Temat: Bieszczad nie tylko hitem stoi...
... są w Bieszczadach miejsca rzadziej odwiedzane przez turystów, czasami tajemnicze, owiane legendami, czasami zapomniane, dzikie i nieskomercjalizowane. Dla takich miejsc i szlaków tworzę ten wątek ![]()
Dzisiaj o wyprawie do źródeł Sanu - w kilku postach, chociaż wycieczka trwała zaledwie jeden dzionek
Eksplorowałam worek Sanu w lipcu, ale dopiero teraz „odgrzewam kotleta” ![]()
Dziś ten teren jest prawie bezludny, ale przed wojną na tym obszarze po obu stronach Sanu mieszkało kilka tysięcy ludzi. Trudno w to uwierzyć, że kiedyś była to bardzo dobrze rozwinięta część Bieszczadów. Po dawnych osadach pozostały jedynie zdziczałe sady owocowe, przydrożne krzyże, kamienne podmurówki cerkwi, nasypy kolejowe...
Jak dotrzeć do źródeł Sanu? Najwygodniej dojechać samochodem/rowerem do Bukowca, potem już raczej pieszo.
Z uwagi na spore odległości do pokonania, a także dalsze plany wyprawowe wybrałam wariant z czterema kółkami
Wczesnym rankiem ruszam z Wołosatego, gdzie zostawiłam Włóczykijkę z koleżanką - dziewczyny ruszają na GSB.

Pierwszy przystanek robię w Stuposianach bo bardzo chcę obejrzeć żubry
Wolałabym w naturze np. na stokach Małego Jasła
ale tym razem zagroda pokazowa musi mi wystarczyć ![]()
Udało się w porannym słonku wypatrzyć jednego osobnika.
Potem na aromatyczna kawę zatrzymuję się w sympatycznym zajeździe w Mucznem ![]()
W kwietniu 2014 r. ruszyła tutaj budowa małego kościółka, prace są już zaawansowane, bryła świątyni pięknie się prezentuje.
Szkoda tylko, że na przeciwko wyrasta taki oto moloch

Punkt kasowy na parkingu w Bukowcu - na ścieżkę "W dolinie górnego Sanu" - tutaj zostawiam autko
Bukowiec to nieistniejąca wieś u wschodnich podnóży Halicza. Uległa ona całkowitemu zniszczeniu w czerwcu 1946 roku. Zabudowania spalono, a mieszkańców przesiedlono w rejony Stanisławowa i Tarnopola.
To co po wsi zostało to misa do wyrobu potażu, powstającego z popiołu pochodzącego ze spalania drewna i węgla drzewnego. Powszechnie stosowano go przy produkcji mydła, szkła.

Mijam bobrowe rozlewisko i ruszam na poszukiwania źródeł Sanu.
Po drodze mijam wiele interesujących historycznie i kulturowo miejsc.
Miejsc pięknych widokowo nie jest zbyt dużo, ale z pewnością należy do nich widok na pasmo Połonin ze szlaku do Beniowej.

Na trasie do nieistniejącej wsi Beniowa - resztki współczesnych szałasów po wypasie owiec.
Niegdyś bacówka...
i takie znalezisko
Ogromna lipa króluje nad okolicą i z pewnością pamięta wieś Beniową ![]()
Wejście na cerkwisko...
Prawdopodobnie podstawa pod chrzcielnicę/chrzcielnica - cerkwisko Beniowa.
Nagrobki przy cerkwisku...
Archiwalne zdjęcie wsi z widoczną cerkwią - Beniowa