Odp: Warunki na szlakach
W tych warunkach zaliczenie całej zimowej wyrypy będzie raczej niemożliwe .
Chyba , że organizatorzy puszczą kogoś na przetarcie trasy wzorem innych sportów ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W tych warunkach zaliczenie całej zimowej wyrypy będzie raczej niemożliwe .
Chyba , że organizatorzy puszczą kogoś na przetarcie trasy wzorem innych sportów ![]()
maurycy zimową Wyrypę Beskidzką odwołano, właśnie z powodu warunków pogodowych. Ktoś się tam podobno wybiera, ale na własną odpowiedzialność ...
właśnie o tą nieoficjalną wyrypę mi chodziło
Tutaj jest link do niej na facebooku , gdyby ktoś mimo wszystko był na nią chętny .
http://www.facebook.com/events/100465693473111/
Widzę, że pogoda w tym roku krzyżuje większość ambitniejszych planów. Ja też czekam na jakąś poprawę, bo w takich warunkach zdobywanie nawet pomniejszego pagórka staje się "wielkim wyzwaniem górskim"
I pomyśleć, że dwa lata temu niemal w dokładnie tym samym czasie wstrzeliłem się w kilkudniową żyletę pogodową, a śniegu było jak na lekarstwo.
Widzę, że pogoda w tym roku krzyżuje większość ambitniejszych planów.
Jak się wcoorvię, to jutro pójdę zdobyć Pańską Górę w Beskidzie Małym (całe 432 npm) ![]()
Jak się wcoorvię, to jutro pójdę zdobyć Pańską Górę w Beskidzie Małym (całe 432 npm)
To może się spotkamy, bo ja od Nowego Roku też mam ciężko gdzie wyjść, poza stokami narciarskimi ![]()
Masz mój tel??? Bo samemu mi się nie będzie chciało znając życie. Jakby co, to dzwoń koło 14 ![]()
Śnieg w BM jest coraz bardziej mokry.Tam gdzie nie ma ubitej ścieżki niezbędne rakiety.Mglisto, miejscami dosyć mocny wiatr dzisiaj był.Sporo świeżego śniegu.
Sorry Darkheush ale ja jestem "wcoorviony" od połowy stycznia. Niestety pogoda jakoś się tym nie przejmuje ![]()
maurycy zimową Wyrypę Beskidzką odwołano, właśnie z powodu warunków pogodowych. Ktoś się tam podobno wybiera, ale na własną odpowiedzialność ...
Wypady na wyrypie zawsze są na własną odpowiedzialność. Nikt nikogo za rękę nie prowadzi i nie pilnuje. O tym mówi regulamin wyryp, który zaakceptować trzeba.
A I Prawdziwa Zimowa Wyrypa się odbyła. Ponoć szło się lepiej niż rok temu (sic
)
Szczegóły pod linikiem na FB który podawał Maurycy
vide - https://www.facebook.com/events/100465693473111/
Mówcie tubylcy, czy Kroku-siki wychodzą spod śniegu? I ogólnie jakie warunki w wyższych partiach? ![]()
Mówcie tubylcy, czy Kroku-siki wychodzą spod śniegu? I ogólnie jakie warunki w wyższych partiach?
w wyższych partich wzdłuż szlaków w wielu miejscach "żółty śnieg" Zakładam, że to część tych Kroku-...
Jeśli pytasz o "kfiatki" to musiałyby dorastać do 0,5 -0,7 metra by wyszły spod śniegu.
główna zasada zimowych wędrówek?
...nie jeść żółtego śniegu ![]()
kris_61 napisał/a:Mówcie tubylcy, czy Kroku-siki wychodzą spod śniegu? I ogólnie jakie warunki w wyższych partiach?
w wyższych partich wzdłuż szlaków w wielu miejscach "żółty śnieg" Zakładam, że to część tych Kroku-...
Jeśli pytasz o "kfiatki" to musiałyby dorastać do 0,5 -0,7 metra by wyszły spod śniegu.główna zasada zimowych wędrówek?
No cóż, pozostaje czekać.
Dzięki za info.![]()
![]()
![]()
...nie jeść żółtego śniegu
Na krokusy musimy jeszcze poczekać ![]()
To zdjęcie z połowy drogi czarnym szlakiem na Groń J.P.II z dzisiejszego słonecznego dnia ![]()
Śniegu około 50/70cm ale ścieżki udeptane.
Jakie obecnie warunki w Małym, ktoś był? Ile jeszcze śniegu pozostało?
Dalej mnóstwo mokrego śniegu . Byłem w górach w czwartek co prawda nie w BM ale w Beskidzie Śląskim tj. Skrzyczne - Malinowska Skała - Magurka Wislańska i Radziechowska z zejściem do Radziechowego . Na razie polecam trasy podobne do tej którą przeszliśmy , czyli gdzieś w wyższych partiach gór gdzie śnieg jest zmrożony . Przy zejściu pojawił się bardzo nieprzyjemny , mokry śnieg i zaspy do pasa , a na samym dole straszne błoto .
