176

Odp: Zgoda na budowę ośrodka w Beskidzie Małym

MK napisał/a:

Przeczytałem.

Zastanawiające jest tylko jedno. Bo padły tu głosy i za i przeciw, nota bene tych drugich była większość, ale nie o tym mowa.

Daje mi do myślenia MK Twoja cisza na argumenty Staszka. Merytoryczność boli??? A może są inne powody???

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

177

darkheush napisał/a:
MK napisał/a:

Przeczytałem.

Zastanawiające jest tylko jedno. Bo padły tu głosy i za i przeciw, nota bene tych drugich była większość, ale nie o tym mowa.

Daje mi do myślenia MK Twoja cisza na argumenty Staszka. Merytoryczność boli??? A może są inne powody???

Nie darkheush z dwóch powodów.
  Po pierwsze to obserwuje na faceeboku dyskusje i wypowiedzi  p.Staszka na różnych stronach.  Pisze wszystko, to co przedstawił w poście odpowiadając mnie. Za co dziękuję, bo nie ma jednakowo myślących ludzi, akurat my się różnimy.

Po drugie Staszek napisał, że nie ma zamiaru już na forum tego dyskutować:

Staszek napisał/a:

(...)

Zgodnie z życzeniem autorów studium podałem opracowania na których się oparłem w swojej wypowiedzi. Oczywiście, nie są to wszystkie wyniki badań. Ale o tym już w innym gronie.

Drodzy Forumowicze, kończę w tym wątku wszelkie komentarze. W przyszłości będę się starał podawać tylko wybrane, suche fakty.

Więc po co rozjątrzać sprawę. Ja przedstawiłem swój odbiór, p.Staszek swój.
Jedynie co mnie osobiście ubodło, to słowa, że manipuluję sad z czym się nie zgadzam.
Chciałem odpisać, ale po zastanowieniu po co? Co to zmieni?
Mnie p. Staszek nie przekonuje a ja nie mam zamiaru jego.
darkheush Ty taki obrońca BM-u i przeciwnik tej inwestycji - nie raczyłeś przyjść?!!!
Miejscowy człek?
Może byś wsparł w poglądach p. Staszka, a może kogoś innego? Może byś przekazał swój odbiór jak wyglądało zebranie? Dlaczego większość forumowiczów, co negatywnie podchodzą do tej inwestycji nie przyszlo? Na tym polega Wasze wsparcie dla BM-u, krzyczeć a nie posłuchać? Co maja inni do powiedzenia?
Widzę darkheush że jesteś  wink „prawdziwym patriotą BM-u” big_smile
A post i wywołanie mnie „do tablicy” traktuje jako Twoją osobistą  zaczepkę.
Tak jak napisał Staszek też się wyłączam z tego wątku smile

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

178

MK napisał/a:

Dlaczego większość forumowiczów, co negatywnie podchodzą do tej inwestycji nie przyszlo?

odpowiedź napisałem kilka postów wcześniej

179

MK napisał/a:

Zbiorniki wodne przygotowane dla narciarzy mogą pomóc przeżyć i rozmnożyć się wielu płazom w górach! Woda, o którą burzą się ekolodzy pozostaje i wraz z roztopami śniegu  idzie z powrotem do gleby i potoków big_smile

Problem w tym, że do wody używanej do naśnieżania dodaje się dużo środków chemicznych zatruwających środowisko.

180

MK napisał/a:

darkheush Ty taki obrońca BM-u i przeciwnik tej inwestycji - nie raczyłeś przyjść?!!!
Miejscowy człek?

A tego, że od świąt nie wychodzę z domu z powodu L4 nie przewidziałeś???

Na tym polega Wasze wsparcie dla BM-u, krzyczeć a nie posłuchać? Co maja inni do powiedzenia?

A co mają do powiedzenia??? Tysiące miejsc pracy??? Te z transparentu??? Jak już coś to najwyżej "dziesiąt" i to sezonowych. Bo powiedz mi tak szczerze ile tej zimy chodził wyciąg. Tak w sumie 4 tygodnie by się uzbierało???

Widzę darkheush że jesteś „prawdziwym patriotą BM-u”

Traktuj mnie jak Ci się żywnie podoba. Z ujadaniem na moją osobę włącznie. Przy okazji. Nie tak dawno miałem przyjemność mieć "pod opieką" w Małym ekipę, która to pasmo widziała pierwszy raz na oczy. Byli zachwyceni bogactwem krajobrazu, różnorodnością natury i widokowością naszych małych górek. Ciszą i spokojem chyba najbardziej, bo trafiliśmy idealnie, sobotni poranek i popołudnie przy cudnej pogodzie, a na szlaku minęliśmy raptem kilka osób. Sielanka trwała tak gdzieś do Smrekowicy, kiedy to do naszych uszu dobiegły natrętne dźwięki jakiejś muzyki disco dobywające się z... dolnej stacji wyciągu, na której to hucznie świętowano zakończenie sezonu narciarskiego (sic!!!) Gdy wytłumaczyłem ludziom, że niebawem może dojść do tego, że cała nasza trasa (Leskowiec-Potrójna) będzie być może tak wyglądała, stwierdzili - cytuję: "Chyba kogoś pojebało".

