126

Odp: Zgoda na budowę ośrodka w Beskidzie Małym

johnyd napisał/a:

aro1569, twoja wypowiedź (w całości) jest najciekawszą, jaką tu dotąd czytałem, też zgadzam się z nią w 100%

aro1569 napisał/a:

Był plan by połączyć trasą narciarską masyw Szyndzielni i Klimczoka ze Szczyrkiem tworząc znakomity w moim przekonaniu kompleks narciarski, były palny reaktywacji ''Sahary'' na stoku Szyndzielni. Udało się ledwie ale jednak zmodernizować i uruchomić stok narciarski na zboczu Dębowca.

No właśnie,  plany były - inwestycję zablokowali ekolodzy z klubu Gaja! Pewnie mieli powody. I co na to Pan Staszek?

podobno miasto BB samo na siebie wydało wyrok, sami urzędnicy zatwierdzili, że w rejonie Szyndzielni ma być obszar Natura 2000, sami poprosili ekologów z klubu Gaja o pomoc i dostali na ten cel środki z Unii Europejskiej smile

o, tutaj można sobie poczytać smile http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi … 72681.html

Ostatnio edytowany przez kisiel (2014-03-13 13:07:17)

"...nigdy nie mówię nigdy..."
https://www.facebook.com/andrzejkisiel1974

127

johnyd napisał/a:

aro1569, twoja wypowiedź (w całości) jest najciekawszą, jaką tu dotąd czytałem, też zgadzam się z nią w 100%

aro1569 napisał/a:

Był plan by połączyć trasą narciarską masyw Szyndzielni i Klimczoka ze Szczyrkiem tworząc znakomity w moim przekonaniu kompleks narciarski, były palny reaktywacji ''Sahary'' na stoku Szyndzielni. Udało się ledwie ale jednak zmodernizować i uruchomić stok narciarski na zboczu Dębowca.

No właśnie,  plany były - inwestycję zablokowali ekolodzy z klubu Gaja! Pewnie mieli powody. I co na to Pan Staszek?

Nie znam dobrze tej sprawy, więc nie będę się wypowiadał. Ale z tego co pamiętam, to nasz forumowy detektyw Jola podawała link do artykułu w którym to było opisane.

128

Panie Staszku, rozumiem. Zapytałem bo zdziwiła mnie Pana logika. Wcześniej bronił Pan zaciekle rezerwatu Madohora i obszaru Natura2000, a tu nieoczekiwanie nie ma Pan nic przeciwko budowie największego w Polsce ośrodka narciarskiego na linii Dębowiec-Szyndzielnia-Klimczok-Skrzyczne, chociaż  wywierałby on negatywne oddziaływanie środowiskowe na rezerwat w Wapienicy (i nie tylko).

129

Panie Johnyd, w odróżnieniu od Pana staram się nie "robić w temacie". Mam nadzieję, że się dostatecznie jasno wyraziłem. Napisałem już wcześniej, że nie znam dokładnie tej sprawy i niestety nie mam czasu dokładniej się nią zainteresować. Natomiast oczywiste jest dla mnie, że modernizacja już istniejących wyciągów i tras (zbudowanych oczywiście zgodnie z prawem) jest nieporównywalnie korzystniejsza dla przyrody, niż wycinanie oraz betonowanie nowych połaci lasu i to w bezpośrednim sąsiedztwie cennych obszarów.
Z tego powodu uważam, że powinno przywrócić się dawną świetność na przykład Kozubnikowi, Szczyrkowi, żeby nie straszyły ruinami.

130

Innymi słowy, jeśli mogę coś dodać do tematu, pewne obszary i tak są ''stracone'' dla przyrody i trzeba się z tym pogodzić bo kijem Wisły już nie zawrócimy. Mam tu oczywiście na myśli rejony gdzie już istnieją wyciągi, trasy, infrastruktura i zaplecze logistyczne. Skoro tak jest, to właśnie tam winnno kłaść się nacisk na modernizowanie istniejących tras, może nawet ich rozbudowę, nowe warianty itp. Lepiej tam komasować ruch niż tworzyć nowe że tak się wyrażę ogniska zagrożenia dla przyrody zwłaszcza w tak niewielkim paśmie górskim jakim jest BM. Nieszczęsciem chyba tego pasma jest to, że jest położone stosunkowo blisko miejskich aglomeracji i stąd min. łapczywie zerka się okiem na te region jako ten, który może  przynieść spore korzyści potencjalnemu inwestorowi. Niemniej ten atut w postaci położenia traci w moim przekonaniu na znaczeniu biorąc pod uwagę Szczyrk czy Bielsko gdyż połączenia między tymi ośrodkami turystycznymi  a resztą kraju są o wiele korzystniejsze a za sprawą niedokończonej co prawda jeszcze nieszczęsnej drogi Bielsko-Żywiec będą niemal znakomite. Też nie znam całej sprawy upadłęj inwestycji między Szyndzielną a Szczyrkiem ale jestem przekonany, że ludziom taka inwestycja jawi się jako bardziej sensowna i logiczna niż to co próbuje się dokonać w BM.