Może podeślesz jakieś zdjęcia z tej trasy? Szczególnie interesuje mnie odcinek Matyska - Magurka Radziechowska - Wiślańska - (Barania). Mam tą trasę w planach jeszcze na tą zimę.. Jaka widoczność, szlaki w tym rejonie jakoś udeptane, czy trzeba brodzić w śniegu po kolana?
Ja byłem wczoraj na Groniu JP2 i warunki złe. Śniegu na górze może z jakieś 15 cm ale bardzo mokry. Niżej błoto bo wszystko topnieje , szaro i buro . Lepiej siedzieć w domu ![]()
Ja byłem wczoraj na Groniu JP2 i warunki złe.
My nocowaliśmy wczoraj z rudą_sab, Dakotą, Achimem i Jardem u Staszka na Gibasach. Masakra!!! Miejscami 50 albo i więcej cm nawianego śniegu, wszystko mokre, ciężkie, chodzi się bardzo źle. Mieliśmy zamiar iść w niedzielę do Groty Komonieckiego, jednak +4 stopnie na staszkowym termometrze skutecznie nas zniechęciły. Żadna przyjemność kopać się w tej błotnistej brei. Grota zostanie do poprawki
Ale to dopiero jak śniegi zejdą ![]()
Może podeślesz jakieś zdjęcia z tej trasy? Szczególnie interesuje mnie odcinek Matyska - Magurka Radziechowska - Wiślańska - (Barania). Mam tą trasę w planach jeszcze na tą zimę.. Jaka widoczność, szlaki w tym rejonie jakoś udeptane, czy trzeba brodzić w śniegu po kolana?
zdjęcia robił kumpel i jeszcze ich nie mam . Co do tej trasy , którą planujesz to szczerze odradzam , a przynajmniej nie w tym kierunku . Szlak w ogóle nie przetarty , a na trasie niebieskim z Przybędzy , przez Matyskę na Magurkę Radziechowską jest tragicznie .Żadne słowa tego nie oddadzą
. Proponuje wyjechać tak jak my wyciągiem i zrobić trasę przez górne partie . W ten sposób będziesz przemoczony dopiero na koniec
. I żadne najnowsze wynalazki tego nie zmienią
. Chociaż nie lubię korzystać z wyciągów to przy obecnych warunkach to jest to jedyne sensowne wyjście
.
No cóż , zima nas tego roku nie rozpieszcza, a słońce chyba zrobiło wielkiego focha. Dzisiaj u mnie mgła zasłoniła wszystko, zimno, pada mokry śnieg, zaczyna też mocniej powiewać... jednym słowem pogoda depresyjna ![]()
No tej zimy, to miałbym ciężko przypomnieć sobie jakiś pogodny weekend. Ale idzie ku lepszemu. Przebiśniegi już są, wczoraj widziałem lepiężniki w Koconiu ![]()
No tej zimy, to miałbym ciężko przypomnieć sobie jakiś pogodny weekend. Ale idzie ku lepszemu. Przebiśniegi już są, wczoraj widziałem lepiężniki w Koconiu
To dobry zwiastun na kwiecień. ![]()
Macieks napisał/a:Może podeślesz jakieś zdjęcia z tej trasy? Szczególnie interesuje mnie odcinek Matyska - Magurka Radziechowska - Wiślańska - (Barania). Mam tą trasę w planach jeszcze na tą zimę.. Jaka widoczność, szlaki w tym rejonie jakoś udeptane, czy trzeba brodzić w śniegu po kolana?
zdjęcia robił kumpel i jeszcze ich nie mam . Co do tej trasy , którą planujesz to szczerze odradzam , a przynajmniej nie w tym kierunku . Szlak w ogóle nie przetarty , a na trasie niebieskim z Przybędzy , przez Matyskę na Magurkę Radziechowską jest tragicznie .Żadne słowa tego nie oddadzą
. Proponuje wyjechać tak jak my wyciągiem i zrobić trasę przez górne partie . W ten sposób będziesz przemoczony dopiero na koniec
. I żadne najnowsze wynalazki tego nie zmienią
. Chociaż nie lubię korzystać z wyciągów to przy obecnych warunkach to jest to jedyne sensowne wyjście
.
maurycy dzięki za wyjaśnienia
Spodziewam się tego, że w tamtych rejonach występuje słaby ruch turystyczny i łatwo nie będzie. A kolejką hmm trochę nie w tym kierunku, choć napewno się będzie lepiej schodzić. Jeszcze poczekać na pogode, bo w takiej szarocie nie chce się iść gdzieś dalej
Mówisz masz
Tak wyglądał odcinek trasy pomiędzy Malinowską Skałą a Magurką Wiślańską ( zapadanie w śniegu do 50 cm
)
![]()
Na szlaku pomiędzy Magurką Radziechowską a Wiślańską zrobiliśmy sobie ognisko na śniegu
( tutaj już zapadanie do 80 cm
- zresztą widać na zdjęciu takie ślady za ogniskiem
)
A na koniec było generalne suszenie
.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.047 sekund, wykonano 12 zapytań ]