Temat: Narty biegowe i rakiety

Dla zainteresowanych  nowy dział - narty biegowe....

Odp: Narty biegowe i rakiety

ooo super smile

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

3

CzarownicaZpogodnej napisał/a:

ooo super smile

Teraz zamiast poGGaduszek - pociągniemy sobie tutaj po temacie wink big_smile

Szykuję już jakiegoś pościka  tongue

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

Fajny temat.Proszę dajcie namiary na fajne trasy biegowe w Beskidzie małym

Ostatnio edytowany przez łysy z łysiny (2012-11-29 16:08:04)

O czym ja mam rozmawiać z człowiekiem, który nie rozróżnia wesołego letniego picia od jesiennego depresyjnego pijaństwa ?

5

Lowell79  - jesteś wielki smile . Mówisz i masz . Ledwo napisałem , że przydałby się taki temat a tu proszę jaka miła niespodzianka  smile

lowell79 napisał/a:

Dla zainteresowanych  nowy dział - narty biegowe....

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

jolanta napisał/a:
CzarownicaZpogodnej napisał/a:

ooo super smile

Teraz zamiast poGGaduszek - pociągniemy sobie tutaj po temacie wink big_smile

Szykuję już jakiegoś pościka  tongue

już nie mogę się doczekać :*

duszą w górach zbłądziłam, bo chciałam....

7

Chyba było lepiej poczekać z zakładaniem tego wątku  do pierwszego śniegu  big_smile  .
Na razie nie ma poslizgu więc , ciężko tu idzie  tongue

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

8

smile Pierwszy śnieg podobno już jutro...

Biegamy na nartach całą rodziną od... zawsze, jeszcze gdzieś na strychu sa maleńkie buty salomonki od naszych chłopców. Właściwie to należało by powiedzieć chodzimy bo raczej unikamy przygotowanych tras, wchodzimy na otwarte przestrzenie pól, na nie przetarte drogi leśne. Naszym ulubionym terenem są okolice Rud i Rybnika ale też lasy Kobiórskie i Murckowskie. W Beskidzie Małym chodziliśmy po okolicach Zagórnika tu fajne miejsce jest za szkołą ale też odcinek pomiedzy przełęczami Biadoszowską i Kaczyńską. Raczej unikamy stromych miejsc i szukamy spokojnych odcinków graniowych i dolin. Niedawno Jolanta wskazała nam fajne miejsce od Łysiny na Gibasów Groń - to w tym roku planujemy.
Sprzęt, w miarę jak się zużywa to kupujemy używany przywożony gdzieś z Austrii, długo jeździliśmy na drewnianych Visu Sport produkcji USSR, w naszym przypadku im dłuższe narty tym lepsze bo nie zapadają się tak mocno. Im prostszy sprzęt tym dla nas lepszy, pewnie pamiętacie stare wiązania z taką klapką na czubek buta, takich używamy, czesi produkują jeszcze do nich buty  smile

Tu relacja z takiej wycieczki, pociagnęlismy aż do lata  lol
http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.p … amp;t=7494

Wyprawa do Narni
http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.p … amp;t=7141

Pozdrawiam Wszystkich czekających na śnieg  big_smile

9

No ruszyło w temacie  smile

Klimku bardzo ciekawe relacje  smile . Pamiętam jak ja za kota potrafiłem rano pojechać na biegówkach do najbliższych górek czyli jakieś 10 km z okładem . Potem było kilka godzin zjazdów połączonych ze skokami ( napisałem kiedyś , że biegówki świetnie nadają się do amatorskiego skakania   wink ) . Na koniec wracałem do domu ostatkiem sił ,  ale mega zadowolony  big_smile  . To był dopiero trening   big_smile  .

10

na razie BM popudrowany, ale ma się to zmienić  wink

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

11

A ja już przeglądam w necie oferty nart biegowych i butów . To chyba najlepszy czas na wymianę sprzętu .
Może ktoś jest w temacie i poleci coś fajnego a niskobudżetowego  ?

12

Pierwszy śnieg już mamy, więc ruszamy z tematem.

Moja przygoda z biegówkami-wędrówkami rozpoczęła się ponad dziesięć lat temu od dreptania na cudzym sprzęcie. Dreptałam gdzie się dało…  big_smile
Przy większych opadach śniegu – tuż za progiem chałupki na bielskich Błoniach -  zakładano tam wtedy nawet porządny ślad.