131

Informacja z FB z 8.03. z strony Chrońmy Beskid Mały

"burmistrz Andrychowa powiadomił Marię i mnie, że "z powodu braków formalnych" nasze wnioski o dopuszczenie do postępowania w przedmiotowej sprawie realizowania inwestycji firmy Czarny Groń na terenie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego NIE mogą być rozpatrzone pozytywnie.
Pisma burmistrza dotarły do nas w ostatniej chwili przed upływem terminu naszej obligatoryjnej odpowiedzi i stosownych uzupełnień.

Funkcjonujące od dłuższego czasu wyciąg, trasa zjazdowa i naśnieżanie stoków firmy Czarny Groń spełniają wszystkie wymogi formalne? O tym burmistrz NIE napisał, bo jakoś byłoby to nie na temat "w przedmiotowej sprawie". Jak nie wiesz o co chodzi, to na pewno chodzi o... formalności.

Leon Zawadzki & Maria Pieniążek
7 marca 2014 Beskid Mały PKBM"  hmm

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

132

Awtorytety biorą się za nasz BM...

http://mamnewsa.pl/newsy,7754-andrychow … dzie-malym

Do magistratu dotarł także list podpisany przez Roberta Korzeniowskiego, czterokrotnego mistrza olimpijskiego. Poniżej treść tego listu.

Szanowny Panie Burmistrzu
Zwracam się do Pana tą drogą, gdyż  pragnę włączyć się w dyskusję społeczną dotyczącą budowy i rozwoju kompleksu narciarskiego w Rzykach.

Otóż kilkakrotnie miałem szansę skorzystać w trakcie rodzinnych weekendów i wakacji w istniejącej już infrastruktury hotelowo- sportowej i z żalem stwierdzam, że ta prowadzona w standardach najlepszych tego typu ośrodków europejskich inwestycja, wydaje się być zagrożona ze względu na restrykcje ekologiczne.

W pełni zgadzam się, że nie powinniśmy dewastować przyrody bezpowrotnie, odcinając się od źródeł naszej egzystencji. Odnoszę jednak wrażenie, że w imię ochrony przyrody my Małopolanie pozbawimy się kolejnej szansy na zdynamizowanie rozwoju regionu, zamykając się zarówno na szansę rozwoju miejsc pracy, równocześnie ograniczając dostęp do aktywnego wypoczynku całych rodzin.

Ostatnio, w Bieszczadach uruchomiono w zupełnie nowym wymiarze nowy kompleks hotelowo-sportowy w Arłamowie. Tam również nie obyło się bez kontrowersji natury ekologicznej, jednak gmina Ustrzyki Dolne i Powiat Bieszczadzki znalazły wraz z inwestorem odpowiednie rozwiązania i dziś cieszą się m.in. 200-osobowym wzrostem zatrudnienia oraz wzrostem przychodów z tytułu turystyki rodzinnej i biznesowej. Może warto wziąć to pod uwagę?

Będę  wdzięczny za wzięcie mojego głosu pod rozwagę.
Z wyrazami szacunku,
Robert Korzeniowski, czterokrotny mistrz olimpijski

*Wytłuszczenie jest moje bo przy tym zestawieniu Bieszczadów z Arłamowem to ręce opadają hmm Zresztą przypuszczam a to przypuszczenie graniczy niemal z pewnością że szanowny pan Robert w Arłamowie też zdążył już skorzystać z dobrodziejstw tegoż ośrodka.

Tam na dole zostało wszystko to co cię męczy,patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy. <KSU "Za mgłą">

133

Z całym szacunkiem dla dokonań sportowych Roberta, ale jakim on jest niby autorytetem?

134

http://www.fdm.szkolenia.cal.pl/ulotka-A6.jpg

Nota profilu fb CHROŃMY BESKID MAŁY (Mieszkańcy przysiółków położonych na stokach Potrójnej)

10 lutego 2014

Mieszkańcy Beskidu Małego w Gminie Andrychów mówią zdecydowane NIE dla inwestycji narciarskich w obrębie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego.

