu prywatnym a jednak możemy podziwiać ten przepiękny teren.
Cieszmy się, że nie zagradzają nam szlaków, nie wycinają nagminnie lasów, chyba, że kornik czy wiatrołomy, wtedy nawet jest nakaz usunięcia.
Oczywiście pomniki przyrody, rezerwaty należy szanować, ale namnożonych terenów w całej Polsce w postaci Natura 2000, gdzie gminy zrobiły samowolkę i przystąpiły nie pytając prywatnych właścicieli o zgodę, czy chcą takie ograniczenia.
Na tym kończę ze swej strony tą dyskusję.

Może admini założą wątek (temat) na naszym forum np.: Zbieramy śmieci?
Wtedy, każdy z nas może uwiecznić na zdjęciu co zebrał w Beskidzie Małym, co zniósł i co z tym zrobił. Wtedy zobaczymy ilu mamy aktywnych czynnych ekologów, a nie tylko „gadaczy”?

36

Wybaczcie koledzy i koleżanki (żeby nie czuły się pominięte wink), ale zamykam temat i dziękuję wszystkim, którzy wyrazili swoją opinię.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

37

Myślę, że szkoda zamykać temat, ponieważ toczy się tu dosyć ciekawa dyskusja. Poza tym chętni wyrażają swoje zdanie na temat budowy kompleksu narciarskiego w rejonie Leskowca i Potrójnej głosując w ankiecie. Sporo nowych i ciekawych informacji się tu pojawiło, no ba … nawet odnalazło się dwoje przyjaciół ze szlaku. Jako przedstawicielka grona moderatorskiego tego Forum ze swojej strony prosiłabym tylko, żebyśmy nie przekraczali pewnych granic i przy odpisywaniu na posty zwracali uwagę na to co piszemy, żeby się nawzajem nie obrażać … smile. Nie o to przecież chodzi w dyskusji, żeby sobie naubliżać. Sądzę, że temat założony przez darkheusha jak najbardziej wart jest dalszej dyskusji. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

38

Popieram. Jeśli zamkniecie temat, to i tak wypłynie gdzieś wcześniej czy poźniej...

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

39

Fajnie Neno, że tak postąpiłaś – odblokowując ten temat smile
Ja ze swej strony wyraziłem już opinię w temacie kompleksu narciarskiego w Beskidzie Małym jak i dzisiejszego tematu kompleksu narciarskiego  w Korbelowie, który był powiązany z tą samą organizacją co wszystko blokuje.
W tych dwóch wątkach nie będę już zabierał głosu, jednak chętnie poczytam,
co inni mają do powiedzenia.
Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam smile
Marek

40

Artykuł do poczytania z najnowszego wydania czasopisma "Dzikie życie" (po kliku na obrazek).

http://www.egazety.pl/g/okladki/1363/b/222.jpg

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

41

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że inwestor wyłoży tyle kasy na wyciągi, w paśmie przekraczającym trochę ponad 800m n.p.m.

42

Macieks napisał/a:

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że inwestor wyłoży tyle kasy na wyciągi, w paśmie przekraczającym trochę ponad 800m n.p.m.

Wszystko raczej palcem na wodzie pisane i bardziej są to marzenia niż realna rzeczywistość.  roll

http://szlakiibezdroza.blogspot.com/  - wszystko na czasie .

43

W związku z decyzją regionalnego dyrektora ochrony środowiska w Krakowie wraca sprawa budowy sieci wyciągów w Beskidzie Małym. Zajęła się tym również prasa codzienna. Jeden z artykułów ...