W kolejnym roku kupiłam już własne nartki biegowe – nowe, ale z przeceny za jakieś kilka stów z butami i kijami – bo jakoś „nie schodziły” w sklepie…
I służą mi one do dzisiaj.

https://lh3.googleusercontent.com/-ii7W8jmyqbw/UMTlbBjK1mI/AAAAAAAAEws/AYm0XpRXcxI/s512/PC090001.JPG

Ze znajomymi jeździliśmy i z resztą robimy to do tej pory – w meszniańskie pola. Tam śnieg lubi utrzymać się dłużej, a na dodatek jak się człowiek uhasa to może zajrzeć do sympatycznego baru na coś…. ciepłego  wink

Takie swobodne bieganie, w naturalnym terenie lubię najbardziej. Zakładać pierwsze ślady, zrobić bałagan na świeżym puchu – ech cudnie…  cool

Biegam w swoim stylu, znaczy dreptam, znaczy jak wyjdzie, jak wygodniej… nigdy „łyżwą”, z dala od ludzkiego zgiełku…  i dlatego biegowe trasy na Magurce raczej nie są dla mnie  hmm
Nie wykluczam jednak, że kiedyś spróbuję jak tam na nich jest.

Potem odkryłam na biegówki a raczej biegówki-wędrówki -  Beskid Mały  smile

Gdzie wędrować na nartach biegowych w Beskidzie Małym?

W zasadzie odpowiedni będzie każdy z pieszych szlaków w spacerowym typie.
Z własnego doświadczenia polecam przykładowo:
krótsze przebieżki:
- niebieskim szlakiem z Magurki na Czupel,
- czerwonym szlakiem z )( Kocierskiej na Potrójną,
- żółtym szlakiem z Potrójnej na Jawornicę,

dłuższe trasy – całodniowe:
- z )( Kocierskiej na Potrójną, odpoczynek w chatce Ani i Rafała, a potem jeszcze żółtym na Jawornicę,
- czerwony szlakiem z Żaru, przez Kiczerę, ewentualnie, aż po Cisowe Grapy, albo dalej na )( Kocierską i Potrójną,
- zielonym szlakiem z Kocierza Rychwałdzkiego na Gibasy,
- czerwonym szlakiem z Potrójnej przez Łamaną Skałę, aż do Laskowca,

Ponieważ na wymienionych trasach mamy chatki lub schroniska – nic nie stoi na przeszkodzie, aby były to wyprawy więcej niż jednodniowe.

https://lh4.googleusercontent.com/-uRmtd1iOa48/Tvd5d7ZZnMI/AAAAAAAAD4A/nLFgKCapSxk/s512/SDC11749.JPG

Zeszłej zimy na Gibasach  wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

13

Hej!
To juz mamy mały przewodnik narciarski po Beskidzie Małym  big_smile. Muszę sobie zaproponowane przez Ciebie Jolu miejsca dokładnie przeanalizować, na biegówkach jest pewien problem ze zjazdem stromym zboczem i jeszcze wśród drzew, w zasadzie zawsze ściągamy narty w takich miejscach i schodzimy na pieszo. Ciekaw jestem jak Wy sobie radzicie? 
A gdyby ktoś się wybierał w moje okolice to polecam oprócz wymienionych juz wcześniej miejsc Fiołkową Górę w okolicach miejscowości Mokre, tu wczoraj rozpoczęliśmy sezon  big_smile . Na teraz spokojnie można poruszać się leśnymi drózkami i miedzami wśród pól. Okolica strasznie ciekawa, rozległe kamieniołomy, dzikie ostepy leśne pełne powalonych drzew i kolczastych krzaków głogu oraz akacji   lol , dla miłośników jaskiń też się coś znajdzie. Teren ma spory potencjał wycieczkowy w kierunku miejscowości Bujaków i Paniówki, chcemy odnaleźć źródło Jadwigi zaznaczone na starych mapach...

Pozdrawiam  smile

14

Ciekawe propozycje na trasy smile

Post Joli zapiszę sobie i przy najbliższych okazjach będę przerabiał go w praktyce smile .
Mimo tego , że nasz  Beskid Mały jest znany ze stromych podejść , można znależć sporo tras świetnie nadających się do uprawiania narciarstwa biegowego smile .

15

A może trochę poszerzyć tytuł o bliźniaczy sprzęt, czyli "Narty biegowe i rakiety". smile

Dziękuję!  smile

Ostatnio edytowany przez Staszek (2012-12-10 17:02:50)

16

Klimek napisał/a:

(...) Muszę sobie zaproponowane przez Ciebie Jolu miejsca dokładnie przeanalizować, na biegówkach jest pewien problem ze zjazdem stromym zboczem i jeszcze wśród drzew, w zasadzie zawsze ściągamy narty w takich miejscach i schodzimy na pieszo. Ciekaw jestem jak Wy sobie radzicie? (...)