Mieszkańcy przysiółków położonych na stokach Potrójnej w gminie Andrychów protestują przeciwko planowanym przez Spółkę Czarny Groń i administrację lokalną  inwestycjom narciarskim w obrębie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego.
W celu sprawnego działania stworzyli swój własny profil na portalu Facebook, gdzie opublikowano specjalną petycje skierowaną do Gminy Andrychów oraz Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Krakowie a także  apel do pana Sławomira Rusinka-  głównego pomysłodawcy.
https://www.facebook.com/CHRONMYBESKIDMALY 
Pomimo wielkich starań i powiększającego się grona osób popierających Ich protest, władze lokalne i wojewódzkie nie podejmują prób dialogu i debaty publicznej.

Koncepcja rozwoju inwestycji w Beskidzie Małym zakłada budowę sieci wyciągów narciarskich na stokach Potrójnej, Turonia, Klimaski i Leskowca. Zaplanowano połączenie stacji górnych wyciągów kolejami gondolowymi oraz budowę krytego wyciągu narciarskiego do całorocznego uprawiania narciarstwa u podnóża Turonia. Inwestycję zaplanowano na terenie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego, w bezpośredniej bliskości rezerwatu przyrody Madohora i obszaru Natura 2000 Beskid Mały. Pomysłodawcą projektu jest inwestor na Czarnym Groniu.
Inwestor zlecił wykonanie prac inwentaryzacyjnych, które wskazały na ogromne bogactwo przyrodniczce terenu, w którym występuje ponad 400 gatunków roślin n, z czego 41 podlega prawnej ochronie; 8 gatunków płazów i 6 gatunków gadów, wszystkie ściśle chronione na terenie Polski; wykazano także 94 gatunki ptaków, w tym 12 gatunków  podlegające ochronie.
Pomimo, iż obszar ten posiada niezwykłe walory przyrodnicze a także wbrew rosnącemu sprzeciwowi mieszkańców, plany rozwoju inwestycji narciarskich w Beskidzie Małym, znalazły swoje odzwierciedlenie w ustaleniach planistycznych przygotowywanych przez Gminę Andrychów. 
Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w pierwszej fazie odmówiła uzgodnienia przedłożonego przez gminne projektu zmiany Studium. W odmowie podniesiono niezwykle ważną kwestię wystąpienia znaczącego negatywnego oddziaływania na siedliska wilka – gatunku, dla ochrony którego wyznaczono obszar Natura 2000 Beskid Mały oraz na potencjalną możliwość wystąpienia tożsamego oddziaływania na rysia, wskazał na sprzeczność inwestycji z zasadami ochrony obowiązującymi w parku krajobrazowym, na zagrożenia dla przedmiotów ochrony rezerwatu Madohora oraz na sprzeczność realizacji inwestycji określonej w Studium z kryteriami kształtowania zagospodarowania przestrzennego.

Warto w tym miejscu wspomnieć, iż w miejscu planowanej inwestycji już raz doszło do zniszczeń przyrodniczych - ośrodek narciarski na Czarnym Groniu w 2009 roku został nielegalnie rozbudowany o wyciąg krzesełkowy i system sztucznego naśnieżania i oświetlenia stoków narciarskich. Dla omawianej inwestycji nie przeprowadzono szeregu procedur w tym podstawowej Oceny Oddziaływania na Środowisko w ramach decyzji środowiskowej. Inwestycja do chwili obecnej nie została zalegalizowana a mimo to Inwestor naśnieżna stok
i wykorzystuje instalacje oświetlenia.
Działania mieszkańców wspierają dwie organizacje Towarzystwo na rzecz Ziemi
z Oswięcimia oraz Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, WWF Polska wsparła petycje poprzez publikacje na profilu fb.