Z zupełnie innej beczki. Myślałeś kiedyś o tym, iż wśród protestujących są rdzenni mieszkańcy tych terenów??? Konkretnie Potrójnej. Dlaczego są przeciw, skoro mogłoby to być dla nich potencjalne Eldorado???

Widać nie dla wszystkich pierwszym przykazaniem jest: "Kasa, misiu, kasa".

A post i wywołanie mnie „do tablicy” traktuje jako Twoją osobistą  zaczepkę.

A ja ten tekst traktuję jako internetową żenadę roku 2014.

Ostatnio edytowany przez darkheush (2014-04-26 10:46:41)

Jan Himilsbach

181

Darkheush szacun!!! Kasa to nie wszystko.Mam małą firmę,nigdy u nikogo nie byłem zatrudniony,zawsze tylko u siebie.Rozumiem kapitalizm/wolną konkurencje etc. ale wnerwiają mnie pewne inwestycje na terenie czy to mojego powiatu(suskiego)czy to wadowickiego całkowicie oderwane od rzeczywistości.Ta inwestycja napewno takową(oderwaną)jest.

Tam na dole zostało wszystko to co cię męczy,patrząc z góry wokoło świat wydaje się lepszy. <KSU "Za mgłą">

182

Dla dziennikarskiej rzetelności. Nie bronię tylko przyrody BM-u. To co piszę i myślę odnosi się do całości polskich gór.

Jan Himilsbach

183

Takie znalezione w sieci na temat.Żenada wszystko ok tylko ekolodzy mają problem, a przepraszam gdzie my ludkowie z Andrychowa będziemy teraz chodzić.

http://nowiny.andrychow.eu/nowiny/najwa … ly-rozmowa

184

Denerwuje mnie fakt, że drugą stronę konfliktu sprowadza się tylko i wyłącznie do  ekologów. Prawie nikt nie wspomina o mieszkańcach lub turystach przeciwnych tej inwestycji.

185

Słuchałem tez  tego wywiadu i najbardziej dziwi mnie fakt że gościu jest chyba ślepy i głuchy. Podaje ile głosów zebrano w Rzykach i nie wie by ktoś był przeciw.Nawet na sesji w Andrychowuie był wśród protestujących 1 mieszkaniec ze Rzyk o czym wyśmiewając pisało w nowinach andrychowskich.A tu nagle nikt. No to panie posłuchaj Ja jestem mieszkańcem Rzyk i jestem przeciw, może dla Ciebie będę ten pierwszy.Wszędzie o tym już pisałem!
Ludzi takich jak ja jest pełno tylko lepiej mówić że ich nie ma.

186

Nawet Chrzanowianie mówią nie biznesom kosztem przyrody !!!

"Nie uda się odnieść w życiu sukces, jeśli człowiek nie zaangażuje się w to całym sercem.To samo dotyczy sztuki przetrwania- ci którym udaje się wyjść z opresji, zawsze dają z siebie wszystko.Zarówno w życiu jak i w survivalu, jeżeli się łamiesz przegrywasz."Bear Grylls

Zapraszam do galerii : http://picasaweb.google.com/109029069602413014760

187

teksanski napisał/a:

Nawet Chrzanowianie mówią nie biznesom kosztem przyrody !!!

Dobrze i krótko to ująłeś  smile .

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

188

To jest to, czego zazdroszczą nam inni.
Jest więc o co walczyć.

http://wyborcza.pl/1,138142,15915650,Ty … ow_do.html

189

http://wyborcza.pl/1,138142,15915650,Ty … ow_do.html

Lubię Wajraka - robi dobrą robotę dla przyrody, choćby przez to, że propaguje jej ochronę i opisuje jej piękno w prasie. A takie tematy akurat nie są zbyt często poruszane w mediach.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

190

Szkoda, że mało osób wie jak to było z inwestycją innego biznesmena Sobiesława Zasady . Doskonały przykład  do przemyśleń,  jak świetnie można  manipulować ludżmi ..