Te, które proponowałam akurat szlakiem idą i o drzewach nie ma mowy wink
Stromizny w niektórych momentach - owszem są. Ja strachliwa jestem i na tych moich listewkach nie zjeżdżam z nich, też schodzę  tongue
Najbardziej zależy to jednak od tego jaki leży śnieg.
Świeży, puszysty i w sporej ilości nie pozwala się zbytnio rozpędzić i zachęca do prób zjazdowych wink stary, zbity, twardy, przedeptany, o co na szlaku nie trudno... wręcz przeciwnie  yikes 

Jako w dużej mierze płaskie, określiłaby trasy:
-  niebieskim szlakiem z Magurki na Czupel (na Magurkę drapiemy się w butach turystycznych),
-  czerwonym szlakiem z )( Kocierskiej na Potrójną (autko zaparkować i w drogę),
-  żółtym szlakiem z Potrójnej na Jawornicę (jak po stole),
-  zielonym szlakiem z Kocierza Rychwałdzkiego na Gibasy (szliście z Terenią, więc wiesz).

Bardzo podobają mi się te śląskie propozycje big_smile, tylko jak to zrobić, żeby dobrowolnie kierunek zmienić i w odwrotną stronę ruszyć  wink  big_smile

17

Dla chcących się doskonalić i dla tych, którzy chcieliby zobaczyć z czym to się je  wink wrzucam tu kilka krótkich filmików - styl klasyczny  smile

18

Dla chętnych na bielskim lotnisku w Aleksandrowicach otwarte są trasy biegowe wraz z wypożyczalnią nart, gdzie można spróbować swoich sił i pokonać pierwsze kroki pod okiem instruktora.

Dla zainteresowanych link:
http://www.biegowkibielsko.eu/

19

Dzięki Macieks - przyda się jak śnieg oddadzą wink  lol

20

Oby stało się to jak najszybciej bo łyso bez śniegu tongue

21

Fajnie Macieks. Szkoda, że to dla mnie tak daleko, ale niczego nie wykluczam, a nuż? (A widelec? itd.)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

22

W  poniedziałek pojechałem pobiegać na biegówkach  na trasie Magurka - Czupel . Trasy dobrze przygotowane , ale innych narciarzy praktycznie  zero  sad  . Spotkałem tylko dwie inne osoby . Szkoda bo zainwestowano dość trochę pieniędzy w rozbudowę i utrzymanie infrakstruktury  dla biegaczy , a zainteresowanie tak małe . Rozumiem , że to poniedziałek , ale za to sam środek ferii zimowych .

Wiem za to z innych żródeł , że z kolei  trasy biegowe w rejonie Kubalonki cieszą się dużo większym zainteresowaniem .

Trzeba w takim razie częściej bywać na naszej trasie w BM  smile bo ludzie przyciągają innych i tak to się potem rozkręca 

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/8500/28676/thumb/p17k0rt7u41qmnq0h7dda14125p1.jpg

http://www.beskidmaly.pl/pun/extensions/hcs_image_uploader/uploads/20000/8500/28676/thumb/p17k0rtlfdl3c1vsqu82140radt2.jpg

23

I pewnie jest też tak, że nie każdemu się chce gramolić "z buta" na Magurkę, a potem jeszcze hasać hmm

W ubiegłym roku był organizowany bieg na Magurce, w tym roku cisza...

24

Niestety lub stety   wink . Jest tylko ta jedna opcja dotarcia na Magurkę .  Dla jednych to trudność , która odstrasza . Dla innych to atrakcja  smile
Jeśli idę tam z biegówkami to zawsze od przełęczy Przegibek . Trasa krótka , łatwa i zawsze przedeptana . Poza tym można bezproblemowo zostawić auto na przełęczy .

Tak na marginesie mam pytanie : czy ktoś próbował wyjeżdżać na biegówkach na wyciągu ?  yikes

Ostatnio edytowany przez maurycy (2013-02-23 12:03:05)

25

Jak tak jak pisałam w relacji lubię iść z )( Przegibek trasą narciarską bo spory odcinek drogi na Magurke można pokonać na biegówkach  smile Potem zostaje ostrzejsze podejście, ale dajemy radę - w nartach lub bez  wink

Dzisiaj poszalałam na )( Kubalonka  big_smile też było piknie  tongue