Niestety wiemy że bez dodatkowego wsparcia trudno będzie ochronić obszar N2000-PLH240023. Lista działań prawnych jest niezwykle długa:
•    Powiatowy Inspektor nadzoru budowlanego w Wadowicach od 53 miesięcy nie chce zamknąć 3 postępowań administracyjnych w sprawie wybudowanej instalacji oświetleniowej stoku narciarskiego na „Czarnym Groniu, instalacji sztucznego naśnieżania stoku narciarskiego ze zbiornikiem retencyjnym na potoku Wieprzówka, budowie wyciągu narciarskiego krzesełkowego na stoku narciarskim należącym do Ośrodka Narciarsko – Wypoczynkowego ‘Czarny Groń’ w miejscowości Rzyki” przed uzyskaniem pozwolenia na budowę”.
•    Inwestor nie posiada decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla inwestycji już zrealizowanej
•    W RDOŚ w Krakowie od 2009 r. procedowane są postepowania „wydania nakazu natychmiastowego wstrzymania działań i podjęcia w wyznaczonym terminie niezbędnych czynności w celu przywrócenia poprzedniego stanu obszaru mającego znaczenie dla Wspólnoty Beskid Mały PLH240023, jego części lub chronionych na nim gatunków” oraz w trybie art. 37 ustawy o ochronie przyrody.

Karol Ciężak

135

Widać że inwestor stara się znanymi nazwiskami przekonać opinie bo wiadomo że burmistrz jest za .Za chwile pewnie pojawią się kolejne VIPy  którzy często balują w Czarnym Groniu np Michalczewski czy Marczułajtis z podobnym listem" Do szanownego jaśnie pana"

136

Wypociny Korzeniowskiego i tak w efekcie powiedziały tyle że to się opłaca z biznesowego punktu widzenia...
Przyroda przyrodą ale biznes i tak najważniejszy.
Hehe a njlepszy jest podpis 4 krotny mistrz olimpijski , gość chce sobie dodać prestiżu a co dla przyrody znaczą jego medaliki ? hmm

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

137

Panie johnyd jakoś nic ostatnio nie słychać szanownego  jegomościa ...
No niestety, potwierdziło się to o czym mówiłem - jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o pieniądze ...
I druga rzecz - potwierdzająca pierwszą tezę - ani razu nie zabrał Pan głosu w jakimkolwiek innym temacie , chociaż nawiązywał Pan do swoich hobby i innych zamiłowań . Coś mi tu brzydko  pachnie , nie powiem jak  roll .
Jeszcze raz powtórzę swoje zdanie - takim tutaj dziękujemy  tongue .
To nie forum o pieniądzach , chociażby nie wiem jak były by  ubrane w piękne piórka i elokwentne słówka  tongue

Ostatnio edytowany przez maurycy (2014-04-02 20:16:03)

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

138

W tym momencie pan D Michalczewski w Polsat News powiedział cytuje, mojemu koledze właścicielowi Czarnego Gronia zieloni z powodu trzech wróbelków zablokowali rozbudowę wyciągów koniec cytatu i tak ludzie widzą to czego nigdy nie widzieli.

139

darmando napisał/a:

W tym momencie pan D Michalczewski w Polsat News powiedział cytuje, mojemu koledze właścicielowi Czarnego Gronia zieloni z powodu trzech wróbelków zablokowali rozbudowę wyciągów koniec cytatu i tak ludzie widzą to czego nigdy nie widzieli.

A widzisz ....  nie dajmy się robić biznesmenom w bambuko  cool

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

140

Widzę big_smile

141

darmando napisał/a:

Widzę big_smile

Niestety nie wszyscy widzą  tongue

142

Podobnie jak przedmówcy mam mieszane uczucia jeśli chodzi o włączanie się sportowców do akcji wspierania ośrodka Czarny Groń. Niestety ta "życzliwość" pachnie mi sowicie opłaconą reklamą.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

143

Piotr ten program z Michalczewskim był na temat organizacji olimpiady zimowej w Krakowie i te słowa o czarnym groniu pan Darek przytoczył jako wzór że niby u nas nic się nie da. Oliwy  dolali mówiąc że Putin nikogo się nie pytał i można.

144

O.K. Jestem również przeciw tej olimpiadzie, a jako mieszkaniec KRK chyba będę miał prawo wypowiedzieć się w referendum.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

145

darmando napisał/a:

D Michalczewski w Polsat News powiedział cytuje, mojemu koledze właścicielowi Czarnego Gronia zieloni z powodu trzech wróbelków zablokowali rozbudowę wyciągów koniec cytatu i tak ludzie widzą to czego nigdy nie widzieli.

bokser?
Długa sportowa kariera z licznymi sukcesami i wieloma ciosami przyjętymi na głowę. Zbyt wieloma... wink

146

Przeglądając stronę internetową Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot znalazłam zakładkę: Działania, a w niej kolejną Inwazyjna turystyka górska i  wśród opisywanych inwestycji "nasz" Czarny Groń.