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

191

Pod linkiem zostawiam ciekawą audycję z dnia 10 maja br. w Radiu TOK FM

Na styku ekologii i turystyki

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

192

Muszę powiedzieć, że na forum robi się coraz bardziej klarowna sytuacja i zgodność poglądów smile .
Niezmiernie mnie to  cieszy smile .
Nikt sobie nie przypomina tej chorej sytuacji z inwestycją , o której pisze parę postów wyżej ?

193

Mnie w tej audycji spodobała się zapowiedź zaproszenia do studia - również inwestora - bardzo jestem ciekawa tego spotkania i już będę śledzić czy i kiedy to nastąpi.

Tak się złożyło, że byłam wczoraj w Rzykach... wiele dało mi do myślenia...

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

194

Dołaczam wypowiedź inwestora na łamach radia Andrychów – posłuchajcie.

http://www.nowiny.andrychow.eu/nowiny/n … ly-rozmowa

Widać jak na dłoni jak ekolodzy z Bystrej manipulują ludźmi sad
Panie Rusinek, trzymaj się i nie poddawaj!

Ekologom z Bystrej ich poplecznikom, manipulantom, hochsztaplerom zdecydowane  NIE!!!!!

Emalkent,  bezpłatnie oznacza nasz Beskid Mały i też mamy z tego tytułu zarzuty!!!
Róbmy swoje zgodnie z ułomnym prawem, starajmy się go zmienić  i nie przejmujmy się.
Wykonujmy, co serce dla dobra innych nam podpowiada smile

P.s.
Może by jolanta, maurycy, tomkos, i inni  … wybrali się na Nową Zelandię czy Polinezję, jak tam dbają o ekologię,  bo  z tamtąd,  też przypływają protesty big_smile
Zrelacjonujcie smile
W Polsce  młodzież nie wie gdzie leży Beskid Mały a Wy szafujecie argumentami i protestami  Pracowni z Bystrej?
Kogo Wy popieracie? Oszołomów?

Ostatnio edytowany przez MK (2014-05-12 18:31:10)

195

Przypominam, że priorytetem każdej dyskusji na forum jest to, aby się nie obrażać i szanować odrębne zdanie innych osób. Dotyczy to wszystkich osób. Pozdrawiam Lowell

196

lowell79 napisał/a:

Przypominam, że priorytetem każdej dyskusji na forum jest to, aby się nie obrażać i szanować odrębne zdanie innych osób. Dotyczy to wszystkich osób. Pozdrawiam Lowell

Tak na marginesie wypowiedzi lowella79 ( z którą jak najbardziej się zgadzam ) powiem tak , że nasze forum i tak trzyma poziom dyskusji  smile . Chociaż czasami iskry aż się sypią  big_smile .
Czytając czasami co się dzieje na innych ( nie wszystkich oczywiście ) forach górskich to włos się na głowie jeży  roll .
Z nami nie jest jeszcze tak żle  wink  , a pogłoski , że forum zmierza ku upadkowi też się nie potwierdziły  tongue  .
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku  smile

Ostatnio edytowany przez maurycy (2014-05-13 17:18:27)

197

W tym „iskrzącym temacie” fajny maurycy Twój post:

maurycy napisał/a:

(...) powiem tak , że nasze forum i tak trzyma poziom dyskusji  smile . Chociaż czasami iskry aż się sypią  big_smile .
Czytając czasami co się dzieje na innych ( nie wszystkich oczywiście ) forach górskich to włos się na głowie jeży  roll .
Z nami nie jest jeszcze tak żle  wink  , a pogłoski , że forum zmierza ku upadkowi też się nie potwierdziły  tongue  .
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku  smile

Dajesz nam tym postem dobry przykład.
Dzięki za pozdrowienia smile
Ja naśladując Ciebie, czynię to samo.
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku smile

198

MK napisał/a:

W tym „iskrzącym temacie” fajny maurycy Twój post:
Dajesz nam tym postem dobry przykład.
Dzięki za pozdrowienia smile
Ja naśladując Ciebie, czynię to samo.
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku smile

Szkoda, że na tym forum nie ma przykładem facebooka tzw. lajka .
Trudno nie ma to nie ma,  ale ja tutaj klikam - lubię to  smile

199

inwestor wykupił 2 minuty w tvp i bedzie jutro pewna Pani opowiadać wierszyk który musiała nauczyć się na pamięć.  Będzie to jutro  w Pytaniu na śniadanie W TVP.

200

Trochę przestarzałe, ale z kronikarskiego obowiązku zamieszczam.

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, … wolen.html

http://wadowice24.pl/polityka/powiat/8046?task=view

http://pracownia.org.pl/aktualnosci,1062

Jak widać życzliwość, lub jak kto woli niemoc, urzędów/urzędników można czasami powstrzymać sądownie.

I zapowiada się na dalszy ciąg sprawy, czyli rozliczenie konkretnych urzędników.