Znajduje się tam opis sytuacji z wyciągiem oraz podane chronologicznie wydarzenia w latach 2009-2012 dotyczące kolejnych postępowań w w/w sprawie. Jest co czytać!

Czarny Groń

Doczytałam się także, że w roku 1992 została wydana broszura Białe szaleństwo. Bosko, rajsko, bajecznie!! red. Janusz Korbel, Marta Lelek

Jest to (cytat) "Publikacja obalająca mity dotyczące narciarstwa zjazdowego, biznesu narciarskiego i niszczenia przyrody przez setki wyciągów narciarskich w Polsce i Europie.

Tytuły rozdzialików: Polskie mity narciarskie, Dlaczego bronimy gór, Czy w Polsce możemy mieć Alpy, Alpejskie Mity, Olimpiada w Tatrach?, Kolorowy zawrót głowy, Bosko!, Liczy się tylko szmal, Technika dla narciarstwa, Nasza arogancja wobec roślin i zwierząt, Uwarunkowania naturalne.

Publikacja zawiera wkładkę z unikalnymi, kolorowymi fotografiami zniszczeń z Pilska i Skrzycznego z przełomu lat 80/90."

http://pracownia.org.pl/images/artykuly/okl_biale_szalenstwo-180.jpg

Niestety nigdzie w sieci nie znalazłam jej w wersji PDF.

Ktoś coś wie? Posiada? warto by o tym poczytać.

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

147

A ja z ciekawości zaglądnęłam do tego co Jola tu wrzuciła tj. na stronę Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i znalazłam w PDF. -ie jeszcze taką ulotkę - „Białe szaleństwo” , która wskazuje zagrożenia, jakie niesie ze sobą uprawianie turystyki masowej, na przykładzie narciarstwa zjazdowego. Pokazuje również, jakie możliwości daje realizacja turystyki alternatywnej, ekoturystyki, agroturystyki, turystyki krajobrazowej, przyrodniczej, które w swej istocie nawiązują bezpośrednio do pierwotnej idei turystyki.

Treść ulotki po kliku na zdjęcie poniżej:
https://lh4.googleusercontent.com/-Oa-ukSoARd0/Uz25oqpU75I/AAAAAAAANQA/zSOsLg6xF10/s576/bez%25C2%25A0tytu%25C5%2582u.JPG

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

148

Szukajcie, a znajdziecie!  wink  :*

149

Panie Maurycy jakoś Twój post :

maurycy napisał/a:

Panie johnyd jakoś nic ostatnio nie słychać szanownego  jegomościa ...
No niestety, potwierdziło się to o czym mówiłem - jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o pieniądze ...
I druga rzecz - potwierdzająca pierwszą tezę - ani razu nie zabrał Pan głosu w jakimkolwiek innym temacie , chociaż nawiązywał Pan do swoich hobby i innych zamiłowań . Coś mi tu brzydko  pachnie , nie powiem jak  roll .
Jeszcze raz powtórzę swoje zdanie - takim tutaj dziękujemy  tongue .
To nie forum o pieniądzach , chociażby nie wiem jak były by  ubrane w piękne piórka i elokwentne słówka  tongue

spowodował, ze inaczej spojrzałem na Ciebie sad
Było to bardzo brzydkie i nie na miejscu, tylko szukające zaczepki! Pan johnyd nikogo w swych wypowiedziach nie obraził, a Ty, tego dokonałeś!  Wstyd mi za to, że nie każdy forumowicz panuje nad swoimi emocjami. Wydawało mi się, że to forum jest tolerancyjne i potrafi wysłuchać „wszystkich racji”.
Wierz mi, że dałbym wszystko, by Beskid Mały był najpiękniejszym pasmem górskim w Polsce, by uchronić najcenniejszą florę i faunę, ale nie miejmy klapek na oczach, ratujmy wszystko co się da, ale nie na zasadzie „nie bo nie”, tylko z rozsądkiem, z rozmysłem i z racjonalnością a nie z szantażem, w czym specjalizują się pewne ekologiczne ugrupowania w Polsce!!!
P.s..
  Najbardziej tracą szacunek u mnie forumowicze, którzy patrzą w cudzą kieszeń, krzyczą, a przy tym nie wydadzą złotówki ze swej kieszeni by upiększyć społecznie Beskid Mały!

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

150

Artykuł Sylwii Szczutkowskiej "Beskid Mały – prawo do rozrywki kontra prawo do życia" z najnowszego numeru "Dzikiego Życia" (po kliku na zdjęcie poniżej)

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/p370x247/14556_611001282302210_1870550675_n.jpg

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/